Daca seceta din vara acestui an a reusit sa dea peste cap prognozele de inflatie ale Bancii Nationale a Romaniei, agricultura va juca un rol important si in atingerea tintei de inflatie din 2013.
INS a anuntat pentru septembrie o inflatie anuala de 5,33%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Cresterea este pusa pe seama evolutiei pretului alimentelor, influentata de seceta din aceasta vara. Acest varf al inflatiei a determinat Banca Nationala a Romaniei sa revizuiasca in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. De asemenea, prognoza pentru 2013 a fost modificata de la 3% la 3,5%, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Insa nici tinta de inflatie pentru anul viitor nu scapa de capriciile vremii. Constantin Chirca, directorul Directiei de Statistica din cadrul BNR, a declarat pentru Business24, ca in calculul prognozei de inflatie pentru anul 2013 s-a luat in considerare un an agricol cu productii medii: "Nu un an ca 2012, cu seceta. Un an agricol mediu a fost, mai curand, in 2011".
In ceea ce priveste evolutia ratei inflatiei pe parcursul anului viitor, Chirca estimeaza ca "va fi un proces de dezinflatie. Vom intra pe o traiectorie descendenta". Cu toate acestea, "o influenta mare o sa o aiba aceasta rata lunara din septembrie, de 1,18%. Ea va ramane mereu in calcul pana in august inclusiv, indiferent daca ratele lunare din ianuarie, februarie, august sunt mici. Acest 1,18% va salta rata anuala a... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:45
Institutul National de Statistica va finaliza pana in 2012 trecerea la calculul indicelui preturilor de consum pe baza ponderilor rezultate din combinarea datelor inregistrate in conturile nationale si in ancheta bugetelor de familie, a declarat, miercuri, presedintele institutiei, Vergil Voineagu.El a explicat ca utilizarea sistemului de ponderare exclusiv pe datele din conturile nationale se realizeaza in numai patru state, respectiv Finlanda, Franta, Luxembourg si Marea Britanie, informeaza Mediafax.
"Calendarul a inceput in 2008 si avem un program elaborat cu expertii de la BNR. Ca termen final de implementare avem 2012", a declarat seful INS, in cadrul unei conferinte la BNR.
In prezent, indicele preturile de consum se calculeaza doar pe baza anchetelor referitoare la bugetele de familie.
Voineagu a mai spus ca in prezent exista 17 state membre ale Uniunii Europene care utilizeaza metoda combinata de calcul a preturilor de consum.
Pe de alta parte, Constantin Chirca, director adjunct la Directia de statistica din BNR, a explicat ca atunci cand Romania va introduce noul sistem de calcul probabil si structura ponderilor in cosul de consum va arata altfel.
"Ceea ce am prezentat (analize privind traiectoria inflatiei - n.r.) are la baza structura cheltuielior rezultata numai din ancheta bugetelor de familie.
Comparand cu alte state, observam ca Romania are o pondere a serviciilor de 17%. (...)
Cred ca statistica oficiala, dupa ce o sa aiba sistem mixt de ponderare, o sa... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 13:28