Industria a iesit partial din depresiune in luna septembrie, insa starea de spirit in randul firmelor nu s-a modificat esential fata de august, desi managerii par a fi putin mai optimisti, potrivit Barometrului Industriei din Romania, dat joi publicitatii.
Conform sursei citate, revenirea s-a produs mai mult pe seama cererii interne decat a comenzilor pentru export, in conditiile in care exportul pare anemic, probabil pe fondul incetinirii activitatii manufacturiere din Germania si din alte tari occidentale.
Impactul activitatii industriale asupra inflatiei si a pietei muncii ramane negativ.
In ceea ce priveste productia, cercetarea arata ca volumul acesteia a iesit din contractie si a urcat la 58 de puncte in zona de crestere. Acest nivel n-a mai fost atins din luna mai. Stocurile au crescut putin pana la 47 de puncte, dar de cativa ani buni ele se afla aproape permanent in contractie.
Comenzile noi s-au inviorat, iar indicatorul a crescut de la 45 in august la 58 in septembrie. Cresterea e sustinuta indeosebi de cererea interna, care s-a intensificat probabil si pe fondul incheierii vacantei de vara. In schimb, comenzile pentru export treneaza. In august erau la 43 de puncte in contractie, iar in septembrie au urcat numai pana la 50, adica pana la granita intre contractie si expansiune. Importurile de materii prime au crescut insa mai viguros, de la 49 in august la 56 in septembrie.
Numarul de salariati continua sa ramana contractat la 48 de puncte fata de... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 16:33
La aproape o luna dupa ce scandalul reciclarii ambalajelor a devenit public si la aproape 3 luni de cand procurorii au descoperit frauda de aproximativ 56 de milioane de euro in acest domeniu, autoritatile romane vor incerca miercuri sa gaseasca o cale de compromis, astfel incat sa reduca din impactul noilor reglementari in materia reciclarii ambalajelor.
Principala problema se regaseste insa in curtea organizatorului acestei intalniri, Ministerul Mediului, care vrea sa-i aduca la aceeasi masa si pe reprezentantii companiilor investigate (OTR-uri), si pe cei care sunt pusi acum sa plateasca in locul acestor OTR-uri - producatorii.
In materie de protectia mediului, una dintre obligatiile asumate de Romania este atingerea, in 2016, unui grad de reciclare a deseurilor de 55%. La inceputul lui 2015, Romania recicla undeva intre 5% si 10% din deseurile municipale.
Cum functioneaza industria, cum se produc fraudele
In vreme ce Parchetul continua ancheta in dosar, nimeni nu ...citeste mai departe despre "Industria de sute de milioane a reciclarii: Vinovatii marilor fraude sunt ignorati - Ce propune Guvernul" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 07:53
Activitatea din industrie a inregistrat o cadere puternica in decembrie 2015. Indicatorul pentru volumul productiei a scazut la 51 de puncte fata de 60 in luna precedenta (noiembrie 2015) si a ajuns mult sub media de 57 de puncte pentru perioada septembrie 2014 - noiembrie 2015, arata rezultatele unui studiu realizat de IRSOP si SNSPA.
Activitatea a ramas in zona pozitiva, dar numai cu un punct peste pragul de 50 care separa expansiunea de contractie, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Cauzele imediate ale caderii au fost cel mai probabil reducerea masiva a comenzilor interne si externe. Volumul comenzilor noi a scazut de la 58 in noiembrie la 52 in decembrie 2015. Dar cele mai puternice scaderi s-au produs la exporturi si la importurile de materii prime. Indexul comenzilor pentru export a parasit nivelul de 61-63 de puncte din zona de crestere si a cazut la 42 de puncte, ajungand in zona de contractie (sub 50).
Importurile de materii prime au scazut si ele de la 61 de puncte in noiembrie la 48 in decembrie, probabil pe fondul scaderii generale a comenzilor si in pofida declinului preturilor la materii prime la nivel global.
Stocurile au urcat cu 3 puncte, de la 47 in noiembrie la 50 in decembrie. Cresterea stocurilor in conditii de scadere drastica a comenzilor reprezinta un semnal puternic de incetinire a activitatii, cu efecte care depasesc sfera industriei.
Desi majoritatea firmelor (73%) au raportat in decembrie un numar neschimbat de... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:36
In luna ianuarie 2015, comenzile noi din industria prelucratoare, pe total (piata interna si piata externa), au crescut in termeni nominali atat fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 11,1%, cat si fata de luna precedenta cu 7,3%, anunta Institutul National de Statistica.
Ianuarie 2015 comparativ cu decembrie 2014, crestere de 7,3%
Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucratoare, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna precedenta, au crescut cu 7,3%, ca urmare a cresterilor inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (+25,2%), industria bunurilor intermediare (+14,3%), industria bunurilor de capital (+3,8%) si industria bunurilor de uz curent (+1,8%).
Ianuarie 2015 comparativ cu ianuarie 2014, crestere de 11,1%
Comenzile noi din industria prelucratoare, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au crescut pe ansamblu cu 11,1%, datorita cresterilor inregistrate in: industria bunurilor de folosinta indelungata (+26,4%), industria bunurilor de capital (+12,6%), industria bunurilor intermediare (+10,1%) si industria bunurilor de uz curent (+2,2%). mai mult
Marti, 10 Martie 2015, ora 11:08
Romania este expusa mai putin ca alte state la conflictul Ucraina-Rusia, deoarece relatiile comerciale cu aceste state nu sunt puternice, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Mai mult, tara noastra a importat o cantitate redusa de gaze de la Gazprom - echivalentul a 20% din consum, anul trecut.
Totusi, rusii au un cuvant de spus in industria din tara noastra, prin intermediul afacerilor importante pe care le detin in domeniul energetic si metalurgic.
Relatii comerciale Romania-Rusia
Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Rusia nu este una foarte importanta, ajungand la 3,7 miliarde de euro, in 2013, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica.
Am importat produse in valoare de 2,35 milioane de euro din Rusia; o treime este reprezentata de titei si gazeMai cumparam in cantitati semnificative metale, mase ...citeste mai departe despre "Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:50
Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri, la inceputul sedintei saptamanale de Guvern, ca Romania inregistreaza o crestere economica pe primul trimestru, in special in industrie, si incasari mai mari la buget decat anul trecut.
"Ministrul de Finante si ministrul Bugetului sunt acum in vizita anuala la institutiile financiare internationale. (...) Cei doi ministri discuta despre faptul ca si primul trimestru certifica un nivel de crestere economica, o crestere in industrie in special, care ne da voie sa fim optimisti si pentru 2014, incasari mai mari decat in 2013, dar mai mici decat planul, dar si cheltuieli mai mici, insa esential este sa ne atingem obiectivele pentru acest an si anume aplicarea sistemului privind suportarea de catre Guvern a jumatate din costurile salariale pentru cei care creeaza locuri de munca noi, avem impreuna cu domnul Jianu programul de minimis de evaluat si de implementat, scutirea de impozit a investirii profitului si un vot politic foarte clar in Parlament din partea tuturor grupurilor parlamentare pentru negocierea de la inceputul lunii iunie cu scaderea CAS", a afirmat prim ministrul.
Totodata seful Executivului a atras atentia ministerelor responsabile pentru gestionarea fondurilor europene ca rata de absorbtie de 35% de anul trecut nu este suficienta.
"35% tot nu este suficient. Vreau sa adresez un mesaj si avertisment catre cei care aveti autoritati de management-transporturi, mediu, POSDRU-sa mergem in acelasi ritm, in asa fel... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 17:45
Evolutia industriala in Romania este pe un trend pozitiv, ponderea acestui sector in PIB fiind in prezent cu aproape 10% mai mare decat media Uniunii Europene, a afirmat, joi, ministrul Economiei Andrei Gerea, dupa o vizita la uzina Dacia de la Mioveni.
"Mare parte din progresul si evolutia pozitiva a Produsului Intern Brut se datoreaza exporturilor romanesti, iar componenta industriala in Produsul Intern Brut, si anume aproape 30%, este mult peste media europeana, care este undeva la 20%. As putea spune ca evolutia industriala in Romania este pe un trend pozitiv si va continua asa", a declarat ministrul Economiei.
El a apreciat ca marile intreprinderi precum Uzina Dacia de la Mioveni au avut cea mai importanta contributie la cresterea activitatii industriale, dar si a exporturilor.
"Dacia este un mare exportator, este o mare intreprindere, dar la cresterea exporturilor romanesti din ultimul an si-au adus contributia mult mai multe intreprinderi", a mai spus Andrei Gerea.
Potrivit acestuia, este un trend pe care l-a observat nu numai mediul de afaceri din Romania, ci si partenerii nostri europeni.
"Romania este data ca exemplu de ceea ce inseamna traversarea unei perioade dificile si reintrarea pe un curs ascendent", a mai spus Andrei Gerea. mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 14:15
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca industria romaneasca nu se degradeaza si ca din decembrie 2011 si pana in decembrie 2012 au fost create peste 140.000 de locuri de munca.
"Nu urmarim disponibilizari masive...Industria romaneasca nu se degradeaza", a spus ministrul Economiei in cadrul unei emisiuni, la ProTV.
Situatia combinatului Mechel
Varujan Vosganian a vorbit despre combinatul Mechel, afirmand ca in urma discutiei avute cu noul actionar al companiei a urgentat Ministerul Finantelor sa analizeze suma de 150 de milioane de lei pe care combinatul o are de primit de la statul roman, in urma returnarii TVA.
Potrivit ministrului, Mechel va redeschide unitatile de la Targoviste si Buzau, adica 80% din capacitatea combinatului.
"La Braila, Campia Turzii si Otelul Rosu actinarul incearca un plan de reorganizare", a spus Varujan Vosganian.
Oficialul a afirmat ca reprezentantii Mechel s-au plans de concurenta neloiala pe care o fac firmele mici, fantoma, pe piata otelului beton.
"Piata gri a otelului beton este de 150.000 de tone", a spus Varujan Vosganian. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 13:32
Romania a inregistrat in august cel de-al saptelea avans al comenzilor industriale noi fata de aceeasi luna a anului trecut, de 12,5%, in timp ce, comparativ cu luna precedenta, s-a consemnat o crestere de 2%, a anuntat, luni, Eurostat.
La nivelul blocului comunitar, comenzile industriale noi au crescut in august cu 6,5%, iar in zona euro cu 6,2% fata de luna similara din 2010.
Cele mai mari cresteri din august ale comenzilor noi in industrie fata de aceeasi luna din 2010 s-au consemnat in Estonia (41,1%), Bulgaria (25,3%) si Lituania (19,3), scaderi importante inregistrandu-se in Danemarca (-9,1%) si Cehia (-5,5%).
In comparatie cu luna precedenta, comenzile industriale noi au crescut in august cu 2% in Romania, in conditiile in care comenzile industriale noi de pe ansamblul blocului comunitar au urcat cu 0,4%, iar cele din zona euro cu 1,9%.
Cele mai mari cresteri fata de iulie s-au inregistrat in Slovacia (12,6%), Estonia (11,2%) si Ungaria (11,1%), scaderi majore consemnandu-se in Danemarca (-8%), Olanda (-5,3%) si Irlanda (-4%). mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 17:10