Anul 2015 a debutat sub auspicii bune pentru contrabandistii de tigarete din Romania. In ciuda campaniilor de combatere a fenomenului, traficul de tigarete de la frontierele tarii este in continua crestere.
La inceputul primaverii, agentiile de monitorizare, oficialitatile si reprezentantii industriei aratau ca, in acest ritm, bugetul Romaniei din 2015 poate spune adio unei sume de 650 de milioane de euro, pierdere rezultata din neaccizarea tigaretelor de contrabanda.
Nu suntem departe de Grecia, din acest punct de vedere.
In februarie, calculele guvernului de la Atena estimau la 2 miliarde de euro pierderile la buget rezultate din contrabanda cu tutun si produse petroliere.
Atat la noi, cat si in Grecia, contrabanda isi face loc pe o piata in care produsele din tutun sunt supraaccizate de catre stat, fara ca populatia sa constate vreun beneficiu direct din aceasta, dupa cum sustin reprezentantii industriei de profil.
Plaga intretinuta de stat
In 2014, piata de tigarete de contrabanda din Romania atingea deja un nivel record de la inceputul deceniului: circa 16%, conform reprezentantilor din industria tutunului din Romania.
Anul acesta a debutat cu o prezenta crescuta a tigarilor de contrabanda in piata locala, de la 16% la 19 procente.
"Pachetul de tigarete este cel mai taxat produs din Romania, circa 80% din pret inseamna acciza, TVA si alte taxe si contributii. Asa cum stiti, incepand cu 2014 platim acciza la un curs urias, 4,74 lei pentru un... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 09:56
1Romania va investi, in urmatorii doi ani, aproape 120 milioane de euro, din fonduri europene, pentru indeplinirea obligatiilor de reabilitare a siturilor contaminate, asumate prin Legea privind privatizarea Petrom, se arata intr-un proiect de HG lansat in dezbatere pe site-ul Ministerului Mediului.
Proiectul de act normativ a fost pregatit pentru a sprijini solicitarea de rambursare din fonduri europene, facuta de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, a cheltuielilor acceptate spre despagubire si platite de statul roman pentru despagubiri de mediu in cadrul contractului de privatizare Petrom, potrivit notei de fundamentare.
Proiectul de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Reabilitarea siturilor contaminate istoric de industria petroliera in Romania - Faza 1 (Facilitati)" prevede alocarea a 527.035.948 lei (119.238.902 euro) pentru realizarea investitiei in 2014 - 2015.
Investitia presupune remedierea celor doua batale de slam fosfoamoniacal Doljchim, remedierea celor patru batale interne si externe Petrobrazi, remedierea celor doua halde de deseuri triazinice si acrilonitril din cadrul Arpechim, remedierea lacurilor Dambovnic si Suseni - Arpechim, remedierea celor 25 de batale de reziduuri petroliere din activitatea de explorare si productie si remedierea depozitelor de produse petroliere Vaslui si Faurei, potrivit proiectului de HG.
Acesta este... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 09:06
Industria de wellness este un hot potato, care isi are sursele de dezvoltare in multe dintre trendurile actuale din economia globala. Pe romaneste, bea apa vie. Studiile economistilor, prezentate la Global Economic Symposium, arata ca serviciile wellness sunt direct influentate de mutatiile ce au loc la nivel macro si din asta deriva dinamica pozitiva a tot ce inseamna stare de bine.
In primul rand, sunt foarte multe amenintari la nivel mondial, climatul care se schimba, modificari sociale, somaj, saracie etc. Astfel, starea de bine, la nivel mental, psihic si fizic a devenit o nevoie acuta.
Incorporarea unui program de crestere a bunastarii indivizilor este semnul distinctiv al oricarei societati care se vrea progresista. In ultimii ani accentul a fost mutat de la bogatia materiale catre o bunastare la nivel mental, care are in centru valoarea umana, exact cea oferita de produsele si serviciile wellness.
Timpul prezent este caracterizat de viteza
Totul se intampla in timp real, lansarea unei cereri in timp real, primirea instant a ofertelor, intalniri Skype pe trei continente in acelasi timp, speed dating, fast food etc.
Acest lucru are un impact nemaipomenit asupra oragnismului, ducand la un stadiu de uzura mult mai mare decat cel al generatiilor anterioare in acelasi punct al existentei lor. Toti au nevoie sa ia pauze, sa respire iar spa-urile prin programele lor bine puse la punct ofera exact senzatia de incetinire si de timp de calitate de care e... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 12:03
Consiliul Concurentei analizeaza concentrarea economica prin care General Electric Company preia controlul unic asupra Lufkin Industries, Inc, a anuntat marti institutia.
"Operatiunea de preluare a controlului unic asupra Lufkin Industries de catre General Electric reprezinta o concentrare economica, in conformitate cu prevederile Legii Concurentei, ce depaseste pragurile valorice prevazute de lege, fiind supusa controlului Consiliului Concurentei", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei transmis marti Mediafax.
Insitutia va evalua concentrarea economica nou creata si va stabili daca este vorba de un mediu concurential normal.
General Electric Company (SUA) si filialele/sucursalele sale desfasoara activitati in urmatoarele domeniile energie, servicii industriale, iluminat, aviatie si servicii financiare. Lufkin Industries, Inc. (SUA) si filialele/sucursalele sale activeaza in domeniile produselor si serviciilor petroliere, dar si produse si servicii privind distributia de energie electrica.
General Electric (GE) a anuntat in luna aprilie ca va prelua pentru 3,3 miliarde de dolari producatorul de echipamente pentru industria petrolului si gazelor naturale Lufkin Industries, cu activitati in 40 de tari, printre care si Romania, unde detine o fabrica langa Ploiesti.
Compania americana Lufkin este unul dintre cei mai mari producatori de echipamente pentru industria petrolului si gazelor naturale.
GE isi va extinde astfel expertiza in acest... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:58
General Electric (GE) va prelua pentru 3,3 miliarde de dolari producatorul de echipamente pentru industria petrolului si gazelor naturale Lufkin Industries, cu activitati in 40 de tari, printre care si Romania, unde detine o fabrica langa Ploiesti.
Compania americana Lufkin este unul dintre cei mai mari producatori de echipamente pentru industria petrolului si gazelor naturale.
GE isi va extinde astfel expertiza in acest domeniu cu mai multe produse specializate, inclusiv anumite tipuri de ascensoare, pompe, sisteme automatizate de control si software-ul necesar.
"Tehnologiile avansate, combinate cu noi practici de foraj, revolutioneaza industria petrolului si gazelor naturale. Echipa, produsele si serviciile de talie mondiala ale Lufkin se incadreaza perfect in portofoliul nostru si ne vor permite sa oferim o gama larga de solutii clientilor nostri", a declarat intr-un comunicat Daniel Heintzelman, presedinte si CEO la GE Oil & Gas, care a precizat ca Lufkin se numara deja printre furnizorii General Electric.
Lufkin detine la Ploiesti o fabrica de echipamente pentru industria extractiva de petrol
CEO-ul Lufkin John Glick a afirmat, la randul sau, ca producatorul de echipamente petroliere va beneficia de prezenta globala a GE, de integrarea in ofertele complete de servicii ale grupului si de accesul la centrele de cercetare.
"Aceasta tranzactie ne permite sa realizam obiectivele strategice de a ne extinde portofoliul si platforma globala si ne va ajuta sa... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:09
Companiile de petrol si gaze au inregistrat cea mai mare rentabilitate din sectoarele economice in 2010, iar o performanta ridicata s-a mai regasit la firmele din industria auto si cele exportatoare, in timp ce rentabilitatea medie a companiilor de stat a fost negativa, potrivit Mediafax."Pe primul loc se situeaza firmele implicate in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, in conditiile in care au inregistrat cea mai ridicata rentabilitate a capitalurilor (10 %, decembrie 2010), au alocat sume semnificative pentru investitii - fluxurile de numerar au totalizat, in luna decembrie 2010, 6,9 miliarde lei (cu mentiunea ca, la nivelul companiilor private, valoarea a fost de 5,8 miliarde lei), efectul de parghie este scazut (0,3) si nu au generat credite neperformante. Pe locul secund se plaseaza firmele implicate in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, care au inregistrat, de asemenea, rezultate remarcabile: o rentabilitate a capitalurilor peste medie (7%, decembrie 2010), o rata redusa a creditelor neperformante (1,1%, fata de 13,4% la nivelul economiei, iunie 2011) si un grad scazut de indatorare (efectul de parghie este 1,42 in luna decembrie 2010)", se arata in raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2011, elaborat de Banca Nationala a Romaniei.La randul lor, firmele de comert exterior (prin definitie incadrate in categoria sectoarelor tradables) au consemnat performante financiare superioare mediei pe economie.... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 19:19