Cascada de initiative legislative controversate de modificare a numeroase legi, inclusiv a codurilor penale, pune Romania pe o traiectorie descendenta din punct de vedere social si economic, atrage atentia comunitatea de afaceri reprezentata de AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), AHK (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana), Confederatia Patronala Concordia si RBL (Romanian Business Leaders).
"Cascada de initiative legislative controversate, include anumite proiecte legislative care au fost aprobate astazi (miercuri, 4 iulie 2018, n.r.) in Parlament.
Motivarea acestor initiative legislative este fara o logica fundamentata din punct de vedere economic si social, acestea fiind totodata in mod evident partizane.
Exemple precum cel privind anularea obligatiilor de respectare a guvernantei corporative de catre companiile de stat, lasa loc pentru abuzuri, politizarea managementului si lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice.
Asistam in ultimele 18 luni la o mobilizare fara precedent a decidentilor in jurul unor teme periferice din punct de vedere al urgentei si importantei pentru Romania si romani, in timp ce prioritati nationale, precum educatia, sanatatea, infrastructura, nu au depasit stadiul de 'strategii de sertar'.
Desi aceste initiative sunt argumentate la nivel declarativ prin grija fata de cetatean, de fapt, acestea adancesc nesiguranta cetatenilor si neincrederea mediului privat", se arata intr-un... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 17:05
Patru antrepreori romani le-au dezvaluit antreprenoarelor si femeilor manager prezente la cea de-a VIII-a editie a conferintei "Femei de cariera - Despre antreprenoriat si success in cariera" informatii utile pe care ei le-au dobandit de-a lungul mai multor ani de antreprenoriat.
Iata cateva dintre sfaturile oferite de cei patru antreprenori, speakeri ai conferintei:
Raluca Radu - Country Manager Answear Romania, Co-Organizator GPeC
Raluca se implica direct in cresterea si educarea pietei de eCommerce, este lector in eCommerce si consultant in zona de strategie online pentru startup-uri. De doi ani are si propria companie de marketing.
In cadrul evenimentului, Raluca Radu a vorbit despre "13 lucruri din 13 ani la granita dintre intraprenoriat si antreprenoriat".
Iata care sunt cele 13 lucruri pe care ea le-a invatat si le-a intalnit in antreprenoriat:
1. Chiar daca e in trend sa fii antreprenor, nu te baza ca totul va fi frumos si facil
2. E important sa te pui in papucii celuilalt, de partea cealalta a baricadei
3. Cere ajutor si sfaturi, nu-ti fie teama
4. Masoara: Cifre / Rezultate.
5. Nu sari etape
6. Nu te grabi
7. Experienta si relatiile sunt mai importante decat castigurile
8. Invata sa construiesti echipe
9. Relatii-Networking. Totul e despre oameni.
10. Nu cere permisiunea atunci cand crezi ca vei obtine un rezultat foarte bun si crezi in ceea ce faci.
Cere-ti dupa aceea iertare, daca e cazul.
11. Valoare Adaugata vs A Munci mult.... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 12:08
Actualul sistem de pensii este singura reforma structurala din Romania care a rezistat timp de un deceniu tuturor alternantelor la putere.
Este un sistem care contribuie la dezvoltarea economiei - pe de o parte prin investitiile facute pe piata de capital si, de cealalta, prin faptul ca ofera antreprenorilor romani si autoritatilor publice locale o solutie alternativa de finantare.
In ciuda beneficiilor, autoritatile romane nu si-au respectat cuvantul de a creste contributia pentru pilonul II de pensii la 6% din 2016 si chiar actioneaza in sens contrar - din 2018, contributia a fost taiata de la 5,1% la 3,75%.
Nerespectarea calendarului de majorare a contributiilor la pilonul II de pensii prevazut prin legea privind fondurile de pensii administrate privat a produs deja un cumul de efecte negative:
Economia Romaniei progreseaza cu frana trasa - 92% din activele de aprox. 9 miliarde de euro ale pilonului II sunt investite in economia romaneasca si reprezinta o sursa importanta de finantare a cresterii companiilor antreprenoriale romanesti.
Din cauza nerespectarii calendarului de majorare a contributiilor prevazut de lege, pilonul II de pensii are astazi fonduri mai mici cu 1,1 miliarde de euro, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) . Inseamna 1 miliard de euro in minus investiti in economie.
Investitorii puternici internationali intarzie sa intre pe piata de capital din Romania - cu 1 miliard de euro in plus plasati de... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 11:07
Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Membri ai Romanian Business Leaders (RBL), cu afaceri cumulate de 3,5 miliarde de euro si peste 30.000 de angajati, vad cu optimism foarte rezervat urmatoarele 12 luni, potrivit rezultatelor Indexului de Incredere Macroeconomica, lansat de RBL in decembrie 2017.
Indexul de Incredere Macroeconomica inglobeaza perceptiile despre conditiile generale pentru afaceri, despre cum este sa fii angajat in Romania si despre cum vor evolua veniturile si averea personale, in urmatoarele 12 luni.
Increderea antreprenorilor si executivilor RBL, care au participat la sondaj, in conditiile macroeconomice din Romania se situeaza la nivelul de 52,3 puncte (unde 0 inseamna neincredere totala, 50 reprezinta neutralitate si 100 inseamna incredere totala).
Respondentii sunt usor mai increzatori in conditiile curente pentru afaceri (54,8 puncte) decat in cele privind conditiile din urmatoarele 12 luni (51,1 puncte).
"Increderea in conditiile macroeconomice este asemenea increderii intr-un grup de prieteni. Daca ai incredere in ei, atunci vei avea curajul sa ii imprumuti, sa investesti in nevoile si obiectivele comune, sa construiti impreuna pe termen lung. Si te poti baza pe aceasta relatie.
Increderea oamenilor de afaceri romani, in conditiile macroeconomice din tara, este sau nu este transferata mai departe in relatia cu statul, perceput ca influentator major al acestor conditii. In prezent, putem vorbi, mai degraba, despre lipsa increderii.", sustine Dragos Neacsu, CEO al Erste... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:02
Daniel Guzu detine brandul Duraziv, promoveaza cultura bio prin brandul "Ana are" si isi petrece cea mai mare parte din timp la Panciu, unde isi dezvolta propria productie viticola.
Desi pare ca tot ce-i intra in mana ii si reuseste, antreprenorul recunoaste ca nu este in totalitate asa: "Am investit in imobiliare, dar nu am rezonat cu domeniul", spune acesta.
Omul de afaceri vorbeste pentru Business24 despre primii sai pasi in business, facuti imediat dupa terminarea facultatii, in 1994.
Atunci, impreuna cu un prieten, a investit 1.500 de marci intr-un un mic atelier, care a suferit multe transformari de-a lungul timpului si a ajuns, in 2014, la o cifra de afaceri de circa 80 de milioane lei, cu peste 180 de angajati.
Anul acesta promite ca se va concentra pe sectorul rezidential, tinand in acelasi timp "de mana" cea mai mica dintre afacerile sale: viile Panciu.
"Relaxarea pentru mine inseamna ferma de la Panciu. Unii ii spun business, eu ii spun pasiune, iar atunci cand iti place ce faci, oboseala nu mai are loc", spune Daniel Guzu, proprietarul Duraziv, intr-un interviu acordat Business24.
Spuneti-ne mai multe despre aceasta decizie de a porni pe cont propriu, in anii '90. Ce v-a determinat? De ce ati ales acest domeniu?
Am pornit un mic atelier impreuna cu un coleg de grupa, cu un capital initial de 1.500 de marci germane, bani imprumutati de la un prieten.
Produceam antigel si lichid de frana. Lucram intr-un subsol, scriam de mana etichetele,... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
1Anul 2014 a fost marcat de o revenire a mediului de afaceri romanesc. Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele cinci luni ale acestui an, numarul firmelor care au intrat in insolventa s-a diminuat cu 13,47% comparativ cu intervalul corespunzator din 2013, la 11.030 de firme.
In acelasi timp, 7.531 de firme s-au dizolvat, cu 26,29% mai putine fata de anul trecut, iar 7.546 de companii si-au suspendat activitatea, in scadere cu 29,49%.
"Desi in cifre lucrurile par sa se indrepte inspre bine, oamenii de afaceri inca sunt sceptici, iar anii de criza si-au pus in mod semnificativ amprenta asupra modului in care acestia iau decizii si actioneaza in contextul incheierii de tranzactii comerciale. Nu trebuie uitat faptul ca intre momentul initial de revenire al economiei si pana cand antreprenorii vor reincepe sa investeasca si sa aiba incredere in evolutiile viitoare trebuie sa treaca cel putin 18 luni de rezultate financiare sustenabile ale companiilor lor. Ori, daca multe din firmele romanesti si-au crescut cifra de afaceri in ultimul an, profitabilitatea nu s-a imbunatatit inca pentru majoritatea, in special din cauza greutatilor de incasare a facturilor de la partenerii de afaceri", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Mediul de afaceri, dominat de incertitudine
In acest sens, verificarea atenta si constanta a partenerilor de afaceri a devenit, fara indoiala, necesara intr-o perioada in care deciziile trebuie luate... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 11:55
1Cu toate ca avem impresia ca Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini, exista si cativa oameni de afaceri care cred, in continuare, in potentialul tarii noastre.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Luk Vangansbeke, belgianul ce detine Pentamid Group, o firma de consultanta si training, a marturisit ca se simte "ca acasa" in Romania.
In plus, el considera ca tara noastra are un potential urias de crestere economica si ca ar putea ajunge printre primele din Europa.
Cum a fost, pana acum, anul 2012 pentru afacerile dumneavoastra?
Anul 2012 a reprezentat o perioada in care increderea investitorilor in economie si in modalitatea in care Romania se poate ocupa de ea a fost una scazuta. Cresterea economica si investitiile straine au fost destul de mici, ambele afectandu-mi afacerea. Din fericire, firma mea si-a mentinut pozitia in piata, iar eu sper ca anul 2013 sa fie unul mai bun.
Citeste mai multe despre Investitor belgian in Romania: Aici ma simt ca acasa. Tara voastra are un potential urias pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:57
Guvernul Ponta trebuie sa faca fata presiunilor unui an electoral, dar si cerintelor venite din partea patronatelor. Daca unii oameni de afaceri sustin propunerile actualului executiv, altii le contesta cu vehementa.
Maria Grapini, om de afaceri si membru in Federatiei Patronala din Industria Usoara (Fepaius) este ferm convinsa ca guvernul trebuie sa creeze parghiile care sa ii determine pe intreprinzatori sa investeasca in extinderea afacerii, iar asta inseamna, implicit, si crearea de noi locuri de munca.
Romania trebuie sa scape de sentimentul de neincredere care guverneaza mediul de afaceri romanesc, considera Maria Grapini, care sustine ca increderea fi data de predictibilitate, de o scadere a fiscalitatii si a costurilor pe sectorul micilor intreprinderi.
Grapini spune ca exista o propunere pe lista actualului guvern privind diferentierea frecventei platilor si a documentelor intocmite, pentru ca exista diferente majore intre costurile administrative la o firma de mici dimensniui, in comparatie cu o companie mare.
"Importat este sa avem posibilitatea finantarii afacerii, sa avem costuri diminuate la investitiile in tehnologie, sa acceleram accesarea de fonduri europene prin proceduri simplificate si sa beneficiem de o forta de munca calificata", a spus Maria Grapini.
Femeia de afaceri sprijina introducerea impozitarii diferentiate degresive si a salariului minim garantat de 800 de lei, pentru ca, sustine Grapini, romanii cheltuie putinele venituri pe... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 08:01