Increderea investitorilor in Europa de Est a atins un nivel maxim al ultimilor doi ani, conform studiului Deloitte CE Private Equity Confidence, ponderea repondentilor care se asteapta la o revenire a activitatii tranzactionale ajungand la 60%, dublu fata de raportul anterior.
Increderea investitorilor in Europa de Est continua sa creasca la nivelul din perioada 2003-2007. Recesiunea din regiune ar putea astfel sa ia sfarsit: proportia repondentilor care se asteapta la o revenire a activitatii tranzactionale s-a dublat fata de ultimul studiu Deloitte, ajungand astfel la 60%, ceea ce indica un nivel maxim al increderii in ultimii doi ani, se arata intr-un comunicat al Deloitte.
"Este incurajator sa vedem o crestere a activitatii de tranzactionare si in Romania, comparativ cu anul trecut", a declarat Hein van Dam, partener Deloitte Romania. Industria IT&C si cea financiara au fost cele care au atras interesul investitorilor in perioada octombrie 2013- aprilie 2014 in Romania.
Astfel, achizitia Nextebank si a pachetului majoritar in Star Storage plaseaza Axxess Capital printre cele mai active fonduri de investitii din Romania. De asemenea, printre fondurile active in perioada mentionata se numara si Resource Partners, 3TS, Francisco Partners, Enterprise Investors si Intel Capital.
Numarul repondentilor care se asteapta sa stranga fonduri in regiune s-a dublat, ajungand la 19%, fata de studiul precedent. Printre factorii care contribuie la cresterea increderii... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 16:01
Guvernul Romaniei are o strategie consistenta de reconstructie a increderii investitorilor straini si se doreste, astfel, sa se dea un nou impuls investitiilor straine directe cu valoare adaugata, a declarat, marti, Dan Sova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, la Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, de la Bucuresti.
Potrivit oficialului, Romania detine unul dintre cele ai importante capitaluri de lucru din Europa si nu numai in industria IT&C, amintind, in acelasi timp, si de proiectele strategice gandite de catre autoritatile romane.
"Consider ca nu mai e niciun secret pentru nimeni ca Romania detine unul dintre cele bune capitaluri de lucru in industria IT&C. Aici au venit HP, Oracle, Microsoft, IBM, companii care au deschis si centre de cercetare. Vorbim aici si despre Huwaei, care vrea sa investeasca intr-un centru de dezvoltare in Romania peste 100 milioane de euro, pana in anul 2018. Romania a demarat procedurile pentru realizarea de obiective majore de investitii strategice in domenii-cheie, precum energia si agricultura. Amintesc doar de noile reactoare nucleare de la Centrala Nucleara de la Cernavoda sau de hidrocentrala de la Tarnita, pentru care companii importante din China si-au manifestat interesul. Iar daca vorbim de proiecte energetice, dati-mi voie sa felicit China pentru angajamentul de investitii de aproape un miliard de euro pentru realizarea unui proiect... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 12:09
Increderea investitorilor in economia Germaniei a urcat in noiembrie la cel mai ridicat nivel dupa octombrie 2009, semnaland ca redresarea continua in pofida incetinirii cresterii care a avut loc in trimestrul al treilea.
Indicele privind asteptarile investitorilor si analistilor referitoare la evolutia economiei in urmatoarele sase luni a crescut pentru a patra luna consecutiv, la 54,6 puncte, fiind peste estimarile analistilor, transmite Bloomberg.
Potrivit bancii centrale germane, Bundesbank, economia ramane pe un trend de crestere solida, chiar daca expansiunea a incetinit in trimestrul al treilea la 0,3%, de la ritmul de 0,7% din trimestrul al doilea, iar increderea oamenilor de afaceri a scazut in mod neasteptat in octombrie.
Comenzile fabricilor au crescut in septembrie peste asteptarile analistilor, iar rata somajului s-a mentinut in octombrie aproape de cel mai redus nivel din ultimele doua decenii.
"Economia Germaniei este puternica si solida, mai ales daca iei in considerare fraptul ca principalul motor de crestere este cererea interna. Asta face ca tara sa fie mai putin dependenta de restul lumii", a declarat Stefan Schneider, economist sef la Deutsche Bank in Frankfurt.
Biroul german de statistica a anuntat saptamana trecuta ca cresterea economica din trimestrul al treilea a fost sustinuta exclusiv de cererea interna. Investitiile in echipamente si constructii au crescut, iar consumul privat si cel de stat au urcat usor, in timp ce exporturile... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 16:37
Increderea investitorilor in statele europene ar trebui sa creasca dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat, joi, planul pentru sustinerea tarilor din zona euro care au probleme de finantare a deficitelor, a declarat Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene.
"Guvernele statelor vulnerabile din zona euro trebuie sa continue masurile ferme favorabile unor finante publice solide, cresterii durabile si crearii de noi locuri de munca. Continuarea acestor politici va ramane responsabilitatea guvernelor vizate. Comisia Europeana ramane pregatita sa isi joace rolul care ii revine in supravegherea consolidata a unei conditionalitati stricte si eficiente", a mentionat responsanilul pentru afaceri economice, monetare si euro, intr-o declaratie de presa.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat, joi, un nou program care permite BCE achizitia de titluri de stat ale statelor care au costuri de finantare ridicate. Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT), care va inlocui precedentul program, desfasurat pana in primavara acestui an, si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta de 1-3 ani.
Statele ce doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii in urma unor acorduri cu fondurile de salvare euroene, si vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 13:36
Increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania s-a imbunatatit puternic in intervalul februarie-aprilie, in contextul unei perceptii semnificativ mai bune la nivelul Europei Centrale si de Est, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si compania de servicii financiare OeKB din Austria.
Indicele privind increderea companiilor straine in mediul de afaceri din Romania a urcat de la 14 puncte in perioada octombrie-ianuarie la 28 de puncte in februarie-aprilie.
O imbunatatire mai puternica decat Romania, de 22 de puncte, a inregistrat doar Ungaria, tara pentru care perceptia ramane insa predominant negativa, cu o valoare a indicelui de -9.
Increderea companiilor atinge cel mai ridicat nivel in Rusia (58 puncte), urmata de Polonia (38 puncte), Cehia (30), Romania (28), Croatia (27), Ucraina (26), Slovacia (25), Serbia si Muntenegru (22), Bulgaria (20), Slovenia (17) si Ungaria (-9).
Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a devenit mai atragator in perioada februarie-aprilie, intrucat au crescut increderea investitorilor privind perspectivele economice si optimismul legat de operatiunile din regiune. Indicatorul la nivelul regiunii a urcat de la 14 puncte la 24 de puncte.
La sondaj participa 400 de companii internationale cu sediul regional in Austria, care administreaza 1.400 de companii in 19 state din Europa Centrala si de Est. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 13:41
Dupa vanzarile record inregistrate de Apple, asteptarile in legatura cu companie au crescut si mai mult, iar analistii de pe Wall Street sunt de parere ca aceasta va avea un nou trimestru extraordinar pe vanzari.
Ingrijorati din cauza perspectivelor sumbre ale economiei si a expansiunii rapide a software-ului Google Android, investitorii s-au mai relaxat dupa ce Apple a vandut mai mult de 4 milioane de unitati iPhone 4S in doar 3 zile, dublu fata de predecesorul sau.
Incepand cu luna august, actionarii Apple au avut motive de neliniste: incepand cu momentul cand Steve Jobs a lasat compania in mainile lui Tim Cook si pana la decesul acestuia, in 5 octombrie, cand compania a ramas fara liderul sau vizionar. Aceste momente au oferit o buna oportunitate pentru rivali ca Google si Samsung sa incerce obtinerea unui segment mai mare din piata.
Vanzarile mari de iPhone 4S au propulsat insa actiunile Apple la un punct record, facand sa creasca si mai mult asteptarile investitorilor in legatura cu compania, dupa cum informeaza Reuters.
Channing Smith, co-managerul al Apple, a declarat ca se asteapta ca vanzarile Apple sa creasca mai mult in perioada sarbatorilor de iarna.
Totusi, Apple s-a confruntat si cu probleme de la plecarea lui Steve Jobs din companie. Desi cererea de iPhone 4S a fost mare si s-a ajuns la vanzari record, initial, lipsa de modificari de proiectare a fost dezamagitoare.
In plus, desi Apple ar putea profita de problemele unor concurenti ca Research in... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 10:41
Increderea si optimismul investitorilor private equity cu activitate in Europa Centrala a continuat sa creasca in ultimele sase luni, potrivit unui sondaj Deloitte, insa nivelul tranzactiilor este in continuare unul scazut, iar contractele sunt semnate cu intarziere, potrivit Deloitte, precizeaza Mediafax.Indicele privind increderea investitorilor private equity cu activitate in Europa Centrala a crescut la cota 140 in cel mai recent studiu pe aceasta tema efectuat de Deloitte, de la 117 in octombrie 2009, respectiv un minim istoric de 48 in octombrie 2008.
Compania de consultanta apreciaza astfel ca optimistmul fondurilor de investitii cu activitate in regiune a crescut, insa fondurile de capital de risc si bancile pun mai mare accent pe procesul de due dilligence, intarziind astfel tranzactiile si afectand volumul total al acestora.
"2009 a fost un an dificil pentru industria globala a fondurilor de capital de risc, inclusiv in Europa Centrala. 2010 arata mult mai bine, in conditiile in care pietele de capital se redreseaza, iar fondurile observa si imbunatatirea disponiblitatii capitalului. Tot mai multi economisti au incredere intr-un efect de convergenta care va ajuta economiile central-europene sa creasca intr-un ritm mai rapid decat Europa de Vest, pe termen mediu", a declarat, intr-un comunicat, Garret Byrne, partener Deloitte si lider M&A Transactions Service.
In urmatoarele 12 luni, principalul obiectiv al companiilor de profil ar trebui sa fie... mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 15:08
Masurile de austeritate sunt necesare pentru recastigarea increderii investitorilor si asigurarea revenirii cresterii economice, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Reuters, precizeaza Mediafax."Am subliniat nevoia de consolidare fiscala si reforme structurale. Numai daca privim cu seriozitate ordinea din propria casa vom putea restabili increderea in economie si cresterea", a afirmat Barroso, dupa discutii cu lideri ai mai multor sindicate europene si grupuri de angajatori.
Mai multe guverne din Uniunea Europeana (UE) au anuntat reduceri bugetare pentru recastigarea increderii, dupa ce investitorii au realizat ca problema datoriilor din Grecia poate contamina si alte tari din zona euro.
Pe de alta parte, Confederatia Europeana a Sindicatelor (European Trade Union Confederation - ETUC) considera ca reducerea cheltuielilor publice va afecta revenirea de pe urma celei mai severe crize economice din ultimele decenii, mai ales daca aceasta masura este luata in statele mai dezvoltate.
"Am cerut aceasta intalnire la nivel inalt (cu reprezentanti ai UE - n.r.) din disperare in fata perspectivei cresterii economice in Europa, in conditiile in care toate statele, si nu doar cele confruntate cu probleme, iau masuri pentru reducerea bugetelor. Faptul ca toate iau aceste masuri in acelasi timp reprezinta cea mai mare ingrijorare a noastra", a declarat seful ETUC, John Monks.
Confederatia a anuntat miercuri planuri de a organiza "Ziua Europeana a... mai mult
Vineri, 04 Iunie 2010, ora 13:17
Increderea investitorilor din Europa de Est a crescut la un nivel record in ianuarie, pe fondul estimarilor ce arata ca regiunea va beneficia de revenirea cererii pentru exporturile catre Europa de Vest, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.Un indice care masoara asteptarile investitorilor si analistilor din regiune pentru urmatoarele sase luni a crescut cu 7,1 puncte, la 59,1 puncte, cel mai inalt nivel de la inceperea masuratorilor, in decembrie 2007, potrivit institutului european de cercetare economica ZEW si Erste Bank. Cresterea vine dupa cea de 21,1 puncte inregistrata in luna decembrie.
"Expertii din pietele financiare estimeaza ca situatia economica din regiune se va imbunatati pana la mijlocul acestui an. Evaluarea situatiei economice actuale din Europa Centrala si de Est indica, de asemenea, o ameliorare puternica", a declarat Mariela Borrel, analist ZEW.
Tarile din Europa Centrala si de Est beneficiaza de o crestere a cererii din partea principalilor parteneri comerciali din Europa de Vest, printre care Germania si Franta, dupa ce scaderea cererii, de anul trecut, a adus majoritatea statelor est-europene in recesiune.
Perspeciva s-a ameliorat in principal pentru Romania, care si-a format un nou guvern in luna decembrie, dupa luni de tulburari politice.
Indicele Romaniei a avansat cu 25,7 puncte, la 64,4, ocupand pozitia a treia. Romania a fost urmata de Ungaria, cu o crestere de 25,2 puncte, la 64,8.
Toate tarile au inregistrat o crestere a nivelului de... mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 15:34