In 2020, Inteligenta Artificiala are un impact mult mai insemnat decat se credea asupra companiilor care adopta aceasta unealta moderna de lucru, uneori chiar unul nescontat.
Un studiu IDC citat de Venture Beat dezvaluie faptul ca 60% dintre companiile care au adoptat tehnologia Artificial Intelligence (Inteligenta Artificiala) au raportat schimbari majore in modelul lor de business.
Acest lucru, arata sursa citata, certifica faptul ca AI nu este o simpla trecere la o tehnologie care trebuie invatata de catre cei care o adopta, ci presupune o abordare structurala diferita, chiar o schimbare a modelului de business in sine.
Impactul Inteligentei Artificiale asupra companiilor
Impactul asupra companiilor, cu precadere asupra celor din dinamicul sector al inaltei tehnologii, se va vedea si in tara noastra.
"In general, industria IT din Romania se afla in fata unei mari provocari. Am ajuns pe un platou al evolutiei. Urmatorul platou poate fi atins numai si numai prin escaladarea unui perete aproape vertical si anume redesenarea si transformarea treptata a modelului actual de business. Scaderea volumului proiectelor pe fondul dezechilibrelor economiei mondiale va obliga industria IT din Romania sa atace rapid acest perete vertical al transformarii modelului de business. Nu va fi usor, dar exista solutii", estimeaza Daniel Metz, CEO al NTT Data Romania.
Transformarile generate de AI sunt cat se poate de concrete. Astfel, folosirea AI pentru augmentarea... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 13:36
Daca ordonanta de urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal ramane in vigoare, companiile din IT vor avea de suferit, spune Florin Talpes, fondatorul si CEO-ul Bitdefender, care nu se fereste sa avertizeze ca daca lucrurile merg in aceeasi directie, investitorii se vor gandi serios sa plece din Romania.
Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, Florin Talpes subliniaza ca industria de IT este un contribuitor important la PIB-ul tarii si, daca nu ar fi impiedicata, ar putea deveni unul si mai mare.
"Din nefericire, cei care au gandit aceasta ordonanta nu s-au gandit si la aceste categorii. Ne-am trezit in situatia in care, pentru a mentine salariile programatorilor, va trebui sa scoatem bani de undeva. Daca nu facem asta, salariile scad", a declarat Talpes, precizand ca marile companii ar putea amortiza efectul negativ, dar nu si intreprinzatorii romani mai mici, care vor fi nevoiti sa taie din planurile de dezvoltare.
Intrebat despre masurile de corectare anuntate de ministrul Finantelor, Florin Talpes a spus ca ar fi bine ca Guvernul sa nu dea o noua ordonanta care sa incalce, insa, legislatia europeana.
"Discutii exista. Am vazut la TV promisiunea premierului de a indrepta greseala. Dupa parerea mea, insa, solutia ministrului de Finante, folosind ajutoare de stat, nu e OK. E o solutie care nu va functiona. Un lucru pe care-l recomand e un dialog care sa nu fie al surzilor cu mediul economic. Ma refer la mediul economic real. Au fost zeci de ani in care,... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 18:20
Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) anunta ca s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic in Romania, intre 2011 si 2016. Potrivit celui mai recent studiu al asociatiei, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.
Practic, numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, si se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000, potrivit ARIES Transilvania, care anunta rezultatele unui amplu studiu national al pietei de IT din Romania, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, si care analizeaza evolutia domeniului pe parcursul a sase ani, intre 2011 si 2016.
Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani.
Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani.
Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:49
Grecia si Romania aveau, in 2015, cea mai scazuta pondere a specialistilor IT in totalul fortei de munca, de 1,2%, respectiv 1,9%, la polul opus fiind Finlanda (6,5%) si Suedia (6,1%), potrivit datelor publicate marti de serviciul european de statistica Eurostat.
Un nivel scazut al ponderii specialistilor IT in forta de munca mai este inregistrat in Lituania (2,1%), Cipru si Letonia (2,2%), Bulgaria si Portugalia (2,3%), Spania (2,4%) si Italia (2,5%).
Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania
Dupa Finlanda si Suedia, intre statele cu un nivel ridicat al acestei proportii se mai afla Olanda si Marea Britanie (5%), Luxemburg (4,6%) si Estonia (4,4%).
In ...citeste mai departe despre "Laudata pentru industria IT, Romania, alaturi de Grecia, a avut in 2015 cei mai putini IT-isti din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:02
Unde cauta start-up-urile promitatoare atunci cand au nevoie de noi talente din industria IT? Ne-am putea gandi ca cele din Silicon Valley nu trebuie sa mearga prea departe, insa nu este si cazul lui Akash Nigam, cofondatorul aplicatiei de mesagerie Blend, care s-a concentrat pe un alt hub tehnologic al lumii: Romania.
Tara are un trecut zbuciumat si a trecut prin numeroase impasuri economice, insa capitala Bucuresti este acum locul in care s-a dezvoltat un sector vibrant de start-up-uri, plin de ingineri talentati, scrie Forbes.
Dar de ce ai calatori peste 10.000 de kilometri tocmai din Statele Unite, cand San Francisco si profesionistii sai sunt la o aruncatura de bat?
"San Francisco este o lama cu doua taisuri. Cu siguranta exista ingineri talentati in zona, insa tot mai multi pozeaza in Ferrari cand, in realitate, sunt niste simple Honda. Iar asta cand incerci sa angajezi doar cate o persoana; sa construiesti o intreaga echipa din staruri care nu se cunosc intre ele este ...citeste mai departe despre "Forbes: De ce cauta americanii ingineri talentati tocmai in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 12:14
Romania are un mare potential in ceea ce priveste industria IT si ar putea deveni un hub pentru startup-uri la nivel european.
Cel putin asa titreaza publicatia Quartz, care face o analiza a pietei IT din tara noastra.
"Gratie culturii sale unice, a istoriei, a sistemului educational si infrastructurii, capitala acestei tari, Bucurestiul, a produs o noua generatie de antreprenori din domeniul tehnologic care spera sa puna natiunea pe harta startup-urilor. Cunoscut odinioara ca 'micul Paris', orasul poate fi inclus acum in zona centrelor de tip 'Silicon Valley'", se arata in articolul citat.
Quartz aminteste ca Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, iar acum este economia cu a doua cea mai mare crestere, dupa Irlanda, din randul statelor membre UE.
"Iar pentru ca are multi specialisti in IT, salarii mici si costuri operationale reduse, comparativ cu alte tari, Romania a devenit atractiva pentru multinationale care ofera servicii de outsourcing (externalizare - ...citeste mai departe despre "Quartz lauda Romania: Una dintre cele mai sarace tari din UE, urmatorul hub al startup-urilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 19:58
Afacerile din sectorul IT din Romania, in special cele din Cluj-Napoca, au intrat in atentia presei internationale.
Tech Crunch a realizat o analiza detaliata a firmelor din tara noastra si a numit orasul din nord-vestul tarii "Silicon Valley de Transilvania".
Baza de date Romanian Startups numara in prezent 300 de astfel de afaceri, in crestere fata de anul trecut, cand erau 250.
Publicatia citata arata ca nu doar start-up-urile s-au inmultit, ci si investitorii si incubatoarele.
"Cu toate ca partea de start-up-uri e inca tanara, cresterea este una sustinuta, iar multe companii au dat dovada de un potential extraordinar. Vector Watch, a carei echipa de ingineri e bazata in Romania, a creat un ceas inteligent cu o baterie ce dureaza 30 de zile. Axosuits este un start-up axat pe robotica si creeaza exoscheleti ieftini pentru persoanele cu dizabilitati", arata Tech Crunch.
Si companiile mari au pus ochii pe specialistii din tara noastra. In 2014, de exemplu, Facebook a ...citeste mai departe despre "Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:56
Romania are un numar de 120.000 de specialisti in domeniul IT si necesarul de angajati al companiilor de software si al departamentelor IT ale firmelor din alte domenii de activitate va creste la 300.000 la nivelul anului 2020, potrivit estimarilor asociatiei patronale de profil (ANIS).
"Cu o piata actuala de 120.000 de specialisti si sectorul tehnologiei informatiei (IT) in plina crestere, Romania trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea acerba a acestui domeniu si sa sustina in urmatorii cinci ani dezvoltarea profesionala a inca 180.000 de specialisti IT care sa se poata angaja atat in companiile de software, cat si in departamentele IT ale firmelor din alte domenii de activitate", se arata intr-un comunicat al ANIS remis Mediafax.
In acest sens, ANIS si Facultatea de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica din Bucuresti cauta solutii pentru obtinerea rezultatelor scontate.
"Daca ne raportam la nevoia de specialisti in piata, rezulta ca avem nevoie de o crestere a numarului de locuri de scolarizare la nivel national cu cel putin 50%. Nevoia de specialisti trebuie insa calibrata in functie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolventii de licenta si masterat din facultatile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutati de companiile de software si departamentele IT din companiile mari care ofera pozitii specializate. Cererea suplimentara, care include pozitii cu specializare medie, poate fi acoperita inclusiv prin reconversie... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:45
Romania este capabila sa-si valorifice resursa de inteligenta pe care o are in domeniul IT si sa devina un campion al modernizarii in acest domeniu, a afirmat presedintele Traian Basescu, sambata, la Brasov.
"Eu vad Romania capabila sa-si valorifice resursa de inteligenta pe care o au generatiile tinere si sa ajunga unul din campionii modernizarii. Nu sunt dintre aceia care spun ca Romania poate sa devina peste noapte a saptea putere economica a Uniunii Europene, este greu, inca avem un PIB mult prea mic, dar putem foarte bine sa devenim campioni in acest domeniu", a spus presedintele, in discursul tinut la gala de premiere a concursului "Entrepreneurship 2014", desfasurata la Universitatea "Transilvania" din Brasov.
El a facut un apel catre toate institutiile statului, in mod deosebit catre mediul universitar, sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, pentru a pune in valoare talentul studentilor in domeniul informatic.
"Valorificarea acestei inteligente si a avantajelor pe care le avem necesita si ceva bani. (...) Dincolo de ce poate pune la dispozitie o firma sau alta, sunt bani europeni care pot fi utilizati pentru valorificarea acestui tip de inteligenta romaneasca", a explicat Basescu.
Romania are o serie de atuuri pentru o dezvoltare rapida a sectorului IT
In opinia sa, Romania are o serie de atuuri pentru o dezvoltare rapida a sectorului IT, inclusiv atractia pe care computerele o exercita asupra oamenilor.
"Avem toate ingredientele sansei... mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 15:37