Conceptul de eficienta energetica este legat de utilizarea rationala a resurselor de energie, care consta in obtinerea unui produs sau realizarea unui proces, consumand mai putina energie. Practic, vorbim de un consum mai mic de resurse, avand aceleasi beneficii.
Diverse actiuni de eficienta energetica contribuie la utilizarea rationala a energiei, cum ar fi eficienta echipamentelor si a proceselor de reducere a consumului, a programelor educationale care vizeaza incurajarea utilizarii sigure si eficiente a energiei electrice si a proceselor de reutilizare si reciclare.
Printre beneficiile eficientei energetice se numara si cele economice. Intr-adevar, eficienta energetica se traduce prin economii la factura de energie si prin valorificarea la maximum a resurselor de energie pe care le avem la dispozitie.
Pe de alta parte, eficienta energetica aduce si beneficii pentru intreg mediul inconjurator. Prin nevoia de a genera mai putine resurse energetice ca urmare a utilizarii lor mai eficiente, contribuim, de asemenea, la reducerea exploatarii suferite de natura.
Prin urmare, pe scurt, putem spune ca eficienta energetica este sinonima cu o utilizare responsabila si inteligenta a resurselor, bazata pe posibilitatile pe care ni le ofera tehnologia.
Cum se imbunatateste eficienta energetica?
Serviciile de audit energetic sunt un punct cheie in imbunatatirea eficientei energetice si reprezinta primul pas catre strategia globala de gestionare a energiei pentru... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 20:26
"European Green Deal care constituie esenta activitatii Comisiei Europene este de asteptat sa aduca beneficii sub forma sustinerii financiare a investitiilor in cresterea eficientei energetice, dar si masuri drastice in privinta cladirilor ineficiente energetic."
Intr-un articol publicat in urma cu 2 ani mentionam ca parcul imobiliar la nivelul Statelor Membre U.E. este responsabil pentru aprox. 40 din consumul de energie (restul fiind alocat agriculturii, industriei si transporturilor) si pentru 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon.
Avand in vedere ca 50% din consumul energetic final total al U.E. este alocat incalzirii si racirii, iar 80% din acest consum este utilizat in cladiri, renovarea parcului imobiliar constituie o prioritate.
Conform unei analize a Comisiei Europene din luna octombrie 2020 la nivel european exista peste 220 milioane de cladiri, astfel incat cuvintele de ordine devin eficienta energetica si cladirile "verzi" in conditiile in care aprox. 75% dintre acestea sunt ineficiente energetic.
European Green Deal publicat in anul 2019 constituie piatra de temelie pentru Comisia Europeana care declara ca va implementa "in mod riguros" legislatia aplicabila in privinta eficientei energetice a cladirilor. La nivelul Romaniei Planul national de actiune in domeniul eficientei energetice IV aprobat prin Hotarare de Guvern in anul 2019 este documentul programatic in aceasta privinta.
In toamna anului curent Legea privind performanta... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:30
Industria energetica mondiala se confrunta cu o amenintare mare: cea mai calda iarna din istorie, transmite Bloomberg.
Iarna din Rusia a fost atat de temperata incat a fost nevoie ca zapada sa fie adusa cu camionul in Moscova pentru sarbatorile de Anul Nou. In Japonia, concursurile de ski au fost anulate iar organizatorii Festivalului zapezii din Sapporo au fost nevoiti sa imprumute zapada.
Pentru piata mondiala a energiei este vorba de un dezastru, iar pe masura ce temperaturile continua sa creasca, producatorii de energie, traderii si guvernele se vor confrunta cu o problema care va dura mult dupa ce efectele epidemiei de coronavirus vor disparea.
Industria energiei se bazeaza pe temperaturile scazute din emisfera nordica pentru cresterea cererii de petrol si gaze care sa incalzeasca locuintele si spatiile de lucru in cele mai avansate economii ale lumii.
Arderea de gaze naturale, petrol si alti combustibili pentru a incalzi locuintele si spatiile de lucru sunt responsabile pentru 12% din emisiile de gaze cu efect de sera considerate vinovate pentru incalzirea globala.
Gary Ross, fondatorul firmei de consultanta PIRA Energy, sustine ca in luna ianuarie temperaturile ridicate au provocat o diminuare cu aproximativ 800.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol, adica o cantitate echivalenta cu intregul consum al Turciei. Piata gazelor naturale a suferit o pierdere similara.
"Supraoferta continua, iar iarna nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor... mai mult
Duminica, 09 Februarie 2020, ora 14:46
Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 11,6% in primele patru luni ale anului, comparativ cu acelasi interval din 2013, datorita afacerilor derulate, in special, in industria energetica, arata datele provizorii publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).
In perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2014, pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, precum: industria energetica (+32,5%), industria prelucratoare (+12%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,9%), industria bunurilor intermediare (+10,3%), industria bunurilor de capital (+10,1%), industria bunurilor de uz curent (+8,3%) si industria extractiva (+1,7%).
Pe de alta parte, in aprilie 2014 fata de aprilie 2013, afacerile din industrie au crescut, per ansamblu, cu 6%, datorita rezultatelor din din industria prelucratoare (+6,5%).
Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in: industria energetica (+31%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,9%), industria bunurilor de capital (+6%), industria bunurilor intermediare (+3,6%) si industria bunurilor de uz curent (+2,7%). La polul opus s-a situat industria extractiva, cu o scadere de 5,4% a cifrei de afaceri.
Industria extractiva, la polul opus
Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie s-a diminuat, la nivelul lunii aprilie a.c., fata de luna precedenta, cu 4,3%, din cauza scaderilor din industria extractiva (-11,4%) si din... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 11:30
Energia verde, industria auto si agricultura reprezinta trei domenii cheie, atractive pentru investitorii straini, spun specialisti contactati de Business24. Acestia remarca un interes sporit al investitorilor pentru tara noastra, dar atrag atentia ca redresarea economica este "una prea mica", si ca "statul roman pierde la nivelul balantei de capital", in ciuda unui excedent al balantei comerciale.
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri. O veste buna pentru guvernanti, care s-au grabit sa arate evolutia pozitiva a economiei, si un semnal pozitiv pentru investitorii straini, care iau in calcul din nou Romania, cand se pune problema elaborarii unei strategii pe termen lung.
In topul preferintelor investitorilor straini se afla in continuare industria energetica, industria auto si agricultura, asa cum observa Ionel Blanculescu, consilierul premierului Victor Ponta. In opinia lui Blanculescu, agricultura "este o oportunitate foarte mare pentru ca pretul la produsele agricole de baza sunt determinate de cotatiile internationale".
Pe de alta parte, revenirea economica este mult prea fragila pentru a putea echilibra declinul investitiilor straine directe. La jumatatea anului, acestea au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la 666... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 14:58
Guvernul s-a angajat in fata finantatorilor internationali sa vanda pachete majoritare la cateva companii din energie, sa listeze la bursa unele pachete minoritare si sa numeasca management privat.
In cadrul acordului incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala, Guvernul s-a angajat sa adopte o serie de masuri pentru reformarea sistemului energetic. Printre acestea se numara vanzarea de pachete majoritare la unele companii, listarea la bursa a unor pachete minoritare si numirea de manageri privati la conducerea companiilor din domeniu. Guvernul a facut insa pasi timizi in respectarea acestor angajamente. Dar sa le luam pe rand.
Masurile au ramas pe hartie
Angajamentele fata de FMI si CE includ insa vanzarea pachetelor majoritare la cateva companii, inclusiv din energie, precum complexurile energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat la finele saptamanii trecute ca Guvernul va vinde doar pachete minoritare la companiile din domeniul energiei. "Vom vinde doar pachete minoritare, pentru ca unele sunt societati de interes national pe care tara asta trebuie sa le pastreze, important este sa le facem sa fie eficiente, chiar cu un management de stat", a declarat Nita.
Citeste mai multe despre Cum vede FMI reforma Guvernului in energie pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 12:21
Afacerile din industrie au crescut cu 9,6% in noiembrie fata de aceeasi luna din 2010, in timp ce fata de luna precedenta au sporit cu 1,1%, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, cifra de afaceri din industrie, in luna noiembrie 2011, fata de luna noiembrie 2010, a crescut pe ansamblu cu 9,6%, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+10,3%). Industria extractiva a acazut cu 5,3%.
Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria bunurilor de capital (+12,5%), industria bunurilor intermediare (+10,6%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%), industria energetica (+4,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,4%).
Comparativ cu luna precedenta, cifra de afaceri din industrie crescut pe total industrie cu 1,1%, datorita cresterilor din industria extractiva (+1,6%) si din industria prelucratoare (+1,0%).
Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,0%) si in industria bunurilor de capital (+6,2%).
Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-5,7%) si industria bunurilor intermediare (-1,1%). Industria bunurilor de uz curent a ramas neschimbata.
In primele 11 luni din 2011, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 16,6%, datorita cresterilor din industria prelucratoare (+17,0%) si industria extractiva (+6,7%).
Pe... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:30
Preturile productiei industriale au crescut cu 9,6% in aprilie fata de aceeasi luna a lui 2010, conform NewsIn.Cresterea se refera la productia industriala per total, atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS) preturile s-au pastrat in luna aprilie la acelasi nivel cu luna precedenta.
In martie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 11%, iar in februarie, preturile s-au majorat cu 10,9%.
Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de aprilie 2010 in industria prelucratoare (+11,2%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+9,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,5%), in industria extractiva (+2,5%).
Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+12,3%) si industria energetica (+11,7%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+4,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,4%).
Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat cresteri cu 0,3%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat scaderi cu 0,8%.
Pe sectoare de activitate au fost observate cresteri de pret la productia si furnizarea de energie... mai mult
Joi, 02 Iunie 2011, ora 11:34
Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in iunie cu 8,9% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul diminuarii drastice a activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS),relateaza Newsin. Productia industriala a scazut in iunie pentru a noua luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008. Astfel, fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie, cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jur de 12% in primele trei luni ale acestui an. In aprilie, productia industriala s-a diminuat cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, iar in mai cu 9,8%. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007. Productia din industria extractiva s-a redus cu 19% in iunie fata de luna similara a anului trecut, iar cea din industria prelucratoare a scazut cu 9,2%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a micsorat cu 4,3%. Pe marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor de folosinta indelungata s-a diminuat cu 19,5%, in aceeasi perioada, cea a bunurilor intermediare, cu 12,4%, industria energetica a produs mai putin cu 9,3%, productia de bunuri de uz curent s-a contractat cu... mai mult
Vineri, 07 August 2009, ora 11:00