In campania electorala, unele formatiuni politice din Romania au pomenit de cresterea pensiilor cu 40% "daca acest lucru va fi posibil". Ulterior, incet-incet, s-a mers pe majorarea de 14%, care parea mai reala, iar dupa aceasta a aparut scenariul majorarii pensiei in functie de inflatie.
Sperantele batranilor s-au diminuat de la o luna la alta, iar acum premierul spune ca nu se stie cum se vor majora pensiile. In schimb, iese "la rampa" fostul prim-ministru Ludovic Orban si-i ia apararea afirmand ca el este fanul majorarilor de la inceput de an, asa cum se facea inainte, dand semnal ca nici in septembrie nu s-ar putea majora pensiile.
Mai mult, mesajul, desi voalat, pare sa fie cat se poate de clar, indexarea pensiilor cu inflatia pare un vis frumos, in timp ce economistii avertizeaza ca romanii ar trebui sa fie fericiti daca se ingheata punctul de pensie si nu cumva se va recurge la taieri.
"Economia nu poate sustine o majorare a punctului de pensie sau a salariilor, astfel ca, in acest an, eu preconizez o inghetare. Iar inghetarea ar fi un element pozitiv in actualele situatii. Ma tem de taieri, ma tem de reduceri, dar pastrarea la nivelul actual ar fi un element care ar putea sa genereze intr-un fel sau altul repornirea economiei pentru ca se pastreaza o suma de lichiditate in economie care sa poata genera un consum mai intens care, la randul lui, pe toata filiera sa poata duce la reluare activitatii", a declarat profesorul de economie, Mircea Cosea.
Acesta... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 22:25
Noul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, afirma ca si-a propus ca in mandatul sau "sa scoata subiectul pensiilor din logica politica si politicianista".
Intrebata daca vor creste pensiile in cursul acestui an, Turcan spune ca pensiile vor fi indexate "cel putin cu rata inflatiei, cum este si firesc, de altfel".
"In 2021, am discutat cu primul ministru, si cel putin indexarea cu rata inflatiei se va produce in anul 2021. Vom anunta. Suntem in etapa de pregatire a bugetului pentru 2021", a declarat Raluca Turcan, marti seara, la Digi 24.
Ea a explicat ca cei mai mari contestatari ai PNL si cei care au facut cele mai multe "atacuri" pe acest subiect sunt "cei din PSD", ea aratand ca social-democratii "niciodata nu au conceput" ca majorarea pensiilor cu 40% poate fi suportata.
Turcan a afirmat ca Legea 127 care ar urma sa duca la o crestere de 40% a pensiilor a fost publicata in Momitorul Oficial in 11 iulie 2019, insa pentru ca pensiile sa poata fi recalculate si implicit majorate ar fi fost nevoie de un ordin al ministrului Muncii, care sa fie elaborat in 90 de zile incepand din 11 iunie 2019 si care sa stabileasca o evidentiere a tuturor pensiilor astfel incat acestea sa intre in procesul de recalculare.
"De la 11 iunie cu 90 de zile in plus ar fi insemnat 11 octombrie 2019, adica in timp ce PSD-ul era la guvernare, prim ministru era doamna Dancila, nici macar nu-si imaginau ca Guvernul va fi demis.
Asta inseamna ca inclusiv in logica... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 23:46
Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca Guvernul are in vedere indexarea, in 2015, a pensiilor mici cu cel putin 4,5 procente. El a declarat, la Botosani, ca Executivul cauta o solutie pentru ca pensiile sa nu fie indexate in mod egal atat pentru cei cei cu venituri de 10.000 de lei, cat si pentru 500 de lei.
"Curtea Constitutionala ne-a spus ca nu avem voie sa indexam cu acelasi procent si la cel cu 100 de milioane si la cel care are cinci milioane pensie. O sa vad ce solutie legislativa si constitutionala gasim pentru ca mi se pare ca primul efort trebuie facut catre cei cu pensiile mici, insa, in mod sigur, cel putin 4,5% va fi indexarea pe 2015", a afirmat Victor Ponta.
Seful Guvernului efectueaza, vineri, o vizita de lucru la Botosani, el fiind insotit de vicepremierul Liviu Dragnea. mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 15:13
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, ca toate pensiile vor fi indexate in 2014, fiind vorba despre principiul contributivitatii, respectiv va fi majorata valoarea punctului de pensie, insa nu va fi o crestere pe partea de pensii speciale.
Campeanu a declarat ca premierul a revenit asupra declaratiei initiale privind indexarea pensiilor, mentionand ca aceasta masura se aplica tuturor pensiilor.
"Asa cum este legea acum, se indexeaza valoarea punctului de pensie, si nu cuantumul pensiei. Ca atare, atunci cand se indexeaza punctul de pensie, se indexeaza la fel pentru toata lumea. In doilea rand, este vorba de sistemul public de pensii, care este bazat pe contributii si atunci fiecare cetatean, cu cat a contribuit, atata pensie are, si deci nu se poate face o astfel de diferentiere", a mentionat Campeanu.
Ea a precizat ca premierul a dorit sa se refere la cresterea pensiilor speciale, care nu se vor indexa in intreaga valoare.
"Numai partea, de exemplu, la un magistrat, care este calculata pe baza de contributii se indexeaza, dar partea de pensie speciala nu se indexeaza", a mai precizat ministrul Muncii.
Indexarea pensiilor va fi de 3,76%
Mariana Campeanu a mai precizat ca indexarea pensiilor va fi de 3,76%.
De asemenea, Campeanu a fost intrebata daca reducerea CAS ramane o prioritate pentru PNL, in privinta bugetului de anul viitor.
"Prioritatea PNL sigur ca este reducerea costurilor pe forta de munca, dar trebuie analizat in... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 18:49
Posibilitatea indexarii pensiilor si a cresterii salariilor in 2012 este analizata in aceste zile, impreuna cu misiunea FMI, dar depinde de resursele acumulate, prioritatile si capacitatea de a finanta deficitul, a declarat duminica reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"In aceste zile se lucreaza la aceste politici, la ce se poate sustine si ce nu se poate sustine, cat se poate sustine pentru a avea in vedere un deficit care poate fi finantat.
(...) Trebuie sa privim problema in ansamblu plecand de la elemente importante: care sunt resursele acumulate si care sunt prioritatile pentru anii care urmeaza, dar si care este posibilitatea Romaniei pentru a avea un deficit fiscal finantabil, in sensul de a atrage resurse de capital in mod constat si coerent. In aceasta zile, problema este discutata cu FMI", a precizat Tanasescu.
De asemenea, se discuta despre efectele turbulentelor internationale asupra Romaniei.
"Pentru 2012 lucrurile se complica, fiindca asistam la turbulente fantastice cu repercusiuni directe asupra Romaniei si de aceea analizele, discutiile pe care le vom face in zilele care urmeaza vor tine cont si de aceste turbulente internationale care afecteaza Romania", a completat Tanasescu. mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 13:37
Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, a declarat marti ca este foarte probabil ca in anul 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor si ca in anii urmatori va exista o presiune masiva pe fondul public de pensii, de aceea se impune un comportament "apasat" de economisire.
"Este foarte delicat sa anunti tinerele generatii ca exista o presiune masiva pe fondul public de pensii si ca se impune un comportament 'apasat' de economisire, ca readuci in discutie termenul de responsabilitate pentru calitatea propriei tale vieti.
Cu siguranta aici vor fi acuzati economistii de cinism, ca stau sa numere persoanele in varsta raportate la persoanele active ocupate pe piata muncii, ca stam sa calculam firfireii cu care trebuie sa creasca pensia publica, cu seninatate", a spus Vass.
Ea a subliniat ca tinerii trebuie sa economiseasca printr-un fond privat de pensii. "Cu atat mai dificil este sa anuntam ca, foarte probabil, in anul 2012, bugetul va fi construit fara indexarea pensiilor", a mai spus Vass.
Tot in legatura cu acest subiect, presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, ca "in mod cert", in 2012 pensiile nu vor scadea, nici nu vor fi impozitate, adaugand ulterior ca nu se pune nici problema reducerii salariilor bugetarilor.
El a adaugat ca, pentru un deficit mai mic de 3%, vor fi cheltuieli care trebuie sistate, dar a adaugat ca Guvernul va trebui sa le identifice, insa in niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau salarii. mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 13:05
Premierul Emil Boc a spus, joi, la Arad, ca in Guvern nu s-a discutat despre o posibila introducere a unor taxe care ar trebui sa sustina o eventuala indexare a pensiilor.
"Nu s-a discutat asa ceva in Guvern. Asta a spus si doamna Sulfina Barbu, asta spun si eu. Cred ca daca cititi comunicatul Ministerului Muncii aveti raspunsul la intrebare", le-a raspuns Emil Boc jurnalistilor care l-au intrebat daca s-a discutat in Guvern despre introducerea unei noi taxe.
Premierul si ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au participat joi la deschiderea santierelor autostrazii Nadlac-Arad.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat miercuri ca a trimis Ministerului Finantelor mai multe variante de buget, inclusiv pe cea cu indexarea pensiilor cu 6,5% in medie pentru 2012, aratand ca MF va spune daca exista resurse financiare pentru acoperirea impactului bugetar de trei miliarde lei.
"Referitor la proiectia bugetara, specific ca noi am mers cu mai multe variante cu Ministerul Finantelor si, daca va fi o intrebare referitoare la pensii, sigur, noi am transmis catre Ministerul Finantelor si varianta de indexare a pensiilor, asa cum este prevazut in lege, important este sa existe resurse financiare pentru ca acest lucru sa se intample", a precizat Sulfina Barbu in cadrul audierii sale din Comisia de munca a Camerei Deputatilor.
Potrivit democrat-liberalei, indexarea pensiilor ar fi cu 6,5% in medie, "ceea ce ar insemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei".... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 20:30
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, ca a trimis Ministerului Finantelor (MF) mai multe variante de buget, inclusiv pe cea cu indexarea pensiilor cu 6,5% in medie pentru 2012, aratand ca MF va spune daca exista resurse financiare pentru acoperirea impactului bugetar de trei miliarde lei.
"Referitor la proiectia bugetara, specific ca noi am mers cu mai multe variante cu Ministerul Finantelor si, daca va fi o intrebare referitoare la pensii, sigur, noi am transmis catre Ministerul Finantelor si varianta de indexare a pensiilor, asa cum este prevazut in lege, important este sa existe resurse financiare pentru ca acest lucru sa se intample", a precizat Sulfina Barbu, in cadrul audierii sale din Comisia de munca a Camerei Deputatilor.
Potrivit democrat-liberalei, indexarea pensiilor ar fi cu 6,5% in medie, "ceea ce ar insemna un impact bugetar de aproximativ trei miliarde de lei". "Asteptam datele de la Ministerul de Finante sa vedem daca exista aceste resurse financiare pentru ca, daca exista resursele financiare disponibile, cred ca toata lumea isi doreste ca lucrul acesta sa se intample, in conditiile in care nu am luat in calcul si, specific, nu am luat in calcul nicio crestere a unei alte contributii sau a unei alte taxe", a spus Sulfina Barbu.
Sulfina Barbu a adaugat ca, daca vor exista resurse de trei miliarde lei pentru a acoperi indexarea pensiilor, aceasta suma va fi alocata, iar daca ele nu vor exista, se va discuta daca se impune introducerea... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 14:45
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat, marti, la Parlament, ca desi Guvernul a aprobat majorarea in 2012, in 2013 si in 2014 a pensiilor cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului brut, masura nu va fi adoptata daca pe trimestrul al treilea "datele vor arata rau", anunta Mediafax. "In strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern exista aceasta prevedere: in 2012, in 2013, in 2014 vor fi indexate pensiile cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului brut.
Daca lucrurile vor merge prost, in sensul ca pe trimestrul trei datele legate de incasarile la buget vor arata rau si daca lucrurile o iau razna in jurul nostru nu se va face aceasta indexare in 2012", a spus Lazaroiu, la dezbaterile din Comisia de Munca.
El a explicat ca in acest moment situatia este incerta.
"In momentul acesta nu pot sa va spun da sau nu. E in strategia fiscal-bugetara, exista o intentie in sensul acesta. Daca lucrurile merg prost nu se vor face", a conchis ministrul Muncii.
Guvernul va bloca pana in anul 2014 majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor, motivand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale. mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 21:56