Inflatia a produs perturbari in viata publica, ceea ce a dus la iesirea ROBOR din joc si introducerea unui nou indice de referinta pentru credite, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are alt rol decat acela de matematician al sistemului, a declarat joi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.
"Inflatia a dus la perturbari in viata publica ceea ce a dus pana la urma la iesirea ROBOR-ului din joc si introducerea unui indice care a fost public astazi pe site-ul Bancii Nationale, BNR ne avand alt rol decat acela de matematician al sistemului. Adica face calcule. Face calcule pe baza formulei cerute de lege", a afirmat Adrian Vasilescu.
El a precizat ca si acest indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va tine cont de inflatie.
"Nu are cum sa fie altfel. Orice indice care stabileste o dobanda tine cont de inflatie. De inflatie, cand e vorba de credite, nu poate fugi nimeni. Inflatia va stabili intotdeauna costul creditului, pentru ca apare o dorinta. Dorinta care spune asa: sa avem credite cu dobanzi ca afara. Ca sa avem credite cu dobanzi ca afara ar insemna sa avem inflatie ca afara si in acelasi timp conditii economice ca afara. In anii cu inflatie negativa am avut credite cu dobanzi mai bune decat in Cehia, Polonia si Ungaria pentru ca inflatia era sub zero. Cand a crescut inflatia peste zero a crescut si ROBOR-ul", a explicat Vasilescu.
Consultantul BNR a mentionat ca o parte din credite vor ramane legate de... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 18:09
Incepand de joi, indicele ROBOR, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, dispare. El va fi inlocuit cu un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Banca Nationala a Romaniei il va publica pe site, la ora 11:00.
Dupa ce a acuzat de nenumarate ori ca din cauza ROBOR romanii platesc rate mari la creditele in lei, Guvernul l-a inlocuit prin ordonanta de urgenta.
Astfel, incepand cu 2 mai, creditele in lei cu dobanda variabila vor avea ca referinta un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, un critic inversunat al ROBOR, a spus ca de acum nu vor mai exista discutii despre manipularea indicelui.
Atentie! Noul indice e doar pentru creditele noi
Insa noul indice se va aplica doar creditelor noi acordate populatiei. Pentru imprumuturile aflate in derulare, romanii pot depune, daca doresc, cereri de refinantare.
"Incepand cu 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client care are un imprumut in lei sa faca sau nu o cerere de refinantare.
La cererile de refinantare, institutiile bancare raspund in termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienti", a explicat Teodorovici.
Cei care au credit Prima Casa raman cu ROBOR
Dar multi dintre romanii care au credite in lei nu vor putea apela la refinantare pentru a trece la noua... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2019, ora 18:02
Indicele ROBOR, in functie de care fluctueaza ratele la creditele in lei, a crescut putin dupa votul pro-Brexit dat de britanici saptamana trecuta. In aceste conditii, ar trebui sa se ingrijoreze romanii care au credite la banci?
"Avansul inregistrat dupa referendumul pe tema iesirii Marii Britanii din UE este neglijabil. Pe termen scurt, nu vad sanse reale ca ROBOR sa creasca intr-atat incat sa afecteze intr-un mod semnificativ ratele celor care au luat imprumuturi in moneda nationala. Parerea mea este ca, momentan, votul pro-Brexit are o influenta mult prea mica asupra acestui indice.
Doar daca se intampla un efect de domino asupra UE, adica sa vedem in curand mult mai multe referendumuri in statele membre - trebuie sa fie ceva grav pe plan extern de acest gen - dar doar in conditiile in care apare o instabilitate la nivelul intregii UE si nu locala, la nivelul Marii Britanii, abia atunci vom vedea o influenta semnificativa asupra ROBOR", a explicat Dragos Nichifor, director ...citeste mai departe despre "Vom plati rate mai mari la banci din cauza votului pro-Brexit? Calcule si explicatii pe ROBOR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iunie 2016, ora 08:11
Mai multe banci au intentionat sa se retraga din consiliul care stabileste indicele Libor, insa au fost obligate sa renunte la idee dupa ce institutia de reglementare din Marea Britanie le-a avertizat cu privire la implicatiile unei astfel de decizii.
Autoritatea pentru Servicii Financiare (ASF) a trimis recent scrisori catre mai multe banci importante, printre care banca franceza BNP Paribas si grupul olandez Rabobank, in care le-a cerut sa nu se retraga din consiliu, dupa ce sefii acestor banci i-au informat pe membrii Asociatiei Bancherilor Britanici, organizatia care supervizeaza indicele de dobanda interbancara, ca intentioneaza sa iasa din acest mecanism de decizie, scrie Wall Street Journal.
Libor se stabileste in functie de estimarile cu privire la costurile de imprumut dintre banci. Bancile sunt reticente sa se implice in acest proces, in urma scandalului privind manipularea LIBOR, in care sunt anchetate mai multe banci.
Citeste mai multe despre Bancile vor sa iasa din consiliul care stabileste LIBOR, autoritatile nu le lasa pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 17:00