Comisia Europeana a publicat vineri Tabloul de bord al pietelor de consum din 2018, care monitorizeaza modul in care consumatorii din UE evalueaza performanta a 40 de sectoare de bunuri si servicii, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Desi, incepand din 2010, increderea generala in piete inregistreaza o tendinta pozitiva, raportul arata ca doar 53% dintre consumatori au incredere ca intreprinderile din sectorul serviciilor respecta normele privind protectia consumatorilor. Pentru marfuri, cifra este doar cu putin mai ridicata, si anume 59%. Increderea consumatorilor nu s-a imbunatatit fata de tabloul de bord din 2016.
Telecomunicatiile, serviciile financiare si utilitatile (apa, gaz, electricitate, servicii postale) raman sectoare deosebit de problematice pentru consumatorii din majoritatea statelor membre ale UE. O constatare pozitiva a raportului este aceea ca decalajul dintre Est si Vest in ceea ce priveste increderea consumatorilor se reduce treptat. De asemenea, serviciile de ingrijire personala (saloane de coafura, spa-uri), serviciile de cazare si pachetele de servicii pentru vacanta se bucura de un nivel ridicat de incredere.
"Increderea consumatorilor este in crestere, insa exista in continuare prea multe cazuri in care consumatorii au experiente neplacute in legatura cu anumite piete, de exemplu atunci cand cumpara un bun imobiliar sau un autovehicul de ocazie. In aprilie 2018, am prezentat "Noile avantaje pentru consumatori", pentru a... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 13:47
Trei sferturi dintre consumatorii din Europa Centrala si de Est ar face mai multe achizitii online daca ar avea optiunea returnarii gratuite a produselor. Acestia considera returnarea gratuita a produselor un standard de baza pentru e-commerce si un element crucial pentru decizia de a cumpara sau nu un produs online.
Consumatorii din Europa Centrala si de Est cumpara din ce in ce mai mult online si sunt perceputi ca fiind un clienti extrem de constienti. Astfel, in timp ce aproape 37% dintre ei fac achizitii online de 1-2 ori in decursul unui trimestru, exista si un grup semnificativ de consumatori care fac acest lucru mai des decat o data pe luna (18%), reiese din studiul realizat de Gemius in numele PayPal.
Este important faptul ca, pentru majoritatea, achizitiile online nu mai reprezinta un mister - consumatorii nu numai ca au adoptat acest mod de a face cumparaturi, insa stiu cum sa obtina maximul de beneficii de pe urma lui. De aceea, nu trebuie sa reprezinte o surpriza faptul ca persoanele care fac achizitii online se asteapta la standarde care sa opereze global
Consumatorii pun accentul pe posibilitatea returnarii produsului
Potrivit studiului, comertul electronic are un potential extraordinar de crestere din moment ce consumatorii ar fi dispusi sa cumpere online mult mai mult daca nu ar fi preocupati nu de achizitia online a produsului in sine, ci de posibilitatea de a-l returna sau nu.
In conditiile in care costurile de expediere reprezinta un... mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 16:10