Grupul american Smithfield Foods Inc., cel mai mare producator mondial de carne de porc, a decis sa inchida pe o perioada nedeterminata un mare combinat de procesare a carnii din SUA, din cauza cazurilor de coronavirus in randul angajatilor, si totodata a avertizat ca aceasta inchidere duce America "periculos de aproape" de o posibila criza de aprovizionare cu carne de porc, transmite Bloomberg.
Smithfield Foods, prezent si pe piata din Romania, a informat duminica, intr-un comunicat, ca va inchide facilitatea de procesare a carnii de porc de la Sioux Falls, Dakota de Sud, care este responsabila pentru aproximativ 5% din productia de carne de porc a SUA. Decizia celor de la Smithfield vine dupa ce oficialii din statul Dakota de Sud au descoperit peste 200 de cazuri de coronavirus in randul angajatilor de la acest combinat.
"Inchiderea acestei facilitati, cumulata cu o lista in crestere de facilitati de productie a furajelor care au fost inchise in industrie, duce tara noastra periculos de aproape de limita in termeni de aprovizionare cu carne. Este imposibil ca rafturile magazinelor sa fie pline daca fabricile noastre nu functioneaza", a declarat directorul general de la Smithfield, Ken Sullivan.
Initial, Smithfield, companie detinuta de grupul WH Group din Hong Kong, a propus inchiderea combinatului din Dakota de Sud pentru o perioada de trei zile. Insa guvernatorul din Dakota de Sud, Kristi Noem, a cerut companiei sa prelungeasca perioada de inchidere pentru cel... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:40
Pretul la carnea de porc si de pasare va creste cu inca 30-40%, dupa scumpirile inregistrate in ultimele saptamani, sustine Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.
"Pretul carnii de porc si de pasare atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului roman. In cadrul Conferintei SIIC'2019 - Industria Carnii, atrageam atentia asupra cresterii pretului la carnea de porc si pasare, in doar doua saptamani, cu 20% si previzional pentru perioada imediat urmatoare cu aproximativ 40%. Pretul la carnea de porc si pasare a atins aceste previziuni si va creste in continuare cu 30-40%", se mentioneaza in document.
Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplange faptul ca Romania e dependenta de importurile de carne.
"Marii producatori din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizeaza in state europene si vand catre tarile asiatice, puternic atinse de pesta porcina africana. China cumpara tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit ACEBOP, importatorii din Romania care doresc sa achizitioneze porci vor fi nevoiti sa plateasca saptamana viitoare 80 de euro/cap, in contextul in care necesarul fermelor de ingrasare s-a dublat.
Asociatia acuza lipsa capacitatii de reproductie a Romaniei, la porc si pasare, drept cauza principala a acestei crize.
"Daca Romania avea astazi o... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 16:31
Ken Maschhoff, presedintele celei mai mari companii familiale de productia a carnii de porc din SUA, a vazut in acest an cum profiturile sale scad pe masura ce tensiunile comerciale dintre SUA si China au escaladat.
Compania sa, The Maschhoffs, a oprit mai multe proiecte din SUA in valoare de pana la 30 de milioane de dolari si ar putea muta peste hotare o parte din operatiuni. Sa investesti acum in operatiunile interne ar fi "ridicol", in conditiile in care China si alte tari introduc restrictii impotriva produselor agricole din SUA, spune Ken Maschhoff, informeaza Reuters.
De cealalta parte a globului, fermierul chinez Xie Yingqiang a decis in luna mai sa trimita la abator cea mai mare parte a turmei sale de 1.000 de porci, pentru a-si limita pierderile dupa ce Beijingul a introdus tarife vamale suplimentare pentru soia din SUA, decizie care a majorat pretul furajelor. "Nu mai avea sens sa ii cresc in continuare", spune Xie Yingqiang.
Disputa comerciala dintre SUA si China a afectat in mod deosebit industria carnii de porc din ambele tari iar pagubele colaterale au fost resimtite si de alte state mari exportatoare de carne de porc precum Brazilia, Canada si marii producatori europeni. Spre deosebire de cazul altor industrii pentru care razboiul comercial a creat castigatori si pierzatori, crescatorii de porci si procesatorii din intreaga lume sunt de partea celor care au de suferit de pe urma unei combinatii intre cresterea costurilor si scaderea preturilor la... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 11:21
Reducerea TVA la carne si produse din carne, diminuarea birocratiei si sustinerea industriei alimentare pentru promovarea produselor romanesti la export au fost printre subiectele dezbatute si analizate "cu patos", timp de doua zile, de catre autoritati si mediul de afaceri din Romania, in cadrul unui seminar dedicat in totalitate acestui sector care ruleaza anual afaceri de 3,5 miliarde de euro.
Discutiile s-au axat si pe modele de business aplicate de producatorii de profil din Romania, dar si pe integrarea productiei, in vederea cresterii profitabilitatii operatorilor economici, fiind de altfel premiate 15 companii care desfasoara o activitate in sectorul de producere si procesare a carnii, care s-au evidentiat pe piata interna prin integrarea productiei si ca model de business.
Anul 2015 se prefigureaza a fi un reper important pentru producatorii si procesatorii romani de carne, mai ales ca proiectele agricole integrate vor primi un punctaj mai mare si vor avea prioritate la finantare in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.
Ce sustin reprezentantii autoritatilor
Reprezentantii autoritatilor sustin orientarea producatorilor romani din sectorul agroalimentar catre integrarea productiei, mai ales ca Ministerul Agriculturii a introdus in noul PNDR acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi in vederea trecerii catre productia pentru piata si infiintarea de centre de procesare vor avea numai de castigat.
'Producatorii romani... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 09:15
Uniunea Europeana a decis sa aduca in fata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) conflictul sau cu Rusia privind exporturile europene de carne de porc, potrivit unui comunicat dat publicitatii marti la Geneva.
"Cerem deschiderea unor consultari", intr-o prima etapa a procedurii de reglementare a diferendului, conform prevederilor OMC, a anuntat un purtator de cuvant al UE.
Aceste consultari urmeaza sa dureze 60 de zile. Daca la sfarsitul perioadei nu se ajunge la niciun acord intre cele doua parti, atunci se trece la etapa urmatoare - tribunalul de arbitraj, insarcinat sa decida in astfel de dosare.
Rusia a impus in luna ianuarie interdictii la carnea de porc din Europa, dupa descoperirea unui caz de pesta porcina africana in Lituania.
Potrivit UE, masura a provocat pierderi estimate la patru milioane de euro pe zi pentru industria carnii de porc din Europa.
Intre timp, UE a decis sa deblocheze sapte milioane de euro - jumatate pentru sustinerea masurilor sanitar-veterinare de preventie si cealalta jumatate pentru crescatori - pentru a veni in ajutorul tarilor cel mai afectate de embargoul rus, respectiv Polonia si tarile baltice.
Piata rusa reprezinta un sfert din exporturile europene de produse porcine, in principal din Olanda, Germania si Danemarca, in valoare totala anuala de 1,4 miliarde de euro. mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 17:30
In contextul in care Ministerul Agriculturii incearca sa convinga Excutivul sa reduca TVA la carne, apare pe "masa opiniei publice"ce mai mare exemplu de evaziune din acest sector: minus 50 de milioane de euro la buget din cauza unei grupari infractionale cu ramificatii in Guvern si Parlament.
Reprezentantii ministerului Agriculturii, in frunte chiar cu ministrul Daniel Constantin, incerca sa convinga Finantele de necesitatea scaderii TVA la carne, la fel cum s-a intamplat si la paine. Secretarul de stat Achim Irimescu a venit cu date concrete privind evaziune din acest domeniu, date pe care le-au pus la dispozitie chiar oamenii din industrie. El a fost "mustrat" in schimb de premierul Ponta pentru declaratiile facute public.
Totusi, acum membrii Guvernului au un exemplu concret in fata: o evaziune fiscala la care prejudiciul se ridica la 50 de milioane de euro si la care au participat mai multe companii din industria carnii.
Cum a functionat gruparea infractionala
La aceasta evaziune, cea mai mare din industria alimentara, se pare ca ar fi participat, pe langa oameni de afaceri si un procuror si un senator de Giurgiu, Nicolae Badalau. Fiecare membru al gruparii avea sarcini precise: erau persoane care se ocupau cu inregistrarea companiilor, altii "racolau" straini care sa accepte sa fie asociati sau administratori ai unor societati fictive.
Practic, suspectii foloseau aceste firme fantoma pentru a derula operatiuni comerciale, trecand in evidentele... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:17
Reducerea TVA la carne este o masura pe care Ministerul Agriculturii a propus-o Guvernului, fiind un sector la fel de "tocat" de evaziune fiscala ca si cel al panificatiei. Totusi, decizia privind aplicarea acestei masuri va fi luata de Guvern, in acord cu Ministerul Finantelor.
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii a explicat pentru Business24 ca, in situatia in care, reducerea TVA la paine se dovedeste a fi un succes si cresc incasarile la bugetul de stat, urmatorul domeniu care ar avea nevoie de o "gura de aer" este cel al carnii. Totusi, secretarul de stat a subliniat ca decizia nu apartine Ministerului Agriculturii, care are rolul de a analiza si propune sectoarele in care ar fi necesara o reducere a TVA.
"Eu am prezentat (n.red la la Forumul Investitorilor Autohtoni) cifre pe care le-am primit de la producatori, deci de la reprezentantii industriei. Ei sustin ca s-au pierdut 230 de milioane de euro pe an din cauza cresterii TVA in 2010. Am spus ca daca reusim sa implementam bine masura reducerii TVA la paine si se incaseaza la buget, ar fi posibil sa se extinda, in viitor, aceasta masura si la alte sectoare. Subliniez ca am spus ca s-ar putea aplica si in sectorul carnii", a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Care sunt "durerile" industriei
Business24 prezinta raportul facut de reprezentantii industriei si care a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii, document ce contine... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:05
Procesatorii de carne se afla in cel de-al cincilea an de criza si se confrunta cu mai multe probleme, printre care cresterea pretului la carnea de porc dar si costul materiilor prime. Scandalul carnii de cal, care a lovit industria alimentara, la inceputul acestu an, nu a facut decat sa puna paie pe foc.
In ciuda contextului dificil, reprezentantii procesatorilor sunt optimisti si se asteapta la o redresare a situatiei si, in unele cazuri, chiar la o crestere a cifrei de afaceri.
De asemenea, pentru a rezista pe piata si pentru a diminua pierderile incasate din segementele mai putin profitabile, oamenii de afaceri se vad obligati sa ia decizii dificile. CrisTim, companie cu vanzari de 80 de milioane de euro anul trecut, ar putea ramane liderul clasamentului procesatorilor de carne si anul acesta, desi dificultatile financiare nu i-au ocolit.
Piata de mezeluri este estimata la 800 de milioane de euro. In acest moment, CrisTim se lupta cu libanezii de la Caroli Foods Group, dar companii precum Meda Prod, care a incheiat 2012 cu o cifra de afaceri de peste 27 de milioane de euro, vin tare din urma.
Cris-Tim s-a confruntat anul trecut cu situatia de a nu a mai reusit sa isi acopere cheltuielile. Din acest motiv, a preferat sa renunte la afacerea cu porci, de la ferma situata in Boldesti-Scaeni, judetul Prahova si sa intre pe piata lactatelor, cu brandul Mandruta, lansat in ianurie acest an, in urma unei investitii de 1,5 milioane de euro.
Radu Timis nu a... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:40
Guvernul Romaniei este cel care trebuie sa traga la raspundere vinovatii pentru denigrarea imaginii producatorilor de carne din tara noastra, sustine Sorin Minea, presedintele asociatiei patronale Romalimenta, in contextul in care Romania a fost prezentata drept sursa problemelor din scandalul carnii de cal.
Cu toate ca pana acum nu a fost prezentata nicio dovada concreta, Romania a tinut capul de afis in presa internationala ca origine a problemelor, din Marea Britanie, unde au fost descoperite produsele care contineau carne de cal, pana in Australia.
"A fost un atac la adresa noastra. (...) S-a creat o neincredere fata de produsele din carne romanesti", arata presedintele Romalimenta, adaugand ca "s-a creat un precedent; pe toate posturile de televizune a aparut cum (n.r. romanii) omoara caii din Letea".
Impactul suferit de industria locala nu va putea insa fi apreciat decat dupa cateva saptamani, precizeaza Minea. Practic, totul va depinde de cum va raspunde consumatorul final din tarile unde s-au gasit produsele din carne contrafacuta, tinand cont de faptul ca modul in care a fost prezentat scandalul carnii de cal a rezultat intr-o campanie de imagine negativa la adresa Romaniei.
Este cruciala gasirea vinovatilor
Pentru a repara imaginea tarii noastre in fata consumatorilor europeni "este foarte importanta gasirea unor vinovati reali si o aplanare a conflictului", a declarat presedintele Romalimenta pentru Business24.
Media straina va putea atunci... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:15