Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut in noiembrie 2018, fata de luna anterioara, cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte, iar raportat la noiembrie 2017 a crescut cu 0,2 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7 puncte, pana la valoarea de 55,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,1 puncte).
Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,6 puncte, pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 2,4 puncte).
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,23%.
Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61% si, respectiv, peste 64% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 11:25
Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a afisat in septembrie cea mai puternica crestere din ultimele 7 luni, datorita imbunatatirii sentimentului in sectorul serviciilor, industrie si in zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie.
Pe sectoare, sentimentul fata de economie s-a imbunatatit semnificativ in servicii, dar s-a deteriorat abrupt in zona comertului cu amanuntul, desi increderea gospodariilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.
Indicele increderii in economie a evoluat pozitiv si in industrie, dar atmosfera din sectorul constructiilor este mai pesimista decat luna trecuta.
La nivelul UE, increderea in economie s-a imbunatatit in septembrie pentru cea de-a 5-a luna consecutiv, cu evolutii pozitive in toate sectoarele de activitate.
La nivelul zonei euro, indicele increderii in economie a crescut mai mult decat anticipau economistii, semnaland consolidarea revenirii economiei dupa 18 luni de recesiune, cea mai dificila perioada de la formarea blocului comunitar.
Economia zonei euro a revenit pe crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului.
Somajul se mentine insa la cote record, iar multe tari continua sa deruleze masuri pentru... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:30
Randamentul obligatiunilor romanesti pe cinci ani a atins joi nivelul de 5,4%, cu 1,17% sub cel din decembrie, inregistrand un minimum istoric pentru acest tip de bonduri. Evenimentul semnaleaza o atractivitate crescuta a titlurilor de stat romanesti.
Este insa un semnal suficient de puternic pentru a creste increderea investitorilor in performantele romanesti?
Fara indoiala, scaderea costurilor de finantare pentru Romania este deosebit de importanta pentru tara noastra, in contextul in care avem de platit 2,5 miliarde de euro doar pentru dobanzi in 2013.
Reducerea randamentelor de joi, desi un semnal pozitiv semnificativ, este inca departe de a anunta aparitia unui trend ascendent pentru economia romaneasca.
"Pe mine m-a bucurat faptul ca am ajuns la acest minim istoric, pentru ca inevitabil, trebuie sa recunoastem, ca este si o crestere a increderii in potentialul de dezvoltare si investitie al economiei romanesti", a declarat analistul economic Mircea Cosea pentru Business24.
Totusi, acesta considera ca increderea din acest moment "este mai mult emotionala, decat reala", si este datorata calmului relativ de pe scena politica din acest moment. "Pentru toti observatorii, faptul ca am ajuns la acest punct dupa o lunga perioada de mari zbateri politice este un succes", a mai spus analistul.
Un alt motiv al acestei increderi, intarit si de anuntul JPMorgan cu privire la includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii, este potentialul de... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:02
Indicatorul de incredere macroeconomica a fost de 29,5 puncte in septembrie, in crestere fata de luna anterioara, insa se mentine inca in teritoriu negativ, arata un sondaj CFA.
Cresterea increderii s-a inregistrat in special pe fondul imbunatatirii indicatorului de anticipatii, potrivit Agerpres.
Dupa ce in luna iulie a atins un nou minim istoric, indicatorul de incredere macroeconomica calculat de CFA Romania a urcat in august, ca urmare a imbunatatirii anticipatiilor analistilor financiari. Pentru exercitiul din luna august 2012, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a fost de 24,8 puncte.
Sondaj CFA: Increderea in economia Romaniei, in crestere
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica cuantifica anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Indicatorul de incredere macroeconomica are valori intre zero (lipsa increderii) si 100 de puncte (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei,... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:25
Nivelul increderii romanilor in imbunatatirea situatiei economiei nationale a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, dar populatia a devenit mai prudenta atunci cand vine vorba despre disponibilitatea de cumparare, conform GfK.
Studiul GfK "Climatul de consum Europa" a urmarit evolutia asteptarilor privind starea economica, veniturile si dorinta de cumparare in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, Romania si Spania. Cele 12 tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 de state membre ale UE.
Analiza arata ca in ultimele trei luni tarile UE au prezentat date economice foarte variate, iar cetatenii din diferite state evalueaza situatia economica din tara lor si propria lor situatie intr-un mod foarte diferit.
"La inceputul anului 2012, Europa continua sa traverseze o criza economica si financiara. Cu toate ca pericolul acut pare sa fi fost evitat de haircut-ul acordat Greciei, exista inca ingrijorarea ca tarile UE vor aluneca din nou in recesiune datorita crizei economice sustinute. In acest context, se pune si intrebarea daca masurile de austeritate dure implementate in momentul de fata in toate tarile UE sunt solutia corecta. Este cert ca Grecia, Spania, Portugalia si Italia vor trebui sa se ocupe initial de datele economice negative. Masurile de austeritate dure din aceste tari impiedica investitiile si... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 14:30
Indicatorul increderii populatiei si companiilor in economia romaneasca a continuat sa creasca usor in decembrie, in special privind sectorul constructiilor si serviciilor, potrivit unui sondaj lunar al Comisiei Europene (CE), precizeaza Mediafax.Indicatorul CE al increderii in economia romaneasca a crescut de la 81,1 puncte in noiembrie la 81,6 puncte in decembrie, dupa evolutii pozitive si in noiembrie, octombrie si septembrie.
Componenta referitoare la increderea din sectorul constructiilor a inregistrat cel mai dinamic avans, de la -36,4 puncte in noiembrie la -33,8 puncte in decembrie.
O imbunatatire ampla a fost consemnata si in sectorul serviciilor, al carui subindicator a urcat de la -4,1 puncte la 2 puncte.
Componentele industrie si comert cu amanuntul au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai slab, de la -5,4 puncte la -4,5 puncte, respectiv de la -8,1 puncte la -7,8 puncte.
Perceptia s-a inrautatit, insa, in randul populatiei, subindicele referitor al aceasta componenta scazand de la -54,5 puncte la -55,4 puncte.
La nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul increderii in economie pentru luna decembrie a anului trecut a avansat de la 105,1 puncte la 106,1 puncte.
"Majoritatea statelor membre ale UE au raportat imbunatatirea sentimentului", mentioneaza CE.
Dintre cele mai mari sapte state membre, doar Spania a inregistrat o scadere a indicatorului increderii in economie (de 0,9 puncte). Franta a consemnat cea mai mare crestere (2,5 puncte), fiind urmata de... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:51
Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in februarie cu 0,9 puncte procentuale fata de ianuarie, mai rapid decat pe ansamblul Uniunii Europene, unde avansul a fost de 0,2 puncte, insa Romania se mentine pe ultimele pozitii din UE dupa acest indicator, a anuntat joi CE, informeaza NewsIn.
Astfel, in a doua luna a acestui an, indicele a urcat in Romania la 80,9 puncte de la 80 puncte in ianuarie, singurele tari in care increderea este mai scazuta fiind Grecia (72,4 puncte) si Cipru (80,8 puncte). Pe ansamblul UE indicele increderii in economie a ajuns in februarie la 97,4 puncte.
In schimb, la nivelul zonei euro, indicele increderii a scazut dupa zece luni de crestere, cu 0,1 puncte, la 95,9.
Indicele a scazut in sapte state membre ale UE, printre care si Franta, Italia, Portugalia.
In Romania indicele increderii in industrie a stagnat, cel in servicii a crescut cu 5 puncte, cel in consum a scazut cu un punct, in comertul cu amanuntul s-a imbunatatit cu sase puncte, iar increderea in constructii a scazut cu un punct.
La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a stagnat, cel in servicii a crescut cu 2 puncte, la fel ca si in constructii, in timp ce increderea in comertul cu amanuntul s-a redus cu doua puncte, iar cea in consum a scazut cu un punct.
La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (108,2 puncte), Danemarca (105,7 puncte) si Finlanda (102,8 puncte), potrivit... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 13:41
Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a coborat in martie cu 4,8 puncte fata de luna precedenta, tendinta de opt ori mai pronuntata decat media Uniunii Europene (UE), unde increderea in economie s-a diminuat cu 0,6 puncte, potrivit raportului prezentat luni la Bruxelles.Astfel, in martie, indicele a scazut in Romania pana la 64,3 puncte. Cu toate acestea, indicele increderii este mai ridicat decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in martie la 60,3 puncte, ce reprezinta cel mai scazut nivel de la lansarea acestui indicator in ianuarie 1985. Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Bulgaria (79,8 puncte), Suedia (79,1 puncte) si Finlanda (75,5 puncte). In Romania indicele increderii in consum a scazut cel mai mult, cu 44 puncte, urmat de indicele increderii in constructii, care s-a redus cu 32 puncte. In industrie, indicele a coborat cu 17 puncte, in servicii cu 13 puncte, iar in comertul cu amanuntul, cu 10 puncte. La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a coborat, ca urmare a scaderii drastice inregistrate in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul si constructii). Astfel, increderea in industrie s-a redus cu 39 puncte, cea in constructii cu 38 puncte, in consum, cu 32 puncte, in servicii, cu 31 puncte, iar in comertul cu amanuntul, cu 22 puncte.
In zona euro, increderea s-a redus... mai mult
Luni, 30 Martie 2009, ora 14:07