In ultimii ani, din ce in ce mai multi tineri hotarasc sa isi deschida propriile afaceri, multi dintre ei parasind locuri de munca destul de bine platite. Avand in vedere ca procedura de infiintare a unei firme in Romania a fost simplificata, iar costurile de inmatriculare au fost reduse substantial, demararea unei afaceri mici sau mijlocii a devenit destul de simpla.
Pentru a avea succes insa, cel care o va deschide are nevoie de o idee buna care trebuie sa fie pusa in practica la fel de bine. Sa vedem mai jos care sunt cele mai profitabile tipuri de afaceri in Romania.
Firmele din domeniul IT
Cu multi specialisti in domeniu, industria IT ramane cea mai profitabila nisa pentru a incepe o afacere. Beneficiind de experienta si cunostintele acumulate in firme internationale, cei care au lucrat in IT isi pot deschide propriile afaceri.
Un alt punct forte al Romaniei este reprezentat de centrele universitare din care anual ies specialisti IT.
O firma IT poate fi, de asemenea, extinsa in tari apropiate precum Ungaria, Polonia sau Bulgaria. Cea mai buna solutie in acest sens este deschiderea unei filiale in Polonia, de exemplu.
Afacerile in domeniul agricol au inflorit in ultimii ani
Cu un imens potential agricol, Romania a atras foarte multi investitori straini in ultimii ani. Oamenii de afaceri romani, insa, au inceput sa acceseze fonduri europene cu ajutorul carora au inceput sa isi infiinteze propriile afaceri, cele mai profitablie fiind cele de... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 16:55
Mediul de afaceri din Bulgaria creeaza de cativa ani numeroase oportunitati pentru antreprenorii straini. Vecinii nostri au inteles foarte bine cat de important este sa aduci banii altora in propria tara, iar pentru a-i convinge pe straini sa investeasca in tara lor, au creat un cadru fiscal foarte avantajos pentru antreprenori.
In comparatie cu tara noastra, unde continua sa persiste mentalitatea guvernantilor ca un om care investeste un ban intr-o afacere trebuie supra taxat si descurajat printr-un cadru legislativ instabil sa isi deschida o afacere, tara vecina a inteles ca, atunci cand e greu sa te dezvolti cu propriile resurse, e mai sanatos sa ii stimulezi pe cei cu bani sa creeze afaceri sanatoase in propria ta tara.
Singurul aspect care v-ar putea determina sa faceti un pas in spate inainte de a investi in tara vecina ar fi faptul ca nu cunoasteti limba si legislatia bulgara, dar pana si acum detaliu se poate rezolva fara probleme in ziua de azi deoarece puteti apela la o firma specializata care sa va ajute in acest sens.
Avocat Bulgaria Denislav Marinov este un bun exemplu care vine in ajutorul romanilor interesati sa isi deschida o afacere pe teritoriul bulgar.
Specialistul este vorbitor de limba romana, engleza si rusa, membru al Baroului Ruse, si ofera servicii juridice din domeniul comercial, administrativ, fiscal, precum si reprezentanta procesuala, intermediere si consultanta in domeniile mai sus amintite. Pe langa serviciile de consultanta si... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 16:45
Te-ai intrebat vreodata de ce investitorii incep sa se reorienteze catre Bulgaria in detrimentul tarii noastre? Sau de ce atatia romani isi deschid SRL-uri sau isi inmatriculeaza masinile in tara vecina?
Raspunsul este evident: pentru ca este mai ieftin.
Cat de ieftin, totusi? Arunca o privire:
Desi este considerata de multi ca fiind un paradis fiscal, Bulgaria nu este considerata un off-shore si drept urmare nu are o reputatie patata.
Romanii care isi deschid firme in tara vecina o fac in primul rand pentru ca sa poata vinde in Romania fara TVA.
Bulgaria este membra a Uniunii Europene, fapt pentru care orice tranzactie intracomunitara se factureaza cu TVA zero.
Ce presupunere infiintarea unui SRL in Bulgaria?Daca apelezi la o firma care presteaza servicii de consultanta infiintare SRL in Bulgaria, va trebui sa platesti numai 285 de Euro pentru a-ti deschide o societate neplatitoare de TVA cu asociat unic.
500 de Euro costa infiintarea unui SRL platitor de TVA, care are statut de operator intracomunitar. Aceste preturi includ absolut toate taxele si nu va mai trebui sa platiti nimic in plus.
Vei avea nevoie numai de actul de identitate si de bani pentru a face acest pas. Nu te va afecta in nici un fel daca ai deja un SRL in Romania.
Insa probabil ca te intrebi ce vei face in privinta sediului social. In acest sens, tot firma dedicata te va ajuta, in sensul ca va folosi biroul ei pentru a primi si pentru a-ti redistribui corespondenta.
Da, in... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 11:50
Pentru un om de actiune nu exista finalitate, ci doar miscare, acesta fiind intr-o cautare continua de evolutie. De aceea, antreprenorul modern cauta sa nu se limiteze la teritoriul sau pentru a-si desfasura afacerile, ci incearca solutii pentru a-si extinde aria sa de actiune pentru a acumula cat mai multi bani cu costuri cat mai mici.
In timp ce unii incearca solutiile cele mai simple, unii cauta brese legislative pentru a se imbogati rapid.
O metoda de succes la care au inceput sa apeleze unii oameni de afaceri romani este cea de infiintare societate Bulgaria, de inchiriere a unui depozit si de angajare a unei persoane bulgare de incredere pentru a intretine si supraveghea depozitul.
Omul de afaceri trece granita cu marfa sa din Romania in depozitul din Bulgaria, o vinde firmei sale din tara vecina, o lasa acolo pentru cateva zile, dupa care o preia din propriul depozit, vanzand-o firmei sale din Romania si o aduce inapoi in tara, aceasta fiind o tranzactie intracomunitara ce este taxata cu TVA zero.
Exista romani care prin aceasta metoda ruleaza in jur de un milion de euro pe luna.
Pentru ca aceasta inginerie financiara sa poata fi realizata, sunt necesare doua documente CMR si o declaratie de primire, dar sunt sanse minime sa o puteti realiza fara o consultanta fiscala in Bulgaria.
Necunoscand legile tarii vecine, cu greu veti reusi sa faceti vreo afacere in Bulgaria, indiferent daca e vorba de una de genul celei de mai sus sau o afacere minora.... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 10:50
Termenul pentru infiintarea unei societati este de trei zile in Romania, tara noastra plasandu-se pe un loc fruntas in comparatie cu alte tari din regiune in cazul solicitarilor inaintate catre Registrul Comertului. Dar, ca un paradox, procedurile de inchidere a unei societati se pot intinde si pana la trei ani de zile.
Termenele medii de raspuns variaza intre o zi lucratoare, in cazul avizelor pentru infiintarea societatilor comerciale, si doua zile lucratoare pentru raspunsurile privind modificari aduse actelor constitutive, reiese dintr-un studiu realizat de Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri.
La polul opus, termenul pentru radierea firmei
La polul opus, termenul mediu pentru radierea unei firme inregistrate in Romania poate fi cuprins intre 3 luni si 3 ani, in functie de motivul pentru care se solicita acest lucru, respectiv trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al companiei, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale sau a tribunalului, falimentul societatii, etc.
"Analizand termenele de asteptare din Romania, in comparatie cu celelate state din regiune, putem observa ca tara noastra are printre cele mai scurte termene de raspuns. Mai mult decat atat, de exemplu, spre deosebire de Polonia, unde, desi termenul legal de inregistrare a unei mentiuni este de 1 - 4 saptamani, termenul real de solutionare a unei cereri poate fi prelungit pana la 8... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 16:03