Inainte de 1989, Romania se afla in topul statelor care exportau canepa, pe locul 4 la nivel mondial. Dar odata cu Revolutia, si industria de prelucrare a canepii a scazut constant.
Lucrurile par sa se schimbe, insa, odata cu decizia liderului mondial in prelucrarea canepii de a investi 5 milioane de euro in afaceri cu canepa in Romania, in judetul Alba, in luna octombrie a acetui an.
Suprafata cultivata de catre HempFlax in 2015 este de aproximativ 500 de hectare aflate in zona Sebes, Pianu si Petresti, iar investitorii preconizeaza o crestere a suprafetei cu aproximativ 300 de hectare de la an la an. Capacitatea de procesare a fabricii este de patru tone de tulpini pe ora, ceea ce inseamna un target de 5000 de hectare cultivate astfel incat sa se atinga capacitatea maxima a acesteia.
Ce va insemna pentru exporturile romanesti de canepa atingerea capacitatii maxime de productie HempFlax? "In acel moment vom fi probabil cel mai mare procesator si exportator din Europa", spune Oana Suciu, general manager HempFlax Romania, pentru Business24.
Oana este o mare iubitoare de tot ce inseamna bio si natural, iar cariera sa creata in jurul canepii pare sa-i vina ca o manusa: "Sunt vegetariana de 15 ani, traiesc la tara, cultivam rosii si restul legumelor in gradina si incercam sa consumam doar alimente locale si cultivate ecologic", spune managerul, in interviul acordat Business24.
Canepa se pare ca este o materie prima de care antreprenorii din Romania fie au uitat,... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 00:00
2Cultivarea inului si canepii, plante la care Romania era pana in 1989 lider european, a fost reluata in acest an in cateva gospodarii din Salaj, dupa mai bine de doua decenii de pauza, la initiativa Leontinei Prodan, o iubitoare a traditiilor populare ce vrea sa reinvie aceste obiceiuri in mediul rural.
Dubla licentiata in stiinte economice si design vestimentar, Leontina Prodan, stabilita actualmente in Timisoara, este originara din localitatea Galgau Almasului, sat in care a infiintat, in acest an, impreuna cu o ruda, doua culturi de in, de 25 si respectiv 40 de ari de teren si o cultura de canepa, pe o suprafata de 15 ari. Canepa a mai fost cultivata in acest an in doua gospodarii din Ciumarna si Lemniu, dupa o pauza de 25 de ani in care agricultorii au uitat treptat de aceste plante tehnice.
"La in este singura cultura din tara in sistem gospodaresc, pentru fibra. O suprafata de 25 de ari am eu de in si 40 de ari un nepot de-al meu, la Galgaul Almasului, in judetul Salaj. Atat in toata tara. Eu am soiul romanesc Codruta. Asa se numeste. Eu am luat-o de la statiunea de cercetari agricole Livada, din judetul Satu Mare. Ei au samanta putina, numai pentru cercetare. Greu am reusit sa cumpar de la ei 40 de kilograme si am cultivat cu ea 65 de ari", a declarat luni, pentru Agrepres, Leontina Prodan.
Potrivit acesteia, inul este o planta de cultura profitabila, cu multiple utilizari. "Inul l-am semanat si l-am cules manual. La in eu am folosit cam 10-11 kilograme de... mai mult
Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 12:35
Dan Lazarescu, omul care a pus pe picioare companii precum TotalSOft sau Medicover, celebra creatoare de moda Irina Schrotter sau fostul sportiv Ivan Patzaichin lupta pentru relansarea unui sector care a cunoscut si apogeul, si agonia in ultimii 30 de ani: industria canepii.
Romania s-a regasit in fruntea clasamentelor mondiale in anii '80, cand se investea masiv in industria locala a canepii: al treilea producator mondial dupa CSI si China, cea mai mare statie de prelucrare din Europa - Sanniculau Mare si dezvoltarea unuia dintre cele mai competitive soiuri de canepa din lume - Lovrin 110.
In '89, canepa se cultiva pe o suprafata de 55.000 de ha si o productie de aproape 30.000 de tone, care astazi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lantul de procesare.
In doar 30 de ani, toata infrastructura s-a dus pe apa sambetei, iar astazi, cultivarea canepii se afla la limita legalitatii, din cauza legislatiei foarte restrictive.
Iata insa, ca n-a fost ingropat si potentialul pe care l-au simtit mai multi oameni de afaceri cu fler, ce doresc sa repuna pe picioare aceasta industrie.
Dan Lazarescu demonstreaza ca potentialul industriei canepii este imens
Compania romaneasca Canah International, deschisa in 2007 de omul de afaceri Dan Lazarescu, este singurul producator integrat de produse din seminte de canepa din Europa. Dupa ani grei de lupta pentru revitalizarea unei piete ingenuncheate de haosul productiei, compania a intrat in acest an pe profit.... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 00:07
Irina Schrotter si Ivan Patzaichin pregatesc, impreuna cu un grup de oameni de afaceri romani, un cluster in industria canepii, care isi propune sa readuca faima de altadata acestui sector falimentar in ultimii 20 de ani.
Mai exact, 10 oameni de afaceri vor sa relanseze culturile de canepa in Romania si sa refaca verigile lipsa din lantul de procesare, de la topitorii si filaturi, pana la fabrici de tesaturi si confectii, cosmetice si alimente bio.
"Puterea grupului este semnificativa, avand in vedere ca sunt implicati si cativa producatori de confectii importanti din Romania, insa valoarea lui sta mai ales in acoperirea intregului lant de productie si in priceperea membrilor sai. Avem alaturi de noi nu doar unitati productive, ci si universitati si institute de cercetare in domeniul prelucrarii, si pe cei care pot face marketingul acestora, pozitionandu-le ca 'romanesti'", a explicat pentru Business24, Teodor Frolu, general manager, DC Communication.
In '89, canepa se cultiva pe o suprafata de 55.000 de ha si o productie de aproape 30.000 de tone, care astazi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lantul de procesare. Romania obtinea superlative peste superlative in acea perioada: al treilea producator mondial dupa CSI si China, cea mai mare statie de prelucrare din Europa - Sanniculau Mare si dezvoltarea unuia dintre cele mai competitive soiuri de canepa din lume - Lovrin 110.
Imediat dupa '90, industria canepii a cazut victima haosului tranzitiei. Asa... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 07:16
Doar 74 de hectare de teren au fost cultivate cu canepa anul trecut in Romania, iar productia a fost de 33 de tone. Sunt cifrele oficiale care reflecta dezastrul din industria canepii: dupa apogeul din anii '80, traditia milenara a cultivarii canepii a disparut rapid in haosul perioadei de tranzitie.
In 1989, canepa se cultiva pe o suprafata de 55.000 de ha si o productie de aproape 30.000 de tone, care astazi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lantul de procesare.
In anii '80, Romania obtinea superlative peste superlative in acest domeniu: al treilea producator mondial dupa CSI si China, cea mai mare statie de prelucrare din Europa - Sanniculau Mare si dezvoltarea unuia dintre cele mai competitive soiuri de canepa din lume - Lovrin 110.
In cazul acestui soi, productia de tulpini (cu continut de fibra de 25 - 30%) poate ajunge la 9-11 tone/ha, iar productia de samanta la 900 - 1200 de kg/ha. Soiul este rezistent la bolile specifice si la conditii meteorologice extreme.
Desi se cultiva de mai bine de 2000 de ani, astazi, canepa a devenit o raritate in agricultura autohtona. Mai exista cateva statii de prelucrare si cativa producatori de confectii. La Statia de Cercetare Lovrin din judetul Timis se mai cultiva circa 20 de ha, iar la Statia de Cercetare Secuieni, cateva hectare. In schimb, niciuna dintre cele 36 de topitorii nu a rezistat devalizarii industriei din anii '90.
"Era industrie grea acolo, cine a pus mana pe utilaje, le-a dus la fier... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 00:20