Ministerul Muncii a anuntat, vineri, ca a lansat procedura de modificare a ordonantei de urgenta 111/2010 astfel incat femeile care obtin venituri din drepturi de autor sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului, recunoscund astfel greseala.
Femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscau sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului din cauza unei modificari din martie 2018 a Codului Fiscal.
Reprezentantii ministerului sustin ca prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost scoasa de sub incidenta reglementarilor privind veniturile din activitati independente si reglementata separat in cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70, arata Mediafax.
Asa ca doar pana pe 22 martie 2018 erau luate in calcul veniturile din drepturile de proprietate intelectuala pentru a calcula indemnizatia de crestere a copilului.
Dupa aceasta data, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu se mai incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi luate in calcul pentru indemnizatie.
"Stabilirea dreptului si a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face tinand cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor", a transmis Ministerul... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 14:46
Bucurestiul si Ilfovul se afla pe primele locuri in topul celor mai mari indemnizatii pentru cresterea copilului.
Situatia este logica, deoarece in Capitala si in regiunea din apropiere se inregistreaza si cele mai mari venituri salariale.
Ziare.com a consultat statistica publicata de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, aferenta lunii aprilie 2018.
Astfel, in Bucuresti se inregistreaza cea mai mare valoare medie a indemnizatiei pentru cresterea copilului: aproape 2.630 de lei.
Capitala e urmata de judetul Ilfov, cu o medie de 2.194 de lei, Cluj (2.080 de lei) si Timis (1.990 de lei).
La polul opus se afla Teleormanul, cu o medie de 1.406 de lei, Suceava (cu o medie de 1.418 de lei) si Calarasi (cu o medie de 1.419 de lei).
Media pe tara este de 1.777 de lei. (Nota: Nu se precizeaza daca valoarea e cea bruta sau neta)
Potrivit datelor publicate de Comisia Nationala de Prognoza, Capitala inregistra cel mai mare castig salarial mediu net, in 2017, de 3.328 de lei. Apoi, se situa Clujul - cu 2.728 de lei, Timisul - 2.663 de lei si Ilfovul - cu 2.622 de lei.
La polul opus se afla Covasna (1.824 de lei), Braila (1.841 de lei) si Teleorman (1.845 de lei).
Cati romani au primit in aprilie indemnizatia pentru cresterea copilului
Cat despre numarul beneficiarilor, tot Bucurestiul este pe primul loc: 25.129 de persoane primesc indemnizatia pentru cresterea copilului. Ceea ce este normal, avand in vedere ca in Capitala traiesc cele mai... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 08:26
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea care plafoneaza indemnizatia pentru cresterea copiilor la 8.500 de lei. Guvernul adoptase ordonanta de urgenta la inceputul lunii august, iar din septembrie a intrat in vigoare.
"Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata si nici mai mare de 8.500 lei", potrivit OUG nr.55/2017 adoptata in plenul Camerei Deputatilor in 21 noiembrie, in calitate de for decizional.
Din cei 160.807 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului la nivel national, aproape 1.100 de beneficiari aveau indemnizatii care depaseau 9.000 lei, anterior adoptarii OUG, fiind in plata indemnizatii care reprezinta de pana la 130 ori indemnizatia minima.
Citeste si:
Olguta Vasilescu, despre plafonarea indemnizatiei pentru mame: Puteam sa nu mai dam deloc sau 100 de euro, ca in tarile foarte dezvoltate ...citeste mai departe despre "Indemnizatia pentru cresterea copiilor a fost plafonata la 8.500 de lei. Iohannis a promulgat legea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 18:02
Cea mai mare indemnizatie de crestere a copilului se ridica la aproape 160.000 de lei lunar, adica aproape 36.000 de euro.
Noile reglementari referitoare la indemnizatia de crestere a copilului, adoptate de Parlament si aplicate incepand din luna iulie, au generat un dezechilibru in distribuirea bugetului alocat, motiv pentru care Ministerul Muncii va initia o dezbatere publica pe acest subiect, informeaza bugetul.ro
"In acest moment, dupa numai o luna de aplicare a masurii adoptate in prima parte a anului de catre Parlament, se inregistreaza deja un dezechilibru in distribuirea echitabila a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC (indemnizatia de crestere a copilului), iar aceasta situatie trebuie dezbatuta public in urmatoarea perioada", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerul Muncii.
Un studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragos Pislaru, in baza ...citeste mai departe despre "Noile indemnizatii pentru cresterea copilului au destabilizat bugetul: O mama castiga si 36.000 de euro lunar" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 17:55
Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Totodata, indemnizatia va fi acordata pana cand copilul implineste doi ani.
Persoanele care timp de doi ani au realizat minimum 12 luni venituri supuse impozitului beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani si timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.
Deputatii din Comisia pentru munca au stabilit, de asemenea, ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei nasterii copilului.
Indemnizatia minima nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat, iar plafonul ...citeste mai departe despre "Veste excelenta pentru mame de 8 Martie: Indemnizatia pentru cresterea copilului se va da fara plafon si timp de 2 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 13:42
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, va inainta Parlamentului o serie de amendamente pentru modificarea indemnizatiei pentru cresterea copilului la 85% din salariu, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).
Modificarile se refera atat la optiunea pentru concediul de un an pentru cresterea copilului, cat si la situatia concediului cu durata de doi ani.
In ceea ce priveste plafoanele indemnizatiei pentru cresterea copilului, acestea se vor mentine la nivelul actual: plafon minimal de 600 lei, plafon de 1.200 lei pentru optiunea concediului de un an si de 3.400 de lei pentru concediul de doi ani.
Un alt amendament destinat aprobarii Parlamentului priveste extinderea dreptului la stimulentul de reinsertie la parintii care au optat pentru concediul de doi ani. In prezent, stimulentul este acordat numai parintilor care au optat pentru concediul de un an si care se revin la locul de munca pana la implinirea de catre copil a acestei varste. Odata aprobat, amendamentul va da permite parintilor care au optat pentru concediul de doi ani sa beneficieze de stimulentul de reinsertie, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
Ministrul Muncii a precizat ca, pentru adoptarea si introducerea in Strategia de Crestere a Natalitatii a extinderii facilitatilor acordate mamelor ce se reintorc la locul de munca, va avea discutii cu patronatele si sindicatele. Este vorba despre introducerea unui program flexibil de lucru care sa... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 19:14
Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, luni, la inceputul sedintei BPN, ca decizia Guvernului de a mentine la doi ani perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului a fost luata sub "amenintarea" intregii societati.Ponta a felicitat partidele de opozitie, presa si opinia publica si a afirmat ca guvernul ar fi dorit sa modifice regimul privind cresterea copilului si sa dea "inca o lovitura viitorului Romaniei"."E o raza de speranta in aceasta situatie politica in care totul se impune cu forta, faptul ca un efort conjugat a avut acest rezultat si speram ca nu doar acum, sub aceasta amenintare a intregii societati, Boc si cu Basescu au dat inapoi", a mai declarat Ponta.Liderii coalitiei au convenit, duminica seara, ca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sa fie mentinuta la doi ani. Discutia finala urma sa aiba loc luni dimineata, cand va fi stabilit si noul cuantum al indemnizatiei, conform unor surse din coalitie.Presedintele Traian Basescu a fost prezent, luni dinineata, la Palatul Victoria, unde liderii coalitiei s-au reunit in sedinta pentru a discuta inclusiv despre varianta finala a indemnizatiei de crestere a copilului si proiectul de buget pe anul viitor, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 14:00
Presedintele Traian Basescu a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca spera ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie " minm afectata", precizeaza Mediafax.El a precizat ca nu va poate spune "cum ies socotelile" pe care le face Guvernul in aceasa chestiune, dar are speranta ca indemnizatia pentru cresterea copilului nu va fi sau va fi foarte putin afectata.
"Sper sa fie minim afectata", a spus seful statului.
El a apreciat totodata ca alocatia pentru copii nu trebuie atinsa.
Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, a confirmat informatia transmisa luni de MEDIAFAX privind reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului de la 1 iunie, precizand ca in perioada imediat urmatoare va fi decis daca diminuarea va fi operata prin introducerea unui procent mai scazut decat cel actual, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau daca va fi impusa o suma fixa.
Potrivit unor surse guvernamentale, revenirea la suma fixa de 600 de lei este varianta analizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru indemnizatia de crestere a copilului.
Ministerul Muncii a luat in calcul fie impunerea unei sume fixe pentru indemnizatia de crestere a copilului, fie acordarea unui procent mai mic de 85%, cat este in prezent.
Varianta agreata ar fi insa revenirea la suma fixa de 600 de lei, asa cum a fost pana la inceputul anului 2009, au precizat sursele citate.
Potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale,... mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 09:39
Consiliul economic al premierului Emil Boc Andreea Paul-Vass a confirmat informatia transmisa luni de MEDIAFAX privind reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului de la 1 iunie, precizand ca in perioada imediat urmatoare va fi decis nivelul diminuarii sau daca va fi impusa o suma fixa."Indemnizatia va scadea, dar nu s-a stabilit inca daca va fi o suma fixa sau care va fi procentul nou.
Este nevoie de o analiza de impact", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, Andreea Paul-Vass.
Ea a aratat totodata ca atat ajutorul de asistenta sociala, cat si ajutorul de incalzire vor fi revizuite, in cadrul planului general de diminuare a masurilor sociale cu 15%.
"Nu se va umbla deloc la venitul minim garantat, care ramane neschimbat", a adaugat consilierul premierului.
Agentia MEDIAFAX a anuntat, luni, citand surse din randul participantilor la discutiile de la Palatul Cotroceni dintre sindicate si presedintele Traian Basescu, ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la o suma fixa, renuntandu-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
Potrivit surselor citate, presedintele Traian Basescu ar fi sugerat, in intalnirea cu liderii confederatiilor sindicale, ca indemnizatie pentru cresterea copilului ar putea fi stabilita la o anumita suma fixa si sa nu mai reprezinte 85% din venituri.
Masura ar fi luata in considerare de autoritati pentru ca s-ar fi ajuns la concluzia ca banii platiti in prezent pentru indemnizatia de crestere a... mai mult
Marti, 11 Mai 2010, ora 12:27