Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Eugen Teodorovici care prevede ca retinerea si neplata la timp a impozitelor si contributiilor la bugetul de stat se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani.
Nota de adoptare tacita pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere si vot in prima Camera sesizata s-a implinit pe 6 noiembrie, a fost citita, in plen, de presedintele Senatului, Teodor Melescanu.
Desi proiectul are raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei de Buget a Senatului, prin care se eliminase reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani, pentru ca nu a primit votul plenului pana in 6 noiembrie, cand s-a implinit termenul de dezbatere in Senat, actul normativ este transmis Camerei Deputatilor in forma initiatorului.
Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prevede ca este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani "retinerea si neplata, incasarea si neplata, ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/ sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege".
Printre taxele enumerate in anexa se afla: "impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana, impozitul pentru... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 20:29
Comisia de buget-finante din Senat a avizat favorabil, marti, proiectul de lege depus de Eugen Teodorovici privind inchisoarea pentru datornici.
Insa, reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 6 ani a fost eliminata, iar cel care a solicitat acest lucru a fost chiar intitiatorul proiectului.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a primit sase voturi "pentru" si doua abtineri. Teodorovici a explicat ca si-a insusit modificarile la acest proiect efectuate de Consiliul Economic si Social.
In proiectul de act normativ a fost mentinuta prevederea potrivit careia se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani "stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat".
Potrivit actului normativ, constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani:
ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;misiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 16:11
Aproape trei sferturi dintre antreprenorii romani sustin ca sunt impotriva reintroducerii raspunderii penale pentru neplata impozitelor si contributiilor, potrivit unui sondaj derulat de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
La testul IMM, efectuat in perioada 20 - 30 septembrie, au participat 1.987 antreprenori. La intrebarea "Considerati oportuna masura reintroducerii in Legea evaziunii fiscale a raspunderii penale pentru retinerea si neplata, incasarea si neplata, neretinerea si neincasarea impozitelor si/sau contributiilor", 71,1% au raspuns ca nu sustin aceasta modificare legislativa.
"Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca are nevoie de 10.000 de semnaturi, altfel nu mai sustine aceasta lege. Noi am strans 2.000 de semnaturi electronice care se opun acestei initiative, stranse in decurs de doar o saptamana. Daca dansul insista, vom strange 10.000 de semnaturi ale antreprenorilor care se opun", a afirmat Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, marti, intr-o conferinta de presa.
Aceasta propunere nu se refera doar la oamenii de afaceri, ci si toti romanii care realizeaza venituri, la angajati, la nerezidenti, la pensionari, a adaugat el.
"Nu numai oamenii de afaceri sunt in pericol de a intra la puscarie, ci toti cetatenii acestei tari, chiar si pensionarii. Aici regasim si impozitele pe veniturile din pensii, regasim CAS-urile datorate de angajati, impozitele pe veniturile din activitati sportive, deci... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 15:40
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca momentan nu va mai promova proiectul de lege prin care doreste ca angajatorii care retin impozite si contributii si nu dau banii la stat sa mearga la inchisoare.
Teodorovici a spus ca nu il va mai promova pana nu strange 10.000 de semnaturi din partea mediului de afaceri.
"Ma opresc din promovarea proiectului de lege privind pedeapsa cu inchisoarea pentru evaziune pana vor fi stranse 10.000 de semnaturi de sprijin al lui de catre mediul de afaceri", a declarat ministrul Teodorovici, citat de capital.ro.
Eugen Teodorovici a propus ca romanii care retin sau incaseaza si apoi nu platesc la stat contributii si impozite sa poata fi condamnati la inchisoare pentru perioade cuprinse intre 1 si 6 ani. Pedepse similare ar urma sa primeasca si cei care incalca legea neincasand sau neretinand impozitele si contributiile in 30 de zile de la scadenta.
Totusi, acest proiect de lege nu este privit cu ochi buni nici de mediul de afaceri, nici de consultantii fiscali.
In primul rand, spun acestia, termenul stabilit in proiect, de 30 de zile de la termenul scadent, este mult prea scurt. Se poate intampla ca o firma care functioneaza de peste 10 ani si care si-a platit in toata aceasta perioada la timp taxele si impozitele sa intampine la un moment dat probleme cu banii si sa nu isi poata achita contributiile la timp. Este incorect ca patronul sa intre la inchisoare din acest motiv, spun reprezentantii mediului de... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 13:56
Proiectul de lege prin care ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, doreste ca angajatorii care retin impozite si contributii si nu dau banii la stat sa mearga la inchisoare nu este privit cu ochi buni nici de mediul de afaceri, nici de consultantii fiscali.
In primul rand, spun acestia, termenul stabilit in proiect, de 30 de zile de la termenul scadent, este mult prea scurt. Se poate intampla ca o firma care functioneaza de peste 10 ani si care si-a platit in toata aceasta perioada la timp taxele si impozitele sa intampine la un moment dat probleme cu banii si sa nu isi poata achita contributiile la timp. Este incorect ca patronul sa intre la inchisoare din acest motiv, spun reprezentantii mediului de afaceri si consultantii fiscali.
Mai mult, explica ei, sunt situatii in care firma respectiva intra in incapacitate temporara de plata din cauza ca nu a incasat bani de la client, iar clientul sa fie chiar statul. Iar in proiect nu este specificat ce se intampla in astfel de cazuri. Intra la inchisoare reprezentantii statului care se fac vinovati de aceasta situatie?
Iata ce prevede proiectul depus de Eugen Teodorovici in Parlament
Vezi si: Expunerea de motive a initiativei legislative
De fiecare data ministrul Teodorovici iese cu astfel de trasnai
Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), critica proiectul de lege introdus de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, in Parlament,... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 07:15
Desi in urma cu aproape 2 ani sustinea ca asemenea masuri nu se impun, acum Eugen Teodorovici vrea ca persoanele care retin impozite si contributii, dar uita sa mai dea si banii la stat, sa mearga la inchisoare pentru perioade de pana la 6 ani.
Neplata la timp a contributiilor a mai fost considerata infractiune in Romania pana in 2015. In acel an, insa, Curtea Constitutionala a indentificat elemente neconstitutionale in ceea ce priveste unele definitii din lege. In consecinta, neplata contributiilor la timp a fost dezincriminata si s-a mai putut pedepsi doar cu amenda.
Problema reincriminarii faptei de neplata a contributiilor si a impozitelor s-a mai pus si in anii din urma. La inceputul lui 2018, spre exemplu, cand s-au propus pedepse cu inchisoarea pentru asemenea fapte, Teodorovici a considerat ca masura ar speria investitorii si s-a opus.
Intre timp, insa, ministrul de Finante pare sa-si fi schimbat parerea si a depus - in calitatea sa de senator PSD - un proiect legislativ al carui scop este sa reincrimineze ca evaziune fiscala neplata la timp a contributiilor si impozitelor retinute (sau neretinerea lor, in conditiile legii).
Mai clar, Eugen Teodorovici propune ca romanii care retin sau incaseaza si apoi nu platesc la stat contributii si impozite sa poata fi condamnati la inchisoare pentru perioade cuprinse intre 1 si 6 ani. Pedepse similare ar urma sa primeasca si cei care incalca legea neincasand sau neretinand impozitele si contributiile in 30 de zile... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 16:45
Ministerul Finantelor este nemultumit de nivelul de colectare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat. Pentru cresterea sumelor care intra in vistieria statului, Ministerul de Finante propune, intr-un proiect de ordonanta de urgenta, ca neplata catre buget, cu intentie, a impozitelor si contributiilor supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare va fi considerata evaziune fiscala si pedepsita cu inchisoare de la 1 la 6 ani.
"Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani neretinerea sau neincasarea, retinerea si neplata ori, dupa caz, incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege.
Neplata cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in anexa constituie infractiune si atunci cand neplata este consecinta utilizarii acestor sume in alte scopuri", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Potrivit notei de fundamentare care insoteste documentul, ordonanta are in vedere cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si de responsabilizare a angajatorilor in ceea ce priveste plata la timp a contributiilor sociale obligatorii datorate atat de catre acestia, cat si de catre angajati.
32 de impozite si contributii datorate bugetului vor intra sub incidenta actului... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 11:08