Statele Unite și Uniunea Europeană au stabilit mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în 24 februarie 2022. Dar o singură industrie a Moscovei a scăpat de măsurile occidentale, sectorul nuclear. El deține aproape 40% din infrastructura mondială de îmbogățire a uraniului, iar SUA și țările din Europa sunt încă dependente de acest combustibil.
În timp ce Uniunea Europeană a fost de acord să reducă utilizarea petrolului și gazului rusesc, țările sale membre continuă să importe combustibil nuclear din Rusia, în ciuda protestelor guvernului ucrainean și al activiștilor de mediu, potrivit Arkansas Online.
O navă de marfă care transporta uraniu, care a plecat din portul francez Dunkirk a traversat Marea Nordului săptămâna trecută, îndreptându-se spre portul rusesc Ust-Luga. A fost a treia oară, în mai puțin de o lună, când nava rusească Mikhail Dudin, sub pavilion Panama, a andocat la Dunkirk pentru a transporta uraniu din sau către Rusia.
Grupul francez de mediu Greenpeace a denunțat transporturile în curs și a cerut oprirea oricărui comerț cu combustibil nuclear, despre care a spus că ”finanțează războiul din Ucraina și extinde dependența energetică a Europei și întârzie tranziția la energia regenerabilă”. Europa importă uraniu îmbogățit din Rusia în proporție de 20% din necesarul său.
Ce înseamnă anexarea de către Putin a... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2022, ora 00:55
Departamentul pentru Comert al Statelor Unite a incheiat luni un acord preliminar cu Rosatom, compania de stat pentru energie nucleara din Rusia, pentru reducerea importurilor americane de uraniu rusesc, in urmatorii 20 de ani, in incercarea Washingtonului de stimulare a mineritului intern si a energiei nucleare, transmite Reuters.
Cele doua parti au initiat un amendament la o lege din 1992 referitoare la prevenirea dumpingului, prelungind acordul pana in anul 2040, dar reducand cantitatea de uraniu importata de SUA din Rusia pentru imbogatire de la 20% la 15%, incepand din 2028.
"Daca va fi finalizat, acest acord va contribui la restaurarea avantajului Americii in energia nucleara si va proteja industria locala de uraniul rusesc", a declarat secretarul pentru Comert Wilbur Ross.
Proiectul de amendament a fost una dintre recomandarile facute de Grupul de Lucru pentru Combustibil Nuclear, un organism inter-agentii, pentru a raspunde ingrijorarilor existe la Washington ca Statele Unite au cedat pozitia de lider mondial in domeniul etehnologiei nucleare si pentru a sustine producatorii locali de energie nucleara si activitatile extractive de uraniu, care sufera de lipsa investitiilor.
Amendamentul permite companiilor americane care au contracte de achizitii de uraniu cu Rusia sa le mentina intacte.
Departamentul pentru Comert intentioneaza sa finalizeze amendamentul pana pe 5 octombrie.
Citeste si:
Israelul sustine ca Iranul va avea in 2020 destul uraniu... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 09:56
Nuclearelectrica a semnat cu Consortiul Falcon un memorandum in vederea dezvoltarii unui tip inovator de reactor nuclear.
Din Consortiul Falcon fac parte: agentia italiana ENEA, societatea Ansaldo Nulceare (tot din Italia) si Institutul de Cercetari Nucleare (ICN) de la Mioveni. Specialisti de la fiecare dintre aceste entitati vor coopera cu cei ai Nuclearelectrica SA - care administreaza centrala nucleara de la Cernavoda - in vederea crearii unui model de reactor numit Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator (ALFRED).
Odata dezvoltata si testata, aceasta noua tehnologie nucleara - numita de specialistii in domeniu "de generatia a IV-a" - ar urma sa permita exploatarea mult mai eficienta a resurselor de uraniu si sa creasca gradul de securitate nucleara.
"La nivel global, sunt putine state care dezvolta noi tehnologii nucleare, Romania fiind unul dintre acestea, iar proiectul ALFRED fiind considerat la nivel international o tehnologie promitatoare de ultima generatie.
Este un proiect complex, cu multe beneficii de tehnologie, securitate, economicitate, pe care ne dorim sa il vedem in exploatare comerciala in cat mai multe state dupa finalizarea proiectului.
Cooperarea pentru dezvoltarea acestui proiect este esentiala, iar acest MoU (memorandum de intelegere - n.red.) este o dovada a responsabilitatii si implicarii industriei nucleare romanesti, per total, in dezvoltarea programului nuclear si in oferirea unei solutii inovatoare la nivel international", a... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 16:34
Capacitatile de productie a energiei nucleare au atins un maximum istoric pe plan mondial, insa numarul de proiecte noi in domeniu este redus, arata un studiu publicat marti.
Conform rezultatelor World Nuclear Industry Status Report (raportul anual privind starea industriei nucleare in lume) pe 2018, preluate de AFP, capacitatea operationala a centralelor nucleare a ajuns la 370 de gigawati, peste maximul precedent de 368 GW in 2006.
Pe de alta parte, in 2018, in intreaga lume au inceput sa functioneze doar noua reactoare noi - sapte in China si doua in Rusia. Ulterior, in primul semestru din 2019, au fost date in exploatare alte patru, dintre care doua in China.
Numarul total de reactoare nucleare functionale din intreaga lume a ajuns astfel la 417, in 31 de tari, la inceputul semestrului al doilea al acestui an. In 1989, erau inregistrate 418 reactoare, insa puterea lor medie era mai mica.
Raportul - de obicei critic la adresa industriei nucleare, potrivit AFP - prezinta o dinamica slaba a domeniului respectiv; la 1 iulie, erau in constructie 46 de reactoare (dintre care 10 in China), cel mai mic numar din ultimul deceniu.
Anul trecut au inceput doar cinci proiecte noi in domeniu, in Bangladesh, Coreea de Sud, Regatul Unit, Rusia si Turcia, iar anul acesta unul singur, in Rusia.
In China, considerata "locomotiva sectorului", nu s-a mai inceput constructia unui reactor comercial din decembrie 2016, subliniaza raportul. Maximul istoric al dezvoltarii a... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:30
De la Murmansk spre extremul orient rus, prima centrala nucleara plutitoare din lume se pregateste vineri sa inceapa un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, in pofida ingrijorarilor exprimate de organizatiile de aparare a mediului cu privire la consecintele asupra acestei regiuni foarte fragile, transmite AFP.
Destinata sa alimenteze dezvoltarea productiei de hidrocarburi in zonele extrem de izolate, centrala este de fapt o barja uriasa denumita Akademik Lomonossov care urmeaza sa plece din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentat cu combustibil nuclear, in directia Pevek, un mic oras din Siberia orientala, in districtul autonom Chukotka.
Calatoria ar urma sa dureze intre patru si sase saptamani, in functie de conditiile meteo si de cantitatea de gheata existenta de-a lungul rutei, chiar daca Pasajul de nord-vest, o cale maritima cu o lungime de circa 5.780 km ce leaga Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce in ce mai accesibil odata cu topirea calotei glaciare din cauza incalzirii globale.
Akademik Lomonossov, o barja de 21.000 de tone fara motoare proprii, va fi tractata de mai multe nave de-a lungul calatoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusa din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiata de cea a spargatoarelor de gheata cu propulsie nucleara, fata de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obisnuit al unei centrale nucleare de ultima... mai mult
Vineri, 23 August 2019, ora 10:32
Noul presedinte francez Emmanuel Macron ar putea reduce participatia de 19,7% detinuta de Guvern la Renault la nivelul anterior de 15%, sarcina lasata neterminata atunci cand a demisionat din functia de Ministerul al Economiei, in august anul trecut. Alte masuri de acest tip sunt posibile la Orange si Engie.
Obiectivul neindeplinit referitor la Renault este doar un exemplu al posibilelor vanzari de actiuni, in conditiile in care deficitul bugetar al Frantei este al doilea ca marime din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Macron mai trebuie sa reformeze industria nucleara a tarii si analizeaza aliante pentru unele companii la care Guvernul detine participatii.
Macron, fost bancher de investitii, a lasat deschisa posibilitatea de a reduce participatia de 23% detinuta de Guvern la operatorul de telecomunicatii Orange.
Vanzarile de active ar fi un nou par in tendinta pe termen lung a Frantei de a reduce detine statului la companii.
Spre deosebire de ale state occidentale, statul francez are un portofoliu mare de participatii la companii listate, pe langa participatiile la constructorul de nave militate DCNS si operatorul de loterie Francaire des Jeux.
"Ne asteptam ca el sa se retraga in anumite cazuri, in special din detinerile care nu sunt strategice pentru Guvern si sa recupereze in acest fel unele lichiditati", a declarat Anne d'Anselmemanager de fonduri la Cogefi Gestion in Paris.
Vanzarile ar avea loc pe o piata bursiera in crestere, cu indicele... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 10:58
Riscul unui "atac serios" asupra centralelor nucleare din lume este in crestere, in conditiile in care cele mai multe state nu au o infrastructura nucleara solida pentru a intampina astfel de atacuri, potrivit unui raport al institutului britanic Chantham House.
Potrivit expertilor din cadrul Institutului Regal al Afacerilor Interne din Marea Britanie, Chantham House, multe dintre sistemele de control a infrastructurii nucleare sunt "nesigure prin designul pe care il au" din cauza varstei lor, informeaza BBC News online.
Raportul publicat de institutul Chantam House analizeaza sistemele de securitate din centralele nucleare din lume pe o perioada de 18 luni. Documentul atrage atentia faptului ca activitatile online ale hackerilor si ale teroristilor sunt in ...citeste mai departe despre "Industria nucleara, in pericol: Hackerii pot ataca in orice moment centralele - raport" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 16:32
China a intrat in cursa pentru energia nucleara obtinuta din toriu, un element mai putin toxic de uraniul si mai ieftin decat acesta.
Jiang Mianheng, fiul fostului lider chinez Jiang Zemin, a initiat un proiect gigant pentru descoperirea unor solutii de producere a energiei pe baza de toriu, cu un buget de 350 milioane de dolari. A recrutat deja 140 de doctori in energie nucleara si doreste sa isi mareasca echipa la 750 de specialisti pana in 2015, scrie The Telegraph.
Toriul (Th) este un element mai putin radioactiv decat uraniul, poate fi exploatat in cariere de suprafata, cu impact mai redus minim asupra mediului. In urma arderii toriului in reactorul nuclear, nu mai rezulta plutoniu 239, elementul radioactiv obtinut din uraniu, intrebuintat la fabricarea bombei atomice.
Miza este inlocuirea vechiului model de reactoare nucleare pe baza de uraniu, proiectate initial pentru submarinele SUA in anii '50. Noua generatie de reactoare pe baza de toriu nu ar putea produce un dezastru nuclear, precum cel de la Fukushima.
"Privirile ar trebui indreptate catre China", a afirmat baronesa Bryony Worthington, lidera grupului parlamentar britanic pentru energia din toriu.
Entuziastii vad in toriu viitorul energiei nucleare, in masura sa sustina revolutia industriala din Asia si cele doua miliarde de asiatici care vor adopta standardele de viata vest-europene, punand presiune pe sistemul energetic mondial.
Jiang Mianheng a declarat ca rezervele energetice ale Chinei... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 17:21
O delegatie formata din 11 oameni de afaceri americani din industria energiei nucleare viziteaza marti centrala nucleara de la Cernavoda pentru a explora oportunitatea de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 si a altei centrale nucleare, anunta Ambasada SUA la Bucuresti, informeaza NewsIn.Delegatia este condusa de sectia comerciala a Ambasadei SUA din Romania, iar deplasarea a fost organizata pentru a prezenta ofertele companiilor americane personalului tehnic de la Nuclearelectrica si Energonuclear.
"Grupul exploreaza oportunitatea de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, cat si la constructia unei noi centrale nucleare. Cele 11 companii ofera o varietate de servicii si tehnologii, cum ar fi software de proiectare, management de proiecte, echipament analitic, simulatoare, componente, noi tehnici nucleare si gestionarea deseurilor", explica Ambasada SUA.
Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a oferit luni seara o receptie pentru a facilita legatura intre companiile americane si sectorul de afaceri roman si reprezentanti ai Guvernului roman.
"Energia nucleara atrage noi interese, avand in vedere ca tarile incearca sa isi sporeasca si sa isi diversifice resursele energetice, sa imbunatateasca securitatea energetica si sa asigure o altenativa mai ecologica la combustibilii fosili. SUA au fost lideri in toate sectoarele acestei industrii, de la design la eliminarea deseurilor", a spus Gitenstein la receptie.
"Westinghouse este convins ca... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:23