Aviatia sustine in Romania 75.000 de locuri de munca si un miliard de euro din Produsul lntern Brut (PIB), a declarat, vineri, Tony Tyler, directorul general al IATA, la un eveniment dedicat aviatiei in Europa de Est.
"In Europa de Est cifrele ne arata impactul direct al aviatiei si acestea sunt foarte importante. In Romania, aviatia sustine 75.000 de locuri de munca si un miliard de euro din PIB, in Ungaria 48.000 de locuri de munca si 1,1 miliarde de euro, in Bulgaria 140.000 de locuri de munca si 1,7 miliarde de euro, iar in Polonia 84.000 de locuri de munca si doua miliarde de euro. Aceste cifre reprezinta doar efectul de suprafata pentru ca aviatia a jucat un rol mult mai intens in a ajuta Europa sa se integreze in economia europeana dupa caderea Cortinei de Fier", a spus Tony Tyler.
Seful IATA a mentionat ca beneficiile aviatiei trebuie sa fie mentinute si extinse, iar una dintre provocari este legata de profitabilitate.
"In 2012, liniile aeriene faceau 2,2 dolari profit pentru fiecare pasager pe care il transportau, echivalentul costului unei cesti de cafea. Anul acesta va fi unul mai bun si si vom impinge profitul catre 4 dolari pe calator ceea ce reprezinta costul unui sandwich", a adaugat Tony Tyler.
Acesta a precizat ca in acest an peste trei miliarde de pasageri au ajuns la destinatiile lor pe calea aerului. Flota aeriana globala consta din 23.000 de nave care conecteaza 40.000 de perechi de orase.
Ministerul Transporturilor, Asociatia... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 11:39
Companiile din industria aeronautica au solicitat autoritatilor infiintarea unei structuri nationale a aviatiei, care, prin nivelul superior de organizare, sa poata promova interesele industriei la nivelul entitatilor europene de profil, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Economiei.
Reprezentantii industriei aeronautice au participat, joi, la consultarile cu reprezentantii industriei manufacturiere pentru elaborarea Strategiei de Reindustrializare a Romaniei.
De asemenea, companiile au solicitat ca Guvernul sa faca lobby pentru un parteneriat al Romaniei cu EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) pentru accesul la comenzile de construire de aparate de zbor. De altfel, absenta comenzilor pentru industria aeronautica a fost unul dintre subiectele aflate in dezbatere, cei prezenti la discutii sugerand ca institutiile de stat care folosesc aparate de zbor, cum ar fi MApN, MAI, Ministerul Sanatatii, sa-si planifice pe termen lung achizitiile de astfel de aparate, fiind vorba de o industrie cu un ciclu lung de fabricatie.
Potrivit solicitantilor, statul s-ar putea implica activ in sustinerea industriei autohtone de aviatie, inclusiv prin retehnologizare, arata comunicatul Ministerului Economiei.
Modelul francez, propus pentru pregatirea resurselor umane
O alta propunere a vorbitorilor s-a referit la privatizarea intregii industrii aeronautice.
In privinta politicii de resurse umane, reprezentantii industriei aeronautice au cerut... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 17:24