Totalul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a crescut in Germania cu 16.774, cel mai mare numar inregistrat intr-o zi de la inceputul epidemiei aici, a anuntat Robert Koch Institute joi, 29 octombrie, cand India a devenit a doua tara care a depasit pragul de 8 milioane de contaminari, potrivit The Guardian.
Totalul cazurilor in Germania este de aproximativ 487.000, potrivit datelor Johns Hopkins University, iar bilantul deceselor asociate SARS-CoV-2 a ajuns la 10.272.
Cel mai mare numar de infectii inregistrat pana acum in Germania a fost de 14.964.
India este a doua tara din lume cea mai afectata de Covid-19, cu peste 8,04 milioane de cazuri. Joi, autoritatile au anuntat 49.881 de noi contaminari.
Ministerul Sanatatii a raportat si 517 decese asociate, astfel ca bilantul a ajuns la 120.527.
Statele Unite ramane tara cu cele mai multe cazuri, peste 8,8 milioane, iar Brazilia ocupa locul al treilea, cu mai mult de 5,4 milioane.
In Europa, Franta si Spania au depasit de cateva zile pragul de 1 milion de contaminari.
Franta, cu 1, 28 milioane de infectii, va intra de vineri din nou in carantina, in incercarea de a opri raspandirea noului coronavirus, iar in Spania (1,13 milioane de infectii), unde Executivul a prelungit starea de urgenta pana in primavara anului viitor, mai multe regiuni au instaurat carantina.
La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus, la finalul anului trecut, in Wuhan (China), au fost inregistrate... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 07:56
Statele Unite si India au semnat marti, la New Delhi, un acord-cheie in domeniul militar si au convenit intensificarea cooperarii lor in regiunea indo-pacifica pe fondul tensiunilor cu China, transmite dpa.
'Sunt bucuros sa spun ca Statele Unite si India fac pasi pentru cooperarea impotriva tuturor formelor de amenintare, si nu doar a acelora reprezentate de Partidul Comunist Chinez', a afirmat Mike Pompeo intr-un briefing de presa comun dupa discutiile intre sefii diplomatiilor si apararii din cele doua tari.
Mike Pompeo, seful Pentagonului, Mark Esper, si omologii lor indieni, Subrahmanyam Jaishankar, respectiv Rajnath Singh, au mai abordat combaterea pandemiei, extinderea legaturilor militare si situatia din Afganistan.
Cele doua tari au semnat, de asemenea, acorduri in domeniile energiei nucleare, observarii Pamantului si medicinei alternative.
Potrivit lui Esper, SUA si India sprijina impreuna o regiune 'indo-pacifica libera si deschisa pentru toti, mai ales in lumina agresiunilor in crestere si a activitatilor destabilizatoare ale Chinei'.
Intalnirea din cadrul dialogului bianual strategic a avut loc cu doar o saptamana inaintea scrutinului prezidential din SUA si intr-o perioada in care India este implicata intr-o disputa militara cu China de-a lungul granitei comune din Himalaya.
SUA si India si-au sporit cooperarea in materie militara in ultimii ani, cele doua state fiind ingrijorate de pozitiile agresive ale Chinei in regiunea Asia-Pacific.... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 16:10
India este suficient de puternica pentru a-si apara granitele de orice amenintare, a declarat premierul Narendra Modi in cadrul unui discurs sustinut cu ocazia Zilei Independentei, in contextul tensiunilor cu China si Pakistan.
"Securitatea este principala noastra prioritate. Pe mare, la granite, (in mediul) cibernetic sau in spatiu - in toate sferele, India este capabila si suntem suficient de puternici pentru a-i birui pe cei care incearca sa actioneze impotriva tarii noastre", a spus Modi, marti, in New Delhi, transmite Associated Press.
Declaratiile au fost facute pe fondul disputei dintre India si China cu privire la un platou strategic himalayan situat la vest de Bhutan. Conflictul a fost declansat pe 16 iunie, cand soldatii chinezi au inceput sa construiasca un drum pe un teritoriu disputat cu Bhutanul, un aliat apropiat al Indiei.
Totodata, India este implicata intr-un conflict in regiunea himalayana Casmir, unde isi disputa suveranitatea cu Pakistanul inca de la separarea din 1947.
India a lansat in septembrie anul trecut "atacuri chirurgicale" in Pakistan, dupa ce insurgentii pakistanezi ar fi atacat o baza militara amplasata pe granita indiana cu Casmirul.
"Cand atacurile chirurgicale au fost executate, lumea a aflat despre puterea Indiei", a mai spus Modi marti.
C.S. ...citeste mai departe despre "Premierul Indiei spune ca tara sa poate invinge in lupta orice adversar, cu referire la China si Pakistan" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 12:25
Dupa 30 de ani de la ultima achizitie majora de echipament militar pentru trupele de uscat ale Indiei, acestea vor beneficia de 145 de noi obuziere britanice, care urmeaza sa fie amplasate la granita cu China.
La sfarsitul sapatamanii trecute, ministrul Apararii din India a aprobat achizitionarea pieselor de artilerie usoara de la producatorul britanic BAE Systems, guvernul de la New Delhi urmand sa achite o factura de 750 de milioane de dolari, anunta Quarz.
Armele vor intra in dotarea trupelor de vanatori de munte din armata indiana, care pazesc o zona de 4.000 de kilometri, la granita cu China, unde s-au inregistrat diverse incidente si actiuni provocatoare intre fortele armate ale celor doua state.
Noile arme Howitzer M777 au o raza de actiune de 30 de kilometri si pot trage 10 salve in cel mult 2 minute.
Armele pot fi instalate pe elicoptere, vase de patrula sau carate de catre trupe la sol, dupa cum arata producatorul. Obuzierele M777 au fost folosite inca din 2006 in teatrul de operatiuni din Afganistan.
Ultima achizitie de piese de artilere a fost facuta de armata indiana in 1987, cand a cumparat 40 de tunuri Bofors din Suedia.
India ocupa deja locul secund in topul marilor importatori de armament, dupa ce, in 2014, a alocat 5,57 miliarde dolari pentru achizitii de arme si munitie.
Programul de modernizare a fortelor armate prevede ca, pana in 2022, guvernul de la New Delhi sa aloce 260 de miliarde dolari in acest scop. mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 13:47
Guvernul Modi este decis sa investeasca masiv in regiunea Arunachal Pradesh, una dintre zonele diputate intre New Delhi si Beijing. "Marul discordiei" se afla in apropierea platoului tibetan si acum 50 de ani a fost scena unor violente confruntari intre cele doua state.
Indienii par pregatiti acum sa investeasca miliarde de dolari in zona pentru a repopula statul Arunachal Pradesh, primul proiect, o autostrada de 2000 de kilometri, urmand sa fie lansat in 2018, anunta Bloomberg.
Investitii de nevoie
Ministrul Afacerilor Interne, Kiren Rijiju, a anuntat ca proiectul autostrazii care va strabate regiunea sa natala, Arunachal Pradesh, va costa nu mai putin de 6 miliarde de dolari.
"Daca China a inceput sa dezvolte regiunea invecinata frontierei, nu vad de ce nu am face si noi acelasi lucru pentru Arunachal Pradesh. Populatia de acolo a fost prea mult timp nedreptatita. Acum incercam sa reparam aceasta greseala", a explicat oficialul indian.
Premierul Indian Narendra Modi a decis sa ia o pozitie ferma in fata tendintelor expansioniste ale Chinei.
Recentele iesiri la rampa ale sefului guvernului indian au aratat ca New Delhi impartaseste punctul de vedere al Washingtonului in privinta pericolului prezentat de crearea unor baze militare chineze in Marea Chinei de Sud.
De asemenea, India a reusit sa reia dialogul cu noul guvern din Sri Lanka, dupa ce vechiul executiv din insula, cu optiuni pro-Beijing, a fost inlaturat de la putere.
Arunachal Pradesh,... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 16:10
Iranul ar putea pierde contracte de livrare a cel putin 192.000 de barili de petrol pe zi, cantitate echivalenta cu 9,5% din exporturile sale mondiale, din cauza sanctiunilor occidentale care determina cumparatorii asiatici sa isi reduca achizitiile.
Cei mai mari cumparatori din India, Mangalore Refinery&Petrochemicals si Essar Oil, si China International United Petroleum & Chemical si-au redus sau intentioneaza sa reduca achizitiile de petrol din Iran cu pana la 15%, transmite Bloomberg.
China si India sunt cei mai mari clienti ai Iranului.
In Japonia, singura tara asiatica scutita de sanctiuni dupa ce a demonstrat reducerea achizitiilor de petrol iranian, compania Cosmo Oil urmeaza sa scada importurile cu 25%.
Sanctiunile internationale au rolul sa determine Iranul sa renunte la programul sau nuclear care, potrivit Statelor Unite si Uniunii Europene, ar masca fabricarea de armanent nuclear. Autoritatile de la Teheran sustin ca programul nuclear este de natura civila.
In primele sase luni ale anului trecut, Iranul a exportat in medie doua milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Joint Organizations Data Initiative. In perioada respectiva, tarile asiatice au cumparat circa 62% din petrolul livrat de Iran. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 11:50
Cele mai mari economii emergente ale lumii - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care formeaza BRICS, doresc sa puna bazele unei banci de dezvoltare comune in saptamana care urmeaza si sa ia masuri in vederea crearii unei legaturi mai stranse intre bursele locale.
Conform unor surse oficiale citate de Reuters, aceste proiecte au nevoie de timp pentru a deveni realitate, insa liderii sunt ambitionati de faptul ca lucreaza in interesul a aproape 3 miliarde de oameni, populatia insumata a celor cinci state. Problema securitatii energetice si situatia din Orientul Mijlociu vor fi, de altfel, discutate.
Cel mai important anunt survenit dupa primele intalniri din cadrul summitului din India deschis miercuri este confirmarea planurilor de creare a unei banci de dezvoltare comune formate dupa modelul Bancii Mondiale. Initiativa ar permite statelor sa stranga resurse pentru imbuntatiri de infrastructura, iar banca ar putea servi drept creditor in perioade de criza financiara, precum cea din Europa.
Ministrul Comertului din Brazilia, Fernando Pimentel, a declarat saptamana trecuta ca BRICS va semna un acord asupra crearii acestei banci. Sudhir Vyas, ministru de Externe al Indiei a adaugat, luni, ca la summit se va determina structura bancii si modul in care aceasta va fi capitalizata.
"Nu infiintam o banca in fiecare zi", a explicat acesta dupa ce a mentionat ca proiectul va fi desfasurat pe o perioada lunga de timp.
Ideea infiintarii unei banci... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 18:02
Actiunile companiilor internationale care se bazeaza pe vanzarile din pietele emergente arata ca statele BRIC nu sunt destul de puternice pentru a salva economia glboala, scrie Bloomberg.Actiunile Avon Products, companie care-si trage 74% din profitul operational din pietele emergente, au scazut cu 15% la Bursa din New York. Siemens AG a pierdut 21 de procente, pe Bursa din Frankfurt, comparativ cu octombrie 2008.
In timpul crizei, statele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - au devenit motorul economiei globale, PIB-ul Chinei inregstrand o crestere de 7,9%, in timp ce americanii sufereau o scadere a PIB-ului.
Desi tarile emergente au produs 85% din cresterea economica globala, China, India si Brazilia au incetinit ritmul de crestere dupa ce au ridicat dobanzile, cu scopul de a reduce inflatia.
"Boom-ul din ultimii doi ani nu se va mai repeta curand", spune Stephen King, sef economist la HSBC Holding. Acesta considera ca e greu de imaginat o salvarea din partea BRIC, inca o data.
Unii investitori vorbesc deja despre un BRICS expandat, care include si Africa de Sud, tara ce a fost invitata sa se alature grupului in decembrie.
Cea mai mare economie a contintentului african a crescut cu 1,3% in al doilea trimestru fiscal.
Economiile emergente vor ocoli o aterizare dificila, insa nu vor fi in stare sa scoata lumea din criza, spune si seful economist de la Morgan Stanley.
Indicele de vanzari BRIC al Goldman Sachs, care include actiunile Avon, Citigroup, Whirlpool si alte... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 16:49
Economia Indiei ar putea inregistra o crestere mai mare decat cea a chinei in urmatorii zece ani, daca renunta la plafoanele impuse investitiilor straine in retail si creste cheltuielile pentru infrastructura, a declarat economistul Nouriel Roubini, citat de Bloomberg."Sunt foarte optimist in privinta cresterii Indiei in viitor. Provocarea pentru India va fi sa sustina un avans anual de 9% si in acelasi timp sa pastreze controlul asupra inflatiei", a spus Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York.
Roubini, care a prezis criza financiara, se alatura astfel grupului Morgan Stanley, care a prognozat anterior ca India va creste mai rapid decat China.
India, care se pregateste sa investeasca in infrastructura 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, a avut un avans al PIB de 8,9% in trimestrul al treilea.
"China va incetini, probabil, in urmatorii ani, iar cresterea Indiei se va accelera", sustinuta de o populatie tanara si de consum", a spus Roubini.
India va inregistra o majorare cu 136 milioane de persoane a fortei de munca pana in 2020, comparativ cu 36 de milioane in China, potrivit unui studiu Morgan Stanley. mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 10:24