Daca ordonanta de urgenta prin care a fost modificat Codul Fiscal ramane in vigoare, companiile din IT vor avea de suferit, spune Florin Talpes, fondatorul si CEO-ul Bitdefender, care nu se fereste sa avertizeze ca daca lucrurile merg in aceeasi directie, investitorii se vor gandi serios sa plece din Romania.
Intr-un interviu acordat pentru Adevarul, Florin Talpes subliniaza ca industria de IT este un contribuitor important la PIB-ul tarii si, daca nu ar fi impiedicata, ar putea deveni unul si mai mare.
"Din nefericire, cei care au gandit aceasta ordonanta nu s-au gandit si la aceste categorii. Ne-am trezit in situatia in care, pentru a mentine salariile programatorilor, va trebui sa scoatem bani de undeva. Daca nu facem asta, salariile scad", a declarat Talpes, precizand ca marile companii ar putea amortiza efectul negativ, dar nu si intreprinzatorii romani mai mici, care vor fi nevoiti sa taie din planurile de dezvoltare.
Intrebat despre masurile de corectare anuntate de ministrul Finantelor, Florin Talpes a spus ca ar fi bine ca Guvernul sa nu dea o noua ordonanta care sa incalce, insa, legislatia europeana.
"Discutii exista. Am vazut la TV promisiunea premierului de a indrepta greseala. Dupa parerea mea, insa, solutia ministrului de Finante, folosind ajutoare de stat, nu e OK. E o solutie care nu va functiona. Un lucru pe care-l recomand e un dialog care sa nu fie al surzilor cu mediul economic. Ma refer la mediul economic real. Au fost zeci de ani in care,... mai mult
Duminica, 31 Decembrie 2017, ora 18:20
Grecia si Romania aveau, in 2015, cea mai scazuta pondere a specialistilor IT in totalul fortei de munca, de 1,2%, respectiv 1,9%, la polul opus fiind Finlanda (6,5%) si Suedia (6,1%), potrivit datelor publicate marti de serviciul european de statistica Eurostat.
Un nivel scazut al ponderii specialistilor IT in forta de munca mai este inregistrat in Lituania (2,1%), Cipru si Letonia (2,2%), Bulgaria si Portugalia (2,3%), Spania (2,4%) si Italia (2,5%).
Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania
Dupa Finlanda si Suedia, intre statele cu un nivel ridicat al acestei proportii se mai afla Olanda si Marea Britanie (5%), Luxemburg (4,6%) si Estonia (4,4%).
In ...citeste mai departe despre "Laudata pentru industria IT, Romania, alaturi de Grecia, a avut in 2015 cei mai putini IT-isti din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:02
Afacerile din sectorul IT din Romania, in special cele din Cluj-Napoca, au intrat in atentia presei internationale.
Tech Crunch a realizat o analiza detaliata a firmelor din tara noastra si a numit orasul din nord-vestul tarii "Silicon Valley de Transilvania".
Baza de date Romanian Startups numara in prezent 300 de astfel de afaceri, in crestere fata de anul trecut, cand erau 250.
Publicatia citata arata ca nu doar start-up-urile s-au inmultit, ci si investitorii si incubatoarele.
"Cu toate ca partea de start-up-uri e inca tanara, cresterea este una sustinuta, iar multe companii au dat dovada de un potential extraordinar. Vector Watch, a carei echipa de ingineri e bazata in Romania, a creat un ceas inteligent cu o baterie ce dureaza 30 de zile. Axosuits este un start-up axat pe robotica si creeaza exoscheleti ieftini pentru persoanele cu dizabilitati", arata Tech Crunch.
Si companiile mari au pus ochii pe specialistii din tara noastra. In 2014, de exemplu, Facebook a ...citeste mai departe despre "Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:56
Industria IT continua sa fie principalul furnizor de locuri de munca pentru locuitorii marilor orase, unde sunt prezente mari companii din domeniu, dar si firme mai mici, in special bazate pe outsourcing.
Acestei industrii i se adauga si Vanzarile si serviciile, care castiga teren, in contextul in care in sfera horeca se cauta personal atat in Germania si Franta, cat si in Emiratele Arabe Unite sau Italia, conform BestJobs.
La ANOFM, 12.000 de locuri de munca disponibile, la jumatatea lui septembrie
La jumatatea lunii septembrie, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt inregistrate 11.832 locuri de munca, cele mai multe posturi vacante fiind in Cluj - 1.849, Bucuresti - 920 si Iasi - 689.
La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare erau disponibile 906 locuri de munca, printre care 99 - programator, 33 -inginer mecanic, 21- consilier/expert/inspector/referent/economist in economie generala, 21 -inginer de sistem in informatica, 16 - proiectant inginer de sisteme si calculatoare, si 15 posturi de manager proiect.
Pentru persoanele cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati, erau disponibile 10.926 locuri de munca, conform informatiilor ANOFM.
In Bucuresti se gasesc cele mai multe locuri de munca
La jumatatea lunii septembrie, numarul locurilor de munca disponibile pe BestJobs a ajuns, la peste 4.500 in toata tara, cele mai ofertante fiind Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi, in timp ce... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:14
Fiecare dintre noi are nevoie de un loc pentru a evada de stresul cotidian, iar liderii industriei IT nu fac exceptie de la aceasta regula. Cu toate acestea, ei ridica ideea de vacanta la cu totul alt nivel.
Acesti milionari isi petrec putinul timp liber in activitati precum golful pe malul oceanului si, eventual, pe insulele pe care le detin.
De exemplu, iarna trecuta, Bill Gates a inchiriat aceasta vila in Wellington, Florida, pentru suma de 600 mii de dolari pe luna, noteaza BusinessInsider.
Spatioasa vila are o suprafata de aproximativ 2,000 de mp, cu opt dormitoare si sase bai.
Domeniile vilei se intind pe 1,6 hectare, pe care se gasesc pana si grajduri pentru cai. In plus, beciurile vilei sunt pline cu sticle de vin de cea mai buna calitate.
In 2007, Eric Schmidt de la Google a cumparat vila Ellen De Generes pentru suma de 20 milioane de dolari. Casa se afla in Montecito, California. Numai dormitorul are o suprafata de aproape 400 de metri patrati, ocupand practic, un etaj intreg. Si este destul spatiu si afara. Domeniile se intind pe o suprafata de 1,5 hectare de gradini cu fantani si pomi roditori.
De asemenea, Paul Allen de la Microsoft, desi incearca sa isi vanda in momentul de fata o insula privata, are totusi o splendoare de vila in Malibu, pe care a platit 25 milioane de dolari. Are cinci dormitoare, piscina, camera pentru vizionat filme si sala de fitness.
In plus, dormitorul este mai spatios ca majoritatea apartamentelor din... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 09:01
Sperantele investitorilor ca gigantii IT vor scapa neafectati de criza incep sa dispara pe masura ce furtunile economice iau cu asalt Europa, Asia si Statele Unite.
Astfel, unele dintre cele mai mari companii din SUA, precum Microsoft, IBM sau Intel, ar putea sa dezamageasca atunci cand castigurile trimestriale vor fi anuntate saptamana urmatoare, considera analistii, citati de Reuters.
De la inceputul lunii iulie si pana acum, actiunile celor trei companii au inregistrat deprecieri in mare parte din cauza anticiparii rezultatelor pe cel de-al doilea trimestru al anului.
Companiile de IT au dovedit in nenumarate randuri ca sunt mult mai rezistente decat alte companii in fata inrautatirii situatiei macroeconomice, doarece afaceristii investesc cu presupunerea ca tehnologia stimuleaza productivitatea si ii ajuta sa economiseasca bani pe termen lung. Investitorii au apreciat insa gresit gravitatea situatiei din Europa, au crezut ca evolutia pozitiva a economiei chinezesti va dura o vesnicie si au considerat ca pietele emergente vor face comenzi destul de mari, incat sa compenseze pentru scaderile din celelalte zone.
"Nu cred ca vreo companie de pe piata a anticipat incetinirea economiei la nivelul pe care o sa il vedem in a doua jumatate a anului", a spus Fred Hickey, editor la High-Tech Strategist Newsletter for investors. "Companiile nu au avut sansa sa isi ajusteze estimarile, dar o vor face", continua editorul care urmareste industria IT din anii '80.... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 19:44
Industria romaneasca de IT&C a iesit oficial din criza. Cifra de afaceri a atins anul trecut 9,4 miliarde euro, cu 2% peste cea inregistrata in 2010, iar exporturile au depasit 4,7 miliarde de euro, in crestere cu 55% peste totalul din 2008, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC).
"Cifra de afaceri totala IT&C a crescut cu 8% in 2010 si cu 2% in 2011, recuperand reducerea din 2009 si revenind la nivelul de 9,4 miliarde de euro din 2008. Productia si serviciile vandute au inregistrat un avans asemanator, iar exporturile totale IT&C, care au continuat sa creasca pe intreaga perioada de criza si post-criza, au depasit 4,7 miliarde de euro, cu 55% peste totalul din 2008", se arata intr-un comunicat al ITC.
Anii 2010 si 2011 au readus industria IT&C romaneasca pe o traiectorie pozitiva pe ansamblu, dar cu evolutii neuniforme in cele trei sectoare IT&C, iar sintagma "sfarsitul crizei" trebuie folosita cu precautie, date fiind tendintele de incetinire de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, spune coordonatorul studiului, Mircea Vuici.
Dupa caderea serioasa din 2009, sectorul software si servicii a reluat cresterea in 2010, cand a atins 2,4 miliarde de euro (+10,2%) si a urcat din nou in 2011 la 2,59 miliarde de euro (+8%).
"Se poate deci spune ca sectorul a iesit din criza inca de acum doi ani, iar nivelul din 2011 l-a depasit pe cel de dinaintea crizei. Aceasta dinamica pozitiva se datoreaza in primul rand exporturilor... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 13:32
Ultimele doua saptamani au fost pline de "balbaieli" din partea managementului multor companii IT de calibru. In timp de unele se zbat pentru a iesi din impas financiar, altele iau decizii discutabile (si discutate deja). Cine se clatina?
1. Facebook nu socializeaza bine pe Wall Steet
Unul dintre subiectele care domina online-ul este listarea Facebook la bursa. Nu vom zabovi prea mult asupra temei, ci ii vom cita pe cei de la Wall Street Journal care titrau zilele trecute: "Listarea Facebook la bursa dovedeste ca pe Wall Street se naste un fraier la fiecare minut". Apropo de asta, la incheierea sedintei de tranzactionare de marti, actiunile retelei sociale cazusera sub 29 de dolari, iar Mark Zuckerberg iesise din top 40 cei mai bogati americani.
Citeste mai multe despre Gigantii din industria IT se clatina pe Hit.ro. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:29
Industria IT evolueaza in ritmuri ametitoare, este extrem de competitiva si dominata de barbati, desi nu in totalitate. Exista cateva exceptii de luat in considerare. Este vorba despre femeile care ocupa pozitii cheie in aceasta industrie si sunt remunerate pe masura.
Iata, asadar, care este topul celor mai puternice femei din industria tech, potrivit CNN:
Sandy Carter, IBM
Sandy Carter este vicepresedinte al departamentului Social Business Evangelism la IBM, unde este responsabila de strategiile companiei in zona de social business.
Lucreaza la IBM din 1989 si a mai ocupat functia de vicepresedinte al departamentului Service Oriented Arhitecture, perioada in care a obtinut 70% cota de piata.
Cunoaste opt limbaje de programare, a calatorit in peste 60 de tari, este autoarea a trei carti despre business si social media si este unul dintre cei mai apreciati bloggeri ai IBM.
Jane Moran, Thomson Reuters
Jane Moran detine functia de Global Chief Information Officer la Thomson Reuters, iar in atributiile ei intra supravegherea sistemelor de business al companiei, care vinde informatii pe pietele financiare, de avocatura, stiintifica si media, avand 55.000 de angajati in peste 100 de tari.
Moran a preluat functia in 2008, cand Thomson Corporation a fuzionat cu Reuters, iar acum gestioneaza activitatea a 1.200 de angajati.
De asemenea, este membra al boardului Centrului pentru Strategii Digitale, din cadrul College's Tuck School of Business si... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 11:19