Cresterea economica semnificativa din ultimii ani nu se vede, din pacate, in sectoarele industriei grele, acolo unde criza inca isi mai face simtita prezenta, desi potentialul este semnificativ, se arata intr-o analiza realizata de KeysFin.
In timp ce consumul creste cu viteze ametitoare, pe fondul importurilor masive si majorarilor salariale, industria metalurgica, altadata una dintre ramurile cheie ale economiei, reuseste cu greu sa isi faca rost de comenzi.
Expertii de la KeysFin avertizeaza ca dezvoltarea Romaniei urmeaza o tendinta plina de provocari si ca, in absenta unor masuri pentru stimularea sectorului productiv, economia risca sa se transforme intr-un gigant cu picioarele de lut.
"Ce s-ar intampla cu economia romaneasca daca maine ar veni o noua criza? Daca bancile ar intra in blocaj, daca fluxurile financiare s-ar opri, iar consumul, cel care asigura 80% din avansul economic, ar ingheta la fel ca in 2009?", se intreaba analisii de la KeysFin, estimand ca efectele negative ar fi cu mult mai puternice.
Aceasta mai cu seama ca mare parte din industrie reuseste cu greu sa faca fata provocarilor economice.
Cum investitiile publice in acest an sunt aproape egale cu zero, iar cele straine se afla la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, pentru industrie 2017 este inca un an de supravietuire, se mai arata in studiu. Industria chimica, cea prelucratoare, metalurgia - sunt cateva dintre domeniile care, in ciuda potentialului semnificativ, inregistreaza... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:35
Dan Lazarescu, omul care a pus pe picioare companii precum TotalSOft sau Medicover, celebra creatoare de moda Irina Schrotter sau fostul sportiv Ivan Patzaichin lupta pentru relansarea unui sector care a cunoscut si apogeul, si agonia in ultimii 30 de ani: industria canepii.
Romania s-a regasit in fruntea clasamentelor mondiale in anii '80, cand se investea masiv in industria locala a canepii: al treilea producator mondial dupa CSI si China, cea mai mare statie de prelucrare din Europa - Sanniculau Mare si dezvoltarea unuia dintre cele mai competitive soiuri de canepa din lume - Lovrin 110.
In '89, canepa se cultiva pe o suprafata de 55.000 de ha si o productie de aproape 30.000 de tone, care astazi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lantul de procesare.
In doar 30 de ani, toata infrastructura s-a dus pe apa sambetei, iar astazi, cultivarea canepii se afla la limita legalitatii, din cauza legislatiei foarte restrictive.
Iata insa, ca n-a fost ingropat si potentialul pe care l-au simtit mai multi oameni de afaceri cu fler, ce doresc sa repuna pe picioare aceasta industrie.
Dan Lazarescu demonstreaza ca potentialul industriei canepii este imens
Compania romaneasca Canah International, deschisa in 2007 de omul de afaceri Dan Lazarescu, este singurul producator integrat de produse din seminte de canepa din Europa. Dupa ani grei de lupta pentru revitalizarea unei piete ingenuncheate de haosul productiei, compania a intrat in acest an pe profit.... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 00:07