Fostul presedinte al Consiliului European Donald Tusk a declarat ca Scotia ar fi primita in Uniunea Europeana "cu entuziasm", daca si-ar obtine independenta de restul Regatului Unit, dar ca procesul readerarii nu ar fi unul automat.
Intr-o interventie avuta duminica pentru programul "Andrew Marr Show", de la postul BBC, Tusk a declarat ca se simte "foarte scotian" dupa Brexit si a adaugat ca Scotia ar fi tratata cu empatie daca si-ar capata independenta si ar cauta un loc la masa UE, arata The Guardian.
Sefa executivului scotian, Nicola Sturgeon, si-a manifestat intentia de a adera din nou la Uniunea Europeana, daca Scotia va iesi din Regatul Unit, insa oponentii ei au atras atentia ca accesul in blocul european nu este garantat.
Comentariile lui Tusk intervin dupa ce un sondaj YouGov releva ca 51% dintre scotieni sprijina independenta - o majoritate pentru prima data in cinci ani. Totusi, majoritatea scotienilor intervievati au declarat si ca nu ar dori alt referendum pe aceasta tema in 2020 sau 2021, ci abia in urmatorii cinci ani.
Initial, Tusk a avut rezerve in a comenta locul Scotiei in Europa, afirmand ca doreste sa respecte suveranitatea Regatului Unit, un subiect important in timpul campaniei pentru Brexit.
"Doresc sa evit sa spun un lucru prea brutal. Dar uneori ma simt de parca as fi scotian - ma simt de parca as fi scotian mai ales dupa Brexit. Dar in acelasi timp, stiu cat de importante sunt cuvintele suveranitate si integritate in dezbaterea... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 20:00
Drapelul Uniunii Europene ar fi trebuit sa fie coborat vineri din fata parlamentului scotian la ora Brexitului, 23.00 GMT, dar alesii locali din natiunea care s-a opus in majoritate Brexit-ului au votat miercuri ca acesta sa continue sa fie arborat si dupa iesirea Regatului Unit din UE, relateaza AFP.
La finalul unor dezbateri tumultuoase, motiunea de a pastra drapelul albastru cu 12 stele in fata Parlamentului din Edinburgh a fost adoptata cu 63 de voturi pentru si 54 impotriva, datorita voturilor nationalistilor scotieni din SNP, majoritari.
Textul mentioneaza ca drapelul trebuie sa continue sa fluture "in semn de sustinere si de solidaritate cu cetatenii UE care au facut din Scotia locul lor de resedinta".
Citeste si:
Moment istoric: Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Video)Despartirea. De ce pleaca Marea Britanie din UE si ce va urma
Scotia a votat cu 62% impotriva iesirii Regatului Unit din UE la referendumul din iunie 2016, spre deosebire de rezultatele la nivel national, unde britanicii au validat Brexit-ul cu 52% din voturi. Regiunea va fi insa obligata sa iasa din UE vineri la ora 23.00 GMT, la fel ca si restul Regatului Unit.
In timp ce premierul proeuropean Nicola Sturgeon (SNP) a cerut mentinerea drapelului UE la locul sau, presedintele adunarii, Ken Macintosh, a avertizat ca drapelele "nu trebuie sa devina o chestiune politica".
Fara nicio surpriza, alesii scotieni au adoptat, de asemenea, cu 64 de... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 22:37
Lidera Partidului National Scotian, Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe noul premier britanic Boris Johnson ca va continua pregatirile pentru organizarea unui nou referendum asupra independentei Scotiei, intrucat planurile Londrei privind Brexitul vor afecta negativ economia scotiana.
"Acum - mai mult ca oricand - este crucial ca in Scotia sa avem o optiune alternativa", a mentionat Sturgeon intr-o scrisoare adresata lui Boris Johnson, transmite joi Reuters.
"Guvernul scotian va continua sa faca pregatiri pentru a oferi oamenilor din Scotia optiunea de a deveni o tara independenta", a subliniat ea, adaugand ca parlamentul scotian va lua in considerare adoptarea cadrului legislativ pentru un referendum dupa vacanta de vara.
In luna aprilie, Nicola Sturgeon declara ca intentioneaza sa organizeze un al doilea referendum asupra independentei in urmatorii doi ani daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana.
La primul referendum, organizat in 2014, scotienii au respins independenta cu 55%.
Apoi, Regatul Unit a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in cadrul unui referendum desfasurat in iunie 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord), Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.
Citeste si:
Alegerea lui Boris Johnson nu e vazuta cu ochi buni in Scotia: Majoritatea cetatenilor nu ar fi ales o persoana cu opiniile si trecutul... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:20
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana reprezinta o problema grava, iar singura solutie este independenta Scotiei fata de natiunea britanica, a afirmat premierul scotian, Nicola Sturgeon, intr-un discurs rostit la o conferinta a Partidului National Scotian.
"Brexit reprezinta o problema grava pentru Scotia", a declarat Nicola Sturgeon, reiterand ca cetatenii scotieni nu vor iesirea din Uniunea Europeana.
"Singura solutie la aceasta problema este sa devenim o tara independenta", a subliniat Sturgeon, potrivit agentiei Reuters.
Desi principalii liderii politici britanici, in frunte cu premierul Theresa May, sustin ca trebuie sa respecte vointa exprimata clar de electorat in privinta iesirii din Uniunea Europeana, rezultatul referendumului din 2016 a fost strans, 51,9% (17,4 milioane de alegatori) votand in favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru ramanerea in UE.
Marea Britanie ar urma sa iasa din Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, daca decizia nu va fi blocata de Londra.
Fostul premier laburist Tony Blair si alti politicieni au semnalat in mai multe randuri ca cetatenii Marii Britanii trebuie sa aiba o noua sansa de a se exprima, eventual printr-un referendum, in privinta apartenentei tarii la Uniunea Europeana.
Tony Blair considera ca acordul Marii Britanii privind parasirea Uniunii Europene va trebui supus aprobarii cetatenilor, pentru a se stabili care sunt conditiile iesirii din Blocul comunitar.
Eventuala iesire din Uniunea... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 21:30
Prim-ministrul scotian Nicola Sturgeon, liderul Scottish National Party (SNP), a declarat ca isi va intocmi un plan pentru determinarea independentei Scotiei de indata ce va afla care este intelegerea privind Brexitul pe care prim-ministrul britanic Theresa May o va face cu Uniunea Europeana.
Duminica, ea a declarat pentru BBC: "Cand Theresa May se va intoace de la Bruxelles si va spune 'Am acordul' vom judeca atunci... pare ca va fi in noiembrie. Imi voi stabili atunci urmatorul pas".
De asemenea, Sturgeon a transmis duminica pe Twitter: "cetatenii pe care ii servesc au votat in proportie de 62% pentru ramanerea in UE".
The people I serve voted 62% to remain the EU. https://t.co/sbLoyUI3mM- Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) October 7, 2018
Cel mai recent sondaj, dat publicitatii duminica, privind independenta Scotiei de Marea Britanie, daca si cand va iesi din Uniunea Europeana, arata ca ea este sustinuta de 50% din populatie.
Guvernul britanic, care este nevoit sa accepte orice vot de independenta, ia in considerare un vot din 2014 cand scotienii au ales in proportie de 55% sa pastreze uniunea politica incheiata in urma cu 300 de ani.
"Cred ca independenta Scotiei va fi o certitudine", a mai spus Sturgeon.
👇 Support for an independent Scotland is at historically high levels, and will only continue to rise if the UK government doesn't reverse course on their dangerous Brexit plans. #SNP18 pic.twitter.com/rsBV9v5vtE- The SNP (@theSNP) October 6,... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 16:00
Nu mai putin de 50 de politicieni din Europa au semnat o scrisoare adresata Scotiei, in care se arata ca, odata devenita independenta, tara este "binevenita" sa faca parte din blocul comunitar.
Semnatarii, parlamentari si europarlamentari din Germania, Spania, Belgia, Grecia si nu numai asigura Scotia ca tranzitia catre statutul de membru deplin al UE, dupa obtinerea independentei, va fi una pe cat de usoara posibil, arata The Guardian.
"Poporul scotian trebuie sa decida in legatura cu viitorul constitutional al Scotiei si in legatura cu relatia cu Marea Britanie si UE. Nu este treaba noastra sa spunem Scotiei ce drum sa aleaga. Daca Scotia va deveni independenta si si va decide sa-si mentina statutul de membru al UE, oferim sprijinul total pentru a asigura o tranzitie cat de usoara posibil", se arata in scrisoare.
"Scotia va fi binevenita ca membru deplin al UE, cu cei 5 milioane de europeni ai sai continuand sa beneficieze de pe urma drepturilor de care ne bucuram toti in prezent", se mai arata in document.
Scrisoarea vine intr-un moment in care premierul Nicola Sturgeon a cerut oficial Londrei sa permita organizarea unui nou referendum privind independenta Scotiei, dat fiind faptul ca in iunie Scotia a votat in proportie covarsitoare pentru ca Marea Britanie sa nu iasa din UE.
Parlamentul Scotiei s-a pronuntat, pe 28 martie, in favoarea ideii premierului scotian de organizare a unui nou referendum pentru independenta fata de Marea Britanie.
Noul... mai mult
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 14:50
Londra nu va facilita Scotiei organizarea unui al doilea referendum pentru independenta in timpul actualei legislaturi, care se incheie in 2020, a declarat joi ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon.
"Nu, uitati de asa ceva", a raspuns Fallon, intr-un interviu acordat cotidianului scotian Herald, la intrebarea daca va inlesni un nou vot asupra independentei provinciei.
El si-a reiterat mai tarziu pozitia la postul BBC Radio Scotland: "Noi am spus in mod clar ca nu este nevoie de un al doilea referendum".
Potrivit lui Michael Fallon, Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei si liderul miscarii de independenta, ar trebui sa respecte rezultatul referendumului din 2014, la care 55% dintre votanti s-au pronuntat pentru ramanerea provinciei in interiorul Marii Britanii.
Nicola Sturgeon a scris joi pe Twitter ca, pentru Londra, ar fi "o miscare dezastruoasa" sa blocheze un nou referendum cu privire la independenta Scotiei.
Dupa referendumul din iunie 2016 pentru Brexit, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in blocul comunitar, guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in UE, inclusiv prin organizarea "foarte probabila", conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014. ...citeste mai departe despre "Scotia isi ia la revedere de la independenta? Ce a decis Ministerul... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 17:17
Marea Britanie risca sa incaseze inca o lovitura dupa referendumul soldat cu decizia de a parasi Uniunea Europeana. Daca partenerii europeni au tot dreptul sa afiseze o mina dura in negocierile cu britanicii, acum si scotienii ameninta sa se desprinda de regat, in cazul pierderii acesului la piata unica de pe continent.
"Ramane parerea mea, ca si a guvernului pe care il conduc, ca Scotiei ii va fi mai bine ca stat membru si independent cu drepturi depline in UE", a anuntat premierul Nicola Sturgeon, in preambulul unei noi tentative de a declara independenta Scotiei, anunta Bloomberg.
Sturgeon are de gand sa discute cu colegii de la Londra varianta ramanerii tarii sale in interiorul pietei UE, chiar daca guvernul britanic va insista sa retraga Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord din blocul comunitar dupa declansarea procedurii Brexit.
Alegatorii scotieni au optat pentru pastrarea statutului de membru UE al Marii Britanii in cadrul referendumului din iunie, iar acum se trezesc trasi pe tusa contrar vointei lor, a comentat Sturgeon intr-un interviu acordat revistei Financial Times.
"Independenta ramane o optiune prin care ne putem apara statutul de stat membru UE si devine evident ca interesele noastre nu pot fi aparate in alt fel", nu s-a sfiit sa ameninte seful guvernului de la Edinburgh.
Vestea data de scotieni pune si mai multa presiune pe Theresa May, premierul Marii Britanii, care se confrunta deja cu o revolta mocnita in randul colegilor din Partidul... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 19:57
Intre trei si patru mii de persoane au defilat sambata dimineata la Glasgow pentru a cere organizarea unui al doilea referendum privind independenta Scotiei, dupa decizia britanicilor de a parasi UE.
In conditiile in care Marea Britanie a votat in proportie de 52% pentru parasirea UE in cadrul referendumului de la 23 iunie, Scotia s-a pronuntat in proportie de 62% pentru ramanerea in blocul comunitar, ceea ce a dus la reaparitia scenariului privind independenta sa, relateaza AFP.
La finalul marsului, manifestantii, dintre care multi arborau drapele scotiene, s-au adunat in marea piata George Square, in centrul orasului.
Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat inca de a doua zi dupa consultarea de la 23 iunie ca chestiunea unui al doilea referendum este acum "de ...citeste mai departe despre "Brexit: Mii de scotieni au cerut in strada un nou referendum pentru independenta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Iulie 2016, ora 17:20