Membrii unei grupari internationale de clonare de carduri, din care faceau parte si 13 romani, au fost pusi sub acuzare in SUA pentru fraude, operatiuni de skimmimg, spalare de bani si furt agravat de identitate. Conform Departamentului de Justitie, victime au fost atat institutii financiare, cat si persoane fizice, iar prejudiciul se ridica la 20 de milioane de dolari.
Numarul total al membrilor gruparii este de 18, iar 13 dintre acestia sunt romani. Cei mai multi au fost arestati joi, iar patru dintre ei, toti romani, se aflau deja in custodia autoritatilor, pentru alte infractiuni. Celelate persoane vizate in acest caz sunt patru americani si un grec.
Conform procurorului Manhattanului, Geoffrey S. Berman, "inculpatii au participat la o ampla operatiune internationala de fraudare a bancomatelor si spalare de bani, folosindu-si know-how-ul tehnologic pentru a fura zeci de milioane de dolari de la institutii financiare si persoane fizice".
La randul sau, William F. Sweeney Jr. director asistent al FBI, a apreciat ca este extrem de frustrant sa retragi bani de la un ATM si apoi sa descoperi ca toate informatiile tale bancare au fost furate, iar contul ti-a fost golit.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justitie, in perioada 2014 - septembrie 2019, cei 18 au actionat in cadrul unei retele internationale de skimming al ATM-urilor, obtinand ilegal informatii despre conturile diferitelor persoane, utilizand dispozitive tehnologice avansate pentru a... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2019, ora 11:01
Sase romani si un albanez au fost inculpati in Statele Unite pentru fraude de milioane de dolari pe mai multe site-uri, inclusiv pe eBay si Cars.com, au anuntat joi procurori.
Inculpatii, in prezent fugari, au fost dati in urmarire internationala prin Interpol, citati de postul de televiziune CNN.
Unul dintre cei sase romani, Nicolae P., in varsta de 33 de ani, este suspectat ca ar fi liderul unei retele criminale care posta anunturi fictive pe site-uri de comert online, inclusiv pe eBay (EBAY, Fortune 500), Cars.com, AutoTrader.com, si CycleTrader.com.
Anunturile se refereau la bunuri de valoare, inclusiv automobile, motociclete si barci. Complicii candidatilor la licitatie le trimiteau acestora certificate de autenticitate fictive. De asemenea, suspectii inventau tranzactii cu dealeri auto pentru a ademeni victimele.
Potrivit procurorilor, citati de CNN, gruparea a furat de la utilizatorii site-urilor peste trei milioane de dolari, in perioada 2011-2912.
"Cu ajutorul unor documente si site-uri false, Nicolae P. impreuna cu membrii gruparii sale a ajuns de peste ocean sa fure din buzunarele muncitorilor americani, care doreau sa-si cumpere niste automobile", a declarat procurorul federal din Brooklyn, Loretta Lynch. "Ei (inculpatii) credeau ca distanta ii va izola de ancheta organelor de drept", a adaugat ea.
Alti sase inculpati in acest caz au fost arestati in Statele Unite, in decembrie 2012. Acestia au fost descoperiti in cadrul unei anchete... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 09:57
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat, marti, ca angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in "dosarul fraudelor bancare".
"Referitor la informatiile aparute in mass-media privind implicarea inaltilor functionari AVAS in dosarul fraudelor bancare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari: Angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in dosarul fraudelor bancare asa cum in mod eronat s-a vehiculat in mass-media.
Conducerea AVAS nu are informatii din care sa reiasa o eventuala implicare a angajatilor Autoritatii in cercul infractional, fiind ferma in privinta pedepsirii actelor de coruptie, conform prevederilor legale in vigoare", au anuntat marti reprezentantii AVAS.
Aurel Saramet, presedintele suspendat al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a fost director general executiv al FPS in perioada 1992 - 1993, institutie ce a precedat AVAS, adica acum 20 de ani, au spus reprezentantii institutiei.
Tot marti au luat pozitie si reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, infirmand implicarea Fondului in frauda bancara anchetata de DIICOT.
Fondul de Garantare reactioneaza la acuzatiile de frauda bancara
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:21