In topul celor mai mari 10 companii din industria alimentara dupa cifra de afaceri inregistrata in anul 2013 nu exista schimbari foarte importante fata de anul anterior.
Cei mai mari 5 jucatori din piata au inregistrat pierderi nete importante, iar profitabilitatea generala a jucatorilor din industrie para sa depinda in mare masura de politicile interne ale firmelor respective, nu de sub-sectorul in care activeaza, potrivit analizei realizate de RisCo.ro.
Anul 2013 nu a adus schimbari importante in topul societatilor ce activeaza in domeniul alimentar din Romania: nu exista intrari sau iesiri importante pe piata in aceasta perioada fata de anul anterior, arata comunicatul remis Ziare.com.
Prima pozitie din clasament este ocupata de Bunge Romania. Fata de anul 2012, aceasta reuseste sa urce o pozitie si sa ajunga pe primul loc. Cu o crestere cu 168,81 milioane lei fata de 2012,compania a raportat o cifra de afaceri de 1,30 miliarde lei in 2013 si o pierdere de 132,23 milioane ...citeste mai departe despre "Top 10 companii din industria alimentara din Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 19:48
Productia bazata pe biotehnologie in Romania se ridica la aproximativ 5 miliarde de euro, a declarat, joi, Nicolae Hristea, director executiv al Asociatiei AgroBiotechRom.
"In Romania se foloseste foarte multa biotehnologie, de la fabricarea iaurtului, branzeturilor, a vinului si pana la cea a medicamentelor. In ceea ce priveste cifra de afaceri, cred ca productia bazata pe biotehnologie in Romania se ridica la aproximativ 5 miliarde de euro, poate chiar mai mult. Tot ceea ce se produce in industria alimentara si in cea de medicamente au la baza biotehnologia", a declarat Nicolae Hristea.
Potrivit lui Nicolae Hristea, utilizarea biotehnologiei in Romania a inregistrat o crestere pe partea utilizarii in industria alimentare, dar pondera cea mai mare o detine industria farmaceutica.
Director executiv al Asociatiei AgroBiotechRom sustine ca agricultura bio si biotehnologia nu sunt in competitie, iar in viitor este posibil ca agricultura bio sa se bazeze pe organisme modificate genetic pentru ca nu sunt necesare pesticide pentru cultivarea plantelor. mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 14:45
Agricultura a insemnat, anul trecut, 5,6 - 5,8% ca si venituri in Produsul Intern Brut (PIB), iar industria alimentara a adus la PIB 6,2%, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de profil.
"Agricultura, ca si venituri in Produsul Intern Brut, a insemnat anul trecut 5,6 - 5,8%, iar industria alimentara a adus 6,2% a din PIB. Am inceput incet - incet sa redevenim ceea ce ne doream odata din punct de vedere al calitatii, dar si al cantitatii, dar si din punct de vedere al exporturilor. Anul 2013 a reprezentat o premiera, pentru ca, dupa 20 de ani, am reusit sa echilibram balanta comerciala si am exportat mai mult decat am importat. Am avut un plus pe exporturi de 325 milioane de euro, fata de un deficit in 2012 de aproape 800 de milioane de euro", a spus Constantin.
Acesta a precizat ca, prin fondurile europene care vor veni prin PNDR, "avem datoria sa continuam aceasta politica de crestere a importantei agriculturii romanesti".
"Trebuie sa mentinem, daca nu chiar sa crestem, nivelul de productie si, de asemenea, trebuie sa crestem si sa imbunatatim calitatea produselor pe care le vom promova pe piata nationala si internationala", a adaugat ministrul Agriculturii.
Romania a exportat, in 2013, produse agroalimentare in valoare totala de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult fata de anul precedent (plus 30,2%), si a incheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanta comerciala pe... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:47
Mai multi operatori din industria alimentara sunt interesati sa exporte carne de vita in China, iar la cererea acestora, au loc, la Bucuresti, discutii intre reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Chineza, in perioada 17 - 25 februarie.
Aceasta prima etapa de intalniri a fost stabilita in 2013, prin semnarea unui Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala si siguranta alimentelor.
Partea chineza si-a manifestat interesul pentru deschiderea unor noi domenii de cooperare, de incepere a unor negocieri privind importurile din Romania de carne de bovine, porci vii, ovine si pasare, precum si de lapte si produse din lapte.
Partile discuta subiecte privind legislatia in domeniu, modul de prevenire al bolilor, modul de verificare in laboratoare si cel de emitere al certificatelor sanitare veterinare.
Bucurestiul si Beijingul au parafat la sfarsitul lunii noiembrie, la Bucuresti, doua Protocoale de intelegere privind exportul de bovine pentru reproductie si exportul de carne de porc congelata in R.P. Chineza. mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 17:30
Industria alimentara romaneasca a fost 'zguduita' pe parcursul acestui an de mai multe scandaluri, unele cu ramificatii internationale, cum a fost cel al carnii de cal de la inceputul lunii februarie, in timp ce cazul laptelui cu aflatoxina a adus demisii la varful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) din cauza 'balbaielilor' in comunicare, iar carnea de pasare contaminata cu salmonela a prejudiciat industria avicola cu zeci de milioane de euro.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ANSVSA, in acest an, pe Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF), au fost inregistrate 26 de alerte pentru produsele provenite din Romania, care vizau, printre altele, fructe de padure, piept de pui, porumb furajer, praf de oua, carnati cabanos, carne de vita congelata etc.
Cele mai multe alerte privind produsele alimentare romanesti au fost initiate de Germania, Italia si Grecia, insa jumatate dintre acestea nu au fost confirmate. In schimb, in cazul celor confirmate, reprezentantii ANSVSA afirma ca acestea au fost gestionate foarte bine si "niciun produs nu a ajuns in galantarele magazinelor".
"Romania, prin industria de profil, a inceput sa patrunda cat mai mult in Europa. Exista o chestie concurentiala din partea statelor membre care incearca, voit sau nu, sa dea drumul la aceste alerte si sa incrimineze produsele din Romania. Numai in acest an am avut in jur de 26 de alerte, din care mai putin de jumatate au... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:30
Scandalurile alimentare care au zduduit piata in ultimul an ridica serioase probleme in ceea ce priveste siguranta alimentelor pe care le cumparam din magazine sau chiar supermarketuri. Numai in ultimul an am avut lapte infestat cu aflatoxina, tone de carne de pui cu Salmonella si peste cu antibiotice.
Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), este de parere ca romanii nu au de ce sa isi faca griji in ceea ce priveste securitatea alimentara, iar aceste alerte sunt in general create de evazionisti.
"Sunt probleme in industria alimentara in ceea ce priveste evaziunea fiscala si alte probleme create de acesti escroci care fac de ras aceasta industrie. Dar niciodata nu este padure fara uscaturi, in general nu putem spune ca industria alimentara este o zona cu brese negative foarte multe. Acesti indivizi creeaza probleme de imagine producatorilor corecti cat si clientilor care de multe ori nu stiu ce sa cumpere si de unde", a declarat pentru Business24 Dragos Frumosu.
Care au fost scandalurile alimentare din ultimul an in Romania
Laptele cu aflatoxina - La inceputul lunii martie peste 85 de tone de lapte au fost retrase de pe piata pentru ca aveau un continut ridicat de aflatoxina. Controale de proportii au fost "promise" in toate centrele de colectare din tara, iar producatorii au ajuns sa arunce pe camp tone de lapte pentru ca vanzarile au scazut drastic.
Mici din carne de cal - Totusi, la un interval scurt de... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 20:05
Producatorii romani din industria alimentara sunt invitati sa participe, in toamna acestui an, la trei targuri internationale destinate promovarii si vanzarii produselor agroalimentare, preparatelor traditionale si a produselor alimentare bio.
Targurile vor include si prezentarea echipamentelor pentru procesarea produselor alimentare.
Cele trei evenimente la care pot participa producatorii romani sunt "AsiaFood Expo 2012" (12 - 15 septembrie), Targul International de la Marsilia (21 septembrie - 1 octombrie) si "China International Meat Industry Exhibition 2012 (CIMIE)" (11 - 13 octombrie).
"AsiaFood Expo 2012" va avea loc la Manila, in Filipine, si este o expozitie internationala de masini, echipamente si tehnologii pentru industria alimentara, ambalare si manipulare.
Aflata la a 21-a editie, expozitia internationala AsiaFood Expo reprezinta cel mai mare eveniment de specialitate din Filipine, destinat prezentarii de masini si echipamente pentru procesarea produselor alimentare, ambalare si manipulare, promovarii ingredientelor alimentare si tehnicilor specifice, desfasurarii de demonstratii de preparare a alimentelor si altor activitati culinare.
Concomitent cu desfasurarea AsiaFood Expo, va avea loc si expozitia internationala de specialitati alimentare, delicatese, produse de patiserie, bauturi, bere, vinuri si bauturi spirtoase FoodServ Asia.
De asemenea, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Directia generala comert si... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 14:50
Pentru Sorin Minea, seful de la Angst, fiecare zi reprezinta o lupta continua cu haosul din industria alimentara. Supravietuieste cu greu, insa de-a lungul celor peste 20 de ani de antreprenoriat, discretia si umorul l-au salvat, deopotriva.
Ca urmare, este unul dintre "nebunii" care se infrupta din succes, chiar si asa, in conditiile unor vremuri tulburi si intr-o industrie problema:
"La ora actuala, trebuie sa fii nebun sa investesti in industria alimentara. Intr-o piata nefiscalizata in proportie de 50%, o piata care in proportie de 90% e ocupata de multinationale, trebuie sa fii nebun sau sa te pregatesti de la inceput, sa faci o afacere mica pe piata neagra", a spus Sorin Minea, in cadrul unui interviu pentru Business24.
Spuneati, la sfarsitul anului trecut, ca 2012 va fi hotarator pentru evolutia economiei romanesti "fie ne revenim, fie ne prabusim". Puteti face o prognoza a situatiei economice pana la sfarsitul anului, dupa primele cinci luni?
Nu pot pentru ca tocmai s-a schimbat guvernul si nu stiu ce se va intampla. Cum o luase Ungureanu, era complet in alta lume, acum astept sa vad. S-ar putea sa se dreaga ceva. Sa vedem ce se va intampla cu TVA-ul pentru alimente.
Industria alimentara, daca punem si bauturile, e prima ramura a economiei - 41 de miliarde de euro. Nefiscalizata, este posibil ca cifrele sa se dubleze.
Asadar, merita sa investesti intr-o afacere in industria alimentara in Romania, in momentul de fata?
La ora actuala, trebuie sa... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 00:00
Industria alimentara din Romania inregistreaza o cifra de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contributie de 8% in Produsul Intern Brut (PIB) si asigura locuri de munca pentru aproape 200.000 de angajati, potrivit datelor Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
'In 2010, industria alimentara din Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 9,76 miliarde de euro, ocupand pozitia a treia pe total industrie, cu o contributie de 8% in PIB. De asemenea, in sector existau la nivelul anului 2010 un numar de 185.000 de angajati', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Melania Stoica, PR Specialist Romalimenta, in cadrul Targului Alimentaria 2012, de la Barcelona.
Potrivit sursei citate, ramura de procesare a carnii detine cea mai importanta contributie in sectorul industriei alimentare, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, urmata de panificatie, cu 1,1 miliarde de euro, si de bauturile racoritoare nealcoolice, cu un miliard de euro. De asemenea, cu o pondere de 840 de milioane de euro in total industrie alimentara se afla ramura de productie a carnii, iar produsele lactate inregistreaza o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro.
In opinia reprezentantului Romalimenta, promovarea pe o anumita piata este singura cale de a-ti face produsele cunoscute, iar participarea la Targul Alimentaria reprezinta o oportunitate in acest sens pentru firmele romanesti. 'Promovarea pe piata este foarte importanta, mai ales ca noi avem... mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:43