Romania s-a clasat pe locul 31 in Indexul de globalizare publicat de Ernst & Young, in conditiile in care globalizarea a continuat sa avanseze in cele mai importante 60 de economii din lume.
Romania ramane o economie deschisa, care a beneficiat din plin de accesul la noile piete, in special la cele ale Uniunii Europene. Ea va beneficia de liberalizarea treptata a comertului mondial si de integrarea comerciala tot mai stransa cu UE si de acum inainte.
Tara noastra a urcat cu o pozitie fata de clasamentul anterior, iar evolutia ei urmeaza media globala. O diferenta mai importanta se regaseste la capitolul "Miscarea fortei de munca", unde Romania are cu 0,77 puncte peste medie, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.
In schimb, tara noastra s-a plasat cu 0,51 puncte sub medie la capitolul "Schimburi de tehnologie si idei", iar la "Miscarea capitalului si finantelor" cu 0,25 puncte sub medie.
O parte dintre barierele comertului cu bunuri in cadrul UE, care inca mai persista in prezent, e posibil sa fie eliminate, iar liberalizarea comertului si a serviciilor, care ar putea aduce beneficii Romaniei, va continua, chiar daca intr-un ritm mai lent decat cel prognozat anterior.
Ce tari ameninta sa prinda din urma grupul BRIC
Indexul Ernst & Young estimeaza ca globalizarea va continua sa se extinda, iar tehnologia si schimburile transfrontaliere de idei vor constitui principalele ei parghii de dezvoltare, in conditiile unei cresteri ale PIB-ului global... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 11:07
Romania se mentine la mijlocul clasamentului intre tarile cele mai deschise catre globalizare, in urma tarilor vecine Ungaria si Bulgaria, dar in fata unor tari precum Japonia sau China, conform indicelui de globalizare calculat de Ernst&Young pentru 2011.
Indicele de globalizare realizat pentru acest raport masoara performanta celor mai mari 60 de economii la nivel international, luand in considerare 20 de indicatori care evalueaza aspecte cheie ale integrarii transfrontaliere ale activitatilor economice.
Acesti indicatori se inscriu in cinci categorii, respectiv deschiderea catre activitati de comert, miscarile de capital, schimbul de idei si tehnologii, mobilitatea fortei de munca si integrarea culturala.
Primele locuri sunt ocupate de Hong Kong, Irlanda si Singapore, in vreme ce Venezuela, Algeria si Iran ocupa ultimele trei pozitii. Romania se afla la jumatatea clasamentului, pe locul 32, imediat dupa Italia si in fata Greciei, Turciei, Ucrainei sau Rusiei.
Indicele a fost calculat in urma unui sondaj realizat cu 922 executivi de top implicati in afaceri internationale.
Compania de consultanta arata ca desi procesul de globalizare s-a relansat pe crestere dupa scaderea inregistrata in ultimii doi ani, tensiunile economice si sociale ameninta capacitatea statelor si guvernelor de a rezista presiunilor protectioniste. Totusi, pietele emergente sunt cele care au cea mai mare nevoie sa continue procesul de globalizare pentru a atrage investitiile straine.... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 15:07