Havelsan, una dintre cele mai cunoscute firme din industria de Aparare a Turciei, va deschide o sucursala in Qatar, statul din Golf fiind considerat un partener strategic al Ankarei.
Havelsan este specializata in sisteme de aparare aeriana si securitate cibernetica, iar directorul adjunct al firmei, Mehmet Akif Nacar, spune ca rolul sucursalei din Doha este de a supraveghea proiectele aflate in lucru in Qatar, anunta Daily Sabah.
Firma de aparare este prezenta pe piata din Qatar de 4 ani, iar pana acum cooperarea s-a vazut in domenii precum securitatae cibernetica, sisteme de comanda si control, tehnologia informatiei si sisteme de antrenament si simulare.
Qatarezii au la indemana inclusiv un simulator de zbor pentru elicopterele din dotarea fortelor aeriene, acesta testand reactiile pilotilor in orice conditii meteo.
Havelsan a derulat cooperari si cu state precum Pakistan, Arabia Saudita, Irak, Brunei si Malaezia, ca si parteneriate vechi cu Lockheed Martin si Boeing.
Qatarul este in plina criza diplomatica cu vecinii sai, Arabia Saudita, Brunei, Egipt si Emiratele Arabe Unite, pe fondul suspiciunilor de inantare a unor grupari teroriste.
Criza din Golf este intr-o faza critica, Arabia Saudita reclamand inclusiv prezenta fortelor militare din Turcia pe teritoriul micului emirat. mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 10:53
Ankara are planuri mari in privinta dezvoltarii capacitatilor de productie a armamentului si tehnicii militare de provenienta locala, iar companiile din industria Apararii profita din plin de acest context favorabil.
Sectorul naval a cunoscut in special o dezvoltare rapida, dupa ce guvernul turc a crescut numarul comenzilor de nave de lupta catre contractorii locali, relateaza Defense News.
2016 a fost un an in care santierele navale din Turcia au livrat sau lansat 6 nave de lupta, incluzand corvete, transportoare sau nave de suport logistic.
De altfel, in ultimii 15 ani, Turcia a bifat 14 programe militare in domeniul constructiilor de nave, dupa cum anunta premierul Binali Yildirim. Tendinta este reflectata si de aparitia unor noi santiere navale, numarul acestora crescand de la 37 la 80, din 2003 si pana in prezent.
"Turcia este una din cele 10 tari din lume care poate construi nave de lupta. Tinta noastra este sa construim un portavion", a anuntat presedintele Recep Erdogan, la inceputul acestei luni.
Pana atunci insa, industria locala se pregateste sa dea drumul productiei de fregate de clasa I, nave la fel de versatile ca si corvetele, dar cu o putere mai mare de foc si un sistem mai modern de control.
Planul lui Erdogan de a concepe si construi un portavion 100% turcesc are sustinere din partea constructorilor navali din tara. "Suntem decisi sa punem in practica aceasta ambitie. Ministerul Apararii a sustinut, in ultimii ani, programele locale care... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 08:53
Turcia este in cautare de parteneri pentru a da drumul productiei de rachete fabricate in tara, a anuntat un oficial de la Ankara.
Prezent la receptia oferita de Ambasada Frantei in capitala Turciei, ministrul Apararii Fikri Isik a anuntat incheierea unui parteneriat cu consortiul franco-italian Eurosam in dezvoltarea sistemului national defensiv de rachete, relateaza Hurriyet Daily News.
Masura este in concordanta cu statutul de membru NATO al tarii, dar este dublata si de o achizitie de 2,5 miliarde de dolari pentru rachetele S-400 produse in Rusia, contractul incluzand si o clauza care vizeaza transferul de tehnologie.
Chiar daca Isik a prezentat parteneriatul cu Eurosam drept una dintre cele mai importante afaceri realizate in ultimii ani in industria de aparare, chestiunea cooperarii cu Rusia arata o deteriorare a relatiilor Ankarei cu celelalte state membre NATO, in special cu Germania si SUA.
Contractul incheiat intre Ankara si Moscova prevede livraea a doua unitati de lansatoare de rachete S-400 in cel mult un an, acestea putand fi instalate oriunde in Turcia, dupa cum anunta Bloomberg.
"Achizitia rachetelor rusesti este un semn clar ca Turcia este dezamagita de relatia cu UE si SUA. Dar, pana cand nu va fi platit avansul, nu putem fi siguri de nimic", apreciaza Konstantin Makienko, analist la Centru de Analiza si Strategii in Tehnologie din Moscova.
Conform contractului, doua statii de lansare a rachetelor S-400 vor fi construite in Turcia, ceea... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 06:51
1Turcia a lansat la apa o noua nava de lupta, corveta Kinaliada, iar evenimentul a reprezentat pentru presedintele Erdogan un nou prilej de a le transmite constructorilor navali din tara sa ca isi doreste foarte mult si un portavion.
"Este o prioritate pentru noi sa devenim un producator de armamemnt si nu sa actionam ca un consumator in aceasta zona", a specificat presedintele Turciei, prezent la ceremonia de lansare la apa a navei de patrulare, informeaza Hurriyet Daily News.
Corveta Kinaliada este o nava din clasa Ada, a carei constructie a inceput in 2016 si care va deveni operationala in 2020, dupa ce va trece toate etapele de testare pe mare si armamentului din dotare.
Nava are o lungime de 99,5 metri si poate indeplini misiuni de patrulare si recunoastere, misiuni de lupta la suprafata si antisubmarin ca si alte diferite tipuri de misiuni de lupta in cadrul unui razboi mai putin conventional.
"Trebuie sa oferim acelasi tratament companiilor producatoare de aramament din tara, ca si celor straine, cata vreme pot asigura produse cu caracteristici similare. Daca nu am fi urmat acest model timp de 15 ani, embargourile ascunse ne-ar fi pus in imposibilitatea de a ne apara in razboiul contra terorii", a tinut sa precizeze Recep Erdogan.
Pana acum, Turcia a lansat la apa 14 nave de razboi de productie indigena, alte 10 proiecte fiind in derulare.
"Suntem mandri de capacitatea noastra de a construi ambarcatiuni militare, in special de submarine. Turcia se... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 05:13
Turcia se zbate de mai mult timp sa nu mai fie dependenta de tehnica militara de import, dar in privinta rachetelor cu raza lunga de actiune nu a reusit sa faca pasi importanti, cel putin pana acum.
Ministrul Apararii, Fikri Isik, a anuntat pe 11 mai ca armata turca tocmai a testat cu succes prima racheta cu raza lunga de actiune de productie indigena, intr-o provincie de pe malul Marii Negre, relateaza Hurriyet Daily News.
Racheta Bora a fost lansata dintr-un poligon din provincia Sinop si a aterizat apoi in Marea Neagra dupa ce a parcurs 280 de kilometri in zbor.
Aceasta este distanta maxima pe care o parcurge racheta cu un calibru de 610 mm, incarcatura exploziva a acesteia fiind de 470 kg.
"O noua lansare a rachetei Bora a fost efectuata in Sinop, aceasta urmand sa cada in Marea Neagra in clipa in clipa. Turcia isi fabrica de acum propriile rachete. Am castigate enorm de multa incredere in noi", a declarat ministrul Isik, la cateva minute dupa lansare.
Anul trecut, industria de Aparare din Turcia a reusit sa creeze si primele proiectile spargatoare de buncare de provenienta interna, acestea dorindu-se a fi folosite in cadrul ofensivei din Siria. mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 16:12
1Oficialii din industria de aparare a Turciei au anuntat ca sunt in faza finala a semnarii unui contract de export de armament in Arabia Saudita, dar clauzele acestuia vor fi secretizate.
Discutiile pentru incheierea acestui contract au fost initiate de presedintele Recep Erdogan inca din toamna anului 2015, iar ministrul Apararii, Fikri Isik, sustine ca aceasta va fi cea mai importanta afacere din domeniu pentru Turcia, relateaza Defense News.
Arabia Saudita se numara printre primele 10 piete de export de armament din Turcia, dar achizitiile s-au mentinut pana acum la un nivel redus, de maximum 50 de milioane de dolari pe an.
Misterul care inconjoara acest contract naste destule speculatii, o sursa din industria de Aparare considerand ca Turcia ar putea livra platforme navale complexe catre partenerii sauditi.
In ultimii 5 ani, Ankara a reusit sa dubleze aproape volumul exporturilor de armament, crescand de la 883 milioane dolari in 2011, la 1,68 miliarde in 2016.
Cu toate acestea, ministrul Isik recunoaste ca cea mai mare problema o reprezinta finantarea noilor proiecte din industria de aparare si aerospatiala, in acest caz un parteneriat cu un guvern strain sau acordarea unor linii de credit prin intermediul bancilor de stat fiind considerate de oficialii de la Ankara cele mai bune optiuni.
Relatiile dintre Ankara si Riad sunt cordiale, ambele tari avand o majoritate de musulmani suniti in randul populatiei si imbratisand aceeasi politica in privinta... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 11:05
Turcia este tot mai putin dependenta de armamentul importat de la partenerii occidentali, in clipa de fata industria locala de Aparare asigurand aproximativ 60% din necesarul fortelor armate ale Turciei.
Estimarea a fost facuta de oficialii turci cu ocazia lansarii la apa a celei de-a treia corvete de productie proprie, iar presedintele tarii, Recep Erdogan, nu se sfieste sa ceara mai mult de la constructorii navali: vrea un portavion, dupa cum relateaza Defense News.
Burgazada este a treia nava de lupta din clasa Ada produsa in Turcia, iar presedintele Erdogan a anuntat ca tara sa "va fi curand in postura de a lansa la apa un portavion de productie proprie".
De altfel, afirmatia sefului de stat nu este deloc hazardata, constructorul Sedef Shipbuilding intrand intr-un parteneriat cu spaniolii de la Navantia pentru a construi o platforma navala de decolare si aterizare a avioanelor, proiect cu un pret estimativ de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Corvetele din clasa Ada fac parte dintr-un proiect mai vast numit Milgem, care a si dat fortelor navale din Turcia prima nava moderna de lupta indigena inca din 2008. Navele de tip Milgem sunt destinate operatiunilor de cautare si salvare, patrulelor de coasta si misiunilor antisubmarin.
Toate sunt dotate cu un helipad pentru elicoptere Seahawk, iar armamentul este compus din torpile, rachete si tunuri de 76 mm. Cu o capacitate de 2400 tone, o viteza de 33 de mile/h si o autonomie de 3.500 mile marine, corvetele... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 18:10
1Ankara ar putea renunta in curand la achizitionarea bombelor spargatoare de buncare de la firme din SUA, ca urmare a dezvoltarii unui proiect autohton similar.
Turcia a inceput sa produca proiectile perforante proprii in cadrul Corporatiei Industriale Mecaninco-Chimice (MKEK), dupa cum a explicat un oficial din cadrul industriei de Aparare, anunta Hurriyet Daily News.
Bomba turceasca a fost brevetata de MKEK, are o greutate de 907 kilograme si poate fi montata pe avioanele de lupta F-16 si F-4.
Ihsan Cagatay Oncel, directorul de cercetare si dezvoltare din cadrul corporatiei producatoare de armament din Turcia, a anuntat ca proiectilele si-au dovedit eficienta in cadrul testelor efectuate pana acum.
"Bombele perforante reusesc sa strapunga pereti din beton armat, iar certificarea lor pentru folosirea ca munitie pe avioanele F-16 si F-4 a fost finalizata", a anuntat directorul MKEK.
Bombele perforante produse de turci sunt replici ale proiectilelor Mark84 si pot distruge diverse tinte, de la baraje de hidrocentrale si poduri, la depozite subterane de munitii si carburant si pana la baterii antiaeriene si antene radar. mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 17:05
1Unul din cei mai mari producatori de arme din Turcia, grupul privat BMC, a primit cadou din partea guvernului de la Ankara o suprafata de 222 de hectare de teren pe care sa isi construiasca noua fabrica de tancuri.
BMC detine deja o unitate de asamblare a vehiculelor blindate, dar aceasta urmeaza sa fie relocata din Izmir pe coasta de vest a Turciei, la Sakarya, a anuntat ministrul Industriei si Tehnologiei, Fikri Isik, citat de portalul Defense News.
Cadou de la presedinte
Ankara nu se arata mereu atat de darnica cu investitorii privati din tara, dar, in acest caz, BMC detine doua atuuri importante.
In primul rand, patronul companiei, Ethern Sancak, este unul dintre apropiatii presedintelui Recep Erdogan, iar al doilea avantaj este dat de dorinta oficialilor turci de a lansa primul blindat realizat in totalitate in tara: Altay.
Ministrul Isik a anuntat ca fabrica BMC de la Sakarya ar urma sa dea drumul productiei in cel mult doi ani, obligatia companiei fiind de a crea 4.000 de noi locuri de munca in urma investitiei de 1,3 miliarde de lire (aproximativ 430 milioane dolari).
Un tanc 100% turcesc
Altay ar urma sa reprezinte primul blindat creat integral in Turcia, tancul urmand sa fie produs in 1.000 de exemplare cu o precomanda de 250 de unitati plasata deja de Ministerul Apararii.
Ethern Sancak, patronul BMC, a anuntat ca firma sa va lucra in parteneriat cu alti producatori de armament din tara, fara a da nume, dar insistand pe amanuntul ca... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:20