Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES) anunta ca s-au inregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic in Romania, intre 2011 si 2016. Potrivit celui mai recent studiu al asociatiei, cifra de afaceri cumulata a firmelor de IT s-a dublat, in contextul in care segmentul IT detine o pondere din ce in ce mai crescuta in economia nationala, depasind, impreuna cu domeniul tehnologiilor comunicarii, 6% din PIB.
Practic, numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011-2016 de la 9.823 la 14.339, si se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000, potrivit ARIES Transilvania, care anunta rezultatele unui amplu studiu national al pietei de IT din Romania, realizat cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca, si care analizeaza evolutia domeniului pe parcursul a sase ani, intre 2011 si 2016.
Evolutia industriei de IT la nivel national este una semnificativa: in cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii 6 ani.
Mai mult decat atat, in perioada analizata se remarca dublarea numarului de startup-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani.
Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurente puternice... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:49
Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, considera ca domeniul IT&C reprezinta cea mai mare posibilitate de dezvoltare a competitivitatii economice si a mediului de afaceri.
" IT&C reprezinta, din punctul meu de vedere, cea mai mare posibilitate de dezvoltare a competitivitatii la nivelul statului roman, a competitivitatii economice si a mediului de afaceri. Si aici nu suntem deloc indiferenti si mediul de afaceri vreau sa ia in considerare ca acest minister este principalul sustinator al politicilor publice, care pot sa consolideze mediul de afaceri. Cu cat acesta este mai dezvoltat, cu atat incasarile si competitivitatea sunt mai ridicate. Aceasta schimbare de ministri, de linie ca la hochei, nu va aduce nimic fundamental diferit fata de ceea ce a facut ministrul Nica", a declarat, joi, noul ministru pentru Societatea Informationala, Alexandru-Razvan Cotovelea, la preluarea mandatului.
Acesta a precizat ca stie foarte multe elemente ce tin de functionarea acestui domeniu si ca va continua proiectele lansate de fostul ministru Dan Nica.
"Stiu foarte multe elemente ce tin de functionarea acestui domeniu si a acestui minister, pentru ca am fost coordonatorul national al asistentei de pre-aderare si am avut privilegiul, din 1999 si pana in 2011, sa ma ocup de acest domeniu important. Proiectele lansate de ministrul Nica contribuie major la dezvoltarea sectorului IT in Romania si avem de gand sa le continuam. Avand in vedere rezultatele din... mai mult
Joi, 06 Martie 2014, ora 17:15
Marile concerne IT, prezente pe piata locala, sunt un adevarat "motor" pentru economia Romaniei. Angajati bine platiti si investitii de ordinul milioanelor de euro la nivel local, acestea sunt o parte din "motivele" pentru care marile concerne IT sunt adevarate bijuterii pentru economie.
Majoritatea companiilor straine au anul financiar diferit de cel calendaristic, ceea ce determina ca rezultate raportate statului sa fie diferite de cele pe care companiile la raporteaza grupului din care fac parte.
Oracle avea 2.200 de angajati in 2012 si mai investeste in Romania
Oracle Romania pentru anul trecut o cifra de afaceri neta de 468,66 milioane de lei (peste 104 milioane euro), in crestere cu 9,53% fata de anul anterior, cand a avut afaceri de aproape 428 milioane de lei. In acelasi timp, profitul net a scazut, insa numarul de angajati s-a apropiat de 2.200 de persoane, dupa ce la finalul lui 2011, Oracle Romania avea cu putin peste 1.700 de angajati.
In prezent, totalul angajatilor din Romania ai companiei americane a depasit 2.500 de persoane, si va va continua sa isi dezvolte prezenta in Romania
Reprezentantii Guvernului au afirmat, in prima parte a anului, ca Oracle investeste circa 100 milioane de euro in Romania, pentru extinderea capacitatilor existente, dupa ce premierul Victor Ponta si ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, s-au intalnit in luna aprilie cu Safra Catz, co-presedinte Oracle Corporation, si cu Sorin Mandrutescu, directorul... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 17:00
Tiatnii industriei high tech au in comun si jucarii fantastice, cum ar fi iahturi uriase, automobile elegante si, nu in ultimul rand, vile foarte scumpe sau chiar insule.
Ca exemplu, Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, are, in curtea casei, o piscina cu un sistem audio subacvatic, iar seful Oracle, Larry Ellison, are propria sa insula, in arhipelagul Hawaii.
Pentru a estima valoarea a caselor, BusinessInsider a luat in calcul valoarea tranzactiilor recente din zonele respective si evaluarile publice, precum si informatiile furnizate de expertii imobiliari.
Pe ultimul loc in topul BusinessInsider, este vila lui Steve Wozniak, co-fondatorul Apple, care este evaluata la 4,4 milioane dolari. Construita in 1986 special pentru el si amplasata in Los Gatos, California, vila are o suprafata de 7.500 de picioare patrate (2.286 metri patrati).
Sursa Foto: Sotheby's International Realty
Locul 30, Marissa Mayer
Sursa Foto: Google Earth
Marissa Mayer, CEO Yahoo, locuieste intr-o vila considerata surprinzator de modesta pentru cineva cu averea ei. Locuinta, construita in 2006, este evaluata la 5,3 milioane de dolari. Totusi, Mayer mai detine un penthouse, evaluat la 5 milioane de dolari, la etajul 38 al cladirii Four Seasons din San Francisco.
Locul 27, Mark Zuckerberg
Sursa Foto: Business Insider
Fondatorul si CEO al Facebook si-a cumparat, in 2011, o locuinta de 7 milioane de dolari in Menlo Park, langa sediul central al Facebook. In prezent,... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 04:03
Internetul este unul din sectoarele in crestere, constituind o "infrastructura vitala" pentru economia mondiala, a anuntat, joi, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Conexiunile wireless reprezinta elementele-cheie ale expansiunii Internetului, confor, conform studiului efectuat in cadrul a 250 de companii din sectorul tehnologiilor de informare si comunicare, in interiorul OCDE.
La sfarsitul lunii decembrie 2011, OCDE avea 667 milioane de conexiuni wi-fi, dublu fata de conexiunile fixe inregistrate la aceeasi data in zona, potrivit Agerpres.
In cadrul OCDE, 70% dintre gospodarii au acces din ce in ce mai rapid si din ce in ce mai ieftin la Internet. In acest context, 50 de miliarde de tablete sau smartphone-uri vor fi comercializate pana in 2020, conform previziunilor operatorului suedez Ericsson.
Segmentul Internetului mobil a avansat, in medie, cu 6% pe an intre 2000 si 2011, in cazul celor 250 de companii cercetate de analistii OCDE.
Aproximativ o treime din populatia planetei are acces la Internet, conform unui raport prezentat duminica de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).
Internetul, folosit de o treime din populatia globului mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:55
Cheltuielile alocate la nivel mondial pentru tehnologia informatiei vor creste cu 3% in 2012, in pofida conjuncturii economice negative, pentru a ajunge la 3.600 miliarde de dolari, potrivit estimarilor firmei de consultanta Gartner.
"Desi provocarile cu care se confrunta cresterea economica mondiala persista, criza din zona euro, revenirea slaba din SUA si incetinirea economica din China, cel putin perspectiva s-a stabilizat", a declarat vicepresedintele Gartner, Richard Gordon.
Potrivit Gartner, sectorul IT profita in acest an de cresterea investitiilor in solutiile de stocare a datelor, in serviciile de cloud computing, precum si in echipamentele de telecomunicatii.
Expertii Gartner sustin ca in acest an companiile vor cheltui in total 1.700 miliarde de dolari pentru servicii de telecomunicatii si 377 miliarde de dolari pentru echipamente de telecomunicatii, in crestere cu 1,7%, respectiv 10,8% comparativ cu 2011.
Potrivit expertilor, cheltuielile pentru serviciile cloud computing vor creste de la 91 miliarde de dolari in 2011 pana la 109 miliarde de dolari in acest an pentru a ajunge la 207 miliarde de dolari in 2016. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 12:01
Industria romaneasca de IT&C a iesit oficial din criza. Cifra de afaceri a atins anul trecut 9,4 miliarde euro, cu 2% peste cea inregistrata in 2010, iar exporturile au depasit 4,7 miliarde de euro, in crestere cu 55% peste totalul din 2008, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC).
"Cifra de afaceri totala IT&C a crescut cu 8% in 2010 si cu 2% in 2011, recuperand reducerea din 2009 si revenind la nivelul de 9,4 miliarde de euro din 2008. Productia si serviciile vandute au inregistrat un avans asemanator, iar exporturile totale IT&C, care au continuat sa creasca pe intreaga perioada de criza si post-criza, au depasit 4,7 miliarde de euro, cu 55% peste totalul din 2008", se arata intr-un comunicat al ITC.
Anii 2010 si 2011 au readus industria IT&C romaneasca pe o traiectorie pozitiva pe ansamblu, dar cu evolutii neuniforme in cele trei sectoare IT&C, iar sintagma "sfarsitul crizei" trebuie folosita cu precautie, date fiind tendintele de incetinire de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, spune coordonatorul studiului, Mircea Vuici.
Dupa caderea serioasa din 2009, sectorul software si servicii a reluat cresterea in 2010, cand a atins 2,4 miliarde de euro (+10,2%) si a urcat din nou in 2011 la 2,59 miliarde de euro (+8%).
"Se poate deci spune ca sectorul a iesit din criza inca de acum doi ani, iar nivelul din 2011 l-a depasit pe cel de dinaintea crizei. Aceasta dinamica pozitiva se datoreaza in primul rand exporturilor... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 13:32
Viitorul apartine proprietatii intelectuale. In urmatorii 10-15 ani, industriile care ocupa forta de munca multa vor disparea, considera parlamentarul Varujan Pambuccian. In opinia acestuia, oamenii vor fi inlocuiti de masini care vor face munca in locul lor.
"Productia va fi asigurata de un numar din ce in ce mai mic de oameni si din ce in ce mai mare de masini. Restul oamenilor nu stiu ce o sa faca. Noi suntem in fata unei astfel de crize care urmeaza si care va fi foarte mare", a declarat Varujan Pambuccian intr-un interviu acordat Business24.
Multi spun ca Romania ar putea fi lider regional in energie, altii spun ca in agricultura. Cum credeti ca ar trebui sa ne jucam cartile pentru a aduce mai multa prosperitate si a insemna ceva pe harta afacerilor din Europa?
In momentul de fata, suntem lideri regionali in IT si comunicatii. Ma refer la volumul de cercetare care se face in acest domeniu, la volumul de vanzari care exista pe ceea ce se proiecteaza aici in tara.
Nu toate se contabilizeaza intern fiindca sunt foarte multi producatori majori care produc aici si vand world wide.
In acest domeniu chiar suntem lideri. E singurul domeniu care are o valoare adaugata uriasa. La 1 leu cheltuit sunt adusi inapoi 15 lei.
In ceea ce priveste Nokia, ea facea asamblare in Romania. Nu a lucrat cu muncitori specializati ci cu muncitori de asamblare. Investitia facuta de Nokia nu a fost o investitie in tehnologie. Ea punea niste lucruri cap la cap pe care le baga... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 16:47