Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri sesizarea privind neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2013 privind unele masuri fiscal-bugetare si modificarea unor acte normative referitoare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Sesizarea a fost formulata de 35 de senatori apartinand grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat Liberal si Partidului Poporului - Dan Diaconescu.
In 4 iunie, Guvernul a decis reducerea numarului de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara de la 17 la 11 si a stabilit un impozit de 85% pentru veniturile reprezentand salarii compensatorii acordate dupa incetarea contractului de munca sau a mandatului angajatilor cu functii de conducere din cadrul ASF.
La acea data, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea OUG 93/2012 privind infiintarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul a urmarit majorarea veniturilor si reducerea cheltuielilor publice.
Ordonanta prevedere ca "numarul de membri ai Consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara se reduce de la 17 la 11''.
''De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara are obligatia de a vira la bugetul de stat o cota de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului si prin exceptie de la prevederile... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:47
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratand ca nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros".
"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta.
"Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a adaugat premierul. El a precizat ca e foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata marti, in sedinta de Guvern.
"O sa discut cu domnul Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei si le-au dat - nu sunt prevazute in lege sau le-a dat cineva - si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acuma trebuie sa fie platite. Dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de Euro salariu pe luna, sa mai iei 20 de salarii compensatorii, e inacceptabil", a spus Ponta.
Cat castiga sefii ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 12:39
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), organism care va prelua atributiile de supraveghere si reglementare a pietelor de asigurari, pensii private si capital, va devein functionala abia in luna iunie, dupa ce legea de infiintare va trece din nou prin Parlament, a anuntat Vasile Nicula, presedintele Comisiei Buget Finante din Senat.
Potrivit ordonantei de urgenta date de Guvern la finele anului trecut, ASF ar fi trebuit sa fie infiintata pana la 15 martie, dar ulterior termenul a fost pana la 30 aprilie.
Cu cat momentul infiintarii ASF este mai mult amanat, cu atat cele trei piete financiare sunt mai afectate. Surse din piata au declarat pentru "Adevarul" ca actualii sefi ai celor trei comisii (piata de capital, asigurari si pensii private) au, in prezent, ca principala preocupare obtinerea unui loc in conducerea viitorului Big Brother financiar, supravegherea pietei picand in plan secund.
"De cand s-a dat ordonanta in decembrie, sefii din Comisii nu au alta preocupare decat sa-si aranjeze un loc in viitoarea Autoritate, nu se mai intampla nimic in Comisii, nimeni nu mai face nimic", au declarat sursele citate.
ASF va fi condusa de un consiliu format dintr-un presedinte, un prim-vicepresedinte, trei vicepresedinti si 12 membri. Dan Radu Rusanu, presedinte al Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, este principalul nume vehiculat pentru conducerea ASF, la sustinerea PNL.
Citeste mai multe despre Big Brother-ul financiar va incepe sa... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 12:25
Presedintele Traian Basescu a cerut parlamentarilor sa reexamineze Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Seful statului vrea conditii mai stricte pentru membrii ASF, printre care se numara vechime de cel putin 10 ani si sa nu fie rude cu parlamentarii.
"Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a ASF ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare", se arata in solicitarea sefului statului.
In plus, in cerere se precizeaza ca legea stabileste intre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii Autoritatii de Supraveghere Financiara si aceea de a nu fi "soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei."
ASF trebuia sa preia de la 30 aprilie, potrivit legii respective, supravegherea peste piete financiare in valoare de peste 30 miliarde de euro, pe care opereaza cele doua burse de valori, companii listate de peste 15 miliarde de euro, fonduri mutuale si societati de investitii financiare, brokeri, companii de asigurari, fonduri private de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 16:20
Atributiile si personalul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor fi preluate de o noua institutie pana in 30 aprilie, desi acest lucru ar fi trebuit sa se intample pana la 15 martie.
Printr-o ordonanta publicata vineri, Guvernul a amanat cu mai mult de o luna infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, care ar urma sa preia si competentele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si pe cele ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Practic, de la finalul lunii aprilie, noua autoritate va desfiinta toate autoritatile de supraveghere din sectorul financiar, cu exceptia celor care tin de Banca Nationala a Romaniei.
Citeste mai multe despre Desfiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, amanata pana in 30 aprilie pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:10
Infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) s-ar putea amana cu o luna, respectiv pana in data de 15 aprilie 2013, deoarece pana in prezent nu au fost desemnati membrii consiliului ASF, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor.
In urma infiintarii ASF vor fi desfiintate Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
"Intrucat pana la aceasta data nu au fost desemnati membrii consiliului ASF, pentru a nu crea vid legislativ in ceea ce priveste existenta institutiilor de supraveghere a pietelor de capital si de asigurari, se impune luarea de urgenta a unor masuri care sa permita functionarea in continuare a celor trei entitati care asigura aceasta supraveghere", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene.
Ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost aprobata de Guvern in luna decembrie a anului trecut.
Premierul Victor Ponta arata, la vremea respectiva, ca noua structura este determinata de necesitatea adaptarii la tendintele europene, iar intre avantajele crearii ei se numara "mai putine functii de conducere, mai putina birocratie, coordonare cu BNR, pentru a oferi de fiecare data, indiferent de ceea ce se intampla pe plan politic, o ancora de stabilitate".
ASF... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 11:15
O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private trebuie sa aiba la baza o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente, arata Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
"O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private - pe langa faptul ca este necesar sa faca obiectul unei ample dezbateri cu asociatiile profesionale a societatilor care sunt subiecte ale supravegherii - trebuie sa aiba la baza, inainte de orice, o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente', a declarat Florentina Almajanu, conform Agerpres.
In acest context, UNSAR solicita o analiza responsabila asupra oportunitatii comasarii, in regim de urgenta, a autoritatilor de supraveghere si control a pietei de capital, pietei de asigurari si a segmentului de pensii administrate privat.
"Pe de o parte, consideram ca, in vederea luarii unei decizii, trebuie luat in considerare contextul economic si financiar local si global. La nivelul pietelor financiare continua sa se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persista, totodata, incertitudinile privind perspectivele cresterii economice la nivel... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:26
Guvernul a avizat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat pentru Mediafax premierul Victor Ponta, precizand ca Ministerul Justitiei va reglementa in perioada imediata si ultimele detalii privind noua structura.
Proiectul ordonantei de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de marti a Guvernului, dupa ce in urma cu o saptamana a fost analizat in prima lectura.
"S-a aprobat si mai sunt unele detalii la Justitie", a spus Ponta, intrebat daca Guvernul a adoptat in sedinta de marti aceasta ordonanta.
Conform, proiectului de ordonanta, Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.
In urma cu o saptamana, in urma unei... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 16:39
Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea, marti, o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.
"Am discutat cu guvernatorul Mugur Isarescu si maine vom avea o noua discutie pe aceasta tema, nu am luat nicio decizie, dar am mare incredere in ceea ce guvernatorul Isarescu considera ca este util (...) Nu am luat o asemenea decizie si, daca vom lua aceasta decizie, este o problema de timp, nu se face peste noapte", a spus Ponta la RTV.
Premierul a sustinut ca in multe state europene cele trei autoritati de supraveghere din domeniul financiar functioneaza "sub o singura palarie" si sub control parlamentar.
Intrebat daca noua structura va fi condusa de actualul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, premierul a raspuns doar ca acesta nu va mai conduce Ministerul Finantelor in viitorul guvern, deoarece doreste sa lucreze din nou ca viceguvernator al Bancii Nationale.
Ponta a precizat totodata ca presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.
Intrebat daca astfel la cele trei autoritati actuale nu vor fi inlocuiti sefii numiti in perioada fostului guvern, in contextul unei alte majoritati parlamentare, de catre o persoana numita acum de noua majoritate parlamentara, premierul a raspuns ca ar fi gresit sa... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 08:29