Inflatia anuala in Romania a coborat la un nou minim istoric, de 0,41%, in ianuarie 2015, dupa ce la finalul anului trecut s-a situat la nivelul de 0,83%, reiese din datele publicate vineri de Institutul National de Statistica.
Comparativ cu luna anterioara, in ianuarie 2015 preturile de consum au crescut cu 0,43% iar 'cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2014 - ianuarie 2015) fata de precedentele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), calculata pe baza IPC, este de 1%', se precizeaza in comunicatul INS, potrivit Agerpres.
In ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014, cel mai mult au crescut tarifele serviciilor, cu 0,61%, urmate de preturile marfurilor alimentare, cu un avans de 0,57%, si de cele ale preturilor nealimentare, cu 0,23%. Fata de ianuarie 2014, in prima luna a acestui an cel mai mult au crescut tot preturile serviciilor, cu 2,2%, urmate de marfurile nealimentare, cu 0,56%. In schimb, preturile marfurilor alimentare au scazut in ianuarie 2015 fata de aceeasi luna a anului trecut cu 0,69%. mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:44
Romania a fost, in luna septembrie 2014, tara cu cea mai mare rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (1,8%), in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna septembrie a fost de 0,4% iar in zona euro de 0,3%, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Comparativ cu luna august 2014, inflatia a crescut in noua state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% pana la 1,8%), a ramas stabila in doua state si a scazut in 17 state membre. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,4%), Grecia (minus 1,1%) si Portugalia (minus 0,5%), precizeaza Agerpres.
Cel mai mare impact de crestere asupra inflatiei in zona euro a venit de pe urma preturilor la restaurante si cafenele (care s-au majorat cu 0,09 puncte procentuale) si chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale). In schimb, pretul combustibililor a scazut cu 0,21 puncte procentuale iar preturile serviciilor de telecomunicatii au scazut cu 0,12 puncte procentuale.
Inflatia anuala in zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), ceea ce ar putea sa-i determine pe gardienii monedei euro sa adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare la reuniunea de luna viitoare.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au crescut, in septembrie fata de august, cu 0,12%, iar fata de septembrie 2013 inflatia a fost de 1,54%. Potrivit INS, cresterea medie a... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 15:00
Rata anuala a inflatiei la finalul anului 2013 este estimata la 1,5% fata de sfarsitul anului anterior, dupa ce, in noiembrie, preturile de consum au inregistrat o crestere anuala de 1,8%, potrivit celui mai recent raport realizat de expertii Raiffeisen Research.
In raport se precizeaza ca, datorita efectului de baza, in primul trimestru din 2014 inflatia anuala va scadea sub 1%. Pentru intregul an, reprezentantii bancii estimeaza ca rata inflatiei se va situa in intervalul 3 - 3,5%, din cauza disparitiei efectului de baza.
In ceea ce priveste evolutia dobanzilor pe piata monetara, raportul Raiffeisen se estimeaza o crestere graduala a acestora in 2014, dupa ce indicele ROBOR a scazut semnificativ in ultimele luni ale anului trecut. Dobanda de politica monetara va scadea la 3,5% dupa primele doua sedinte de politica monetara ale BNR, dar acest fapt nu va influenta nici nivelul dobanzilor de pe piata monetara nici evolutia cursului de schimb.
Per total, economia Romaniei va creste cu 2,4% in 2014, fara a fi luata in calcul agricultura, sustin expertii Raiffeisen Research.
Pe primele noua luni din 2013, cresterea PIB, exclusiv agricultura, a fost de 1,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2012.
Potrivit raportului, toate sectoarele, respectiv industria, constructiile si serviciile, au avut o contributie pozitiva la evolutia economiei, iar trendul se mentine si pentru ultimul trimestru din 2013.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, expertii Raiffeisen se... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 17:18
Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,29% fata de luna anterioara, astfel ca rata anuala a fost de 1,88%, aceeasi cu cea de la finele lunii septembrie, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS).
"In luna octombrie 2013, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,5% fiecare, iar preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%", arata INS, intr-un comunicat.
Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit cartofii - 8,91%, iar evolutia preturilor la categoria produselor nealimentare a fost influentata de o crestere a tarifelor de 1,24% la gaze.
Saptamana trecuta, Banca Nationala a Romaniei a revizuit semnificativ in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum si pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%, anticipand o scadere a ratei sub intervalul de variatie in prima parte a anului viitor si apoi o revenire, mai ales din efect de baza.
Preturile de consum au scazut cu 0,6% in septembrie fata de luna anterioara, influentate printre altele de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 11:32
Scaderea inflatiei atrage dupa sine si o reducere a dobanzii cheie. In conditiile in care prognozele arata o scadere abrupta a inflatiei pana la 3,1% la finalul anului, economistii asteapta si o "veste buna" de la BNR.
Odata scapata de "grija inflatiei, Banca Centrala are "libertatea" de a continua relaxarea monetara initiata in luna mai. Ultima "dovada" in acest sens este decizia Consiliul de Administratie in sedinta din 5 august 2013, cand s-a decis reducerea cu 0,50 puncte procentuale a ratei dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%
Scrisoarea de intentie trimisa Fondului Monetar International pe 12 septembrie include angajamentul Bancii Nationala a Romaniei de a reduce dobanda de referinta doar in eventualitatea in care inflatia scade in interiorul intervalului tintit de autoritati.
"Din moment ce Romania a adoptat un regim de tintire directa a inflatiei, este normal ca decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda sa aibe in vedere evolutia pe termen lung a inflatiei", sustine Dragos Cabat, Managing Partner la eFin.ro.
Inflatia va scadea semnificativ in luna septembrie
Scaderea inflatiei in luna septembrie este un lucru cert, multumita efectului de baza, preturilor bunurilor alimentelor si nu in ultimul rand, reducerii TVA-ului la paine.
"Ne asteptam la o inflatie semnificativ mai scazuta in luna septembrie, de 2%", a declarat pentru Business24 Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.
Economistul de ING Bank este optimist cu... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 18:04
Romania a inregistrat in luna august a treia mare rata anuala a inflatiei din UE (2,6%), fiind devansata doar de Estonia (3,6%) si Olanda (2,8%), conform datelor publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (septembrie 2012 - august 2013), cu un avans de 4,4%.
In zona euro, in luna august 2013 rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,3% de la nivelul de 1,6% inregistrat in luna iulie, in timp ce in UE inflatia anuala a scazut la 1,5% de la 1,7%. Comparativ cu luna iulie 2013 inflatia a scazut in 24 state membre (inclusiv in Romania), a ramas stabila in trei state. Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (minus 0,1%), Letonia si Suedia (0,7%).
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum au scazut cu 0,2% in august 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 3,67%. Rata anuala a inflatiei in luna iulie 2013 a fost de 4,41%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 13:55
Presedintele Traian Basescu a apreciat ca inflatia anualizata va fi in jur de 3%, adaugand ca cel mai bine pe aceasta tema poate sa vorbeasca guvernatorul BNR.
"N-as spune ca este un capat de tara inflatia. Ba chiar a prins foarte bine exporturilor si eu sunt convins ca inflatia anualizata va fi in jur de 3%. Intotdeauna in primavara ne cresc preturile la zarzavaturi, la cartofi si sa vedeti ce o sa fie in toamna.
Sunt convins ca o sa avem luni cu apreciere a preturilor, adica cu reducere a preturilor, nu cu cresterea preturilor. O sa vedeti", a spus Basescu, la Palatul Cotroceni, intrebat daca printre echilibrele macroeconomice se poate numara si inflatia anualizata de peste 5%, conform ultimelor date.
Presedintele a subliniat ca "isi da cu parerea", dar ca cel mai bine va putea sa raspunda guvernatorul BNR.
"Cel mai bine va spune guvernatorul. Dar eu va asigur ca vom avea multe luni cu inflatie extrem de redusa care, pe o inflatie anualizata, ne poate permite sa fim undeva la 3% - 3,5%. Dar exact va spune guvernatorul. Din cate stiu, nici el n-a nimerit-o intotdeauna, dar...", a conchis presedintele. mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 14:06
In fiecare an, Banca Nationala a Romaniei anunta o estimare privind rata a inflatiei. Pentru acest an, BNR vede o rata de inflatie de pana la 3,5%. Cat este de optimista estimarea BNR?
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat ca se asteapta la o inflatie de 5-6 procente in prima jumatate a anului. Isarescu a avertizat, insa, ca o scadere in a doua parte a anului depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, cum sunt cele din agricultura.
Totusi, nu ar fi o surpriza daca Banca Centrala ar rata, si in acest an, tinta de inflatie asumata. BNR a ratat tinta de inflatie de sase ori in ultimii sapte ani.
Potrivit unor informatii aparute in presa, BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar promite ca depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au explicat sursele citate.
Ce treaba mai are BNR cu inflatia - Opinie Constantin Rudnitchi
Anul trecut, spre exemplu, Banca Centrala si-a propus ca tinta de inflatie sa ajunga la nivelul de 3%. In luna decembrie, BNR a anuntat ca revizuieste rata inflatiei la 5,2%.
"De la aceasta diferenta pleaca o serie de neajunsuri: bugetul... mai mult
Sambata, 09 Februarie 2013, ora 11:16
Romania are o inflatie scazuta, care se incadreaza in normele europene, iar prognoza ramane favorabila si in 2013 si 2014, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
La sfarsitul anului 2012 inflatia din Romania va ajunge la o rata de 3,2%, iar anul viitor va scadea la 3%, a spus Mugur Isarescu marti, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.
"Prognoza este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in 2014, prevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora: la sfarsitul lui 2012 - 3,2% si in 2013 - 3%. Si in prima parte din 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Avem o privire pozitiva legata de inflatie, la nivelul undeva in jur de 3%", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a spus ca "nu trebuie sa ne apuce bucuria" ca inflatia in Romania este scazuta, fiindca acest nivel se datoreaza cererii reduse.
"Este pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramana in normele europene, pentru ca suntem in Europa. Amplitudinea oscilatiilor este diminuata, in jur de trei la suta, cu exceptia acestei jumatati de an", a spus guvernatorul BNR.
Inflatia in luna martie
Conform BNR, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012 de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 13:15