Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Zona Asiei ramane in continuare pilonul cresterii economice la nivel global, dar de aceasta data nu China va conduce topul economiilor potente la nivel mondial, ci India.
Cresterea economica a Indiei pentru anul in curs va fi de 7,2 procente, pentru 2016 fiind asteptata o crestere economica de 7,5%.
Cel putin asa crede presedintele FMI, Christine Lagarde, prezenta zilele acestea intr-o vizita oficiala in New Delhi, arata cotidianul britanic The Telegraph.
O raza de speranta
India va depasi anul acesta ritmul de crestere economica al Chinei, devenind cel mai rapid dezvoltata economie in crestere, a precizat Christine Lagarde in timpul vizitei oficiale din capitala New Delhi.
Pentru sefa FMI, India apare in acest moment ca o "pata luminoasa pe un orizont intunecat", mentionand ca noua generatie si progresul inregistrat de autoritati in implementarea reformelor dau sperante pentru mentinerea acestui trend si in anii viitori.
Saptamana trecuta, FMI a dat publicitatii estimarile privind cresterea economica din India pe urmatorii doi ani.
Conform acestora, guvernul condus de Narendra Modi se indreapta spre o crestere economica de 7,2% in acest an si de 7,5% in 2016.
Peste Germania si Japonia la un loc
Pentru Lagarde este evident ca economia indiana evolueaza din ce in ce mai bine.
Sefa FMI nu s-a sfiit sa pronosticheze ca, in acest ritm, Produsul Intern Brut al tarii va fi mai mare decat cel al Japoniei si Germaniei laolalta folosind ca etalon... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 19:43
Cresterea economiei germane va fi mai slaba in 2012 deoarece exporturile catre zona euro vor fi mai scazute, a avertizat marti cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
"Anul acesta vom continua sa inregistram crestere dar va fi mai slaba... deoarece realizam ca exporturile noastre catre pietele europene sunt mai putin solide decat erau. Dar vom inregistra o crestere usoara", a dat asigurari Angela Merkel, in timpul unei vizite in Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est.
Pe ansamblul anului 2011, economia germana a inregistrat o crestere de 3,1%, comparativ cu o crestere record de 3,6% inregistrata in 2010, an in care Germania a inregistrat cea mai mare crestere economica de dupa reunificare.
Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a laudat performantele economice ale Germaniei, dar a cerut autoritatilor de la Berlin sa stimuleze cererea interna in cazul in care exporturile vor scadea. In raportul sau anual cu privire la cea mai mare economie europeana, FMI a prognozat ca PIB-ul Germaniei va creste cu 1,0% in acest an si cu 1,4% anul viitor.
Performantele inregistrate pana acum de economia germana au fost remarcabile, a declarat autorul raportului FMI, Subir Lall. Situatia solida de pe piata muncii, unde rata somajului se situeaza la cel mai scazut nivel de la reunificare, cresterea salariilor si nivelul redus al dobanzilor indica spre o crestere sustinuta de cererea interna, se arata in raportul FMI.
Fondul a identificat insa criza... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 17:00
Datele din trimestrul patru al anului 2010 precum si indicatorii recenti arata ca Romania va atinge in 2011 o crestere economica de 1,5% , potrivit Raportului de tara publicat vineri pe site-ul Fondului Monetar International (FMI), anunta NewsIn.In 2012, este de asteptat o accelerare a cresterii economice, pana la 4%-4,5%, iar inflatia, care a crescut la finele lui 2010 ca urmare a preturilor ridicate la combustibili si alimente, precum si din cauza maririi TVA, ar urma sa se incadreze in tinta Bancii Nationale a Romaniei (3% plus minus un punct procentual), se arata in raport.
Criteriile de performanta pentru a saptea evaluare a acordului stand-by au fost indeplinite, cu exceptia criteriului privind arieratele guvernamentale, pentru care a fost deja acordata o derogare, conform documentului FMI.
Romania ar putea inregistra o scadere a PIB de 0,5% in acest an, intr-un scenariu de stres, urmata in 2012 de o crestere economica de 3,5% in aceleasi conditii, potrivit raportului de tara publicat de Fondul Monetar International (FMI).
mai mult
Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 12:42
Fondul Monetar International ia in calcul o revizuire usoara a estimarilor privind cresterea economica a Romaniei, la urmatoarea evaluare din aprilie, in conditiile in care datele macroeconomice au indicat o evolutie sub asteptari, a spus marti seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks."Noi facem reevaluari din trei in trei luni. Vom face o revizuire a previziunilor in trei saptamani, cand va sosi misiunea FMI din nou la Bucuresti. Este adevarat ca ultimele date macroeconomice sunt usor sub asteptarile noastre", a spus Franks, care a adaugat ca schimbarile nu vor fi semnificative.
FMI cat si Guvernul estimeaza o crestere a economiei Romaniei de 1,3% pentru acest an.
Romania a negociat anul trecut un pachet de asistenta financiara de aproape 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare pentru a rezista pe perioada crizei. mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 16:04
Criza economica mondiala ar putea duce la cresterea, in acest an, a numarului de someri la nivel mondial la cifra record de aproape 240 milioane de persoane, echivalentul unei rate a somajului de 7,4%, a estimat Biroul International al Muncii, citat de AFP."Conditiile de pe piata muncii s-au inrautatit continuu de la inceputul crizei. Proiectiile noastre actuale arata ca numarul somerilor va creste cu 39-59 milioane de persoane in 2009 (fata de 2007 - n.r.)", a declarat directorul general al Biroului, Juan Somavia, intr-o conferinta de presa,relateaza Mediafax.In aceste conditii, numarul total al somerilor la nivel mondial ar putea ajunge, la sfarsitul anului, la 210-239 milioane de persoane, cifra record, a precizat el. In estimarile anterioare, din luna martie, institutia a indicat ca numarul somerilor va avansa cu 52 milioane in urmatorii doi ani, la un total de 230 milioane. Aceste cifre se bazau pe previziunile de crestere economica ale Fondului Monetar International (FMI), care, insa, si-a revizuit proiectia, indicand pentru acest an o scadere a economiei mondiale de 1,3%. Biroul avertizeaza ca tinerii vor fi printre principalele victime ale crizei de pe piata muncii, pentru categoria lor rata somajului urmand sa urce la 14-15% in 2009, de la 12% anul trecut. Totodata, aproximativ 200 de milioane de muncitori risca sa intre in randul celor care traiesc dintr-un venit de mai putin de doi dolari pe zi. mai mult
Vineri, 29 Mai 2009, ora 11:02
Alpha Bank a revizuit prognoza privind evolutia economiei Romaniei pentru a indica o contractie de 3,1% a Produsului Intern Brut (PIB) in 2009, dupa ce in februarie a anuntat un avans al PIB de 0,5%, potrivit raportului financiar al grupului elen. Pentru 2010, specialistii Alpha Bank estimeaza un avans al activitatii economice de 0,2% in Romania, potrivit Mediafax.
Totodata, analistii bancii se asteapta ca deficitul bugetar sa scada la 5% in 2009, respectiv 4,6% in 2010, de la 5,4% in 2008.
Comisia Europeana a a anuntat, in mai, ca redus estimarile de crestere economica a Romaniei, anticipand o contractie a activitatii de 4% anul acesta, respectiv stagnare in 2010, comparativ cu proiectiile privind avansul PIB de 1,75% si sub 2,5%, publicate in ianuarie.
CE a revizuit in scadere si prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei in 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB.
Estimarile din aprilie ale Fondului Monetar International (FMI) indica o crestere economica negativa de 4,1% pentru Romania in acest an. Pentru 2010 FMI se asteapta la o stagnare a economiei Romaniei.
FMI a anticipat, la inceputul lunii mai, ca deficitul bugetar al Romaniei se va reduce treptat, la 4,6% din PIB in 2009, iar apoi la 3,6% din PIB in 2010 si la 2,7% din PIB in 2011.
mai mult
Miercuri, 27 Mai 2009, ora 09:56
Fondul Monetar International (FMI) a avertizat ca America Latina va intra in recesiune in 2009, ca de altfel o mare parte a economiei mondiale, transmite AFP. Ultimele estimari la care lucreaza institutia de credit internationala indica o crestere negativa pentru economia mondiala, pe acelasi trend incadrandu-se, in general, si America Latina, a declarat directorul regional al FMI, Nicolas Eyzaguirre, potrivit Mediafax.
El a precizat, insa, ca pentru America Latina scaderea nu va fi excesiva.
Oficialul nu a evaluat comprimarea economica din regiune. In ianuarie, FMI estima, inca, pentru America de Sud o dezvoltare economica de 1,1% pentru 2009 si de 3% in 2010.
In prezent, institutia asigura ca intensitatea problemelor din America Latina va fi mai redusa decat in Europa, SUA sau Japonia, regiuni pentru care indica o scadere a economiei de 3% pentru 2009.
mai mult
Joi, 26 Martie 2009, ora 15:01