Rezilienta oraselor reprezinta capacitatea acestora de a se adapta si de a lua masuri necesare raspunsului la situatii perturbatoare, care pot avea consecinte grave asupra functionalitatii oraselor, dar si abilitatea de a se adresa problemelor cu care se confrunta locuitorii.
Rezilienta presupune continuarea drumului firesc de evolutie a oraselor in conditii de criza, urgente, dezastre naturale sau orice alt fel de probleme.
Orasele care sunt pregatite sa raspunda la diverse provocari in timp real, fara a afecta buna dezvoltare a acestora pe termen lung, sunt cele care au un nivel ridicat de rezilienta, insa acest fapt depinde de procedurile de functionare pe care acestea si le stabilesc.
Orasele Inteligente, datorita naturii lor, sunt orase reziliente. Prin solutii de Smart City, rezilienta oraselor creste considerabil, iar acestea se transforma in orase cu o calitate ridicata a vietii, in care oamenii isi doresc sa traiasca.
Spre exemplu, "tehnologiile smart ofera agentiilor locale noi instrumente pentru luarea de masuri preventive, pentru a raspunde in caz de urgente, si pentru planificarea pe termen lung a durabilitatii si cresterii."
Prin intermediul tehnologiilor smart, autoritatile locale pot primi informatii in timp real si pot gestiona si preveni situatii, inainte ca acestea sa apara. Asadar, prin digitalizare si prin tehnologie, orasele smart devin orase reziliente.
Conceptul de rezilienta poate fi privit si din perspectiva globala. Rezilienta... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 12:55
Asociatia Romana pentru Smart City, liderul industriei Smart City din Romania, lanseaza cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030.
Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asumare valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
Lansarea va avea loc pe 11 decembrie, la Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a 4-a editii a Galei Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea industriei de Smart City din Romania.
Numerosi ministri, secretari de stat si zeci de primari din toata tara sunt asteptati miercuri, 11 decembrie, pentru a-si asuma directii clare de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani.
Romania are nevoie de lideri responsabili, care sa conduca orase si comunitati competitive si inovative, pentru o aliniere accelerata la nivelul de prosperitate al tarilor din vest. Demersul va primi sustinere si din partea mediului academic, societatatii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si mediului economic.
Scopul demersului Carta Romania 2030 este de a facilita transformarea comunitatilor in adevarate orase inteligente, sustenabile si durabile, in care toti cetatenii sa aiba acces neingradit la cele mai bune servicii oferite de catre institutiile statului, pentru o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
La Gala Smart City Industry Awards sunt asteptate peste... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:46
Asociatia Romana pentru Smart City, liderul industriei Smart City din Romania, lanseaza cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030. Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asumare valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
Lansarea va avea loc pe 11 decembrie, la Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a 4-a editii a Galei Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea industriei de Smart City din Romania.
Numerosi ministri, secretari de stat si zeci de primari din toata tara sunt asteptati miercuri, 11 decembrie, pentru a-si asuma directii clare de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani. Romania are nevoie de lideri responsabili, care sa conduca orase si comunitati competitive si inovative, pentru o aliniere accelerata la nivelul de prosperitate al tarilor din vest. Demersul va primi sustinere si din partea mediului academic, societatatii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si mediului economic.
Scopul demersului Carta Romania 2030 este de a facilita transformarea comunitatilor in adevarate orase inteligente, sustenabile si durabile, in care toti cetatenii sa aiba acces neingradit la cele mai bune servicii oferite de catre institutiile statului, pentru o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
La Gala Smart City Industry Awards sunt asteptate peste 300 de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:05
Asociatia Romana pentru Smart City organizeaza cea de-a 4-a editie a Galei Smart City Industry Awards, eveniment ce va avea loc pe data de 11 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Editia din 2019 va premia performanta si eforturile sustinute ale persoanelor, institutiilor si companiilor implicate in dezvoltarea Industriei Smart City din Romania, incadrate in 10 categorii principale, alaturi de 8 premii speciale.
Cele 10 categorii de interes sunt: Smart Mobility, Smart Economy, Smart Government, Smart Citizen, Smart Environment, Smart Living, Smart Energy, Best AI Project, Smart Education si Smart Real Estate.
Cele 8 premii speciale sunt: Best Smart City Project, Mayor of the Year, Best Smart City Company, CEO of the Year, City Manager of the Year, Partner of the Year, Most active member si Smart City Industry Best Mass Media Supporter.
Inscrierea proiectelor este gratuita si se poate efectua pe website-ul www.scia.ro, pana pe data de 25 noiembrie 2019.
Juriul Smart City Industry Awards 2019 este format din promotori ai conceptului de Smart City, personalitati din industrie, care au contribuit activ la dezvoltarea comunitatilor inteligente din Romania:
- Presedintia juriului este propusa domnului Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj Napoca, atat pentru castigarea premiului Mayor of the Year 2018, cat si a premiului Best Smart City Project 2018
- Paula Parvanescu, fost secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 11:56
Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finantare pentru proiecte smart city, miercuri, 3 aprilie 2019.
Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vasta activitate internationala, a semnat un acord de finantare cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate, prin care va investi 500 de milioane de euro in proiectele tip smart city din Romania.
Acordul de finantare prevede investitii in principalele verticale ale industriei - energie, living, mediu si infrastructura, iar scopul principal il reprezinta sustinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din Romania. Acordul are o perioada de implementare de 10 ani, urmand ca primele proiecte sa fie anuntate in perioada imediat urmatoare.
"Credem in potentialul de dezvoltare al Romaniei si avem toate resursele necesare pentru implementarea corecta si coerenta a acestor proiecte. Acordul de finantare reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City in Romania. Asa cum am promis, tara noastra va fi un important hub regional in zona industriilor conexe conceptului Smart City.
In perioada imediat urmatoare, initiem primele runde de discutii cu municipalitatile, companiile si institutiile interesate de accesarea fondurilor disponibile in vederea localizarii proiectelor pe care le vom... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:15
Alba Iulia este primul oras din Romania unde, in urma cu doi ani, a luat startul un program ambitios pentru dezvoltare inteligenta, initiat de catre Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.
Au fost testate pana acum peste 100 de solutii ale companiilor private, iar pe 8 si 9 octombrie, in cadrul evenimentului Dezbatere Smart City Alba Iulia 2018, reprezentantii primariilor, ai companiilor care ofera servicii catre administratia publica si comunitate, ai mediului universitar si presa vor fi prezenti pentru a vedea rezultatele.
"In urma cu doi ani si jumatate, impreuna cu Mircea Hava am facut o chemare catre industrie sa vina la Alba Iulia. Am plecat cu optimism si incredere in inteligenta si patriotismul romanilor, si asteptarile noastre au fost mai mult decat implinite. Deja peste 100 de solutii inteligente au facut din Capitala de Suflet a Romanilor si Capitala Inteligenta a Romanilor. Am adaugat orasului istoric orientarea pentru urmatorii 100 de ani. Aici se naste viitorul - din trecut, la care adaugam umila noastra contributie. Felicitari Mircea Hava si Echipei Alba Iulia Smart City condusa de catre Nicolaie Moldovan, pentru ca sunt capabili si fac ceea ce spun!", a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Nationale Smart City, initiator al proiectului Alba Iulia Smart City.
Spre deosebire de alte evenimente dedicate oraselor inteligente, participantii vor avea posibilitatea de a vedea in functiune, la fata... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:53
Different City-Smart City. Dezbatere Nationala 2017-2020 - evenimentul care reuneste primari, city manageri, specialisti in administratie cu experti in solutii pentru o administrare moderna a oraselor - se va desfasura saptamana viitoare, pe 24 si 25 octombrie la Bucuresti, Ramada Plaza, Sala Terra, incepand cu ora 8:00. Aflata la cea de a doua editie, Dezbaterea ofera cadrul necesar discutiilor si promovarii conceptului de Smart City si contribuie la crearea unei retele de inovare in randul administratiilor publice si a mediului de afaceri, care sa conduca la cresterea calitatii vietii in comunitatile urbane.
Obiectivele evenimentulului sunt:
Accelerarea deciziilor autoritatilor publice pentru adoptarea solutiilor smart in beneficiul cetatenilor, mediului de afaceri, turistilor si administratiei
Promovarea solutiilor inteligente pentru administrarea si functionarea orasului si transformarea lui in Smart City cu ajutorul unor platforme si solutii specifice
Identificarea domeniilor de interes comun pentru viitoarele implementari si parteneriate in domeniul smart city.
Alaturi de autoritati publice locale sunt asteptati sa participe reprezentanti ai companiilor, mediului universitar si ai organizatiilor non-profit. Evenimentul este sustinut de Ambasada Olandei, prezenta doamnei ambasador Stella Ronner- Grubacic fiind confirmata deja. Coordonarea continutului si moderarea dezbaterii este asigurata de Marius Bostan, fost ministru al comunicatiilor si... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 12:02