Guvernul socialist de la Paris si producatorul de otel ArcelorMittal au ajuns la o intelegere in disputa privind viitorul combinatului detinut de grup la Florange, iar acordul permite Frantei sa nu puna in aplicare amenintarea cu nationalizarea operatiunilor, potrivit Financial Times.
Acordul include concesii de ambele parti, dupa o saptamana in care relatiile au fost tensionate de declaratiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciuna si santaj, afirmand chiar: "Nu-l mai vrem pe Mittal in Franta". Presedintele francez, Francois Hollande, a sustinut o amenintare a ministrului privind nationalizarea combinatului de la Florange, din nord-estul Frantei, daca grupul nu renunta la planurile de a inchide definitiv doua furnale.
Intelegerea include un angajament al AreclorMittal de a renunta la planul vizand desfiintarea a 600 din cele 2.600 de locuri de munca de la Florange si de a investi 180 de milioane de euro in urmatorii cinci ani pentru a dezvolta productia de otel la combinat.
Cele doua furnale aflate in disputa, despre care grupul a afirmat ca trebuie inchise din cauza supracapacitatii de productie de otel din Europa, vor ramane oprite, dar nu vor fi inchise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anuntat ca ArcelorMittal a acceptat sa le mentina pregatite pentru reluarea activitatii, in cadrul unui program de... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 17:26
Ministrul francez al industriei, Arnaud Montebourg, a declarat ca nu-si mai doreste o prezenta a grupului ArcelorMittal in Franta si ca ar cauta un partener industrial care sa ii ia locul, transmite AFP.
"Nu ii mai vrem pe cei de la Mittal in Franta pentru ca ei nu au respectat Franta", a explicat Arnaud Montebourg pentru cotidianul economic Les Echos. Montebourg declarat recent ca "problema furnalelor din Florange (regiunea Moselle/Lorrena, n.red) nu tine de furnalele din Florange, ci de Mittal".
"Minciunile spuse de Mittal incepand din 2006 sunt coplesitoare", a adaugat el, afirmand ca grupul "nu si-a respectat niciodata angajamentele" asumate fata de statul francez. Ministrul a confirmat ca lucreaza la un proiect de "nationalizare tranzitorie" a combinatului din Florange. Potrivit cotidianului, "ideea ar presupune asocierea cu un operator industrial in vederea stabilizarii activitatii".
Gigantul mondial din domeniul otelului a anuntat la 1 octombrie ca a oprit definitiv furnalele respective si a acceptat sa ii acorde statului un ragaz de doua luni pentru a gasi un cumparator. Cu mai putin de o saptamana inaintea expirarii acestui termen, tonul discutiilor a crescut intre ministru si ArcelorMittal, intrucat statul ar avea doua oferte de preluare, dar pe un perimetru mai extins decat cel propus spre vanzare de Mittal.
In fata refuzului Mittal de a ceda intreaga unitate, Montebourg a vorbit joi despre un control public temporar. In replica, Mittal a explicat ca... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:49