Premierul Ponta a declarat ca salariile bugetarilor nu vor fi taiate, dar nu poate promite o crestere, iar pensiile vor fi indexate anul viitor, posibil cu peste 4%.
"Salariile nu vor fi taiate, dar nu pot promite o crestere", a spus Ponta la Romania TV, citat de Mediafax.
Referindu-se la noua Lege a salarizarii unitare, prezentata de catre ministrul Muncii, seful Guvernului a aratat ca va sustine legea daca va fi redus decalajul dintre cel mai mare si cel mai mic salariu si a amintit ca a propus in acest sens o diferenta de 1 la 7 intre cele doua valori.
Premierul a reluat totodata ideea reducerii acestei diferente prin introducerea unei taxe de solidaritate asupra veniturilor care depasesc un anumit nivel.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca in 2015 ar putea fi marita pensia cu cel putin 4% si cel mult 4,4%, salariul minim va creste la 900 lei din 1 iulie si ar trebui sa ajunga la 1.200 in 2016, iar o noua Lege a salarizarii unitare ar putea fi aplicabila din 2015. mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 09:44
Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, fara sa fie aplicata valoarea de referinta din Legea salarizarii unitare, o crestere salariala de pana 10% fiind prevazuta doar pentru profesori debutanti.
Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.
Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.
Duminica seara, premierul Victor Ponta a anuntat ca medicii rezidenti vor beneficia lunar de o bursa speciala in cuantum de circa 150 euro. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 14:01
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.
Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.
In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.
Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.
USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, sustine ca in luna aprilie, salariile si pensiile bugetarilor ar putea inregistra o crestere usoara, in cazul in care situatia economica o va permite.
"In legea bugetului de stat se regaseste prevederea ca, daca vor fi resurse si vom avea crestere economica, vom avea o indexare. Nu pot sa confirm daca aceste resurse vor exista. In aprilie vom avea aceste date si vom putea spune daca exista aceasta indexare", a precizat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la Realitatea TV.
Ministrul Muncii a mai spus ca veniturile bugetarilor ar putea creste "modest", cu maxim 5%.
"Eu am convingerea ca fiind Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana in Romania si fiind discutiile si negocierile cu guvernul, analizele care se fac trebuie sa fie si cu un mesaj clar pentru populatie. Aceasta majorare modesta poate sa fie pana la 5 procente, dupa ce am discutat cu partenerii nostri si pe datele pe care le avem", a mai subliniat ministrul Muncii.
Dupa sedinta Coalitiei, politicianul Sorin Frunzaverde a declarat ca membrii coalitiei l-au mandatat pe premierul Emil Boc sa negocieze cu Fondul Monetar International (FMI) cresterea salariilor bugetarilor si a pensiilor.
"Azi (luni - n.red.) membrii conducerii coalitiei l-au mandatat pe prim-ministru sa negocieze marirea, din aprilie, a salariilor si a pensiilor", a declarat Frunzaverde. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:56
Camera Deputatilor a adoptat o ordonanta care prevede inghetarea pentru anul viitor a pensiilor si salariilor. Aceasta ar fi valabila pana in 2013, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.
Deputatii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflatiei, potrivit Antena 3.
In urma ordonantei 80/2010, adoptate marti de deputati, salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, desi Ordonanta viza, initial, adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.
FMI, multumit de progresele Romaniei
Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne.
Pentru anul 2012,... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:44
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi seara, la Realitatea TV in contextul discutiilor despre strategia fiscala pentru 2012-2014 ca Executivul spera ca salariile bugetarilor sa revina la vechiul cuantum in anul 2012, transmite NewsIn."Suntem doar precauti, asa cum s-a tot spus in ultimul timp, toate semnalele care au fost primite (...) arata ca Romania a reusit sa se stabilizeze economic, insa in contextul evolutiei crizei economice la nivel international, Romania este precauta, am trecut printr-un impas, a fost dificil, doi ani - 2010, 2011- sa ajungem la momentul in care economia astazi este stabila.
Am avut crestere economica in primul trimestru, pana in luna mai ea este confirmata, asta nu inseamna ca putem sa dam drumul robinetului si sa facem lucruri pe care orice partid aflat la guvernare si l-ar dori.
Si anume sa creasca pensiile si salariile, am vrea sa facem asta, deocamdata uitandu-ne la ce se intampla in Europa, la tari cu economii mult mai puternice decat a Romaniei, uitandu-ne la ce se intampla cu Statele Unite.
Am fost precauti in aceasta strategie fiscal bugetara", a declarat Elena Udrea, la Realitatea TV, despre masurile de austeritate prezente in strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014.In acest context, intrebata de ce in strategie nu scrie nimic de situatia salariilor, Udrea a raspuns: "Adica nu scrie nici faptul ca nu mai cresc, nu-si revin la nivelul din 2010, nici ca vor creste. Logica faptului ca nu... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 22:20
Majorarea salariilor si indexarea pensiilor anticipate anul acesta ar fi o prostie, a declarat ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, care a mai adaugat ca prioritare pentru guvernanti sunt investitiile intrucat acestea creeaza locuri de munca, informeaza NewsIn."In momentul asta, trebuie doar sa nu facem prostii, in sensul sa nu marim salariile acum, anul acesta, nici macar acele recuperari din taierile dinainte. Din 2012, se poate discuta...Cum, cand, cat - asta e o discutie pe care o putem face in momentul in care avem o analiza pe buget", a spus ministrul.Ministrul a subliniat ca nu trebuie facute majorari nesustenabile, "pe care nu le putem duce in anii urmatori".In opinia lui Lazaroiu, reducerea temporara a pensiilor, cu 10% pe o perioada de un an, ar fi avut un efect mai mic decat l-a avut cresterea TVA. "Pentru ca TVA a creat acel puseu inflationist.
O data preturile marite, ele nu mai dau inapoi si nici TVA nu va mai putea fi redus in urmatoarii ani. Dar o taiere de un an la pensii ar fi fost recuperata mai tarziu si veniturile pensionarilor nu ar fi fost afectate de inflatie.
Problema e sa nu facem prostii de genul celei care s-a facut in 2007, adica sa maresti punctul de pensie cu 50%, doar pentru ca ai avut un excedent la bugetul de pensii, dar nu ai putut sa justifici ca va fi sustenabila aceasta crestere", a mai spus demnitarul.Lazaroiu a mai dat asigurari ca in acest moment nu exista niciun pericol ca o pensie sa ramana neplatita. mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 17:10