Robotii vor elimina 85 de milioane de locuri de munca in cadrul companiilor mijlocii si mari in urmatorii cinci ani in contextul in care pandemia de COVID-19 accelereaza schimbarile de pe piata muncii, ceea ce risca sa amplifice inegalitatile, releva un studiu al Forumului Economic Mondial (WEF), citat de Reuters.
Sondaje realizate in randul a aproape 300 de companii globale arata ca patru din cinci directori accelereaza planurile de a digitaliza munca si de a introduce noi tehnologii, anuland progresele in privinta angajarilor inregistrate dupa criza financiara din 2007-2008.
"COVID-19 a accelerat venirea viitorului in privinta muncii", a declarat directoarea WEF, Saadia Zahidi.
In privinta lucratorilor care ar urma sa isi pastreze posturile in urmatorii cinci ani, aproape jumatate vor trebui sa invete noi calificari, iar pana in 2025 angajatorii vor imparti egal munca intre oameni si masinarii, subliniaza studiul.
In general, crearea de locuri de munca incetineste, iar eliminarea de posturi se accelereaza, in contextul in care companiile din intreaga lume folosesc mai degraba tehnologia decat angajati oameni pentru a introduce date, pentru contabilitate si pentru sarcini administrative.
Vestea buna este ca vor aparea peste 97 de milioane de locuri de munca in domeniul sanatatii si ingrijirii, in industrii tech precum inteligenta artificiala si in crearea de continut, a precizat Forumul Economic Mondial, care isi are sediul la Geneva.
"Sarcinile unde... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2020, ora 04:00
Optimizarea proceselor de business fololosind roboti software nu va aduce decat lucruri bune, atat pentru companii cat si pentru angajati, iar Romania, mai devreme sau mai tarziu, se va inscrie pe aceasta orbita.
"Cu cat mai devreme o va face, cu atat economia si, in consecinta, societatea, se va bucura de beneficiile 'abandonarii' rutinei in favoarea creativitatii", spune Bogdan Florea, fondator Connections, pentru Business24.
El, alaturi de echipa sa, a creat deja primul robot care este folosit in sistemul medical privat, robotul SAM, care gestioneaza contractele Medicover.
In plus, compania sa este lider pe piata de digital transformation din Romania, avand 300 de angajati, birouri in Bulgaria, Serbia si planuri de extindere la nivel global. Compania este specializata in Intelligent Automation, IT Infrastructure Support, Digital Business Process Management si Software Development On Demand.
Incepand cu luna iulie 2018 Connections a semnat un parteneriat cu UiPath, platforma de Enterprise Robotic Process Automation (RPA) cu cel mai rapid grad de adoptie la nivel mondial, alaturi de care a implementat deja cu succes procese de automatizare robotizata in industrii cheie, precum Banking & Financial Services, Energy, Healthcare, Insurance.
Spuneti-ne mai multe despre SAM, robotul pe care l-ati creat
Connections a creat pentru Medicover primul robot capabil sa realizeze in mod automat managementul contractelor si al beneficiilor pe care le au abonatii si... mai mult
Joi, 21 Mai 2020, ora 18:23
Uzina lui Istvan Simon din vestul Ungariei produce peste un milion de componente din plastic pe zi insa in halele de productie se aude doar zgomotul masinilor deoarece muncitorii au disparut aproape complet, transmite Reuters.
O transformare similara are loc in liniile de productie din statele membre UE din Europa de Est, pe masura ce cresterea notei de plata cu salariile submineaza reputatia regiunii drept baza de productie cu mana de lucru ieftina. Uzinele din Ungaria, Cehia si Polonia ajung in situatia in care nu mai au alta alegere decat sa investeasca in automatizarea proceselor de productia daca vor sa ramana competitive.
Sectorul manufacturier din regiune a inflorit odata cu extinderea spre Est a Uniunii Europene incepand din 2004 iar companii precum constructorii auto Audi si Daimler au inaugurat linii de productie si lanturi de furnizori locali. Insa in ultimii ani cresterea economica solida a provocat un deficit de mana de lucru si salarii mai mari.
"Vedem cum muncitorii umani sunt inlocuiti cu masini si inteligenta artificiala. Nu doar in sectorul auto dar si in industria otelului si utilajelor", a apreciat liderul sindical ungar Zoltan Laszlo.
Cifrele privind locurile de munca sunt reprezinta unul din semnalele care arata ca industria din regiunea Europei de Est se afla intr-un punct de cotitura. Desi economia ungara a crescut cu aproape 5% anul trecut iar investitiile in sectorul manufacturier au inregistrat cel mai puternic avans din ultimii trei... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:10
Automatizarea devine o normalitate in Romania, iar marile companii nu ezita sa tina pasul cu noile tehnologii. Eficientizarea operatiunilor prin roboti aduce deja beneficii insemnate, atat pentru clienti, care se bucura de rapiditate, cat si pentru afaceri, pentru care automatizarea inseamna eficienta si performanta crescuta, reducerea erorilor umane, iar pe termen lung, a costurilor.
Mai mult decat atat, romanii au demonstrat ca au apetit pentru digitalizare, iar asta da avant celor dispusi sa investeasca in revolutia digitala pentru a ramane relevanti pentru consumatori.
Pentru a afla mai multe despre acest avant, despre investitii si cum arata lumea digitalizarii din interior, am stat de vorba cu Razvan Ghetea, Director IT si Operatiuni, Groupama Asigurari, companie care anul trecut a automatizat 150.000 de tranzactii utilizand RPA si care si-a propus ca numarul tranzactiilor automatizate sa se ridice la 230.000, cu ajutorul a patru roboti.
Razvan Ghetea are o experienta de 20 de ani in managementul IT. Inainte de a se alatura Groupama in 2010, a fost Director General Adjunct pentru filiala din Romania a Banco Popolare Group (2007-2010), Director IT pentru Banca C.R. Firenze din Romania (2010-2007) si Director IT pentru Daewoo Bank (1997-2000). Si-a inceput cariera ca analist programator la Alpha Bank, dupa absolvirea studiilor de economie si IT la Academia de Studii Economice din Bucuresti.
"Anticipand trendul de digitalizare si fiind constienti ca acesta... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:04
Connections, lider pe piata de digital transformation din Romania, cu birouri in Bulgaria, Serbia si Asia, a creat pentru Medicover primul robot capabil sa realizeze in mod automat managementul contractelor si al beneficiilor pe care le au abonatii si asiguratii grupului medical.
Robotul SAM (Subscriptions Assistant Manager), creat pe baza tehnologiei RPA dezvoltata de unicornul UiPath, poate sa inroleze noii abonati, sa modifice beneficiile existente intr-un plan de abonament, sa adauge dependenti (copii sau rude) la planul de beneficii al abonatului sau sa termine contracte.
"Cautam sa includem inovatii tehnologice in fluxul operational, ca parte a strategiei noastre de tehnologizare pentru a imbunatati continuu experienta pacientului. Robotul SAM raspunde unei nevoi in crestere de inrolare a noilor abonati si de actualizare a contractelor existente. Automatizarea va reduce semnificativ timpul de procesare, asigurand si calitatea inregistrarilor, cu zero erori. In plus, colegii care se ocupau de implementarea manuala a acestor procese, vor fi acum implicati in actiuni mai putin repetitive, care aduc beneficii directe clientilor", declara Delia Iliasa, Director National al Clinicilor Medicover si Director Comercial, Medicover Romania.
Pentru un abonat Medicover, beneficiile sunt legate de faptul ca poate accesa serviciile medicale cvasi-instant dupa semnarea contractului, iar pentru orice abonat care devine pacient Medicover, adica are nevoie de un consult sau... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 12:47
Prima meserie care va disparea integral va fi cea de sofer, ceea ce este un lucru bun, intrucat masinile complet automatizate produc mai putine accidente, a declarat, luni, Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate, in cadrul unei conferinte de presa.
"Prima meserie care va disparea integral in Statele Unite ale Americii este cea a soferilor, pentru ca masinile cu pilot automat vor lua locurile soferilor. Si este bine sa fie asa, pentru ca este deja dovedit faptul ca masinile conduc mai bine decat oamenii. Masinile nu beau alcool, masinile nu sunt obosite, masinile pot functiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de masinile autonome este mult mai mica decat in cazul celor conduse de oameni", a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului.
Ea a aratat ca sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospatar sau de operator call-center.
"Romania este total nepregatita pentru acest viitor. Este cea mai nepregatita tara europeana din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire in ceea ce priveste absolventii STEM - stiinta, inginerie, matematica", a mai spus Paul.
Ea a dat drept exemplu propria fetita, care, la doar sase ani, a terminat un modul de robotica destinat grupei de varsta 8-10 ani si nu l-a putut parcurge pe urmatorul, intrucat scoala romaneasca nu o pregatise inca pentru a rezolva ecuatiile necesare.
"Copiii nostri sunt mult mai destepti astazi. Ei invata sa... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 12:31
Elon Musk si 115 alte personalitati din industria roboticii si inteligentei artificiale au cerut Natiunilor Unite, prin intermediul unei scrisori, sa ia masuri ferme impotriva pericolului "armelor autonome", in fapt a robotilor.
Pot fi arme ale terorii, arme care terorieaza si arme care pot fi folosite de teroristi impotriva oamenilor nevinovati, care pot fi piratate pentru a fi folosite intr-un mod nedorit, se arata in scrisoare, care avertizeaza ca timpul pentru a actiona este scurt.
Intr-un comunicat de presa care a insotit scrisoarea, Stuart Russell, fondator si vicepresedinte al Bayesian Logic, a explicat de ce a semnat.
"Daca oamenii nu vor sa vada noi arme de distrugere in masa, sub forma unor roiuri vaste de microdrone letale, care sa se raspandeasca in jurul lumii, este imperios necesar sa intervenim si sa sustinem eforturile Natiunilor Unite de a crea un tratat care sa interzica armele autonome letale. Este vital pentru securitatea nationala si internationala", a afirmat Russell.
Elon Musk a emis deja mai multe avertismente referitoare la pericolul reprezentat de inteligenta artificiala. Saptamana trecuta a scris pe Twitter: "Daca nu sunteti ingrijorati de inteligenta artificiala ar trebui sa fiti. Este mult mai riscanta decat Coreea de Nord".
Citeste si Doi roboti au inventat un limbaj propriu si au speriat Internetul. Este cazul sa ne ingrijoram? ...citeste mai departe despre "Elon Musk si alti grei din industria tehnologiei cer ONU sa actioneze... mai mult
Luni, 21 August 2017, ora 13:33
Tot mai multe companii din industria robotica au inceput sa dezvolte tehnologii menite sa le usureze viata seniorilor.
Intuition Robotics, un start-up israelian care construieste roboti, a anuntat recent ca a strans investitii de 14 milioane de dolari pentru a dezvolta un robot-companion pentru varstnici, numit ElliQ. Printre investitori se afla si Toyota, scrie CNN.
ElliQ este un dispozitiv asemanator cu o tableta, care a fost creat pentru a facilita comunicarea cu familia si pentru a furniza mementouri. Robotul simplifica procesul trimiterii de mesaje si poze si le aminteste utilizatorilor ca au programare la doctor.
ElliQ este conceput pentru a-i incuraja pe varstnici sa fie cat mai implicati si activi. Poate face recomandari personalizate legate de plimbari sau de muzica.
Vorbim de un segement demografic in general reticent la inovatie tehnologica. In SUA, patru din zece cetateni seniori nici macar nu intra pe Internet, conform unui studiu Pew Research Center din 2014. Prin urmare, un robot in casa ar fi un salt urias pentru multi.
Companiile mizeaza pe faptul ca produsele destinate varstnicilor vor fi cumparate de copiii acestora.
Daca cei de la Intuition Robotics considera ca robotii adresati acestei categorii nu trebuie sa fie neaparat unii umanoizi, alte companii au o abordare diferita.
Buddy, construit de Blue Frog Robotics, este un robot prevazut cu roti, care se deplaseaza prin casa. Compania a ajuns la concluzia ca cel mai potrivit mod... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 09:51
Anul 2013 ar putea fi anul in care robotii ar putea deveni o forta recunoscuta, iar pana in 2020 piata automatizarilor ar putea creste de patru ori, la 400 de miliarde de dolari, potrivit unui analist intervievat de CNBC.
Din anii ?50, cand a inceput dezvoltarea filmelor de science fiction, oamenii au inceput sa urmareasca evolutia robotilor. Dar in loc sa se teama de aceste masini, oamenii ar trebui sa vada cum sa investeasca in ei, a declarat James Ross, manager de portofoliu la Alliance Bernstein, care crede ca sectorul de profil ajunge la o masa critica, fiind pregatit pentru dezvoltare, avand in vedere progresele care au avut loc in tehnologie.
"Anticipam o schimbare rapida a pietei automatizarii in urmatorii cativa ani. Acum este de circa 100 de miliarde de dolari si ne asteptam la o crestere de patru ori pana in 2020, urmand sa ajunga la egalitate cu comertul electronic?, potrivit unei note de cercetare a analistului.
Intre companiile interesante pentru plasamente in actiuni se afla Proto Labs si Stratasys, specializate in crearea de obiecte solide tridimensionale obtinute din modele digitale.
"Este o tehnologie cu potential urias. Va schimba industria prelucratoare traditionala. Nu va fi nevoie de atat de multe fabrici in China sau Africa, daca se va dezvolta", a aratat Ross.
Alte tehnologii care sunt in dezvoltare sunt cele pentru masinile fara soferi si robotii pentru curatenia casnica.
"Stiu ca aceste lucruri suna a science fiction, dar devin... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 08:46