In al doilea trimestru al anului 2014, pretul mediu al locuintelor a scazut cu 0,8% fata de trimestrul precedent, in timp ce comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile imobiliare la nivel national au scazut cu -2%, potrivit Indicelui rezidential Eurobank Property Services.
In ultimii cinci ani care s-au scurs dupa "crash"-ul din 2009, pretul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an.
Desi evolutia fata de aceeasi perioada a anului 2013 a inregistrat o tendinta descendenta, indicele pentru Bucuresti a crescut cu 1,8% in ultimul trimestru, cu o rata de crestere de 1,9% pe segmentul Bucuresti Periferie si o scadere de -1,2% in Bucuresti Centru. In perioada relativ stabila din ultimii ani, indicele capitalei a alunecat atingand o medie de -3,5% pe an. In pofida unei corectii trimestriale negative, preturile din Judetul Ilfov s-au stabilizat in ultimul an, de o maniera similara cu ultimii 5 ani, depasind ca performanta principalele zone urbane ale capitalei.
In provincie, preturile au scazut constant
Toate cele opt diviziuni regionale ale Romaniei au inregistrat o modificare negativa in trimestrul al doilea, de la an la an. Diviziunea Dunare si Marea Neagra se afla in topul performantei, cu -0,9%, urmata de Diviziunile Bucuresti + Ilfov si Vest cu -1,1%, iar cele mai mari scaderi de pret de la an la an s-au inregistrat in Sud si in Centru, indicand faptul ca modificarile pretului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezinta o mica... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 14:09
De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de 8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de "bula imobiliara".
Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva. Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece, potrivit Eurobank Property Services (EPS).
Crestere de 2,5% a preturilor pentru Bucuresti Centru, in primul trimestru
Preturile pentru Bucuresti Centru au ramas stabile in primul trimestru al anului, dupa o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinta de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an.
Pe de alta parte, preturile pentru Bucuresti Periferie au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, ajungind pana la -2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu -2,1% fata de primul trimestru din... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:49