Suedezii de la Holmbergs Safety Systems, una dintre cele mai importante companii din industria auto din Europa, isi va reloca o parte din activitatea din Ungaria si Lituania in Romania. Potrivit Profit.ro, nordicii detin mai multe fabrici in Europa, Hong Kong, SUA si China si se lauda cu vanzari anuale de peste 40 milioane euro.
Compania scandinava isi va stabili hub-ul de productie in Romania, dupa ce a preluat compania Te-Rox Prod din Pascani. Pe langa Pascani, grupul suedez va fi prezent de acum si la Roman si Ruginoasa, unde Te-Rox Prod detine cate o fabrica.
Produsele fabricate in Romania, care devine hub-ul central de productie al grupului, vor ajunge pe pietele din Europa, SUA si Asia. Potrivit sursei citate, Doina Cepalis, fondatoarea si proprietara Te-Rox Prod, va avea in continuare un rol important in grup, iar de acum va administrator al afacerilor din Romania ale grupului si va ocupa un loc in Consiliul de Administratie. ...citeste mai departe despre "Companie uriasa din industria auto muta productia din Ungaria in Romania. Fabrici deschise la Pascani, Roman si Ruginoasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:44
Industria auto, mult timp un motor de crestere al Europei Centrale, va fi probabil unul dintre principalele obstacole in calea eforturilor regiunii de a se redresa anul acesta, in urma impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), se arata intr-o analiza Reuters.
Dupa caderea comunismului in urma cu trei decenii, producatorii auto straini au investit semnificativ in regiune, profitand de forta de munca ieftina si eficienta. Sectorul auto a devenit o importanta sursa de investitii straine, de locuri de munca si de crestere economica.
Dar productia auto a fost afectata in urma opririi fabricilor, in perioada masurilor de izolare impuse pentru a tine sub control raspandirea epidemiei, iar multe unitati inca nu lucreaza la capacitate maxima, astfel incat analistii se asteapta ca industria auto sa fie mai afectata de pandemie decat alte sectoare din Europa Centrala.
Acestea sunt vesti proaste pentru Cehia, Ungaria si Slovacia, care sunt in mod special dependente de industria auto.
"Proportional, ne asteptam ca acest sector sa inregistreze cel mai sever declin din sectorul manufacturier in regiune. Aici este domeniul in care redresarea va fi cea mai lenta, deci ar putea fi unul din principalele obstacole in redresarea economiei", a apreciat Peter Virovacz, economist la ING in Budapesta.
Intr-o scrisoare adresata altor state membre UE si institutii UE in aprilie, sefii asociatiilor industriei auto din Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia au informat ca in cele... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 10:35
Industria auto din Romania este, in prezent, printre cele mai afectate sectoare economice, avand in vedere ca productia de autovehicule a fost sistata de catre cei doi mari producatori din Romania imediat ce s-a instituit starea de urgenta, cauzata de pandemia de COVID-19.
In acelasi timp, producatorii de componente auto, aflati in relatii comerciale atat cu cei doi mari producatori auto din Romania, cat si cu producatori din afara tarii, au redus si chiar au inchis activitatea temporar.
Ce masuri sunt necesare pentru redresarea acestui sector cat mai rapid, avand in vedere importanta sa in economia nationala?
Automobile Dacia si Ford Romania, cei doi mari producatori auto locali, au anuntat inchiderea fabricilor in a doua jumatate a lunii martie, ceea ce cu siguranta se va reflecta in cifrele din lunile ce vor urma.
Productia locala de autoturisme capatase viteza in luna februarie 2020, cu o crestere anuala de aproape 8% fata de aceeasi luna a anului trecut, dupa un avans de aproximativ 3% pe parcursul anului 2019.
Lunile viitoare, insa, cu siguranta vor diminua si poate chiar vor anula avantajul din primele doua luni ale anului.
In plus, avand in vedere si inchiderea fabricilor auto in cea mai mare parte a tarilor europene, este cert ca vom vedea scaderi semnificative si la nivelul producatorilor de componente auto.
Asociatia Europeana a Producatorilor Auto (ACEA) estimeaza ca, pana in acest moment, la nivel european, masurile luate in contextul... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:45
Criza coronavirusului si inchiderea uzinelor au afectat locurile de munca pentru cel putin 1,1 milioane de europeni care lucreaza in productia de automobile, a apreciat marti de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Reuters.
Cifra de 1.110.107 locuri de munca avansata de ACEA se refera doar la cei care sunt angajati in mod direct de producatorii de autoturisme, camioane, dubite si autobuze, insa impactul asupra lantului de aprovizionare este chiar mai mare, avertizeaza ACEA. Asociatia subliniaza ca, in total, industria auto din UE asigura 2,6 milioane de locuri de munca directe iar producatorii opereaza in regiune 229 de facilitati de productie. Insa sectorul auto mai amplu ofera locuri de munca directe si indirecte pentru 13,8 milioane de persoane in Uniunea Europeana.
In cazul Romaniei, estimarile ACEA vorbesc de cel putin 20.000 de angajati afectati de inchiderea uzinelor si de pierderi de productie estimate la 26.124 de vehicule cu motor.
"Acum, principala ingrijorare a ACEA si a membrilor sai este sa gestioneze criza imediata cu care se confrunta industria auto, care practic s-a oprit brusc, ceva cu care sectorul nu s-a mai confruntat pana acum", a declarat directorul general de la ACEA, Eric-Mark Huitema. "Prioritatea noastra este sa protejam sanatatea si locurile de munca pentru cei aproximativ 14 milioane de europeni care lucreaza direct si indirect in sectorul nostru", a adaugat Eric-Mark Huitema.
In Romania, angajatii... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 15:04
Productia auto din Germania ar putea scadea cu circa 21% in acest an, ceea ce ar putea duce la o scadere direct proportionala a cererii germane de echipamente auto fabricate in Romania, respectiv cu o valoare de 3,6 miliarde de lei.
Productia auto germana din 2019 ar putea scadea cu un milion de unitati fata de media anilor 2015 - 2017, pana la 4,7 milioane de unitati, un nivel apropiat de minimul din 2009, potrivit datelor analizate din iunie, citate de Erste Group Research (EGR).
In Romania, contributia industriei auto la formarea PIB pe 2018 a fost de circa 132 de miliarde de lei, iar productia de echipamente auto pentru Germania a fost de peste 18,3 miliarde de lei, dupa valoarea exporturilor romanesti de "mijloace si materiale de transport", potrivit datelor INS.
Perspective negative in regiune
Proportii de circa 10% din valoarea adaugata si de 6-9% din locurile de munca din tarile Europei Centrale si de Est sunt legate direct si indirect de productia auto, iar prabusirea productiei auto germane va avea o contributie negativa, potivit raportului EGR.
Una din cauze este scaderea cererii de autovehicule cu motorizare diesel.
Citeste mai multe despre Prabusire cu 21% a industriei auto germane - risc de pierderi de miliarde de lei in industria de echipamente auto din Romania pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Industria auto germana se prabuseste: Industria de echipamente auto din Romania risca sa piarda miliarde de lei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 09:45
Nu este in interesul Germaniei sa slabeasca atat de mult industria auto - afectata de scandalul emisiilor - incat sa nu mai poata fi capabila sa investeasca in tehnologiile viitorului, a afirmat miercuri cancelarul Angela Merkel.
Oficialul german a cerut Europei sa sprijine dezvoltarea bateriilor si a tehnologiilor software necesare pentru ca automobilele electrice sa devina masinile viitorului, altfel continentul risca sa-si piarda capacitatile de productie in favoarea Asiei si Americii de Nord, transmite Reuters.
"Este responsabilitatea noastra sa spunem industriei: e de datoria voastra sa recastigati increderea pierduta", a afirmat Angela Merkel in Parlamentul Germaniei, pronuntandu-se impotriva cererilor de a spori povara asupra grupurilor auto obligandu-i sa adapteze vehiculele care produc emisii excesive.
In aprilie, ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a cerut producatorilor auto sa-l informeze in privinta modului in care intentioneaza sa finalizeze pana la sfarsitul anului actualizarea softului la motoarele diesel, pentru reducerea emisiilor.
"Solicit de urgenta producatorilor care au promis actualizarea softului la 5,3 milioane de masini sa faca intr-adevar aceasta operatiune pana la sfarsitul anului", afirma Scheuer, intr-un interviu acordat publicatiei Sueddeutsche Zeitung.
Acesta a adaugat: "Au fost rezolvate deja softurile a 2,5 milioane de masini Volkswagen. Pentru alte actualizari voluntare am informat producatorii ca trebuie... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 12:39
Peste jumatate dintre vehiculele aflate in circulatie la nivel mondial ar putea fi electrice 100%, pana in anul 2030, in timp ce 40% din totalul distantelor parcurse ar putea fi realizate in vehicule autonome, arata rezultatele studiului "Cele cinci dimensiuni ale transformarii industriei auto", realizat de PwC.
Conform cercetarii data miercuri publicitatii, in urmatorii 12 ani, peste un kilometru din trei parcursi va fi in regim de "ride sharing", iar numarul de kilometri parcursi de fiecare automobilist ar putea creste, in Europa, cu 23%, in SUA cu 24% si in China cu 183%.
Specialistii PwC sunt de parere ca, in urma dezvoltarii conceptului de 'sharing', parcul auto al Europei ar putea sa scada de la 280 de milioane de autovehicule la 200 de milioane, iar cel al SUA de la 270 de milioane de unitati la 212 milioane.
Pe de alta parte, in China este prognozata o marire a parcului auto, de la 180 de milioane de autoturisme, in prezent, la 280 de milioane, pana in 2030.
Pe segmentul masinilor electrice si autonome, in scenariul PwC se precizeaza ca, pana in 2030, un procentaj de 55% din totalul de masini noi ar putea fi electrice, in timp ce motoarele conventionale, cu combustie interna, vor iesi, incet-incet, de pe piata.
"Aceste evolutii ale pietei auto sunt prevazute sa se petreaca, in mare parte, in paralel in Europa si Statele Unite. In China, pe de alta parte, adoptarea mobilitatii autonome si a celei in regim 'ride share' se va petrece mult mai rapid,... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 16:05
Socul provocat de Brexit incepe sa afecteze industria auto din Marea Britanie, unde Vauxhall a redus numarul locurilor de munca, Jaguar Land Rover intentioneaza sa restranga productia, iar liderii de sindicat se tem ca acesta este numai inceputul.
"Oamenii nu ar trebui sa subestimeze pericolele aduse de Brexit. De ce ar continua Nissan sa investeasca in nord-estul Marii Britanii daca are o fabrica in Spania unde poate construi acelasi automobil fara o taxa vamala de 10%?", a spus John Cooper, lider sindical care a lucrat in industria auto in Ellesmere Port, unde Vauxhall construieste modelul Astra de 50 de ani.
Taxele vamale si alte obstacole din calea comertului ar putea fi dezastruoase pentru industria auto, in conditiile in care componentele traverseaza granitele de mai multe ori in timpul procesului de fabricatie.
Un exemplu este automobilul BMW Mini, fabricat la Oxford. Inainte de a ajunge pe linia de productie, fiecare arbore cotit este fabricat in Franta, livrat la fabrica de motoare a BMW din Hams Hall, langa Birmingham, iar apoi la Steyr, Austria, pentru asamblare.
Aceasta este miza, in timp ce Guvernul britanic incearca sa stabileasca ce fel de relatie comerciala doreste cu Europa dupa separare. O uniune vamala, pe care Guvernul a exclus-o, ar elimina o parte din frictiunile din viitoarele relatii comerciale. Dar reglementarile sunt un alt obstacol, iar cotele ar putea fi un altul, in functie de termenii acordului final.
Costul asamblarii unui... mai mult
Duminica, 18 Februarie 2018, ora 14:10
Producatorii auto respira usurati, pe masura ce piata europeana de semne de insanatosire. Vanzarile de automobile de luna trecuta au ajuns la un nivel record al ultimului deceniu, iar trendul tinde sa se pastreze.
1,5 milioane de automobile au fost vandute in luna iunie in UE, un nivel nemaiatins de dinaintea crizei financiare, iar producatorii si dealerii cred ca acest fenomen demonstreaza a insanatosire a economiei din interiorul blocului comunitar, relateaza Daily Sabah.
Raportat la aceeasi perioada a anului trecut, piata auto din UE a inregistrat o crestere de 2,1 procente, cele mai bune rezultate fiind inregistrate in Italia, unde vanzarile de masini noi au crescut cu 12,9% si Spania (6,5%). In Marea Britanie acestea au fost cu 4,8% mai mici, in vreme ce Germania a pierdut 3,5 procente.
In total, in primele sase luni ale anului, europenii au cumparat 8,2 milioane de automobile noi, cu 4,7% mai multe decat in prima jumatate a anulului trecut. Italia si Spania au fost perfomere pe piata unica, avand cresteri de 8,9, repectiv 7,1 procente in vanzarea de masini noi, dupa cum anunta Asociatia Producatorilor de Automobile din Europa.
Volkswagen conduce topul, rezultatele semestriale demonstrand o crestere cu 23,3% a cifrei unitatilor vandute fata de aceeasi petrioada a anului trecut. Firmele franceze Renault si Peugeot-Citroen completeaza podiumul, cu vanzari in crestere cu 10,5, respectiv 10,2 procente.
Clasamentul este completat de Fiat Chrysler (7,3%),... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 06:20