Cresterea economica semnificativa din ultimii ani nu se vede, din pacate, in sectoarele industriei grele, acolo unde criza inca isi mai face simtita prezenta, desi potentialul este semnificativ, se arata intr-o analiza realizata de KeysFin.
In timp ce consumul creste cu viteze ametitoare, pe fondul importurilor masive si majorarilor salariale, industria metalurgica, altadata una dintre ramurile cheie ale economiei, reuseste cu greu sa isi faca rost de comenzi.
Expertii de la KeysFin avertizeaza ca dezvoltarea Romaniei urmeaza o tendinta plina de provocari si ca, in absenta unor masuri pentru stimularea sectorului productiv, economia risca sa se transforme intr-un gigant cu picioarele de lut.
"Ce s-ar intampla cu economia romaneasca daca maine ar veni o noua criza? Daca bancile ar intra in blocaj, daca fluxurile financiare s-ar opri, iar consumul, cel care asigura 80% din avansul economic, ar ingheta la fel ca in 2009?", se intreaba analisii de la KeysFin, estimand ca efectele negative ar fi cu mult mai puternice.
Aceasta mai cu seama ca mare parte din industrie reuseste cu greu sa faca fata provocarilor economice.
Cum investitiile publice in acest an sunt aproape egale cu zero, iar cele straine se afla la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, pentru industrie 2017 este inca un an de supravietuire, se mai arata in studiu. Industria chimica, cea prelucratoare, metalurgia - sunt cateva dintre domeniile care, in ciuda potentialului semnificativ, inregistreaza... mai mult
Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 11:35
Productia industriala a judetului Dambovita a crescut in primul trimestru al acestui an cu 10,9%, putin peste media de crestere la nivel national, de 10,1%, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Economia judetului Dambovita este complexa. Pe primul loc se situeaza industria, care este extrem de diversificata, principalele ramuri fiind industria metalurgica, industria de masini si echipamente, industria extractiva de petrol si gaze naturale si de minerale nemetalice etc.
Cifra de afaceri din industrie a crescut in primele trei luni 3,8%, in timp ce, la nivel national s-a inregistrat o crestere medie de 13,5%. La finele lunii martie 2014, efectivul salariatilor din judetul Dambovita era de 73.987 persoane, cei mai multi lucrand in servicii - 43.604 persoane.
Rata somajului era de 7,7%, peste media la nivel national, de 5,6%, iar numarul somerilor se ridica la 16.328 persoane, din care 6.642 femei. Castigul salarial mediu brut la nivelul judetului era de 1.816 lei la sfarsitul lui martie, iar cel mediu net de 1.316 lei.
Peste 10.000 de firme in judet
Numarul persoanelor juridice active in judetul Dambovita se ridica, la finele lunii mai 2014, la 10.088, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Circa 35,3% dintre actionarii/asociatii acestor persoane juridice erau femei, iar 38,88% dintre acestia aveau pana in 39 de ani.
In primele cinci luni ale anului, in judetul Dambovita au fost realizate 778... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:25
Romania este expusa mai putin ca alte state la conflictul Ucraina-Rusia, deoarece relatiile comerciale cu aceste state nu sunt puternice, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Mai mult, tara noastra a importat o cantitate redusa de gaze de la Gazprom - echivalentul a 20% din consum, anul trecut.
Totusi, rusii au un cuvant de spus in industria din tara noastra, prin intermediul afacerilor importante pe care le detin in domeniul energetic si metalurgic.
Relatii comerciale Romania-Rusia
Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Rusia nu este una foarte importanta, ajungand la 3,7 miliarde de euro, in 2013, potrivit datelor furnizate Ziare.com de catre Institutul National de Statistica.
Am importat produse in valoare de 2,35 milioane de euro din Rusia; o treime este reprezentata de titei si gazeMai cumparam in cantitati semnificative metale, mase ...citeste mai departe despre "Cat depinde economia noastra de Moscova: Oligarhii rusi din industria Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:50
Romania ar putea sa inceapa un nou ciclu de crestere economica in a doua jumatate a acestui an, insa industria trebuie sprijinita, iar economia romaneasca trebuie sa reduca legaturile stranse pe care le are cu piata europeana, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.
Cand vom iesi, concret, din criza? Cand vor simti romanii ca au iesit din criza?
Varujan Vosganian: Intrebarea asta are un raspuns care este simplu, dar si un raspuns care este mai nuantat. Daca ne uitam in urma, vedem ca Romania a avut urmatoarele perioade: a avut un ciclu negativ in perioada 1998-2003, apoi a intrat pe o faza pozitiva a ciclului economic, intre 2003 si 2008, a reintrat pe o faza negativa intre 2008 si 2013 si ar trebui ca, in a doua jumatate a anului 2013, Romania sa intre din nou pe o faza pozitiva a ciclului economic.
Deci raspunsul simplu este ca, cel putin din perspectiva comenzilor din industrie, din perspectiva structurii amortizarilor, ar trebui ca Romania sa reintre intr-o faza de crestere economica care sa dureze cel putin pana in prima jumatate a anului 2018.
Raspunsul este mai nuantat pentru ca, in primul rand, aceste cicluri economice largi nu se suprapun neaparat peste evolutiile sectoriale. De exemplu, industria auto a avut o faza pozitiva de crestere intre 2008 si 2013 in Romania. Sau putem spune ca sectorul bancar nu a avut o crestere care sa se fi suprapus neaparat peste ciclurile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 16:48
Industria va consemna, probabil, o reluare a acumularilor de capital, in luna septembrie (evolutie confirmata si de seria ajustata), in conditiile in care soldul conjunctural si-a inversat semnul (de la minus 10% la plus 20%), potrivit Buletinului de Conjunctura, publicat de Banca Nationala pe pagina sa de internet.
Potrivit BNR, este posibila o redresare a investitiilor in industrie si o scadere accelerata in constructii.
"In constructii, investitiile isi vor accentua traiectoria descendenta, sugerata de adancirea soldului negativ al opiniilor atat in cazul seriei brute, cat si al celei ajustate (pana la minus 25%, respectiv minus 39%).
Imbunatatirea perspectivei la nivelul sectorului industrial va fi imprimata indeosebi de revigorarea preconizata pentru investitiile din industria mijloacelor de transport si din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (inversare semnificativa a soldurilor conjuncturale, pana la plus 50% si, respectiv, plus 36%), dar si de mentinere a estimarilor optimiste in industria de prelucrare a lemnului, industria de masini, echipamente si aparate electrice, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde (solduri conjuncturale pozitive cuprinse intre 38% si 60%)", se mentioneaza in buletin.
La polul opus se va plasa, din nou, industria de prelucrare a petrolului,... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:03
Insuficienta cererii, blocajul financiar, nivelul ridicat al dobanzilor bancare, deprecierea leului si problemele privind asigurarea materiilor prime reprezinta factori care limiteaza activitatea de productie din industrie si constructii, se arata in Buletinul de conjunctura lunar publicat de BNR.
"Pentru luna octombrie, aproape 40% dintre companiile industriale si 56% din numarul total al operatorilor din constructii indica influenta restrictiva a cererii asupra bunei desfasurari a activitatii de productie.
Principalele ramuri industriale afectate sunt industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (ponderile opiniilor de acest tip in totalul fiecarei ramuri variaza intre 56 si 100%)", se arata in Buletinul de conjunctura publicat, luni, de BNR si preluat de Mediafax.
Blocajul financiar reprezinta un alt factor cu impact negativ in luna octombrie, al carui efect este resimitit de o cincime din companiile industriale si de 57% dintre operatorii din constructii.
"In acest sens s-au pronuntat to si respondentii cu activitate de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor, 75% dintre companiile din sectorul extractiv, dar si circa o treime dintre companiile din industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2009, ora 16:40
Companiile din sectorul industriei au efectuat noi disponibilizari de personal si in septembrie, insa este posibil ca intensitatea acestui proces sa fi scazut, in timp ce, pe segmentul constructiilor, 80% din operatori estimeaza o stabilizare la nivelul actual, arata buletinul de conjunctura al BNR, potrivit NewsIn. "In luna septembrie, companiile industriale vor efectua noi disponibilizari de personal, insa intensitatea acestui proces este posibil sa scada, in conditiile in care soldul opiniilor s-a imbunatatit cu 17 puncte procentuale (pana la -29%). In sectorul constructiilor, circa 80% dintre operatori anticipeaza stoparea angajarilor (soldul conjunctural pozitiv s-a redus de 6 ori, apropiindu-se de zero)", arata buletinul publicat luni de banca centrala, care analizeaza asteptarile companiilor pentru luna in curs.
Totodata, incetinirea tendintei descrescatoare a numarului de salariati "va fi imprimata in esenta de intreruperea concedierilor in industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, evolutie sugerata de inversarea de semn a soldului conjunctural fata de luna august (de la -97% la +24%)", mai arata analiza BNR.
Pe de alta parte, buletinul de conjunctura prevede, pentru septembrie, reduceri de personal in sectorul extractiv, industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, industria materialelor de constructii si in activitatea de productie, transport si distributie a energiei... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2009, ora 17:04
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada august - octombrie 2009 o reducere moderata a activitatii in industria prelucratoare, scadere in sectorul de constructii si o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.In cadrul anchetei de conjunctura din august, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -15%), precum si reducerea numarului de angajati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare (-30% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in industria metalurgica, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria de prelucrare a lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -51% si respectiv -42%).
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Activitatea de constructii va inregistra, potrivit estimarilor managerilor din acest sector, o tendinta de scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -21%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%).... mai mult
Vineri, 28 August 2009, ora 10:39
Comenzile noi din industrie au sporit anul trecut cu 15,6% fata de 2007, pe fondul cresterilor inregistrate de toate grupele mari de activitate, insa in decembrie 2008, comenzile au scazut cu 9% fata de aceeasi luna din 2007, a anuntat astazi Institutul National de Statistica (INS). Anul trecut, comenzile noi au crescut cu 17,5% in industria bunurilor intermediare, cu 15,3% in cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu 12% in industria bunurilor de capital si cu 6,9% in industria bunurilor de uz curent. In decembrie 2008, comenzile noi din industria bunurilor de capital s-au diminuat cu 24,5% comparativ cu luna corespunzatoare din 2007, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 5,7%, iar cele din industria bunurilor de uz curent, cu 1,6%. Singurul sector care a inregistrat o crestere a comenzilor fata de decembrie 2007 a fost cel al bunurilor intermediare, care a sporit cu 8,8%.
Fata de noiembrie 2008, comenzile noi din industrie s-au redus cu 2,1% in decembrie. Cele mai mari scaderi ale numarului de comenzi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 25,3%, urmata de industria bunurilor de capital, de 5,6%, si de industria bunurilor de uz curent, de 4,8%. Spre deosebire, comenzile din sectorul bunurilor intermediare au crescut cu 7,6%.
Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu, avertiza inca din noiembrie ca cererea pentru exporturi s-au diminuat pe toate activitatile cu... mai mult
Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:27