Indicele preturilor de consum se va mentine peste 15% la sfarsitul anului, respectiv 15,2%, urmand sa scada la 8% in 2023 si la 3,7% in 2024, potrivit Prognozei pe termen mediu 2022-2026, varianta de toamna, publicata vineri, 28 octombrie, de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Pentru anii 2025 si 2026, inflatia este estimata la 2,9% si, respectiv, la 2,6%.
"Procesul inflationist s-a dovedit a fi mai persistent si de amplitudine mai ridicata decat s-a anticipat anterior, astfel incat si decelerarea cresterii preturilor de consum a fost estimata a avea o intensitate mai redusa. In aceste conditii, previziunile inflatiei au fost ajustate ascendent pentru anul in curs si urmatorii doi ani cu circa 1,3 puncte procentuale ca medie anuala, urmand ca in perioada 2024-2025 sa se incadreze in jurul valorii de circa 3%. Prognozele au luat in calcul actele normative in vigoare privind modificarea schemei de plafonare a pretului energiei electrice pana la data de 31 august 2023, prelungirea masurii de reducere a pretului pentru carburanti cu 50 bani/litru pana la sfarsitul anului curent, cat si o relativa stabilizare a principalelor cotatii internationale", se arata in nota redactata de CNP.
Potrivit sursei citate, efectele nefavorabile pe termen scurt sunt asteptate a se manifesta pentru componenta marfurilor alimentare ca urmare a secetei prelungite din acest an, dar si ca efect de runda a doua al dispersiei preturilor produselor energetice.
Totodata, preturile... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 15:22
Rata anuala a inflatiei a urcat la 15,32% in luna august a acestui an, de la 14,96% in iulie, in conditiile in care preturile marfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale marfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.
"Preturile de consum in luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflatiei de la inceputul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Rata anuala a inflatiei in luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2021 - august 2022) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2020 - august 2021) este 11,0%", se arata in comunicatul INS.
Conform datelor INS, indicele armonizat al preturilor de consum in luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 este 100,44%.
Institutia mentioneaza ca rata anuala a inflatiei in luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 13,3%. Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (septembrie 2021 - august 2022) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2020 - august 2021) determinata pe baza IAPC este 9,5%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 7,5% pentru sfarsitul anului viitor,... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2022, ora 09:41
Comisia Europeana a revizuit estimarile de crestere economica pentru Romania, estimand in prognoza de vara un avans de 3,9% in anul 2022, in sus comparativ cu estimarea din primavara de 2,6%, potrivit Economedia.
Aceeasi sursa mai arata ca si inflatia va fi mai mare, de 11,1% in acest an, comparativ cu estimarea anterioara de 8,9%.
Comisia sustine ca, in primul trimestru al anului 2022, economia Romaniei a surprins pe plus, cu o rata de crestere a PIB-ului real de 5,2%. Conform datelor provizorii, acest rezultat se explica printr-o crestere solida a formarii brute de capital fix si a consumului privat, in timp ce exporturile nete au avut o contributie negativa. Aceasta crestere robusta a fost sustinuta de majorarea salariilor, care a tinut pasul cu inflatia, si de eliminarea treptata a restrictiilor COVID, mai transmite Economedia.
Datorita acestui prim trimestru foarte puternic, cresterea PIB-ului pentru intregul an 2022 este revizuita in crestere la 3,9%. Cu toate acestea, pentru 2023, se justifica o revizuire in scadere la 2,9%, in conformitate cu perspectivele de crestere mai lenta la nivel mondial si in UE. Consumul privat si investitiile vor fi principalele motoare de crestere pentru acest an si anul viitor, in timp ce se preconizeaza ca exporturile nete vor actiona ca o piedica asupra PIB si vor duce la o crestere a deficitului comercial, arata executivul european.
In continuare, indicatorii de activitate economica si de sentiment indica un al doilea... mai mult
Joi, 14 Iulie 2022, ora 15:39
În economia de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se află în continuă schimbare, lucru care afectează activitatea companiilor din mediul economic. Descoperă în acest articol în ce măsură îți poate influența inflația afacerea și ce poți face pentru a-i diminua efectele negative.
Creșterea prețurilor la materii prime
Inflația care a atins cote record în acest an și războiul care are loc în Ucraina au dus la creșteri substanțiale ale prețurilor la materii prime și materiale. Pentru IMM-urile a căror activitate principală este producerea de bunuri, creșterea prețurilor la materii prime este probabil primul impact major cu care se confruntă și care poate deveni un obstacol în menținerea și dezvoltarea unei activități constante.
O măsură care poate fi luată în considerare de către companiile care se confruntă cu efectele negative ale creșterii prețurilor la materii prime este creșterea prețului final suportat de către consumator. Este important însă ca aceste creșteri aplicate să nu fie unele majore, întrucât pot duce la pierderea clienților.
Creșterea salariilor
Întrucât creșterile de preț își fac simțită prezența și la nivelul consumatorilor, ca să existe un echilibru în mediul economic, companiile ar trebui să ia în considerare creșterea salariilor în proporție cu rata inflației. Cei mai mulți dintre angajați simt deja în bugetul lunar costurile suplimentare cauzate de... mai mult
Joi, 30 Iunie 2022, ora 18:53
Efectele economice ale coronavirusului ar putea sa fie minime, daca autoritatile iau masuri rapide in acest sens, a scris joi, pe Facebook, Florin Citu, ministrul interimar al Finantelor si premier desemnat, care a subliniat ca este vorba despre parerea sa personala.
"Politica fiscala "to the rescue"! (opinie personala!!!) Cum ar trebui sa raspunda politicile economice, fiscala si monetara, socului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Raspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest soc in economie. Este un soc care se transmite pe partea ofertei sau un soc care se transmite pe partea cererii? Ambele?", a aratat Citu.
El a analizat pe rand ambii indicatori.
"Daca impactul este transferat in economie pe partea ofertei, asta inseamna o reducere a productiei. Oamenii stau acasa si productia se opreste. Am vazut acest efect in China unde in primul trimestru datele arata recesiune. Productia scazuta inseamna in scurt timp preturi mai mari si tot pe termen scurt inflatie", a sustinut el.
Pe de alta parte, daca impactul este transferat in economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casa si nu mai consuma bunuri si servici (dupa ce au acumulat provizii). Asta inseamna pe termen scurt o reducere a preturilor, o crestere a stocurilor si in final reducerea productiei, a scris Citu pe reteaua de socializare.
O prima concluzie a economistului este ca, in ambele cazuri, productia... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:18
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania sustine ca Fondurile de pensii private din Pilonul II au depasit in mod constant inflatia.
Recatia Asociatiei vine dupa ce autoritatile au acuzat ca in fondurile de pensii private nu sunt investitori si au randament la jumatate fata de titlurile de stat.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania incearca sa gaseasca o cale de comunicare si dialog institutional cu toate autoritatile relevante pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II, se arata intr-un comunicat remis Business24.
"Speram ca dialogul institutional cu decidentii relevanti sa duca la modificarea OUG 114/2018 in sensul reconsiderarii cerintelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile si deci la dezvoltarea si pe viitor a Pilonului II de pensii private in Romania, precum si restabilirea increderii pe pietele financiare", spun reprezentantii APAPR.
Ca urmare a declaratiilor aparute in mass-media in ultimele zile pe marginea performantelor fondurilor de pensii private de Pilon II, APAPR face urmatoarele precizari:
Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II.
Acest indicator este cu mult peste rata totala a inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:46
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat marti ca este sceptic cu privire la gasirea unei solutii prin care s-ar putea ajunge la dobanzi mai mici in cadrul comisiei comune dintre BNR si Ministerul Finantelor Publice.
"Se fac aceste calcule, dar pe baza de nas, daca imi dati voie, pe baza acestui nas si acestei experiente nu cred ca se va iesi mai bine. Dumneavoastra veti altceva si atunci hai sa spunem ce vreti. Vreti sa fim cu dobanzi mai mici in Romania, da? Si noi vrem sa fim si pentru asta trebuie sa facem trei lucruri: venim cu inflatia in jos, sa o aducem la nivelul unu, da, dar nu o aducem noi apasand pe un buton, reducem deficitele. Puteti sa reduceti deficitul de la 2,5% la 1%, ca sunteti cu bugetul in fata, da? Si reducem si deficitul extern. Pai pe asta extern chiar ca nu puteti sa-l faceti....sunt exporturi, importuri, sunt zeci de mii de agenti economici care lucreaza. Pai putem? Noi avem o misiune grea. Am spus-o ieri. Suntem economisti si trebuie sa spunem ce se poate si ce nu se poate. Stim ca suntem cateodata neplacuti. Venim cu vesti proaste. Dar asta este. Nu se poate aduce dobanda si ROBOR-ul in jos daca nu aducem cel putin acesti trei indicatori in jos", a spus Isarescu la audierile din comisiile economica si de buget-finante ale Senatului.
La randul sau, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a mentionat ca au loc mai multe discutii despre modul de calcul al ROBOR.
"In prezent, Comitetul National de Stabilitate... mai mult
Marti, 12 Februarie 2019, ora 16:45
Guvernul de la Ankara a ajuns la un acord cu sectorul privat privind reducerea cu 10% a preturilor la bunuri, pana la sfarsitul anului, pentru a tine sub control inflatia, a anuntat marti ministrul turc de Finante, Berat Albayrak, transmite Reuters.
Reducerea va fi reflectata la toate bunurile incluse in cosul de consum folosit in calculul IPC (indicele preturilor de consum), iar pana la sfarsitul anului nu vor mai fi majorate preturile la electricitate si la gaze naturale, a explicat Albayrak.
Acesta a anuntat un program de combatere a inflatiei, dupa ce rata anuala a inflatiei in Turcia a urcat la aproape 25% in septembrie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu si jumatate.
Guvernul de la Ankara ia masuri pentru reducerea preturilor fructelor si legumelor, a afirmat Albayrak, adaugand ca Executivul vrea ca turcii sa cumpere de la firmele care iau parte la programul de reducere a preturilor la bunuri cu 10%.
"Lupta impotriva inflatiei si pentru stabilitatea preturilor nu poate fi condusa numai de stat si de institutii si toti actorii economici trebuie sa o sprijine", a declarat ministrul turc de Finante.
Acesta a anuntat ca sectorul bancar va oferi un discount de 10% la imprumuturile cu rate ridicate ale dobanzilor.
Lira turceasca a pierdut aproximativ 40% din valoare in raport cu dolarul de la inceputul acestui an, pe fondul ingrijorarilor cu privire la efectele influentei presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 17:08
Inflatia, indicatorul care masoara evolutia preturilor de consum, a fost usor sub estimari in martie, in timp ce analistii avertizeaza ca majorarile salariale si avansul consumului anunta preturi mai mari, credite mai scumpe si masuri de austeritate.
Datele publicate luni dimineata de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata anuala a inflatiei a coborat in luna martie la -3%, nou nivel minim istoric, de la -2,7% in februarie, dupa un usor avans al preturilor, cu 0,1%, fata de a doua luna din 2016.
Datele sunt usor sub prognozele analistilor, care anticipau un nivel de -2,8%, potrivit mediei estimarilor.
"Daca ne uitam in detalii, vedem ca principala scadere a fost pe componenta volatila, la oua, care a determinat diferenta fata de estimari", a afirmat Ciprian Dascalu, senior economist al ING Bank Romania, pentru News.ro.
Comparativ cu februarie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in martie, la oua (-7,1%), fasole (-0,4%), telefon, bilete de ...citeste mai departe despre "Apocalipsa dupa cresterile salariale: Preturi mari, credite scumpe si austeritate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 18:01