Inflatia este singurul lucru care iti poate anula economiile mai rapid decat comisioanele bancii sau neatentia ta de a retrage banii la alta data decat cea agreata cu banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt efectele inflatiei asupra banilor tai.
Inflatia, sau scumpirea alimentelor, sau devalorizarea banilor, face ca banii tai pentru care ai muncit si i-ai pus la banca sa se inmulteasca, ar putea sa nu mai valoreze nici macar cat atunci cand i-ai depus.
Iata un exemplu cat se poate de simplu si elocvent! Sa spunem ca ai depus la banca 1.000 de lei la 15 iunie 2020 si va trebui sa-i scoti la 15 iunie 2021. La o dobanda de 3,5%, in contul tau, ar trebui sa se mai adauge un profit brut de 35 de lei. Deci ai avea 1.035 de lei.
Banca nu-ti percepe nici un comision, nici de retragere, nici de administrare, nimic. In schimb, ai impozitul de 10% pe profit. Ceea ce inseamna ca din acei 35 de lei, mai ramai cu 31,5 lei. Acesta ar cam fi profitul tau net.
Dar daca inflatia a crescut intre 15 iunie 2020 si 15 iunie 2021 cu 4%, atunci banii tai s-au devalorizat cu 4%, ceea ce inseamna ca, pentru a putea cumpara, la 15 iunie 2021, ce puteai cumpara in 15 iunie 2020 cu 1.000 de lei, vei avea nevoie de 1.040 de lei.
In conditiile in care tu ai scos din banca 1031,5 lei, banii tai valoreaza mai putin decat acum un an chiar si cu profitul incasat.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
De ce tine cont... mai mult
Luni, 14 Iunie 2021, ora 08:30
Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,2% in luna februarie a acestui an, de la 2,99% in luna ianuarie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,8%, marfurile alimentare cu 2,7%, iar serviciile cu 2,32%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna februarie 2021 comparativ cu luna februarie 2020 au crescut cu 3,2%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (martie 2020- februarie 2021) fata de precedentele 12 luni (martie 2019 - februarie 2020 ), calculata pe baza IPC, este 2,6%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,1%", precizeaza INS.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o inflatie de 2% la sfarsitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II si de 2,4% la sfarsitul trimestrului III. La finalul anului se estimeaza o inflatie de 2,5%.
Energia electrica s-a scumpit cel mai mult
Energia electrica s-a scumpit cel mai mult in luna februarie a acestui an comparativ cu februarie 2020, cu un avans al pretului de 17,2%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.
Pe segmentul marfurilor alimentare, cea mai semnificativa crestere de pret a fost consemnata la fasole boabe si alte leguminoase (plus 16,07%) si ulei comestibil (plus 11,45%) in acelasi interval de referinta, in timp ce in sectorul serviciilor, cel mai mult s-au... mai mult
Joi, 11 Martie 2021, ora 12:34
Institutul National de Statistica a anuntat ca a scazut usor rata anuala a infratiei, in decembrie 2020, la 2,06%. In luna anterioara rata era de 2,14%. S-au scumpit insa anumite produse si servicii.
Insa scaderea inflatiei nu inseamna ca bunurile si serviciile s-au ieftinit, ci ca au crescut intr-un ritm putin mai lent, scrie Hotnews.ro.
Marfurile alimentare au cunoscut o crestere a preturilor de 3,24% anul trecut.
Cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe si alte leguminoase cu 18%, uleiul comestibil cu 7,55%, faina cu 7,36%, fructele proaspete cu aproape 7%, branza de oaie cu 5,88%, preparatele din carne si conservele din carne cu peste 5%, painea cu peste 5%, carnea de porc si de bovine cu peste 4%, malaiul cu 4,5%, cea de pasare cu 2,6%, zaharul si mierea cu peste 3%.
Au crescut toate produsele calculate de INS, in afara de: cartofi (-28,5%) si citrice si fructe meridionale (-4%).
Marfurile nealimentare au cunoscut o crestere a preturilor de 1%. Majorari au fost la tutun, de peste 8%, confectii,tricotaje, incaltaminte de piele de peste 2%, masini de spalat de peste 2%, articole de igiena si cosmetice de 3%, energia termica cu 2,7%.
Scaderi pe partea de marfuri nealimentare au fost scaderi semnificative la combustibili de 6,8%, gaze de 2,2%.
Serviciile s-au scumpit cu aproape 2,7%. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la serviciile postale cu peste 12%, transportul aerian cu 10%, igiena si cosmetica (saloane de infrumusetare) cu 5,82%, ingrijire... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 10:18
IMM-urile sunt de acord cu o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie care sa acopere rata inflatiei de 2,2%, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu. Seful IMM-urilor este de acord ca majorarea sa acopere o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor.
"Vineri am avut Conventia Nationala (Conventia Nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela sa fim de acord cu o crestere care sa acopere rata inflatiei, adica 2,2%. Este normal sa fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor. Nu putem fi de acord cu o crestere asa cum este ea propusa de catre sindicate pentru ca, in acest moment, economia Romaniei nu are capacitatea sa plateasca noi cresteri de salarii", a declarat Jianu.
Acesta este de parere ca majorarea salariului minim are consecinte si asupra celorlalte salarii pentru ca o grila salariala intr-o companie, intr-o institutie publica a statului se bazeaza pe salariul minim.
"Noi trebuie sa privim in ansamblu felul in care este crescut acest salariu minim. In egala masura, salariul minim are impact si asupra amenzilor. De exemplu, toate se raporteaza la salariul minim pe economie. Inca o data, insa, nu este nicio decizie luata. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere in acest... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 16:42
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Dan Suciu, a afirmat vineri, referindu-se la evolutia inflatiei, ca va urma o usoara scadere a preturilor, dupa care indicatorul de inflatie se va plafona in jurul nivelului de 2,5% pe o perioada mai lunga de timp, cu variatii relativ mici.
"Urmeaza o usoara scadere a preturilor dupa care se va plafona cumva indicatorul de inflatie in jurul nivelului de 2,5% pe o perioada mai lunga de timp cu variatii relativ mici. Asta arata doua lucruri. Pe de o parte, tinand cont de factorii fundamentali, exista anumite presiuni pe indicatorul de inflatie, in ciuda faptului ca trecem printr-o perioada in care ne-am fi asteptat ca aceste presiuni sa fie mult mai reduse, tinand cont de distorsiunea din piata, atat pe elementele de cerere cat si pe cele de oferta. Pe de alta parte, avem cateva influente care vin mai ales din pretul petrolului care trag in jos acest indicator si, in consecinta, simplificand putin, putem miza pe o perioada mai lunga de timp de stabilitate. Exista o doza foarte mare de incertitudine in piata, atat in privinta evolutiei economice cat si a impactului masurilor pe care diferitele state le iau in legatura cu diminuarea tensiunilor pe pietele financiare si economice. Acest element de incertitudine poate transforma foarte mult prognoza despre care vorbim acum si poate schimba foarte mult deciziile pe termen mediu si lung pe care Banca Centrala le va lua", a spus Dan Suciu, la Digi 24.
Potrivit... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 20:50
Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%, cat era estimarea anterioara, a anuntat, marti, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
Pentru anul urmator, banca centrala previzioneaza o inflatie de 3,2%.
"Rata anuala a inflatiei IPC este proiectata a reintra in interiorul intervalului din jurul tintei incepand cu T1 2020 (2,8 la suta), pe fondul epuizarii efectelor socurilor de oferta din anul 2019. Ulterior se va plasa pe o traiectorie ascendenta, imprimata de presiunile de la nivelul inflatiei de baza, dar va ramane in interiorul intervalului tinta", arata BNR. mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 12:32
Majoritatea analistilor CFA Romania estimeaza o depreciere a cursului leu - euro in urmatoarele 12 luni, pana la valoarea de 4,8663 lei, respectiv o rata medie anticipata a inflatiei de 3,52%, reiese din datele privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna noiembrie, publicate luni.
In luna noiembrie a acestui an, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,5 puncte, ajungand la 56,9 puncte. Totodata, acelasi indicator s-a majorat cu 12,6 puncte in comparatie cu intervalul similar din 2018.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, in noiembrie fata de septembrie, cu 3,8 puncte, pana la valoarea de 68,8 puncte, in timp ce comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, cresterea a fost de 13,2 puncte.
De asemenea, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte, la valoarea de 51 de puncte, respectiv cu 12,3 puncte fata de noiembrie 2018.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participantii la sondajul CFA Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale in urmatoarele sase luni pana la 4,8256 lei, iar pentru orizontul de 12 luni la 4,8663 lei.
Potrivit sursei citate, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,52%.
"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de dobanda atat pentru scadentele scurte (Robor la 3 luni), cat si pentru cele lungi... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:17
Majoritatea analistilor CFA Romania estimeaza o depreciere a cursului leu-euro in urmatoarele 12 luni, pana la valoarea de 4,8663 lei, respectiv o rata medie anticipata a inflatiei de 3,52%, reiese din datele privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna noiembrie, publicate luni.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,5 puncte, ajungand la 56,9 puncte. Totodata, acelasi indicator s-a majorat cu 12,6 puncte, in comparatie cu intervalul similar din 2018.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, in noiembrie fata de septembrie, cu 3,8 puncte, pana la valoarea de 68,8 puncte, in timp ce comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, cresterea a fost de 13,2 puncte.
De asemenea, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte, la valoarea de 51 de puncte, respectiv cu 12,3 puncte fata de noiembrie 2018.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participantii la sondajul CFA Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale in urmatoarele sase luni pana la 4,8256 lei, iar pentru orizontul de 12 luni la 4,8663 lei.
Reuters: Leul va avea cea mai mare depreciere din regiune in 2020. Estimarea de 4,85 lei/euro nu este cea mai severa
Potrivit sursei citate, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,52%.
"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 09:59