Angajatii din penitenciare incep de vineri greva japoneza, in semn de protest fata de lipsa de interes a autoritatilor pentru solutionarea problemelor.
Presa este invitata sa mearga vineri in cele 31 de penitenciare in care functioneaza sindicate afiliate la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarerelor la o vizita a locurilor de detentie, cu acest prilej urmand a fi prezentate conditiile de lucru si problemele personalului din penitenciare.
Iata ce revendicari au angajatii din penitenciare:
- conditii de lucru mai bune - ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate
- plata orelor suplimentare restante - in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant
- stoparea imputernicirilor ilegale - cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este ilegal imputernicitde 3 luni.
- eliminarea discriminarilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 08:52
Spre deosebire de Romania, unde inchisorile supraaglomerate reprezinta o problema de ani buni, Olanda trebuie sa-si inchida penitenciarele. Motivul este simplu: tara este atat de sigura si sunt atat de putini infractori incat nu are cine sa le populeze.
In anul 2013, 19 penitenciare au fost inchise in Olanda, din acest motiv, iar acum alte cinci isi vor inchide usile pana la sfarsitul verii, potrivit unor documente obtinute de Telegraaf si citate de The Independent.
Inchiderea centrelor de detentie vine ca urmare a unei scaderi constante a infractionalitatii, incepand cu anul 2004.
Scaderea numarului infractorilor a avut doua consecinte importante. Prima este ca, din cauza inchiderii penitenciarelor, se pierd 2.000 de locuri de munca si doar 700 de angajati vor fi relocati pe pozitii inca necunoscute, ramanand totusi in sistem.
A doua consecinta este ca golirea celulelor a facut ca tara sa "importe" 240 de prizonieri din Norvegia, doar ca inchisorile sa ramana in continuare cat de cat ocupate.
Ministrul olandez al Justitiei, Minister Ard van der Steur, a anuntat insa Parlamentul ca este prea mare costul mentinerii inchisorilor slab populate.
Printre factorii care permit Olandei sa-si mentina atat de scazut nivelul infractionalitatii se numara legile relaxate in ce priveste drogurile, concentarea pe reabilitare in loc de pedeapsa si un sistem electronic de monitorizare, montat la glezna.
Un studiu publicat in anul 2008 arata ca acest sistem de... mai mult
Joi, 01 Iunie 2017, ora 22:12
Majoritatea inventiilor n-au fost simple "din prima". De exemplu, daca am incerca sa descuiem usa de intrare a unui castel medieval cu cheia lui originala, ar trebui sa batem de 2-3 ori cu ciocanul in broasca si sa turnam o gramada de ulei, pentru ca respectiva cheie sa se roteasca. Broastele si cheile au fost imbunatatite de sute de ori.
Cu toate acestea, exista si inventii simple pe care le folosim si astazi chiar asa cum au fost inventate ele de la inceput. Exemple sunt nenumarate, dar merita citate macar cateva din ele, cu titlu de curiozitate, potrivit Big Picture.
Sarma ghimpata
Acest tip de sarma a aparut in secolul al XIX-lea pe pasunile din statul Oklahoma, iar de atunci a tot fost folosit pentru protejarea campurilor impotriva animalelor nedorite, pentru siguranta inchisorilor, paza lagarelor, apararea transeelor si altele.
Din 1870, cand s-a inregistrat brevetul in America, n-au intervenit nici imbunatatiri, nici modificari structuale in ce priveste inventia. ...citeste mai departe despre "Inventii uluitoare prin simplitatea lor, care totusi n-au necesitat imbunatatiri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 12:47
Numarul detinutilor din penitenciarele romanesti a crescut in ultimii cinci ani de la 26.212 in 2008 la 31.817 in 2012, in conditiile in care costul mediu lunar pentru un detinut este estimat la 417 lei, iar valoarea activitatilor prestate de acestia a fost de 29,7 milioane de lei anul trecut.
In 2007, numarul detinutilor din penitenciarele romanesti se ridica la 29.390, scazand cu peste 3.000 intr-un an, pentru ca, din 2008, sa creasca in fiecare an, pana la 31.817 la sfarsitul anului 2012, arata cel mai recent raport de activitate al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).
Dintre cei aflati in detentie, 45,78 la suta sunt recidivisti, ponderea acestora situandu-se aproximativ la acelasi nivel, din 2009.
Potrivit aceluiasi raport, capacitatea de cazare s-a majorat cu 783 de locuri anul trecut.
Costul lunar mediu de intretinere a unui detinut este de 417 lei, la care se adauga contributia la asigurari, de 77 de lei pe luna. Pentru hrana zilnica a unui detinut este prevazuta o norma de baza de 3,76 de lei, fara TVA, care corespunde la 2.855 de calorii.
In 2012, detinutilor le-au fost acordate 814.092 de consultatii medicale, adica 26,4 consultatii, in medie, fiecarei persoane private de liberate.
Pe de alta parte, daca ar fi luat in calcul si cheltuielile cu salariile angajatilor ANP, costul lunar de intretinere a unui detinut s-ar ridica la aproximativ 2.200 de lei, potrivit reprezentantilor ANP.
Personalul ANP numara 12.405 angajati si a... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:24