Consumatorii romani nu au mai redobandit, in 2018, increderea in economie pe care au avut-o in anul anterior, devenind reticenti pe fondul tensiunilor de pe piata monetara (cresterea ROBOR) si al situatiei economice incerte, releva un studiu al firmei de cercetare si analiza - GfK privind increderea consumatorilor.
In aceste conditii, indicatorul Climatului de Consum masurat de GfK este inca negativ, situat in zona de pesimism, respectiv (-20,7).
"Indicatorul privind increderea consumatorilor romani este determinat de previziuni pesimiste la majoritatea capitolelor. Doar 11% cred intr-o evolutie pozitiva a economiei si in acelasi procent se asteapta ca rata somajului sa scada in urmatorul an. Cu toate acestea, romanii arata ceva mai mult optimism atunci cand vine vorba despre asteptarile privind situatia propriilor finante. Aproape un sfert dintre ei au incredere ca aceasta va arata mai bine, fata de 19% anul anterior", se arata in raportul GfK.
Chiar daca piata FMCG (Fast Mover Consumer Goods - bunurile de larg consum cel mai des achizitionate n.r.) si cea electro-IT au marcat cresteri in 2018, consumatorii se arata reticenti cand vine vorba despre achizitia bunurilor de folosinta indelungata pe viitor.
Pentru anul 2019, 4 din 10 romani (42%) declara ca isi vor micsora bugetul pentru achizitii precum mobila, masina de spalat etc., aproape la fel de multi fiind cei care spun ca isi vor mentine constant bugetul pentru astfel de achizitii (41%).
Doar 10%... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 14:15
Romania da prioritate unei controversate modificari a sistemului judiciar, chiar intr-un moment in care cresterea economiei incepe sa nu mai aiba cel mai rapid ritm din Uniunea Europeana.
Propunerile afecteaza increderea oamenilor de afaceri si risca sa indeparteze si mai mult companiile, care deja sunt nemultumite de revizuirea confuza a impozitarii de anul trecut, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
"Reforma risca sa slabeasca mediul de afaceri si operational al tarii pe o perioada indelungata, afecteaza negativ increderea investitorilor si, mai extins, perspectivele economice ale Romaniei", a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group.
Scaderea increderii vine intr-un moment in care Romania are nevoie de cheltuielile corporatiilor pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, care a ajutat la inregistrarea unei cresteri a PIB-ului de 8,8%.
In timp ce social democratii aflati la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajatii din sistemul public si reduceri de taxe, sectorul privat devine mai putin dispus sa investeasca.
"Este putin probabil ca investitiile publice sa compenseze asteptata incetinire a consumului. Invers este mai probabil", a declarat Ciprian Dascalu, economist la ING Bank NV, care considera ca tinta oficiala de crestere a PIB-ului de 5% pentru acest an este optimista.
In timp ce deficitul bugetar se apropie de limita UE de 3% din PIB, Romania este... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:39
Sapte din zece romani sunt deschisi sa cumpere, in continuare, produsele companiilor care gresesc fata de ei, atat timp cat acestea incearca sa-si repare greseala. 19% dintre consumatori considera ca brandurile din Romania sunt sincere, arata rezultatele unui studiu de specialitate, dat joi publicitatii.
Cinci din zece consumatori sunt de parere ca o companie se poate revansa fata de ei daca isi cere scuze si ii surprinde cu ceva placut, arata studiul iSense Solutions. Totodata, cred cei intervievati, alte modalitati prin care brandurile isi pot repara greseala fata de clientii lor sunt fie sa raspunda prompt (30%), fie sa isi ceara pur si simplu scuze (14%).
La nivel general, insa, din punct de vedere al onestitatii, doar 19% dintre consumatori considera ca brandurile din Romania sunt sincere.
In acelasi context al reactiei fata de o serie de atitudini, 90% dintre cei chestionati prefera persoanele care au anumite defecte pe care le recunosc, in detrimentul celor perfecte sau care sunt in cautarea perfectiunii.
In ceea ce priveste persoanele publice, sapte din zece respondenti sunt de parere ca acestea nu ar trebui sa incerce sa para perfecte, ci sa arate realitatea exact asa cum este.
In schimb, trei din zece respondenti considera ca persoanele publice trebuie sa promoveze partea lor buna, pentru a fi exemple de urmat.
Studiul a fost realizat online de compania iSense Solutions pe un esantion de 1.051 de respondenti din mediul urban, membri ai Panelului... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 13:40
Ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, a avertizat ca un avans economic peste potential este periculos pentru ca, intr-o astfel de situatie, consumam mai mult decat producem. Intr-adevar, exista cateva semnale care arata ca apetitul populatiei pentru a cumpara bunuri este in crestere, ceea ce ne pune in contratimp cu restul Europei.
Potrivit unui raport recent al Eurostat, increderea consumatorilor din cele 28 de state membre a inregistrat un declin in februarie 2016, fata de luna precedenta.
In zona euro, scaderea este de 2,5%, in timp ce la nivelul intregii Uniuni Europene este de -2,4%.
Cu cat a crescut economia Romaniei in 2015: Avans peste asteptari
Analist american: Romania era cea mai deprimanta tara, acum se descurca surprinzator de bine
Sa scoatem capul din cutia lui 5%
Indicele arata, de fapt, perceptia populatiei asupra situatiei generale a economiei, somajului, situatiei financiare a familiilor si asupra economiilor lor, iar faptul ca a intrat pe o panta ...citeste mai departe despre "Romania se invarte din nou intr-un cerc al Infernului? Pericolul care ameninta economia tarii noastre" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 07:27
Increderea romanilor a urcat in aprilie-iunie pentru al treilea trimestru consecutiv si se apropie de valoarea medie europeana, Romania ocupand locul 18 din 32 de tari dupa acest indicator, care masoara asteptarile despre piata muncii, situatia financiara si posibilitatea de a cheltui, arata Nielsen.
Astfel, fata de primele trei luni, in trimestrul al doilea increderea consumatorilor romani a urcat cu 6 puncte la 73 de puncte, situandu-se dupa tari precum Cehia, Letonia si Estonia si inaintea Slovaciei, Poloniei si Bulgariei, potrivit sondajului efectuat de The Nielsen Company, potrivit Mediafax
"In ceea ce priveste cea mai mare parte a banilor ramasi dupa acoperirea cheltuielilor de subzistenta, aceasta este folosita pentru plata imprumuturilor si a creditelor, in timp ce, la polul opus, inregistrand cele mai mici valori, se afla activitati precum investirea in fonduri mutuale sau pensii. Sanatatea si siguranta locului de munca sunt, in continuare, principalele ingrijorari ale consumatorilor romani din mediul urban, iar din strategia lor de economisire pentru viitor fac parte renuntarea la achizitia de haine noi si diminuarea iesirilor in oras", noteaza raportul.
Potrivit rezultatelor studiului, cei mai optimisti consumatori se regasesc in Danemarca, Elvetia, Germania, Norvegia, Marea Britanie si Israel.
Portughezii, marcati de lipsa banilor
Pe de alta parte, Portugalia are cei mai pesimisti consumatori, precedata de Slovenia, Croatia, Italia, Serbia,... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:10
Consumul intern nu a crescut in acest an intrucat suplimentul de venituri rezultat din reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor s-a dus catre plata ratelor la banci, iar sistemul bancar nu a intors acesti bani in economie, afirma ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Este adevarat ca au crescut veniturile si nu a crescut consumul, dar... In opinia noastra banii suplimentari s-au dus catre sistemul bancar, la plata ratelor la banci, si nu s-au mai intors, creditarea nu a functionat", a explicat Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.
Ministrul delegat pentru Buget nu crede insa in previziunile sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si mizeaza pe o reluarea a creditarii de al inceputul anului viitor.
"Am incredere ca de la inceputul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat si anume garantii pentru IMM de 2 miliarde lei, o suma mare, deci jumatate de miliard de euro. Mai pun si bancile 2 miliarde, in total 4 miliarde de lei, sunt imprumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru", a aratat Voinea.
Directorul directiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres.
"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 14:36
Increderea mediului de afaceri si a populatiei in economia Romaniei a afisat in septembrie cea mai puternica crestere din ultimele 7 luni, datorita imbunatatirii sentimentului in sectorul serviciilor, industrie si in zona consumatorilor, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Indicele increderii companiilor si consumatorilor in economie a crescut in septembrie la cota 97,4, fata de 95,6 in august, marcand cea mai buna evolutie din luna februarie.
Pe sectoare, sentimentul fata de economie s-a imbunatatit semnificativ in servicii, dar s-a deteriorat abrupt in zona comertului cu amanuntul, desi increderea gospodariilor a crescut, potrivit raportului Eurostat.
Indicele increderii in economie a evoluat pozitiv si in industrie, dar atmosfera din sectorul constructiilor este mai pesimista decat luna trecuta.
La nivelul UE, increderea in economie s-a imbunatatit in septembrie pentru cea de-a 5-a luna consecutiv, cu evolutii pozitive in toate sectoarele de activitate.
La nivelul zonei euro, indicele increderii in economie a crescut mai mult decat anticipau economistii, semnaland consolidarea revenirii economiei dupa 18 luni de recesiune, cea mai dificila perioada de la formarea blocului comunitar.
Economia zonei euro a revenit pe crestere in trimestrul al doilea dupa un an si jumatate de recesiune, cu o evolutie de plus 0,3% fata de primele trei luni ale anului.
Somajul se mentine insa la cote record, iar multe tari continua sa deruleze masuri pentru... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 14:30
Nivelul increderii romanilor in imbunatatirea situatiei economiei nationale a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, dar populatia a devenit mai prudenta atunci cand vine vorba despre disponibilitatea de cumparare, conform GfK.
Studiul GfK "Climatul de consum Europa" a urmarit evolutia asteptarilor privind starea economica, veniturile si dorinta de cumparare in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, Romania si Spania. Cele 12 tari insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 de state membre ale UE.
Analiza arata ca in ultimele trei luni tarile UE au prezentat date economice foarte variate, iar cetatenii din diferite state evalueaza situatia economica din tara lor si propria lor situatie intr-un mod foarte diferit.
"La inceputul anului 2012, Europa continua sa traverseze o criza economica si financiara. Cu toate ca pericolul acut pare sa fi fost evitat de haircut-ul acordat Greciei, exista inca ingrijorarea ca tarile UE vor aluneca din nou in recesiune datorita crizei economice sustinute. In acest context, se pune si intrebarea daca masurile de austeritate dure implementate in momentul de fata in toate tarile UE sunt solutia corecta. Este cert ca Grecia, Spania, Portugalia si Italia vor trebui sa se ocupe initial de datele economice negative. Masurile de austeritate dure din aceste tari impiedica investitiile si... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 14:30
Increderea romanilor in economie s-a imbunatatit usor in primul trimestru din 2012, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, insa tara ramane in categoria in care predomina pesimismul in randul consumatorilor, intr-un clasament realizat de compania de consultanta Nielsen pentru 56 de tari.
In primul trimestru al anului, increderea romanilor in economie a urcat cu un punct, la 61 de puncte, iar tara s-a mentinut pe pozitia 47.
Pe ultimele zece locuri in studiu se se afla Polonia/Irlanda, Romania, Japonia, Spania, Franta, Coreea de Sud, Croatia/Italia, Portugalia, Grecia si Ungaria.
India s-a mentinut pe prima pozitie, cu de 123 puncte, sub recordul de 137 de puncte stabilit tot de statul asiatic in 2006, la un an de la lansarea sondajului trimestrial al Nielsen. India este urmata de Arabia Saudita, Filipine/Indonezia, Brazilia/China, Thailanda/ Malaezia, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Peru, Columbia/Norvegia si Egipt.
Increderea consumatorilor la nivel global a crescut usor
La nivel global, increderea consumatorilor a urcat usor fata de trimestrul al patrulea al anului trecut, indicatorul avansand cu cinci puncte, la 94 de puncte, sustinut de o revenire puternica in SUA.
Aproape 55% din persoanele consultate au descris ca buna sau excelenta starea finantelor personale pentru urmatoarele 12 luni, in urcare de la 52% in trimestrul anterior, in timp ce 33% au indicat ca este o perioada potrivita pentru a cumpara bunuri pe care le doresc.... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 19:05