Ministerul Muncii a anuntat, vineri, ca a lansat procedura de modificare a ordonantei de urgenta 111/2010 astfel incat femeile care obtin venituri din drepturi de autor sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului, recunoscund astfel greseala.
Femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscau sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului din cauza unei modificari din martie 2018 a Codului Fiscal.
Reprezentantii ministerului sustin ca prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost scoasa de sub incidenta reglementarilor privind veniturile din activitati independente si reglementata separat in cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70, arata Mediafax.
Asa ca doar pana pe 22 martie 2018 erau luate in calcul veniturile din drepturile de proprietate intelectuala pentru a calcula indemnizatia de crestere a copilului.
Dupa aceasta data, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu se mai incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi luate in calcul pentru indemnizatie.
"Stabilirea dreptului si a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face tinand cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor", a transmis Ministerul... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 14:46
Deputatul USR Iulian Bulai a transmis, joi, ca femeile care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului, dupa ce o modificare din martie 2018 a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului.
Potrivit unui comunicat de presa, deputatul spune ca Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator ordonanta in cauza.
Bulai semnaleaza ca in cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actrite, muzicieni, artisti vizuali, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. El noteaza ca este vorba, anual, despre sute sau mii de mame cu venituri din drepturi de autor.
"E o forma de discriminare si o condamn cu fermitate. Acest act de rea-vointa sau ignoranta la adresa celor care muncesc in cultura si in industriile creative va avea un impact major asupra vietii unor parinti si, in definitiv, a copiilor lor.
PSD a hotarat ca aceasta categorie sociala sa nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii nascuti in familii creative sa petreaca mai... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:39
Indemnizatia pentru concediul medical pre si post natal, pe care o mama sau viitoare mama o poate lua inainte sau dupa nastere, va scadea din cauza majorarii contributiilor sociale la 25%, a declarat, marti, Claudia Sofianu, Partener, Liderul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania.
"Dintr-un calcul aritmetic reiese ca indemnizatia aferenta concediului medical pre si post natal scade sau ar putea sa scada din urmatoarele considerente: in primul rand cota de contributie de asigurari sociale in cuantum de 10,5% pana in decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datoreaza.
Acesta ca urmare a transferului contributiei de asigurari sociale de la angajator la angajat. In al doilea rand, baza de calcul la care se aplica aceasta cota de contributie este crescuta pentru ca salariul mediu brut pe economie a crescut ajungand de la 3.131 de lei la 4.162 de lei", a spus Claudia Sofianu, la o intalnire cu presa.
Acesta a precizat ca scaderea se refera la acel concediu medical de 126 de zile pe care mama sau viitoarea mama poate sa le ia inainte sau dupa nastere cu conditia ca dupa nastere sa existe cel putin 42 de zile de astfel de concediu.
Claudia Sofianu a mentionat ca este vorba de o indemnizatie de concediu medical care inlocuieste venitul salarial pe care mama il obtine in mod normal si ca nu este afectata indemnizatia de crestere a copilului care este platita de catre stat.
Teodorovici:... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 15:35
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca indemnizatia pentru cresterea copiilor va fi plafonata la 8.500 de lei.
"Indemnizatia pentru mame va fi plafonata la 8.500 de lei, cat este si in maximul in UE, in Germania", a spus Lia Olguta Vasilescu.
Potrivit proiectului de ordonanta pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului: "Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei".
Ministerul Muncii transmite in proiect ca in luarea acestei decizii au contribuit atat modele europene in privinta acordarii formelor de sprijin pentru perioada concediului de crestere a copilului, cat si faptul ca pentru plata drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului in anul 2017 bugetul alocat nu poate acoperi necesarul de 3,4 miliarde de lei, in conditiile mentinerii deficitului bugetar sub 3%.
Un alt motiv este faptul ca "bugetul alocat Ministerului Muncii si Justitiei Sociale nu poate acoperi plata tuturor drepturilor de asistenta sociala gestionate, pentru asigurarea drepturilor de asistenta sociala de natura alocatiei de stat pentru copii, a ajutoarelor si alocatiilor acordate categoriilor... mai mult
Vineri, 04 August 2017, ora 13:47
Omul de afaceri din Sibiu care a solicitat o indemnizatie de 35.000 de euro a precizat, pentru MEDIAFAX, ca ministrul Muncii nu a inteles functionarea sistemului fiscal in baza caruia i s-a calculat indemnizatia si ca declaratia acesteia potrivit careia ar trebui sa contribuie 200 de ani e eronata.
"Regret ca d-na ministru Olguta Vasilescu nu a inteles functionarea sistemului fiscal in baza caruia mi s-a calculat indemnizatia. Impozitul PLATIT de mine pentru anul 2015 a fost de 21,5% din venitul net (2.670.523 lei) si anume: 574.162,445 lei. Indemnizatia pe care ar trebui sa o primesc timp de 18 luni (pana la implinirea de 2 ani a fiului meu) = 18 luni x 159.084 lei= 2.863.512 lei). Astfel, statul si-ar recupera banii platiti mie prin indemnizatia pe care ar trebui sa o primesc intr-o perioada de 4,98 ani, adica 5 ani si nu 200 de ani, cum afirma eronat doamna ministru.
Olguta Vasilescu: Un tatic care ia 100.000 de lei lunar indemnizatie de crestere a copilului ar trebui sa contribuie 200 de ani
Profiturile mele nete din activitati independente declarate au fost urmatoarele: Anul 2013: 49.456 lei. Anul 2014: 919.724 lei. Anul 2015: 2.670.523 lei. In anul 2013 si 2014 veniturile au provenit din activitatea curenta, iar in anul 2015 veniturile au provenit din transferul unei afaceri catre un investitor strategic (SIF MOLDOVA) ", a transmis, pentru MEDIAFAX, Liciniu Lupu, afaceristul sibian.
Omul de afaceri spune ca acuzatiile potrivit carora si-ar fi "premeditat"... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 14:33
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, sustine ca un tatic care ia 100.000 de lei lunar, timp de doi ani, indemnizatie de crestere a copilului, ar trebui sa contribuie 200 de ani ca sa acopere aceasta suma.
Olguta Vasilescu a facut comentariul pe Facebook, dupa ce a pus o postare a unei persoane care facea referire la barbatul din judetul Sibiu care a primit anul trecut, timp de patru luni, o indemnizatie de crestere a copilului de 35.000 de euro, aceasta fiind ulterior recalculata si stabilita la putin peste o mie de lei.
"Nu e singurul care primeste 35.000 euro indemnizatie de crestere copil! Stiti cati ani trebuie sa contribuie un astfel de tatic care primeste timp de doi ani, lunar, o suma de 100.000 lei? 200 de ani!!!
Si unii spun ca merita astfel de indemnizatii, pentru ca au cotizat destul la stat. N-am auzit pe nimeni care sa fi muncit 2.400 de luni, adica 200 de ani, cat sa acopere cuantumul unei astfel de indemnizatii!", a scris ministrul Muncii pe Facebook.
Ministrul Muncii a spus joi, la inceputul sedintei Executivului, ca urmeaza sa propuna o varianta de plafonare a indemnizatiilor pentru cresterea copilului, subliniind ca devine o practica sa se plateasca salarii mai mari de catre angajatori in ultimele luni de sarcina, astfel incat si cuantumul indemnizatiei sa creasca.
Olguta Vasilescu a dat cateva exemple de indemnizatii pentru cresterea copilului care sunt foarte mari: "In Bucuresti, un avocat 159.348 lei/luna, deci peste 35.000 de euro. La... mai mult
Sambata, 13 Mai 2017, ora 16:13
Cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului a fost titlu de breaking news in presa noastra si subiect al unor controale, insa care e situatia la polul opus? Cate persoane au primit bani de la stat, cu toate ca nu au cotizat deloc sau foarte putin?
La inceputul lunii, Ministerul Muncii, condus de Dragos Pislaru, atragea atentia ca exista un dezechilibru in ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului.
Astfel, 242 de beneficiari (adica doar 0,17% din numarul total) primesc circa o treime din bugetul alocat.
Cea mai mare suma primita sub forma de indemnizatie pentru cresterea copilului a fost - din iulie incoace, adica de cand au intrat in vigoare noile prevederi - de 160.000 de lei/luna, incasata de o persoana din Sibiu. E vorba de o multime de bani, asa ca autoritatile au intrat pe fir, iar platile au fost suspendate pana cand Fiscul termina de verificat provenienta veniturilor, evident substantiale.
Potrivit datelor oficiale, beneficiarul a avut un ...citeste mai departe despre "Indemnizatia pentru mame: Cate persoane iau 1.000 de lei pe luna de la stat, dupa ce au cotizat foarte putin sau chiar deloc" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 08:38
Modificarile aduse la legea privind indemnizatia de crestere a copilului intra in vigoare vineri, 1 iulie.
Asa ca, incepand de maine, mamele pot depune actele pentru prelungirea sau reluarea concediului de crestere a copilului si plata indemnizatiei lunare dupa noua lege.
Iata principalele modificari aduse:
- parintii nu mai sunt obligati sa depuna documentele doar la sediul agentiilor teritoriale, ci le pot trimite si prin posta sau prin mail, in format scanat, anunta Ministerul Muncii.
- pragul minim al indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, adica 1.063 de lei (salariul minim este 1.250 de lei), fata de 600 de lei cat era pana acum.
- limita maxima ...citeste mai departe despre "Intra in vigoare noua lege privind indemnizatia de crestere a copilului: Mamele vor primi mai multi bani si pot depune actele online" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iunie 2016, ora 09:05
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca a semnat decretul de promulgare a legii privind indemnizatia de crestere a copilului.
Iohannis a declarat ca il incurajeaza pe noul ministru al Muncii, Dragos Pislaru, sa gaseasca solutii pentru aplicarea cat mai rapida a legii privind indemnizatiile pentru mame.
"Va incurajez sa gasiti in guvern cele mai bune solutii pentru a aplica cat se poate de repeede aceasta lege. (...) Eu va rog sa nu tratati aceasta chestiune in mod contabil. Este o lege proactiva, din zona politicilor demografice care cu siguranta este foarte importanta pentru Romania", a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului de catre Pislaru.
La scurt timp liberalii i-au adresat un apel premierului Dacian Ciolos pentru a asigura finantarea indemnizatiilor pentru mame, astfel incat legea promulgata de Iohannis sa fie aplicata incepand cu 1 iulie.
PNL ii explica lui Ciolos de unde poate face rost de bani pentru mame
"Partidul National Liberal saluta ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat legea indemnizatiilor pentru mame, PNL ii cere lui Ciolos sa gaseasca bani sa o aplice (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 21:56