Preturile de consum si-au temperat ritmul de crestere in februarie la 0,34%, fata de un avans de 1,34% in prima luna a anului, desi combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%, iar rata anuala a coborat de la 5,97%, maximul ultimului an si jumatate, la 5,65%.
Preturile si tarifele marfurilor nealimentare au avut cresteri peste medie in luna februarie, de 0,42%, fiind influentate in principal de scumpirea cu 1,3% a combustibililor si a tigarilor - 0,5%. Cu exceptia produselor cultural-sportive (1,28%), preturile pentru celelalte marfuri din aceasta categorie au urcat cu mai putin de 0,3%.
In ciuda influentei sezoniere, regasita in scumpirea legumelor si conservelor (2,91%), mai accentuata la cartofi (4%), preturile marfurilor alimentare si-au limitat cresterea la 0,3%, ajutate de usoare ieftiniri la unele produse de baza: oua (5,9%), ulei (0,7%), zahar (0,1%).
La fel ca in luna ianuarie, tarifele la servicii au avut cel mai redus avans, de numai 0,22%, dar in usoara crestere comparativ cu prima luna a anului (0,1%). Cea mai ampla scumpire s-a consemnat la apa, canal si salubritate (0,7%).
Total IPC exclusiv legume, fructe, oua, combustibili si produsele ale caror preturi sunt reglementate, bauturi si tutun s-a plasat in februarie la 0,16%, dar total IPC exclusiv produsele ale caror preturi sunt reglementate s-a ridicat la aproape 0,39%.
Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 11:10
Cresterea preturilor alimentelor si marfurilor nealimentare, dar si o usoara scadere a tarifelor serviciilor au determinat pentru luna ianuarie o rata anuala a inflatiei de 5,97%, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, in ianuarie fata de luna anterioara preturile marfurilor alimentare au avansat cu 1,2%, cele ale marfurilor nealimentare cu 2%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,1%.
In ceea ce priveste alimentele, cele mai mari majorari de pret au fost inregistrate la cartofi si fructe proaspete - 8,84%, respectiv 4,61%.
Preturile marfurilor nealimentare au fost influentate de scumpirea energiei electrice, cu 10,3%, si a tigarilor, cu 3,56%.
Fata de ianuarie 2012 indicele preturilor de consum este mai mare cu 5,97%.
"Cresterea medie a preturilor per total in ultimele 12 luni (februarie 2012 - ianuarie 2013) fata de precedentele 12 luni (februarie 2011 - ianuarie 2012) determinata pe baza IPC este de 3,6%", arata INS, intr-un comunicat.
Proiectia Bancii Nationale privind rata inflatiei in 2013 ramane de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al cresterii preturilor de consum de 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Isarescu, contrazis de analistii bancilor: Inflatia de 3,5% e o utopie
BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:50
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
De la 1 februrie intra in vigoare cele trei taxe aprobate de Guvernul USL pentru exportatorii si producatorii de energie. Efectele nu vor intarzia sa apara, iar analistii internationali apreciaza ca ar putea fi puse in pericol cresterea economica si tinta de inflatie.
De la exportatori si pana la furnizori, jucatorii din energie vor fi obligati sa plateasca suplimentar, asa cum a decis Guvernul Ponta. In primul rand, vor fi obligati sa plateasca taxa de 60% pe veniturile suplimentare, obtinute in urma liberalizarii preturilor.
Cu alte cuvinte, vor fi taxate profiturile incasate de companiile de energie si gaze, avand in vedere diferenta dintre preturile initiale si stabilirea acestora in functie de inflatie.
Cea de-a doua taxa este de 0,5% din veniturile de exploatare, bir care se aplica firmelor producatoare de fier, petrol, carbune si gaze naturale. A treia taxa care va fi valabila incepand de azi este taxa de monopol, aplicata transportatorilor de energie si gaze naturale, precum EON, ENEL, Cez sau Electrica.
Cresterea preturilor la energie va afecta economia Romaniei care incearca din greu sa recupereze doi ani de recesiune, comenteaza Reuters. Majorarea preturilor la energie conduce la crestere mai lenta sau chiar la scadere economica. Desi statul roman a reusit sa protejeze consumatorii, care au primit subventii pentru energia folosita, strategia a avut si un efect secundar major.
Tarifele sub valoarea pietei au descurajat investitorii, cred... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 17:55
Inflatia Romaniei se va situa in permanenta deasupra tintei BNR pe parcursul acestui an, dar BCR estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%, cu 0,2% mai mica decat prognoza anterioara, se arata in raportul bancii, "Romania in 2013".
Scenariul BCR privind inflatia este usor mai optimist pentru acest an, pe fondul intaririi leului, prognozelor pozitive din agricultura si mentinerii unei cereri agregate deficitare.
Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru din 2013, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).
Aceste scumpiri vor vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% din decembrie 2013.
Rata anuala a inflatiei a atins 5% in decembrie 2013, cu mult peste tinta BNR de 3%, pe baza efectelor secetei severe si cresterii preturilor la electricitate.
Cresterea ratei inflatiei din aceasta perioada a fost insa temperata de persistenta unei cereri deficitare. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:47
Daca seceta din vara acestui an a reusit sa dea peste cap prognozele de inflatie ale Bancii Nationale a Romaniei, agricultura va juca un rol important si in atingerea tintei de inflatie din 2013.
INS a anuntat pentru septembrie o inflatie anuala de 5,33%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Cresterea este pusa pe seama evolutiei pretului alimentelor, influentata de seceta din aceasta vara. Acest varf al inflatiei a determinat Banca Nationala a Romaniei sa revizuiasca in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. De asemenea, prognoza pentru 2013 a fost modificata de la 3% la 3,5%, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Insa nici tinta de inflatie pentru anul viitor nu scapa de capriciile vremii. Constantin Chirca, directorul Directiei de Statistica din cadrul BNR, a declarat pentru Business24, ca in calculul prognozei de inflatie pentru anul 2013 s-a luat in considerare un an agricol cu productii medii: "Nu un an ca 2012, cu seceta. Un an agricol mediu a fost, mai curand, in 2011".
In ceea ce priveste evolutia ratei inflatiei pe parcursul anului viitor, Chirca estimeaza ca "va fi un proces de dezinflatie. Vom intra pe o traiectorie descendenta". Cu toate acestea, "o influenta mare o sa o aiba aceasta rata lunara din septembrie, de 1,18%. Ea va ramane mereu in calcul pana in august inclusiv, indiferent daca ratele lunare din ianuarie, februarie, august sunt mici. Acest 1,18% va salta rata anuala a... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:45