Increderea in economia zonei euro a scazut in septembrie pe fondul tensiunilor comerciale globale care au afectat increderea in industrie, insa in cel mai mare sector, al serviciilor, aceasta s-a imbunatatit, dispersand temerile privind scaderea activitatii economice.
Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeana, indicele sentimentului economic (ESI) a scazut in septembrie la 101,7 puncte, de la 103,1 puncte in luna precedenta. Este cel mai scazut nivel din februarie 2015.
Cifra comunicata de Executivul comunitar este mai mica decat estimarile analistilor intervievati de Reuters, care se asteptau la un usor declin, pana la 103 puncte.
Scaderea increderii in economia zonei euro a rezultat in urma unei "substantiale deteriorari" a increderii in industrie, deoarece fabricile profilate pe export au avut de suferit din cauza escaladarii tensiunilor comerciale globale, a precizat Comisia Europeana.
Increderea in industrie a scazut luna aceasta la minus 8,8 puncte, de la minus 5,8 puncte in august, ajungand la cel mai redus nivel din iulie 2013. Declinul a fost provocat de scaderea semnificativa a increderii in industria germana, unde indicatorul a ajuns la minus 15,6 puncte, de la minus 11,2 puncte in august, cel mai scazut din octombrie 2012.
Intr-o nota pozitiva, increderea in sectorul serviciilor, responsabil pentru doua treimi din PIB-ul zonei euro, a urcat pana la 9,5 puncte in septembrie, de la 9,2 puncte luna precedenta, aproape de estimarile... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 20:40
Croatia a depus, luni, o cerere pentru intrarea in Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-2), care precede adoptarea euro, a anuntat Mario Centeno, presedintele Eurogrup, din care fac parte ministrii de Finante din zona euro.
Acest lucru va permite Croatiei sa intre in zona euro, care reuneste in prezent 19 state, cel mai devreme in 2023, a spus un oficial european, transmite Reuters.
Angajamentele asumate de Croatia intr-o scrisoare au fost salutate de Eurogrup la o reuniune de luni, a declarat Centeno intr-o conferinta de presa.
Comisarul pentru Concurenta Pierre Moscovici a spus ca decizia Zagrebului este "un vot de incredere pentru euro".
Croatia s-a angajat sa pregateasca terenul pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa preia supravegherea bancara a tarii. De asemenea, s-a angajat sa aplice reforme privind legislatia de combatere a spalarii banilor si sa eficientizeze si sa reduca cheltuielile in administratia publica, potrivit unui comunicat al UE.
BCE si Comisia Europeana vor monitoriza aplicarea acestor angajamente pe parcursul unui proces care va dura un an.
Ulterior, Croatia va intra efectiv in ERM-2, unde va stat cel putin doi ani, inainte de a incepe pregatirile practice pentru intrarea in zona euro, proces care va dura inca un an, astfel incat 2023 este cel mai timpuriu termen pentru adoptarea monedei unice.
Bulgaria a inceput acelasi proces anul trecut si ar putea intra in zona euro cel mai devreme in 2022.
Citeste si:... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 09:35
Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Banca Centrala Europeana a avertizat statele din zona euro sa utilizeze actuala faza de expansiune economica pentru a-si reduce nivelul datoriilor, in caz contrar riscand sa submineze moneda unica si eforturile politice de consolidare a blocului comunitar.
"Recenta volatilitate de pe pietele financiare scoate in evidenta necesitatea de a utiliza actualul mediu macroeconomic favorabil intr-un mod mai decisiv pentru a cea rezerve fiscale si a reduce nivelul ridicat al datoriei. Acest lucru este indispensabil pentru increderea in moneda unica", subliniaza BCE intr-un articol pe tema recomandarilor privind bugetul UE, transmite Bloomberg.
Chiar daca BCE nu a mentionat o anumita tara, avertismentul este relevant in special pentru Italia, in conditiile in care autoritatile de la Roma se indreapta spre o confruntare cu UE din cauza planurilor de cheltuieli ale noilor lideri populisti.
Impreuna cu euroscepticismul exprimat de mai multi membri din coalitia la putere, aceste planuri au dus la cresterea cu un procent a randamentelor pentru obligatiunile italiene pe zece ani.
Pentru a impune disciplina fiscala in randul statelor membre, dupa criza datoriilor suverane, a fost introdusa o evaluare semestriala a planurilor privind cheltuielile guvernamentale si reducerea datoriilor, cunoscuta sub denumirea de Semestrul European. Insa BCE a aratat, in repetate randuri, ca procesul este unul prea relaxat iar statele membre nu fac suficient pentru a-si consolida finantele... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:03
Daca Grecia va iesi din zona euro, Italia nu va avea avea aceeasi soarta, da asigurari ministrul de Finante de la Roma.
"Cred ca orice legatura intre un eventual Grexit si tara noastra este total deplasata", a spus Pier Carlo Padoan, intr-un interviu acordat CNBC.
"Italia si-a consolidat pozitia semnificativ si are parte de o incredere din ce in ce mai mare din partea pietelor financiare", a adaugat oficialul.
Grecia si partenerii sai europeni se afla in mijlocul unor negocieri dure legate de conditiile programului de finantare, pe care statul elen trebuie sa le indeplineasca pentru a primi banii de care are nevoie.
Grexit: ...citeste mai departe despre "Daca Grecia va iesi din zona euro, Italia va fi urmatoarea pe lista?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 21:41
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) considera ca problemele cu care se confrunta zona euro reprezinta o amenintare majora asupra economiei globale si ca se impune luarea de masuri de stimulare pentru a evita stagnarea economica, relateaza MarketWatch.
Organizatia estimeaza ca economia zonei euro va avansa cu 0,8% in acest an si cu 1,1% anul viitor, se arata intr-un raport publicat marti de OCDE, transmis de Mediafax.
OCDE a atras atentia asupra faptului ca economia mondiala va consemna o crestere modesta, iar rata somajului se va mentine anul viitor peste nivelul inregistrat inaintea crizei economice, in contextul in care exista riscuri importante privind volatilitatea financiara si increderea slaba a consumatorilor si mediului de afaceri in economie.
De asemenea, OCDE avertizeaza asupra riscului intrarii in deflatie, in conditiile in care rata inflatiei in zona euro se va situa la 0,6% anul viitor.
Inflatia din zona euro a fost de 0,4% in octombrie, fata de 0,3% in septembrie, cu mult sub tinta de putin sub 2% stabilita de BCE.
In aceste conditii, institutiile europene trebuie sa intreprinda o serie de reforme monetare, fiscale si structurale, potrivit OCDE.
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa extinda programul de achizitii de active, pentru a include si obligatiuni guvernamentale, masura luata anterior si de alte banci centrale, se arata in raport.
In ceea ce priveste tarile din zona euro, acestea ar trebui sa relaxeze... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 16:50
Ministrii europeni ai afacerilor europene reuniti la Bruxelles au acordat miercuri ultima aprobare pentru aderarea Lituaniei la zona euro la 1 ianuarie 2015, a declarat ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, potrivit DPA.
Lituania va deveni astfel cel de-al 19-lea membru al zonei euro.
Liderii europeni, ministrii europeni de finante, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Parlamentul European isi dadusera in prealabil acordul.
"Cred ca meritam aceasta decizie", a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, inainte de inceperea reuniunii de miercuri de la Bruxelles.
"Vom fi un membru de incredere al zonei euro. Euro nu este doar o moneda sau o bucata de metal, inseamna a apartine clubului care trebuie", a mai afirmat el.
Lituania este ultima dintre cele trei tari baltice care adopta moneda euro, dupa Estonia in 2011 si Letonia in acest an.
Lituania a incercat pentru prima data sa adere la zona euro in 2006, insa nu a reusit sa obtina atunci stabilitatea preturilor ceruta. mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 15:10
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Increderea populatiei si companiilor in economia romaneasca a scazut usor in august, cu 1,3 puncte, la 92,3 puncte, potrivit unui sondaj efectuat lunar de Comisia Europeana (CE), potrivit Mediafax.
Cel mai mare declin, de 7,8 puncte, la -1,2 puncte, a avut loc in domeniul serviciilor.
Perceptia populatiei s-a imbunatatit totusi usor, cu 0,8 puncte, la -40 puncte.
In industrie, increderea a scazut cu 0,7 puncte, la -3,1 puncte, iar in constructii cu 2,9 puncte, la -21,7 puncte.
In cazul sectorului de retail, perceptia s-a inrautatit cu 1,8 puncte, la 2,8 puncte.
La nivelul Uniunii Europene, indicatorul privind increderea populatiei si companiilor in economie s-a redus cu 5 puncte, la 97,3 puncte.
In zona euro, declinul a fost de 4,7 puncte, la 98,3 puncte.
Evolutia negativa a indicatorului ESI calculat de Comisia Europeana a fost determinata de inrautatirea perceptiei in toate sectoarele economice, in special in cel al serviciilor, comertului de retail, dar si a increderii populatiei.
Intre cele mai mari state membre, Germania, cu un declin de 5,7 puncte, si Marea Britanie, cu o scadere de 5,6 puncte, au inregistrat cele mai mari pierderi ale increderii, urmate de Polonia, cu -3,6 puncte, Olanda, cu -3 puncte, si Italia, cu -0,7 puncte.
Increderea a ramas aproape neschimbata in Spania.
mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 17:35