Indemnizatiile pentru cresterea copilului care expira pe perioada starii de urgenta se prelungesc automat pana la finalul acesteia, a transmis, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, pe contul sau de Facebook.
"Prelungim automat plata indemnizatiei de crestere copil care expira pe perioada starii de urgenta, pana la finalul acesteia", se mentioneaza in postarea ministrului.
Seful de la Munca a explicat ca prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei in cazurile cand acestea expira se face automat, iar parintii nu trebuie sa completeze niciun document.
"Parintii care au acasa copii mici merita sa fie linistiti. M-am gandit mai ales la aceia care ar putea sa fie stresati pentru ca le va inceta plata indemnizatiei de crestere copil in perioada starii de urgenta.
In acest sens, am facut toate demersurile ca acestia sa beneficieze de o prelungire automata a platii, pana la finalul decretului prezidential privind instituirea starii de urgenta. (...) Prelungirea are loc automat, prin efectul legii. Parintii nu trebuie sa depuna niciun document, nu trebuie sa faca niciun demers!", a transmis Violeta Alexandru. ...citeste mai departe despre "Ministrul Muncii: Indemnizatia pentru cresterea copilului care expira cat e stare de urgenta se prelungeste automat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 17:37
Indemnizatia pentru romanii persecutati din motive etnice si rudele lor a fost marita.
Presedintele Romaniei a semnat, duminica, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice.
Potrivit legii, adoptate pe 11 decembrie de Camera Deputatilor, indemnizatia lunara pentru persoanele refugiate, stramutate in alta localitate sau care au facut parte din detasamentele de munca fortata, dar si pentru sotii celor care au fost deportati in ghetouri si lagare de concentrare din strainatate a fost majorata la 350 de lei.
Proiectul de lege, initiat de catre deputatul Silviu Vexler, modifica art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice.
Silviu Vexler a aratat in cadrul dezbaterilor din plen ca proiectul reprezinta o "masura reparatorie", vizand acordarea unui sprijin pentru supravietuitorii Holocaustului.
"In perioada Holocaustului, intre 280.000-380.000 de evrei romani au fost arestati, deportati si, intr-un final, ucisi in masa, potrivit unui document oficial asumat de statul roman, Raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania. In aceste cifre nu au... mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 13:37
In Romania sunt inregistrati oficial peste 250.000 de someri, iar cateva zeci de mii incaseaza indemnizatie de somaj, cea mai mare fiind de peste 15.800 de lei.
Indemnizatia de somaj de 15.824 de lei a fost incasata de un fost director general de societate comerciala, arata Wall Street.
Pe locul doi se afla tot un fost director de societate comerciala, care a primit 9.933 de lei.
Locul trei este ocupat de un fost manager de proiect care a primit 9.503 de lei, urmat de un fost analist financiar, care a primit 9.261 de lei drept indemnizatie de somaj.
Conform sursei citate, din cele 250.000 de persoane, 16.000 sunt din Bucuresti, 13.300 din Dolj si 10.500 din Neamt, acestea fiind primele trei locuri cu cele mai multe persoane somere.
In primele sase luni din acest an, valoarea totala a indemnizatiilor de somaj a fost de 180 milioane de lei, fata de 206 milioane de lei platite in aceeasi perioada a anului 2018. ...citeste mai departe despre "Cea mai mare indemnizatie de somaj din Romania - 15.800 de lei pe luna" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:59
Ministerul Muncii a publicat pe site clarificari despre modul de aplicare a legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2019.
Potrivit documentului, majorarea salariului in anul 2019 se va aplica asupra salariului de baza stabilit pentru luna ianuarie 2019, care este compus din salariul de baza aferent lunii decembrie 2018 si 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018.
Exemplu de calcul:
Salariu de baza decembrie 2018 - 3.000 leiSalariu de baza prevazut pentru anul 2022 - 5.000 leiDiferenta dintre salariul de baza prevazut pentru anul 2022 si salariul de baza avut in luna decembrie 2018 - 5.000-3.000=2.000 lei1/4 din diferenta=2.000 lei:1/4=500 leiSalariul de baza incepand cu luna ianuarie 2019 - 3.000+500=3.500 leiSalariul de baza majorat cu 10% - 3.500 leix1,10=3.850 lei
In ceea ce priveste indemnizatia de hrana pentru personalul bugetar, Ministerul Muncii precizeaza ca se va acorda incepand cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2019. Cuantumul lunar al acesteia va fi de 347 lei (4.160/12 luni).
Referitor la sporurile din acest an, ministerul spune ca acestea se acorda personalului care beneficia de acestea in luna decembrie 2018, cel mult la nivelul cuantumului acordat la acea data, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
In document este explicat si modul de plata a garzilor efectuate de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 17:04
Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa", critica Ordonanta Teodorovici si alte masuri luate in ultima vreme de Executiv. El evidentiaza ca indemnizatiile alesilor si membrilor Guvernului vor creste foarte mult de la inceputul anului viitor, fiind o discrepanta prea mare comparativ cu restul bugetarilor. Prin urmare, avertizeaza ca se vor isca conflicte sociale deschise.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, indemnizatiile parlamentarilor si ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al cresterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizatia domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1890 lei pe luna, iar indemnizatia de baza a unui parlamentar creste cu cel putin 1620 lei lunar.
Alesii nostri si numitii lor (persoanele din conducerea autoritatilor publice) reprezinta singura categorie de bugetari carora salariul le creste automat, cu fiecare crestere a salariului minim. Este o discriminare fata de ceilalti salariati bugetari, pe care am reclamat-o si la adoptarea legii, insa consensul transpartinic in ceea ce priveste privilegiile au blocat orice recurs constitutional.
Prin adoptarea OUG nr. 144/2018, inca odata Guvernul nu se gandeste la cetateni, ci numai la alesi. Ordonanta, adoptata in timpul sarbatorilor si fara nicio consultare prealabila cu partenerii sociali (asa cum am aratat aici), cuprinde masuri de inghetare a drepturilor celorlalte categorii de personal bugetar", explica Bogdan Hossu, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Vezi AICI... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 16:34
Toti salariatii de la stat vor primi, incepand cu 1 ianuarie 2019, indemnizatie de hrana, reprezentand doua salarii minime pe economie.
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, toti salariatii vor primi anual doua salarii minime pe economie drept indemnizatie de hrana.
Era o prevedere in ordonanta si nu era clar daca se proroga sau nu. Se aplica de la 1 ianuarie 2019", a declarat vineri seara, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
Acordarea indemnizatiei de hrana este prevazuta in Legea 15/2018 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Anul trecut, insa, prin OUG 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene in anul 2018, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii si nici indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017.
Citeste pe larg despre toate masurile fiscale si financiare adoptate de Guvern vineri seara tarziu si introduse in OUG Teodorovici:
Guvernul a adoptat ordonanta care impune taxe companiilor si bancilor, plafoneaza pretul la gaze si curent si modifica Pilonul II ...citeste mai departe despre "Teodorovici: De la 1 ianuarie, toti bugetarii vor primi doua salarii minime pe an, ca... mai mult
Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 08:21
Ministerul Muncii a anuntat, vineri, ca a lansat procedura de modificare a ordonantei de urgenta 111/2010 astfel incat femeile care obtin venituri din drepturi de autor sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului, recunoscund astfel greseala.
Femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscau sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului din cauza unei modificari din martie 2018 a Codului Fiscal.
Reprezentantii ministerului sustin ca prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost scoasa de sub incidenta reglementarilor privind veniturile din activitati independente si reglementata separat in cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70, arata Mediafax.
Asa ca doar pana pe 22 martie 2018 erau luate in calcul veniturile din drepturile de proprietate intelectuala pentru a calcula indemnizatia de crestere a copilului.
Dupa aceasta data, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu se mai incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi luate in calcul pentru indemnizatie.
"Stabilirea dreptului si a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face tinand cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor", a transmis Ministerul... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 14:46
Deputatul USR Iulian Bulai a transmis, joi, ca femeile care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului, dupa ce o modificare din martie 2018 a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului.
Potrivit unui comunicat de presa, deputatul spune ca Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator ordonanta in cauza.
Bulai semnaleaza ca in cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actrite, muzicieni, artisti vizuali, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. El noteaza ca este vorba, anual, despre sute sau mii de mame cu venituri din drepturi de autor.
"E o forma de discriminare si o condamn cu fermitate. Acest act de rea-vointa sau ignoranta la adresa celor care muncesc in cultura si in industriile creative va avea un impact major asupra vietii unor parinti si, in definitiv, a copiilor lor.
PSD a hotarat ca aceasta categorie sociala sa nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii nascuti in familii creative sa petreaca mai... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:39
Senatul a adoptat, marti, ca for decizional, un proiect care modifica Legea privind Statutul alesilor locali si care prevede sanctionarea prin reducerea cu 10% a indemnizatiei, timp de sase luni, a celor care incalca legislatia, prin conflict de interese.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali a fost adoptata, marti, de senatori cu 71 de voturi "pentru" si 17 abtineri.
Citeste si Conflictul de interese se prescrie in 3 ani. Legea lui "Mitraliera" merge la promulgare
"Fapta alesilor locali de a incalca legislatia in materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de maximum 6 luni", arata articolul 75 din proiectul de lege adoptat.
In acelasi articol adoptat de senatori se arata: "Incalcarea de catre consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni:
a). avertismentul
b). chemarea la ordine
c). retragerea cuvantului
d). eliminarea din sala de sedinta
e). excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate
f). diminuarea indemnizatiei de sedinta cu 10% maxim 6 luni
g). retragerea indemnizatiei de pedinta, pentru 1-2 sedinte", prevedere articolul 57 din... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 16:09