Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele sase luni a scazut cu 11,51%, la 13.031, de la 14.726 in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In luna iunie un numar de 2.000 de firme au intrat in incapacitate de plata, fata de 2.149 in mai, 2.089 in aprilie, 2.115 in martie, 2.631 in februarie si 2.054 in ianuarie, arata datele ONRC.
In Bucuresti, Bihor si Prahova au fost inregistrate cele mai multe insolvente in primele sase luni ale anului - 2.172 (in crestere cu 8,49% fata de 2013), 817 (cu 7,22% mai multe decat in ianuarie-iunie anul trecut), respectiv 591 firme (+66,01%).
La nivel national, in 25 de judete au fost inregistrate scaderi ale numarului de insolvente, cu rate de la 2,86% la 70,3%.
In Calarasi, Neamt si Vaslui au fost raportate cele mai putine firme care au intrat in insolventa in primele sase luni - 54, 81 si, respectiv, 84 cazuri.
Cele mai multe societati cu dificultati financiare sunt in continuare cele din domeniul comertului, 4.605 intrand in insolventa, in scadere de la 5.166 in 2013, dar si cele din constructii - 1.797, comparativ cu 2.007 in primele sase luni ale anului trecut, si din industria prelucratoare - 1.337, in scadere de la 1.600.
Anul trecut au intrat in insolventa peste 29.500 de companii, astfel ca de la declansarea crizei circa 130.000 de firme au ajuns in incapacitatea de a-si plati datoriile.
De asemenea, in primul semestru a fost... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:35
Cei care vor sa isi infiinteze o firma trebuie sa plateasca o serie de taxe la Registrul Comertului. In plus, acestea variaza in functie de tipul de societate.
Suma minima pentru infiintarea unei societati cu raspundere limitata (SRL) ca aport la capitalul social este de 200 de lei, in timp ce capitalul social minim pentru societatile pe actiuni se ridica la echivalentul a 25.000 de euro, a declarat pentru AvocatNet.ro Elena Radu, Junior Corporate Consultant Accace.
Aceasta a adaugat ca in Romania, pe langa plata capitalului social este necesara si achitarea unei taxe de registru, aceasta putand ajunge pana la maximum 400 de lei.
"Exceptand capitalul social si taxele de registru, se vor achita si urmatoarele: specimen de semnatura, declaratie de asociat/administrator, ce se vor semna in fata unui notar public, costurile fiind in jur de 50-60 lei/document, rezervarea denumirii firmei", a adaugat Elena Radu.
Citeste mai multe despre Cat costa sa deschizi o firma pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:56
Termenul pentru infiintarea unei societati este de trei zile in Romania, tara noastra plasandu-se pe un loc fruntas in comparatie cu alte tari din regiune in cazul solicitarilor inaintate catre Registrul Comertului. Dar, ca un paradox, procedurile de inchidere a unei societati se pot intinde si pana la trei ani de zile.
Termenele medii de raspuns variaza intre o zi lucratoare, in cazul avizelor pentru infiintarea societatilor comerciale, si doua zile lucratoare pentru raspunsurile privind modificari aduse actelor constitutive, reiese dintr-un studiu realizat de Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri.
La polul opus, termenul pentru radierea firmei
La polul opus, termenul mediu pentru radierea unei firme inregistrate in Romania poate fi cuprins intre 3 luni si 3 ani, in functie de motivul pentru care se solicita acest lucru, respectiv trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al companiei, declararea nulitatii societatii, hotararea adunarii generale sau a tribunalului, falimentul societatii, etc.
"Analizand termenele de asteptare din Romania, in comparatie cu celelate state din regiune, putem observa ca tara noastra are printre cele mai scurte termene de raspuns. Mai mult decat atat, de exemplu, spre deosebire de Polonia, unde, desi termenul legal de inregistrare a unei mentiuni este de 1 - 4 saptamani, termenul real de solutionare a unei cereri poate fi prelungit pana la 8... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 16:03
Guvernul ar putea infiinta o noua societate comerciala pentru Oltchim, prin intermediul careia sa poate fi asigurate atat fonduri pentru furnizori si repornirea combinatului, cat si banii pentru plata salariilor angajatilor, au declarat surse guvernamentale.
"Guvernul a luat in calcul mai multe variante pentru repornirea activitatii la Oltchim si plata salariilor, astfel incat sumele alocate sa nu mai fie blocate de creditori, iar una dintre solutii este infiintarea unei noi societati comerciale prin care sa fie derulate aceste operatiuni", au precizat sursele citate.
Guvernul urmeaza sa decida daca va aproba aceasta varianta.
La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat ca trebuie gasita "o solutie juridica" pentru asigurarea banilor de salarii, fara ca fondurile sa mai fie blocate de creditori.
Ponta a aprobat totodata introducerea pe ordinea de suplimentara a sedintei de guvern un act normativ care mandateaza Ministerul Economiei sa infiinteze "o societate comerciala referitoare la Oltchim".
Marti, premierul a declarat ca angajatii Oltchim ar urma sa incaseze in luna octombrie salariile restante, iar in noiembrie vor fi repornite, in mod treptat, anumite sectii.
El a aratat insa in acelasi timp ca trebuie gasita o solutie juridica prin care banii virati in contul Oltchim pentru plata salariilor si repornirea combinatului sa nu mai fie incasati imediat de catre unul dintre creditorii companiei.
"Din cauza... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:44
Durata de infiintare a unei firme va fi redusa la maximum trei zile incepand cu saptamana viitoare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) avand deja pregatite ordinele pentru aplicarea procedurii, a anuntat, luni, premierul Emil Boc.
"Incepand cu 6 februarie, asteptam punerea in aplicare a mecanismului de infiintare a unei firme in trei zile. Deja ANAF am inteles ca a pregatit ordinele necesare pentru simplificarea procedurii, la fel solicit Oficiului Registrului Comertului, prin Ministerul Justitiei, sa coreleze aceste proceduri astfel incat saptamana viitoare sa dam o veste buna mediului de afaceri cu privire la simplificarea procedurilor administrative, in sensul reducerii duratei de infiintare a unei firme", a spus Boc, la inceputul sedintei de guvern.
In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat un set de masuri pregatite de Guvern pentru mediul de afaceri, inclusiv reducerea la maximum trei zile a duratei de infiintare a unei firme. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 19:26
Consilierul de stat al premierului, Andreea Paul Vass, a declarat ca Guvernul lucreaza la diminuarea perioadei de infiintare a unei firme, de la 10 zile in prezent, la maximum trei zile, prin digitalizarea completa a procesului. "In anul 2008, in Romania, un antreprenor avea nevoie de 14 zile pentru a deschide o afacere. In momentul de fata, un antreprenor isi poate deschide o afacere in 10 zile, in conditiile in care la nivel european media este de aproximativ 15 zile", sustine Vass.
Consilierul prim-ministrului a adaugat ca depunerea si validarea documentelor sunt strans legate de implementarea semnaturii electronice si crearea unei baze de date comune ONRC si ANAF.
"Pe site-ul ONRC exista deja formulare tipizate pentru toate documentele necesare infiintarii unei firme.
Aceste documente pot fi completate online de catre antreprenori, fara costuri financiare si cu minimale costuri de timp", a precizat Andreea Paul Vass.Potrivit acesteia, antreprenorii au posibilitatea de a calcula in prealabil suma totala pe care trebuie sa o achite pentru inregistrarea firmei. Plata online a sumei va fi posibila incepand cu anul 2012 prin "Sistemul electronic de procesare a platilor online la ONRC", a mentionat Vass.
"Prin implementarea acestei masuri, Romania intra in categoria bunelor practici europene: in Belgia si Ungaria, infiintarea unei firme se realizeaza in patru zile, iar in Danemarca, Italia, Portugalia si Slovenia in sase zile.
In plus, se economiseste astfel o uriasa... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:39
Primul-ministru Emil Boc a anuntat ca numarul de firme nou infiintate in primele opt luni ale anului a crescut, comparativ cu perioada similara a anului 2010, in timp ce in cazul firmelor inchise, scaderea numarului lor este semnficativ mai mare fata de anul trecut, conform NewsIn.In opinia lui Boc, datele furnizate de Registrul Comertului confirma tendinta de crestere economica a Romaniei, estimata la 1,5%.
"Statistic, numarul firmelor nou infiintate este cu 27% mai mare decat in primele opt luni din 2010, iar numarul firmelor care si-au inchis activitatea a scazut cu 72%, in primele opt luni din 2011 in comparatie cu 2010", si-a anuntat Boc colegii din Guvern, subliniind ca este nevoie ca programele de investitii initiate de ministere sa continue astfel incat mediul privat sa fie incurajat si, implicit, sa apara mai multe locuri de munca.
De aceea, este nevoie ca prioritare sa devina acele investitii cu efect multiplicator in economie, inclusiv asupra sectorului privat.
"Aveti grija la Ministerul Finantelor cu privire la implementarea imediata a modificarilor Codului Fiscal care sprijina mediul de afaceri, astfel incat acele elemente noi pe care le-am introdus si care vin sa sprijine firmele sa poata sustine activitatea lor", i-a spus Boc ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 18:30
Un numar de 13.265 de firme au intrat in insolventa in primele opt luni, cu 5,7% mai putine fata de aceeasi perioada din 2010, iar in acelasi interval 14.829 de societati si-au suspendat activitatea, in scadere cu 72,8%, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), informeaza Mediafax.In perioada ianuarie-august 2010 au intrat in insolventa 14.076 de firme si si-au suspendat activitatea 105.500 de societati.
In luna august s-au inregistrat 562 insolvente, in scadere cu 67% fata de iulie, cand 1.724 de firme nu au mai avut bani sa-si plateasca datoriile, si cu 37% comparativ cu aceeasi luna din 2010.
Cele mai multe firme care au apelat la procedura insolventei au fost cele din domeniul comertului, urmate de cele din sectorul constructiilor si de cele din industria prelucratoare.
Distributia pe zone pozitioneaza Bucuresti pe primul loc dupa numarul firmelor in incapacitate de plata in primele opt luni, cu 1.413 de firme, fiind urmat de Dolj - 935 si Constanta - 808.
In perioada analizata au fost inmatriculate 95.644 de firme noi, fata de 75.509 in intervalul similar din 2010.
In Romania erau inregistrate la sfarsitul lunii august 928.765 de firme.
Anul trecut numarul insolventelor a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au intrat in incapacitate de plata. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:36
"De ce trebuie sa alerg prin zeci de locuri, sa platesc zeci de taxe mici si sa depun zeci de hartii?! Mai bine sa-mi platesc o suma mai mare, dar o singura data", se plangea acum ceva vreme un antreprenor care tocmai trecuse prin furcile caudine ale birocratiei pentru a-si deschide o terasa in Centrul Vechi.Pentru a infiinta o companie trebuie platite la Registrul Comertului nu mai putin de 15 taxe. Fiecare cu o valoare modica de 5-10 lei. Iar o "mica taxa uitata" e un bun prilej pentru ca autoritatile sa amane infiintarea firmei. O alta explicatie pentru numarul mare de taxe la infiintarea firmelor este ca astfel statul poate sa dea de munca unor angajati - cineva trebuie sa verifice daca toate cele 15 taxe au fost platite. In total, la Registrul Comertului sunt aprobate aproape 1.800 de posturi in 2010.Pentru cei pe care s-ar putea sa-i apuce "antreprenoriat" in vremuri de criza, blog.pragent.ro a intocmit o lista a taxelor care trebuie platite:- 10 lei: verificare unicitate sediu social;- 10 lei: verificare asociat unic.Total: 20 leiAlte taxe:- 2 lei: Fond pentru finantarea Buletinlui Insolventei - 10% din taxele perpute de Oficiile Registrului Comertului pentru operatiunile de inregistrare;- 10 lei: Fond lichidare legea 169/2010 - 50% din taxele registru;- 31.5 lei: taxa publicare Monitorul Oficial, partea a IV-a - informatii despre societatile comerciale;- 30 lei: Certificat constator (un certificat care atesta ca s-a inregistrat o declaratie pe... mai mult
Vineri, 27 August 2010, ora 10:15