Ankara are planuri mari in privinta dezvoltarii capacitatilor de productie a armamentului si tehnicii militare de provenienta locala, iar companiile din industria Apararii profita din plin de acest context favorabil.
Sectorul naval a cunoscut in special o dezvoltare rapida, dupa ce guvernul turc a crescut numarul comenzilor de nave de lupta catre contractorii locali, relateaza Defense News.
2016 a fost un an in care santierele navale din Turcia au livrat sau lansat 6 nave de lupta, incluzand corvete, transportoare sau nave de suport logistic.
De altfel, in ultimii 15 ani, Turcia a bifat 14 programe militare in domeniul constructiilor de nave, dupa cum anunta premierul Binali Yildirim. Tendinta este reflectata si de aparitia unor noi santiere navale, numarul acestora crescand de la 37 la 80, din 2003 si pana in prezent.
"Turcia este una din cele 10 tari din lume care poate construi nave de lupta. Tinta noastra este sa construim un portavion", a anuntat presedintele Recep Erdogan, la inceputul acestei luni.
Pana atunci insa, industria locala se pregateste sa dea drumul productiei de fregate de clasa I, nave la fel de versatile ca si corvetele, dar cu o putere mai mare de foc si un sistem mai modern de control.
Planul lui Erdogan de a concepe si construi un portavion 100% turcesc are sustinere din partea constructorilor navali din tara. "Suntem decisi sa punem in practica aceasta ambitie. Ministerul Apararii a sustinut, in ultimii ani, programele locale care... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 08:53
Turcia este in cautare de parteneri pentru a da drumul productiei de rachete fabricate in tara, a anuntat un oficial de la Ankara.
Prezent la receptia oferita de Ambasada Frantei in capitala Turciei, ministrul Apararii Fikri Isik a anuntat incheierea unui parteneriat cu consortiul franco-italian Eurosam in dezvoltarea sistemului national defensiv de rachete, relateaza Hurriyet Daily News.
Masura este in concordanta cu statutul de membru NATO al tarii, dar este dublata si de o achizitie de 2,5 miliarde de dolari pentru rachetele S-400 produse in Rusia, contractul incluzand si o clauza care vizeaza transferul de tehnologie.
Chiar daca Isik a prezentat parteneriatul cu Eurosam drept una dintre cele mai importante afaceri realizate in ultimii ani in industria de aparare, chestiunea cooperarii cu Rusia arata o deteriorare a relatiilor Ankarei cu celelalte state membre NATO, in special cu Germania si SUA.
Contractul incheiat intre Ankara si Moscova prevede livraea a doua unitati de lansatoare de rachete S-400 in cel mult un an, acestea putand fi instalate oriunde in Turcia, dupa cum anunta Bloomberg.
"Achizitia rachetelor rusesti este un semn clar ca Turcia este dezamagita de relatia cu UE si SUA. Dar, pana cand nu va fi platit avansul, nu putem fi siguri de nimic", apreciaza Konstantin Makienko, analist la Centru de Analiza si Strategii in Tehnologie din Moscova.
Conform contractului, doua statii de lansare a rachetelor S-400 vor fi construite in Turcia, ceea... mai mult
Luni, 17 Iulie 2017, ora 06:51
1Turcia se zbate de mai mult timp sa nu mai fie dependenta de tehnica militara de import, dar in privinta rachetelor cu raza lunga de actiune nu a reusit sa faca pasi importanti, cel putin pana acum.
Ministrul Apararii, Fikri Isik, a anuntat pe 11 mai ca armata turca tocmai a testat cu succes prima racheta cu raza lunga de actiune de productie indigena, intr-o provincie de pe malul Marii Negre, relateaza Hurriyet Daily News.
Racheta Bora a fost lansata dintr-un poligon din provincia Sinop si a aterizat apoi in Marea Neagra dupa ce a parcurs 280 de kilometri in zbor.
Aceasta este distanta maxima pe care o parcurge racheta cu un calibru de 610 mm, incarcatura exploziva a acesteia fiind de 470 kg.
"O noua lansare a rachetei Bora a fost efectuata in Sinop, aceasta urmand sa cada in Marea Neagra in clipa in clipa. Turcia isi fabrica de acum propriile rachete. Am castigate enorm de multa incredere in noi", a declarat ministrul Isik, la cateva minute dupa lansare.
Anul trecut, industria de Aparare din Turcia a reusit sa creeze si primele proiectile spargatoare de buncare de provenienta interna, acestea dorindu-se a fi folosite in cadrul ofensivei din Siria. mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 16:12
1Oficialii din industria de aparare a Turciei au anuntat ca sunt in faza finala a semnarii unui contract de export de armament in Arabia Saudita, dar clauzele acestuia vor fi secretizate.
Discutiile pentru incheierea acestui contract au fost initiate de presedintele Recep Erdogan inca din toamna anului 2015, iar ministrul Apararii, Fikri Isik, sustine ca aceasta va fi cea mai importanta afacere din domeniu pentru Turcia, relateaza Defense News.
Arabia Saudita se numara printre primele 10 piete de export de armament din Turcia, dar achizitiile s-au mentinut pana acum la un nivel redus, de maximum 50 de milioane de dolari pe an.
Misterul care inconjoara acest contract naste destule speculatii, o sursa din industria de Aparare considerand ca Turcia ar putea livra platforme navale complexe catre partenerii sauditi.
In ultimii 5 ani, Ankara a reusit sa dubleze aproape volumul exporturilor de armament, crescand de la 883 milioane dolari in 2011, la 1,68 miliarde in 2016.
Cu toate acestea, ministrul Isik recunoaste ca cea mai mare problema o reprezinta finantarea noilor proiecte din industria de aparare si aerospatiala, in acest caz un parteneriat cu un guvern strain sau acordarea unor linii de credit prin intermediul bancilor de stat fiind considerate de oficialii de la Ankara cele mai bune optiuni.
Relatiile dintre Ankara si Riad sunt cordiale, ambele tari avand o majoritate de musulmani suniti in randul populatiei si imbratisand aceeasi politica in privinta... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 11:05
Turcii ar putea sa cumpere rachete antiaeriene din Rusia, dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, aceleasi rachete care acum trei ani erau considerate de Erdogan prea scumpe.
Analiza ofertelor depuse in 2013 pentru sistemul defensiv antiaerian al Turciei a dat castig de cauza unei companii din China, China Precision Manufacturing Import-Export Corporation (CPMIEC), care a prezentat un pret de 3,44 miliarde de dolari, arata Defense News.
In cursa mai erau inscrise companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Eurosam, dar si o firma din Rusia, a carei oferta fost descalificata din start, oficialii de la Ankara explicand ca varianta de pret prezentata de rusi era dubla fata de cea mai convenabila oferta.
Intr-un final, in noiembrie 2015, Turcia a renuntat la negocierile purtate cu partea chineza, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu infrastructura NATO.
Solutia de avarie a constat in incredintarea contractului catre doi producatori autohtoni: Rocketsan si Aselsan.
In acelasi timp insa, Ankara a continuat sa negocieze cu producatorii de armament din SUA si Europa.
Dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, ocazie cu care s-a semnat si acordul TurkStream, iata ca aceeasi companie din Rusia a fost invitata sa participe la licitatia din care a fost data afara acum trei ani.
Problema compatibilitatii sistemelor de rachete rusesti cu restul infrastructurii defensive NATO ramane insa una importanta.
Expertii sustin ca selectarea unui sistem aerian... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:32
1Turcia este tot mai putin dependenta de armamentul importat de la partenerii occidentali, in clipa de fata industria locala de Aparare asigurand aproximativ 60% din necesarul fortelor armate ale Turciei.
Estimarea a fost facuta de oficialii turci cu ocazia lansarii la apa a celei de-a treia corvete de productie proprie, iar presedintele tarii, Recep Erdogan, nu se sfieste sa ceara mai mult de la constructorii navali: vrea un portavion, dupa cum relateaza Defense News.
Burgazada este a treia nava de lupta din clasa Ada produsa in Turcia, iar presedintele Erdogan a anuntat ca tara sa "va fi curand in postura de a lansa la apa un portavion de productie proprie".
De altfel, afirmatia sefului de stat nu este deloc hazardata, constructorul Sedef Shipbuilding intrand intr-un parteneriat cu spaniolii de la Navantia pentru a construi o platforma navala de decolare si aterizare a avioanelor, proiect cu un pret estimativ de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Corvetele din clasa Ada fac parte dintr-un proiect mai vast numit Milgem, care a si dat fortelor navale din Turcia prima nava moderna de lupta indigena inca din 2008. Navele de tip Milgem sunt destinate operatiunilor de cautare si salvare, patrulelor de coasta si misiunilor antisubmarin.
Toate sunt dotate cu un helipad pentru elicoptere Seahawk, iar armamentul este compus din torpile, rachete si tunuri de 76 mm. Cu o capacitate de 2400 tone, o viteza de 33 de mile/h si o autonomie de 3.500 mile marine, corvetele... mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 18:10
1Unul din cei mai mari producatori de arme din Turcia, grupul privat BMC, a primit cadou din partea guvernului de la Ankara o suprafata de 222 de hectare de teren pe care sa isi construiasca noua fabrica de tancuri.
BMC detine deja o unitate de asamblare a vehiculelor blindate, dar aceasta urmeaza sa fie relocata din Izmir pe coasta de vest a Turciei, la Sakarya, a anuntat ministrul Industriei si Tehnologiei, Fikri Isik, citat de portalul Defense News.
Cadou de la presedinte
Ankara nu se arata mereu atat de darnica cu investitorii privati din tara, dar, in acest caz, BMC detine doua atuuri importante.
In primul rand, patronul companiei, Ethern Sancak, este unul dintre apropiatii presedintelui Recep Erdogan, iar al doilea avantaj este dat de dorinta oficialilor turci de a lansa primul blindat realizat in totalitate in tara: Altay.
Ministrul Isik a anuntat ca fabrica BMC de la Sakarya ar urma sa dea drumul productiei in cel mult doi ani, obligatia companiei fiind de a crea 4.000 de noi locuri de munca in urma investitiei de 1,3 miliarde de lire (aproximativ 430 milioane dolari).
Un tanc 100% turcesc
Altay ar urma sa reprezinte primul blindat creat integral in Turcia, tancul urmand sa fie produs in 1.000 de exemplare cu o precomanda de 250 de unitati plasata deja de Ministerul Apararii.
Ethern Sancak, patronul BMC, a anuntat ca firma sa va lucra in parteneriat cu alti producatori de armament din tara, fara a da nume, dar insistand pe amanuntul ca... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:20
Dupa doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia NATO a Turciei, Moscova pare decisa sa limiteze contactele de afaceri cu partenerii turci din industria apararii.
Presedintele Ligii de Asistenta pentru Companiile din Industria Apararii din Rusia a cerut membrilor acesteia, printr-o scrisoare deschisa, sa limiteze drastic relatiile cu partenerii din Turcia, in scopul reducerii riscurilor economice care rezulta din starea conflictuala ivita intre cele doua tari, anunta agentia TASS.
"In scopul diminuarii pierderilor, va rog sa considerati reducerea riscurilor economice pentru companiile dumneavoastra, legate de cooperarea in domeniul productiei sau achizitiei de echipament de la partenerii din Turcia", a precizat presedintele Ligii, Vladimir Gutnev.
Gutnev, care este si vicepresedinte al Comisiei pentru Industrie din Duma de Stat, se arata ingrijorat de inrautatirea relatiilor cu Turcia pe fondul instabilitatii date de mentinerea sanctiunilor economice dictate de UE si SUA pentru Rusia, riscurile de nerespectare a obligatiilor contractuale fiind ridicate.
Liga a fost creata in 1992, la initiativa Ministrului Apararii din Rusia, avand rolul de a intari legaturile intre companiile care activeaza in sectorul de Aparare.
In componenta Ligii intrat atat directorii marilor firme producatoare de armament din Rusia, cat si reprezentanti ai Dumei si Ministerului Apararii, dar si cercetatori din mediul stiintific.
In sectorul Apararii, Rusia a fost... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 11:50