Institutul National de Statistica a anuntat ca a scazut usor rata anuala a infratiei, in decembrie 2020, la 2,06%. In luna anterioara rata era de 2,14%. S-au scumpit insa anumite produse si servicii.
Insa scaderea inflatiei nu inseamna ca bunurile si serviciile s-au ieftinit, ci ca au crescut intr-un ritm putin mai lent, scrie Hotnews.ro.
Marfurile alimentare au cunoscut o crestere a preturilor de 3,24% anul trecut.
Cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe si alte leguminoase cu 18%, uleiul comestibil cu 7,55%, faina cu 7,36%, fructele proaspete cu aproape 7%, branza de oaie cu 5,88%, preparatele din carne si conservele din carne cu peste 5%, painea cu peste 5%, carnea de porc si de bovine cu peste 4%, malaiul cu 4,5%, cea de pasare cu 2,6%, zaharul si mierea cu peste 3%.
Au crescut toate produsele calculate de INS, in afara de: cartofi (-28,5%) si citrice si fructe meridionale (-4%).
Marfurile nealimentare au cunoscut o crestere a preturilor de 1%. Majorari au fost la tutun, de peste 8%, confectii,tricotaje, incaltaminte de piele de peste 2%, masini de spalat de peste 2%, articole de igiena si cosmetice de 3%, energia termica cu 2,7%.
Scaderi pe partea de marfuri nealimentare au fost scaderi semnificative la combustibili de 6,8%, gaze de 2,2%.
Serviciile s-au scumpit cu aproape 2,7%. Cele mai mari cresteri de preturi au fost la serviciile postale cu peste 12%, transportul aerian cu 10%, igiena si cosmetica (saloane de infrumusetare) cu 5,82%, ingrijire... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 10:18
Banca Centrala Europeana (BCE) va face abstractie anul acesta de orice crestere temporara a inflatiei provocata de atenuarea cererii, a afirmat marti Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard, transmite Bloomberg.
Eventuala atenuare a restrictiilor impuse pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) ar putea duce la "dezvoltarea unei anumite dinamici" a preturilor, de exemplu pentru calatorii sau mese la restaurante. "Dar evolutiile pe termen scurt de acest tip nu ar trebui confundate cu o crestere sustinuta a inflatiei, in conditiile in care se estimeaza un nivel extrem de scazut al inflatiei", a explicat Schnabel.
Oficialul BCE a adaugat ca din acest motiv cresterea temporara a preturilor "nu va afecta deciziile de politica monetara ale BCE, care sunt ajustate catre un orizont de timp mediu".
De asemenea, a avertizat Schnabel, "cea mai mare greseala din punct de vedere economic" ar fi retragerea prea devreme a masurilor de sprijin monetar si fiscal.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la minus 0,3% in decembrie, comparativ cu luna precedenta. Rata anuala a inflatiei in zona euro este pentru a cincea luna consecutiv in teritoriul negativ, o consecinta a diminuarii cererii din cauza pandemiei, apreciaza analistii.
La ultima reuniune de politica monetara, care a avut loc in data de 10 decembrie,... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 14:46
Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila la minus 0,3% in luna octombrie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a ramas stabila la 0,3%, tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei fiind Polonia, Ungaria, Cehia si Romania, arata datele publicate miercuri, 18 noiembrie, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna septembrie, rata anuala a inflatiei in luna octombrie a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 10 state membre. In Romania, rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,8% in luna octombrie, de la 2,1% in septembrie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Polonia (3,8%), Ungaria (3%), Cehia (2,9%) si Romania (1,8%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,%), Estonia (minus 1,7%) si Irlanda (minus 1,5%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (care au crescut cu 0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,81 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna octombrie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a inregistrat o crestere de 0,2%, la fel ca si in luna septembrie. Inflatia de baza este... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:53
Florin Citu a afirmat ca masurile propuse de PSD vor avea un impact devastator asupra romanilor si vor duce la cresterea inflatiei cu 2,4%, a ROBOR la 6% si a pretului la combustibil la 6 lei pe litru. Ministrul de Finante a precizat ca PSD a introdus si crescut taxe, PNL a eliminat toate taxele introduse de social-democrati.
"Impact devastator al masurilor PSD pentru romani. Sa fie foarte clar. PSD inseamna taxe multe si mari, inflatie galopanta-cea mai mare din UE ani la rand si dobanzi la cer.
Masurile PSD, pe care le-am prezentat in detaliu saptamana trecuta, vor duce in 2021 la:
- cresterea inflatiei de la 2.4%, cat este acum, la aproximativ 8%. In guvernarea PSD din 2017-2019 rata Inflatiei a crescut de al 0% la 5.4%.
- cresterea ROBOR de la 2.11, cat este acum, la aproximativ 6%. In guvernarea PSD din 2017-2019 ROBOR a crescut de la 0.8% la apoximativ 4%.
- cresterea pretului pentru combustibil de la 4.5 lei pe litru la peste 6 lei pe litru", a scris Florin Citu vineri pe Facebook.
El a reamintit de masurile din guvernarile PSD si anume OUG 13 emisa in perioada fostului premier Sorin Grindeanu sau OUG 114 a fostului ministrul de Finante Eugen Teodorovici zis si "Bichonul lui Valcov".
"Asta inseamna pentru romani aplicarea programului de guvenare al PSD. Este programul de guvernare al luii Dragnea implementat de Ciolacu Vaslasul lui Dragnea, Grindeanu "OUG 13" si Orlando OUG 114 Groparul Economiei zis si Bichonul Lui Valcov. Ciolacu si Dragnea... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 13:17
Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,5% in luna septembrie a acestui an, de la 2,7% in august, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar marfurile nealimentare cu 0,62%, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, au crescut cu 2,5%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,1%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (octombrie 2019 - septembrie 2020) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2018 - septembrie 2019), calculata pe baza IPC, este 3,0%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 2,8%", se arata in comunicatul INS.
Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al anului viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.
"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.
Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:25
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat usor pana la 0,4% in luna iulie 2020, de la 0,3% in luna iunie 2020, in timp ce in Uniunea Europeana a urcat pana la 0,9%, de la 0,8% in luna precedenta. Tarile membre cu cele mai ridicate rate ale inflatiei sunt tot Ungaria, Polonia, Cehia si Romania, arata datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu situatia din luna iunie, rata anuala a inflatiei in luna iulie a scazut in 10 state membre, a ramas stabila in trei si a crescut in 14. In Romania, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 2,5% in luna iulie, de la 2,2% in luna iunie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate, luna trecuta, in Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%), Cehia (3,6%) si Romania (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuala a inflatiei este negativa: Grecia (minus 2,1%), Cipru (minus 2%) si Estonia (minus 1,3%).
In zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la produse industriale (0,42 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari (0,38 puncte procentuale). In schimb, scaderea preturilor la energie a sters 0,83 puncte procentuale din avansul inflatiei, in luna iulie.
Eurostat subliniaza, insa, ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a fost de 1,3% in luna iulie,... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 13:14
Rata anuala a inflatiei a urcat la 2,8% in luna iulie a acestui an, de la 2,6% in iunie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3%, iar marfurile nealimentare cu 0,88%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
"Preturile de consum in luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) fata de precedentele 12 luni (august 2018 - iulie 2019), calculata pe baza IPC, este 3,2%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,1%", se arata in comunicatul INS.
Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al anului viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei.
"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.
Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore. Valoarea anticipata pentru finele anului... mai mult
Miercuri, 12 August 2020, ora 09:37
Rata anuala a inflatiei IPC pentru sfarsitul anului curent si al celui viitor este prognozata la 2,7% si, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflatiei postat pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei.
"Contributia estimata a modificarii impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfarsitul anului curent si de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuala a inflatiei IPC isi va continua parcursul descendent din prima jumatate a anului curent, dar intr-un ritm mai atenuat, fiind anticipata sa atinga 2,5% la orizontul proiectiei, trimestrul II 2022", se mentioneaza in raport.
Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuala a inflatiei IPC sunt minore. Valoarea anticipata pentru finele anului curent este mai redusa cu 0,1 puncte procentuale, in conditiile reevaluarii descendente a contributiei componentelor exogene ale cosului de consum, care contrabalanseaza proiectarea la acest orizont a unor valori usor mai ridicate in cazul inflatiei de baza. Pentru finele anului viitor, prognoza este similara celei precedente.
"Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat s-a mentinut ridicata pana la finele trimestrului II, depasind in luna iunie valoarea din prognoza benchmark precedenta si atingand nivelul de 3,7%. Ulterior, este preconizata reintrarea acesteia in interiorul intervalului de variatie al tintei centrale pe parcursul ultimului trimestru al anului. Evolutia componentei este imprimata de... mai mult
Joi, 06 August 2020, ora 12:49
Romania nu mai este tara cu cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, a scris, luni ministrul Finantelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.
Conform datelor Eurostat, cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) si Romania (2,3%).
"PSD a tinut voit trei ani de zile Romania in topul rusinii in UE. In guvernarea socialista Romania a avut cea mai mare rata a inflatiei din UE, luna de luna. Trei ani la rand. PSD a crescut voit rata inflatiei de la 0% la peste 5% pe an.
Rata inflatiei mare si imprevizibila ii afecteaza pe romanii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica premeditata, de a creste rata inflatiei care i-a lovit tocmai pe romanii cu venituri mici. Am promis ca scoatem Romania din topul rusinii si am reusit", a afirmat Citu.
Datele Eurostat arata ca, in aprilie comparativ cu situatia din luna martie, rata anuala a inflatiei a scazut in 26 de state membre, inclusiv in Romania, unde rata anuala a inflatiei a scazut pana la 2,3% in luna aprilie, de la 2,7% in luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a coborat pana la 0,7%, de la 1,2% in luna precedenta.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Romania nu mai este in topul rusinii in UE, nu mai are cea mai mare rata a inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 13:13