Producţia industrială a urcat în primele şase luni ale acestui an cu 16%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,8%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,9%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS) într-un comunicat de presă.
Potrivit statisticii, în aceeaşi perioadă, industria extractivă a scăzut cu 2,1%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021 a fost mai mare cu 16,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+17,6%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+13%). Industria extractivă a scăzut cu 2,8%.
În luna iunie 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,1% ca efect al creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+3,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,4%). Industria extractivă a scăzut cu 2,8%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,3% faţă de luna precedentă, susţinută de creşterile înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică,... mai mult
Joi, 12 August 2021, ora 10:55
Oana Manole are propriul spa si o companie de consultanta pentru industria spa. Adora ritualurile de relaxare si a calatorit prin toata lumea pentru a le descoperi.
Cel mai frumos drum ramane, insa, cel inspre casa "din orice colt al lumii", recunoaste managerul.
La inceput de martie nu va avea timp de relaxare, insa, va face tot posibilul astfel incat clientela sa fie relaxata in aceasta perioada.
Romanca a asigurat managementul mai multor spa-uri internationale de cinci stele printre care Ocean View, Carita Spa, numita de Conde Nast "numarul 1 in industria spa-urilor de croaziera", si Fairplay boutique Spa, castigator al premiului "Spain's Leading spa resort".
Acum conduce business Spa d'Or, ce include atat un Spa in Brasov, cat si o firma de consultanta, menita sa contribuie la dezvoltarea industriei Spa in Romania si nu numai. Cele doua proiecte au generat, in 2013, o cifra de afaceri de 120.000 de euro.
Managerul creeaza cate un concept nou de spa pentru fiecare proiect, astfel incat experienta clientilor sa fie unica, iar aceasta atentie la detalii le-a atras atentia inclusiv proprietarilor de Spa din afara tarii.
De ce SPA? Cum ati ales acest domeniu pentru specializare? Cum ati anticipat potentialul sau de business?
Nu a fost o anticipare constienta a potentialului acestei industrii, eram destul de tanara cand am inceput sa profesez ca Spa Manager si veneam din cu totul alt domeniu (am studiat Litere si aveam experienta in vanzari).
Am ales... mai mult
Sambata, 01 Martie 2014, ora 00:00
Exploatarea miniera de la Rosia Montana, un proiect care a starnit reactii fara precedent din partea societatii civile, reprezinta doar o veriga a unui plan de de investitii mai amplu al Guvernului, care pe langa aur, isi propune noi exploatari de carbune, uraniu si gaze naturale.
Guvernul a planuit sa atraga investitii de 10 miliarde de euro si sa creeze 50.000 de locuri de munca pana la finalul anului 2013, prin cadrul a cinci domenii strategice: energie, resurse minerale, agricultura, industrie si infrastructura, potrivit unui plan de investitii strategice anuntat la inceputul mandatului.
Business24 prezinta cele sase proiecte din industria extractiva, care se afla, in prezent, in atentia Guvernului, dar si contributia potentiala la redresarea economica a Romaniei.
"Romania are nevoie de exploatarea de gaze de sist, pentru ca zacamintele conventionale sunt aproape epuizate, dar si de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, pentru dobandirea independentei energetice. Este bine ca Guvernul se ocupa sa vada cum pot fi explorate si exploatate aceste resurse naturale de care dispunem si care au capacitatea sa repuna Romania pe harta mondiala a energiei", a declarat consultantul in domeniul energiei, Ionut Purica.
Pe de alta parte, analistul economic Mircea Cosea trage un semnal de alarma cu privire la planurile Guvernului de a utiliza aceste resurse naturale.
"Ceea ce face Guvernul in prezent este un atentat la viitorul economic al Romaniei deoarece el nu are in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:12
Productia industriala (serie bruta) a crescut cu 6,9% in primele sapte luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2012, dar si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 6,1%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare (+8,5%) si de cea extractiva (+5,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,4%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de capital (+11,8%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,7%), in industria bunurilor intermediare (+7,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+3,8%). Industria energetica a scazut cu 5,0%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in perioada mentionata datorita industriei prelucratoare (+7,9%) si industriei extractive (+4,5%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,9%.
La ce mari grupe industriale s-au inregistrat cele mai mari cresteri
Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+12,4%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,7%), in industria bunurilor intermediare (+5,5%) si in industria bunurilor de uz curent... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:55
Cifra de afaceri din industrie pe total piata interna si piata externa a crescut in primele sapte luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, in termeni nominali, cu 4,7%, avans determinat de industria prelucratoare, care a avut un plus de 5%, a anuntat vineri Institutul National de Statistica.
Industria extractiva a scazut cu 4%.
"Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in urmatoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+17,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,5%), industria bunurilor de uz curent (+2,7%) si industria bunurilor intermediare (+1,0%). Industria energetica a scazut cu 12,6%", se arata intr-un comunicat al INS.
In iulie, afacerile din industrie au urcat comparativ cu luna precedenta, pe total industrie, cu 5,2%, datorita cresterii industriei prelucratoare (de 5,4%). Industria extractiva a scazut cu 1%. Fata de iulie 2012 afacerile sunt mai mari cu 8,9%. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 11:24
Cifra de afaceri din industrie a crescut, la nivelul primului trimestru din 2013, cu 4,8%, in special datorita activitatilor derulate in industria prelucratoare, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), publicate luni.
Astfel, in intervalul ianuarie-martie 2013, cifra de afaceri din industrie s-a majorat, pe ansamblu, cu 4,8%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+5,1%). Pe de alta parte, industria extractiva a scazut, in acelasi interval comparativ, cu 2,3%.
In functie de marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in urmatoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+13,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,1%), industria bunurilor intermediare (+5,6%) si industria bunurilor de uz curent (+0,6%). La polul opus s-a situat, cu o scadere de 13,5%, industria energetica.
Potrivit sursei citate, in martie 2013, cifra de afaceri din industrie (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut, fata de luna precedenta, cu 5%, datorita cresterilor din industria extractiva (+5,2%) si din industria prelucratoare (+5%).
Pe marile grupe industriale s-au consemnat cresteri in: industria bunurilor intermediare (+12,9%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7%) si industria bunurilor de capital (+2,2%). Industria energetica a scazut cu 29,1%.
Valoarea cifrei de afaceri a scazut in martie in toate sectoarele... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 13:05
Cifra de afaceri din industrie a avansat cu 3,1% in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, ca urmare a cresterilor din industria extractiva (7,2%) si din cea prelucratoare (3%), a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).
Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a crescut in toate sectoarele: in industria bunurilor de folosinta indelungata s-a inregistrat un avans de 13,6%, industria bunurilor de uz curent a crescut cu 5,5%, industria bunurilor intermediare a crescut cu 3,1%, industria energetica a avansat cu 1,5%, in timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 0,6%.
Comenzile noi din industrie au crescut in primul semestru al acestui an cu 0,7%, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.
Cresterea comenzilor noi din industrie in primul semestru din 2012 s-a datorat datelor pozitive inregistrate la industria bunurilor de folosinta indelungata (15,4%), industria bunurilor de uz curent (8,8%) si a bunurilor intermediare (2,9%). Industria bunurilor de capital a scazut cu 3,5% in prima parte a acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2011.
In luna iunie, afacerile din industrie au scazut cu 3,5% fata de mai, ca urmare a diminuarii activitatii din industria prelucratoare cu 4%. Comparativ cu luna iunie 2011, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,5% in luna iunie, ca urmare a evolutiei pozitive din industria extractiva (14,5%) si industria prelucratoare (1%).
Tot in iunie 2012, comenzile noi din... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 11:55