Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a scazut in decembrie, fata de luna anterioara, la valoarea de 41 puncte, cea mai scazuta din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusa decat valoarea consemnata in exercitiul anterior, potrivit unui comunicat al CFA Romania.
Aceasta evolutie a avut la baza in special componenta de anticipatii a indicatorului. Astfel, indicatorul conditiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, pana la valoarea de 59 puncte (cea mai redusa valoare din aprilie 2015), in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte, pana la valoarea de 32 puncte (cea mai redusa din octombrie 2012).
Evolutia indicatorului de anticipatii este datorata intr-o mare masura raspunsurilor la intrebarea privind anticipatiile de evolutie a venitului personal (41% dintre respondenti anticipeaza reducerea venitului personal la nivelul economiei, comparativ cu 20% in exercitiul anterior).
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, este de remarcat ca peste 92% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).
Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 (in crestere cu 107 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7428 (valoare in crestere cu 99 pips fata de cea consemnata in luna anterioara).
Rata anticipata a inflatiei pentru... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:09
1Romania intentioneaza sa vanda, miercuri, in premiera, eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, in valoare de cel putin un miliard de euro, urmand exemplul Poloniei si Lituaniei care au accesat pietele internationale de obligatiuni.
Tara noastra lanseaza eurobonduri cu maturitatea la 20 de ani la un pret de 250 puncte de baza peste mid swaps (nivel de referinta - n.red.) si bonduri cu maturitatea la 10 de ani la un pret de 200 puncte de baza peste mid swaps, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea ofertei.
Oferta, prima de acest fel derulata de Romania in 2015, este intermediata de Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
"Investitorii asteapta de mult timp ca Romania sa revina pe piata. Acestia au indicat ca sunt interesati in maturitati mai lungi si ma astept sa vad o cere buna pentru aceasta emisiune", a declarat Roxana Hulea, analist la Societe Generale SA.
Bloomberg: Infrangerea lui Ponta in ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Ce vrea sa faca Romania in premiera, dupa exemplul Poloniei si Lituaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 15:49
Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras prin obligatiuni pe doi ani 500 milioane de lei, la un randament de 5,18%, iar cererea a fost de peste 4 ori mai mare, avand in vedere lichiditatea excesiva din piata.
Titlurile ajung la scadenta in iulie 2014, iar randamentul de joi a coborat cu 0,65 puncte procentuale fata de nivelul din februarie, atingand cel mai redus nivel platit vreodata pentru aceasta scadenta.
Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile au insumat 2,33 milioane lei.
La licitatia din februarie pentru aceasta scadenta, administratorii datoriei publice au atras tot 600 milioane lei, la un randament de 5,83%.
Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa imprumute in luna martie 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.
Ce titluri va mai emite Trezoreria in martie
In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.
Miercuri au ajuns la scadenta titluri de 2,6 miliarde lei, care se adauga la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate saptamana trecuta. Totodata, dealerii cred ca lichiditatea din piata este suplimentata si de platile realizate de Ministerul Finantelor.
De la inceputul lunii martie, Trezoreria a atras doar 1,5 miliarde lei. Urmatoarea operatiune va fi organizata luni, pentru titluri pe un an, prin care Finantele vor sa atraga tot 500 milioane lei.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 16:16
Romania va beneficia de intrari de capital extern de doua miliarde de euro in 2013 in urma includerii titlurilor de stat emise in lei in indicii pentru bondurile guvernamentale ale pietelor emergente JPMorgan (ianuarie 2013) si Barclays (noiembrie 2012).
Impactul intrarii bondurilor romanesti in cei doi indici este estimat la doua miliarde de euro pe parcursul anului 2013, a declarat presedintele Erste Asset Management (EAM), Dragos Neacsu, la un colocviu organizat de Piata Financiara la sfarsitul saptamanii, la Sinaia.
"Strainii au venit de la inceputul anului 2013 cu putin peste un miliard de euro. La cea mai buna licitatie de obligatiuni de stat pe cinci ani, de trei miliarde de lei, strainii au cumparat foarte mult, pentru ca era un bond care facea parte din indicele JPMorgan", a spus analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.
Potrivit datelor BCR, in ultimii doi ani, pe fondul instabilitatii politice, Romania a fost singura tara din regiune unde investitorii straini si-au redus detinerile de obligatiuni guvernamentale emise in moneda locala. In decembrie 2010, nerezidentii detineau 10% din stocul de titluri de stat, iar in decembrie 2012 doar 5-6%.
Situatia s-a corectat insa la inceputul anului 2013, cand ponderea investitorilor nerezidenti la detinerile de titluri de stat in lei a urcat din nou.
Toate celelalte state din regiune au beneficiat in ultimii doi ani de fluxuri nete pozitive de capital pe piata titlurilor cu venit fix. In Ungaria, detinerile... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 12:04
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe piata interna 397,6 milioane lei prin vanzare de obligatiuni cu maturitate la trei ani, iar subscrierile au depasit de sase ori valoarea programata a emisiunii.
Costurile de finantare au crescut, insa, randamentul mediu acceptat fiind de 5,73% pe an, fata de 5,69% pe an la licitatia precedenta.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus insa treptat, astfel ca de la inceputul lunii februarie randamentele au inceput sa creasca.
Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a atras 2,735 miliarde lei in primele cinci licitatii. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:55
Randamentul obligatiunilor romanesti pe cinci ani a atins joi nivelul de 5,4%, cu 1,17% sub cel din decembrie, inregistrand un minimum istoric pentru acest tip de bonduri. Evenimentul semnaleaza o atractivitate crescuta a titlurilor de stat romanesti.
Este insa un semnal suficient de puternic pentru a creste increderea investitorilor in performantele romanesti?
Fara indoiala, scaderea costurilor de finantare pentru Romania este deosebit de importanta pentru tara noastra, in contextul in care avem de platit 2,5 miliarde de euro doar pentru dobanzi in 2013.
Reducerea randamentelor de joi, desi un semnal pozitiv semnificativ, este inca departe de a anunta aparitia unui trend ascendent pentru economia romaneasca.
"Pe mine m-a bucurat faptul ca am ajuns la acest minim istoric, pentru ca inevitabil, trebuie sa recunoastem, ca este si o crestere a increderii in potentialul de dezvoltare si investitie al economiei romanesti", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Totusi, acesta considera ca increderea din acest moment "este mai mult emotionala, decat reala", si este datorata calmului relativ de pe scena politica din acest moment. "Pentru toti observatorii, faptul ca am ajuns la acest punct dupa o lunga perioada de mari zbateri politice este un succes", a mai spus analistul.
Un alt motiv al acestei increderi, intarit si de anuntul JPMorgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii, este potentialul de... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:02
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 3,1 miliarde lei prin emisiunea de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, de sase ori mai mult decat si-a propus, iar randamentul a coborat cu 1,17 puncte procentuale, la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat vreodata pentru aceasta maturitate.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile bancilor au insumat 3,9 miliarde lei.
Performanta este pusa pe seama anuntului facut de JP Morgan, in legatura cu includerea monedei nationale in cadrul unui indice global, care va oferi mult mai multa vizibilitate leului, in fata investitorilor.
In decembrie, administratorii datoriei publice au vandut titluri din aceeasi emisiune de un miliard de lei, la un cost mediu de 6,57%.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de marti seara privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, din care 4,6 miliarde lei erau planificate in luna ianuarie.
Administratorii... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:13
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36